tisdag 31 maj 2011

Hur bedömmer vi Svenska målvakter

Jag har stött på många diskussioner både på nätet och i "verkliga" livet där folk ifrågasätter varför unga hockeyspelare åker över till NHL så tidigt varför dom inte stannar i Elitserien några/något år längre och varför NHL lagen skriver kontrakt med så många. Jag tänker i första hand på målvakter. Efter den diskussionen brukar vilka som lyckats eller vilka som kommer lyckas diskuteras flitigt.

Jag förstår ju spelarna, varför skulle dom inte ta chansen då dom får den! Kika på Anders Lindbäck efter ca 60 matcher i Elitserien och bara ett år som etta drog han till NHL, tog plats som tvåa bakom pekka Rinne i Nashville och fick spela 22 matcher och gjorde det grymt bra.

Får man chansen skriva NHl kontrakt tycker jag man ska ta den, vem vet vad som händer om du tackar nej. Kanske bryter du benet och får aldrig chansen igen. Precis som en sargstuds och en sträckt ljumske kan innebära att du får chansen visa vad du går för i NHL.

Går det inte som du tänkt dig, så kommer du hem igen och får ett bra kontrakt i elitserien som tex Gustaf Wesslau i Djurgården. Skulle ju tro han tjänar mer i år än han gjorde sist han var i Djurgården. Eller vad tror ni?

Sen tycker jag också många svenskar har alldeles för höga krav på hur man lyckas i NHL, lästa någon som tyckte att bara Pelle Lindbergh, Tommy Söderström, Tommy Salo och Henrik lundqvist lyckats på andra sidan atlanten. Samt att övriga som är där inte har så stora chanser att lyckas...

Men Anders Lindbäck, Jonas Gustavsson, Johan Hedberg då? Sen har Eddie Läck och Jhonas Enroth mislyckats som varit givna ettor i sina AHL lag och spelat väldigt bra där? Robin Lehner som fått testa på NHL som 19:åring är det misslyckande?

Vad är det som är ett misslyckande då? Att inte bli första målvakt i NHL, så om du inte är en av 30 målvakter i världen som tar plats som etta i ett NHL lag så har du misslyckats?? Rätt höga krav man har på unga svenska målvakter då? Om det är ett misslyckande att vara en av två målvakter i ett NHL lag eller en av tre. Att vara en av dom 90 bästa i världen, och ändå ha misslyckats... Då har man höga krav!!

Man kan inte vara titta på hur många NHL matcher en målvakt spelat för att bestämma om han lyckats tycker jag. NHL är mycket politik, mycket buisness. Att tex kräva att Enroth, Lindbäck och Läck ska peta Miller, Rinne och Luongo för att lyckas är rätt tuffa krav, tycker jag.

Min farsa har ju varit matris i Djurgårdens juniorlag i en herrans massa år, och han pratade med Marcus Nilsons farsa om Mackans första år i NHL då han gjorde första året 8 matcher och andra 9, innan han tredje året spelade 69 och var assisterande kapten. Men han hade i sitt kontrakt att han skulle få en fin bonus när han spelat 10 matcher en säsong. I den nionde matchen säsong två gjorde Mackan tydligen en grym match och poäng och blev ändå nedskickad... Så det är en del politik och pengar med i leken där borta...

Vad jag själv tycker?

Av våra målvater som är där borta nu tycker jag Anders Lindbäck gjort det grymt bra i år, bättre än jag trott och i mina ögon lyckats. Jhonas Enroth har varit grym och gjort en riktigt bra säsong. Eddie Läck har imponerat stort i AHL och lyckats riktigt bra. Jacob Markström hade det tungt i början men speladeupp sig, men hade oturen skada sig men han kommer garanterat lyckas nästa säsong. Jonas Gustavsson har ju haft en ruskigt tuff säsong efter förra säsongens succe, men han kommer komma igen tror jag. Lehner har jag ju inte sett så mycket men 19 år och spelat 8 NHL matcher och gjort det bra killen har stora chanser lyckas. Dom som haft det tuffare är ju Wesslau och Modig, där Wesslau ju kommit hem igen och Modig spräckt knäskålen och är borta en längre tid.

Men har då Wesslau misslyckats? Med att ta en plats i NHL ja, men som målvakt? Nej jag tycker ju inte det. Killen har ju inte blivit en sämre målvakt och har ett antal år kvar i eliten. Så jag tycker han gjorde rätt som försökte!

Vad säger ni?

Vi hörs!