lördag 5 maj 2012

När är det dags att sluta? Hur orkar man med fysen?

Hur vet man när det är dags att sluta?

Den frågan fick jag här om dagen. Det finns ju inget svar på den frågan, eller det finns det ju så klart men det är ju vara du själv som vet. Det kan ju inte någon annan än du själv avgöra.

Jag kan ju tänka mig den frågan är lite mer aktuell nu när försäsongen väntar på en. Försäsong är ju inte så där vansinnigt roligt. Dom som tycker det, har fått en fin gåva! Men dom flesta av oss tror jag tycker försäsongen suger mer eller mindre. Men den är ju så viktig!

Det jag tror om att sluta är att göra det inför en försäsong är fel tillfälle. Klart allt känns mindre roligt inför tunga och jobbiga fyspass. Men jag tycker och tror man ska kämpa sig igenom försäsongen innan man tar beslutet att sluta. För när man väl får snöra på sig skridskorna och spänna fast benskydden brukar känslan av att hockey nog inte är så där roligt som jag trodde försvinna.

Har du ändå för svårt hitta motivation och styrka att klara av försäsongen, prata med din tränare kanske finns det saker du kan byta ut. Kanske finns det alternativa träningsmetoder? Kanske kan du spela fotboll? Testa på någon kampsport? Självklart ska det inte handla om att slippa undan eller få det lättare, utan att hitta vad som får dig att tycka träningen är roligare? Cykla? Simma? Köra aerobics? Boxning?

Jag är väl kanske inte helt säker på att alla tränare är jätte pigga på att låta dig träna annat än deras fys. Men ja det är ju värt ett försök i alla fall! Har tränaren lite känsla så ska det nog gå att få till. Sen som målvakt behöver du ju lite annan fys än resten av laget också.

En sak som jag minns från min aktiva tid är att försäsongen sög och var tråkig men när man i augusti fick kliva på isen var det värt det och jag insåg att det heller inte varit så hemskt som jag trodde det skulle vara inför försäsongen.

Så hur vet du att det är dags att sluta?

Jag tror man känner det, när motivationen inte finns där alls. När det inte är roligt med hockeyn längre. Här nedanför kommer två intervjuer med Mikael Sandberg och Tommy Söderström om just att sluta. M står för Mikael och T för Tommy.

Varför slutade du med hockeyn?

M: Jag hade spelat A-lagshockey i 20 år så jag kände att var bra nu, motivationen började försvinna så för mig var det ett ganska enkelt beslut, inget dramatiskt alls.

T: Jag tappade motivationen...

Hur kom du fram till beslutet att sluta med hockeyn?

M: Beslutet att lägga av växte fram de sista åren, mitt sista kontrakt med Frölunda var över två år så jag visste att efter de två åren så fick det räcka.

T: Det va enkelt eftersom jag sagt hela min karriär att den dag jag inte tycker det är kul så är det bara att sluta...

Kom det snabbt eller växte beslutet fram?

M: Som sagt tidigare så hade jag två år där jag visste att efter kontraktets slut så var det över.

T: Växte fram...

Ångrade du dig någon gång?

M: Nej, har inte ångrat det, jag startade min egen verksamhet under mitt sista år som aktiv så det blev en smidig övergång.

T: Ångra är fel ord men jag hade gärna hållt på längre men eftersom motivationen tog slut så va det enkelt...

Vad vill du ge för tips till unga killar och tjejer som funderar på att sluta? Vad ska man tänka på?

M: Jag tycker att man skall verkligen fundera på om man gett sig chansen att bli så bra som man kan, sen hur långt det räcker gentemot andra målvakter är en annan sak. Så man inte senare i livet ångrar sig att man inte gav sig chansen att se hur bra man verkligen kunde bli.

T: Beror på vilken anledning man tänkt sluta...jag kan ångra lite ibland att jag inte kämpade mer i usa än vad jag gjorde...men samtidigt så kändes det rätt där och då....men som sagt om man tycker det är kul så tycker jag man ska fortsätta för motgångar drabbas dom flesta av....Ha det gott...Tommy

Jag tycker Tommy har en riktigt bra poäng i sitt sista svar, "men som sagt om man tycker det är kul så tycker jag man ska fortsätta för motgångar drabbas dom flesta av" Det är lite huvudet på spiken. Är det kul så fortsätt, längtar du efter att komma ut på isen så sluta inte, älskar du spela hockey men hatar fysen sluta inte utan kämpa dig igenom fysen.

Vad säger ni? Några bra tips på hur man orkar med fysen?

Vi hörs!

fredag 4 maj 2012

Tips för att träna fokus

Fick ett meddelande från Anthon Hansson på Facebook idag. Ett tips för att träna upp fokus. Ett tips som jag gillade och tror är bra!

Tjena :) En grej som man kan slänga in för att träna psyket och fokus, jag vet att rökdykare kör den. Säg att man under match är mitt inne i ett fyra min långt boxplay och verkligen har syra upp till öronen, även då måste man ha full fokus på pucken och spelet.

Man kan träna upp detta genom att ha en taktiktavla med mattetal, plus/minus/multiplikation/dividerat blandat när man kör fysen. När man kört sina intervaller, hopp eller under tiden man kör ex plankan, ska man lösa tio av dessa talen. Kan säga att det är svårare än vad det låter när man väl är utpumpad till max. Och man märker skillnad fort, redan efter några gånger börjar man få upp bra fokus även när man är uttröttad i kroppen. Och som sagt, detta är ju grymt viktigt i framförallt slutet av matchen eller under bp.

Bra tips tycker jag det låter som. Jag får ju egna ideer också, varför inte mellan intervallerna eller övningarna jonglera? Kanske jonglera på en balansplatta? Det är är också fokus och en slags aktiv vila. Här tror jag det finns massor av bra sätt att träna sitt fokus och konsentration när man är trött och har mjölksyra.

Bra tips av Anthon!

Vi hörs!

King Henrik

En liten Henke video såhär på fredagen!



Vi hörs!

En träningsvecka med Jesper

På min Facebooksida frågade jag igår hur mina läsare tränar på sommaren och om dom tränar något speciellt och kanske lite ovanligt. Jesper Sannerborg var först att svara och beskriva hur en sommarvecka ser ut för honom.

Måndag

Jag börjar gärna veckan med att träna ett tyngre benpass, jag värmer upp med 15-20 minuters löpning för att minska skadeisken. På måndagar kör jag utfalls steg, benböj, både djupa och korta,
enbens upphopp med viktskiva, upphopp på bänk och liknande.


Jag avslutar varje träningspass med bålträning, jag brukar ofta köra fällkniven, russian twist (när man håller en viktskiva och för den från sida till sida, sittandes), kör jag med en polare så kör jag också gärna en övning då jag ligger på rygg och han trycker ner mina ben så jag får bromsa med magen innan hälarna tar i marken, sen har jag lärt mig en övning när jag tränat MMA som går ut på att jag håller upp armarna bakom huvudet, så har han boxnings handskar och slår mig i magen så att jag måste spänna den hela tiden, annars tar det illa, händer att man tappat andan någon gång då man är helt utmattad och inte orkar spänna den mer, men man lär sig av sina misstag.

Jag brukar köra variera att köra mage och rygg, ser till att köra det varannan gång. Avslutar såklart passet med att stretcha ut ordentligt, så man inte kommer tillbak på isen stel som en pinne.

Tisdag

Idag är det MMA (Mixed material Arts) på schemat. Det första jag la märke till vad gäller MMA är att det är mer kordination än jag trodde, speciellt när man slår på mitsar och liknande. MMA kan låta som en "Brutal" sport, när man ser det på TV så ser det ju verkligen ut att vara på liv och död. Men jag tränar det för att bli smidigare, vigare och helt enkelt rörligare. Jag tränar inte MMA för att slå nån blodig precis, jag tycker att det är bra att variera sin träning, då känns det roligare i längden.

Vad är då MMA?
Det är allt från att slå på mitsar till att göra kullerbyttor till att hoppa hopprep. Jag måste erkänna att jag var oerhört dålig på att hoppa hopprep i början, det beror väl på att man mer spanade på
damerna i mellanstadiet än att faktiskt delta..


 Det jag märker att ha gett mest på dom här passen för mig är bålstyrka, för att orka stå och bända i någon när man brottas förutsätter att man har en stark bål, annars är man körd, det märkte jag den hårda vägen. Man är hela tiden på spänn. Jag känner även att jag har blivit betydligt kvickare i fötterna.

Onsdag

Man får självklart inte glömma bort träningen inför den omtalade beachen. Idag är det överkropp som gäller. Jag kör alltid ett enklare första set innan jag börjar ta ut mig ordentligt, detta för att minska skaderisken och onödiga sträckningar. Jag kör aldrig Biceps och Triceps på samma dag eftersom jag hört av en PT att det "tar ut varandra", så då kör jag biceps och bröst. Jag brukar köra den klassiska biceps curlen med stång, med hantlar och på maskin. Dom här 3 övningarna kör jag först 3x8 på lite tyngre vikt, sen kör jag dom 3x12 med 2/3- 1/2 av den vikten jag kört.

En annan bra övning är chins fast med händerna fästa "mot sig" eller hur man ska säga, att man har handflatan på stången riktad mot sig.

Vad gäller bröst så kör jag också ett lättare set för att komma igång, sen kör jag gärna bänkpress först. Jag har ingen bra bänkteknik, därför gör det bänk till en av dom tyngsta övningarna. Jag kör både vanlig bänk och snebänk med bänken något tiltad uppåt. Sen kör jag hantelpress, både vanlig och på snebänk och tillslut avslutar jag med allas favoritövning, armhävningar.

Dom vanligaste ryggövningarna jag kör är "omvänd brutalbänk" med vikt skiva, så jag ligger på en ställning med midjan just utanför kanten på ställningen och med hälarna fastspända i ställningen. Den här övningen tar långt ner på ryggen. Sen kör jag vanliga rygg-ups. Jag har ganska dålig fantasi vad gäller ryggövningar.



Torsdag

Idag är det löpning/spinning och core. Jag brukar variera löpning och spinning för variationens skull. Jag springer en längre distans på ungefär en mil i "snacktempo", dvs 65-75% av maxpuls. Cyklar jag så blir det ofta en längre stund, närmare en timme. Jag brukar gå på spinning pass på några lokala gym, det är kul att ha några omkring sig när man kör så det inte blir så enskilt.

Sen när jag kör bål när jag har kört kondition så kör jag ett pass som bröderna Abbott har lärt mig. Det är ett riktigt mördarpass. Det är ungefär 20 olika bålövningar, allt från fällkniven till
långa och korta sit-ups. Man är inte så kaxig efter dom passen, kanadicker...


Fredag

Eftersom jag kör "aktiv vila" på lördagar och Söndagar så avslutar vi veckan på topp med ett lite längre intervall/överkropps pass. Jag börjar med intervallerna, korta och snabba, ungefär 20 meters intervaller, 10x3. Sen kör jag häckar, brukar ställa upp 10 häckar på rad och sätta ribban ganska högt, näst högst upp. Det kör jag 10 gånger. Jag brukar variera mig med att sätta varannan häck åt höger och varannan vänster, så jag hoppar över häcken, hoppar i sidled, hoppar över häcken, sen i sidled, jag är dålig på att förklara men jag hoppas att ni förstår. Sen kör jag grodhopp, brukar köra en halv fotbollsplan, 5 vändor. Sen avslutar jag med att jogga ner i ungefär 10-15 minuter för att inte få slagg.

Sen avslutar jag med triceps. Jag kör liggandes på rygg med stång, håller armarna låsta ovanför huvudet och går ner med underarmarna så att stången är en cm från huvudet. Sen kör jag med en tyngre hantel, liggandes på rygg på en bänk, så håller jag båda händerna om hanteln och låser armarna, jag går likt förra övningen ner tills den nästan tar i huvudet. Sen kör jag Triceps på en ställning, ett grövre rep är fäst till ställningen som har en vikt uppsättning, så man tar tag i det grövre repet, med bröstet bort från ställningen lutar man sig frammåt och drar det grövre repet över huvudet (jag är som jag skrev tidigare inte så bra på att förklara, men jag hoppas att jag gör mig förstådd). Efter den så kör jag dips, 4xMax. 

Dethär sammanfattar min träningsvecka just nu, ju längre in på försäsongen jag kommer destår större ändringar kommer jag göra, då kommer jag lasta på mer vikt och köra färre repetitioner. För att hålla motivationen på topp så brukar jag se allt från youtube videos till motiverande filmer. Never back down är den bästa filmen jag sett, efter att ha sett den är man så pumpad för att gå till
gymmet, funkar alltid när motivationen inte är på topp! 



Själv blir jag trött bara av att läsa om en av Jespers träningsveckor, men så är jag en 37 årig målvaktstränare som lagt mina år som aktiv bakom mig för länge sedan. Hoppas att Jesper kan ge er lite motivation nu när det ska lyftas vikter, göras armhävningar och situps och ut i spåret och springa.

Avslutar med Jespers ihopklipta Henke video som lite inspiration!
 





Vi hörs!

torsdag 3 maj 2012

En rolig camp!

Tänkte faktiskt göra lite reklam nu. För min egen arbetsgivare. Sweden Hockey Institute! Nu i maj har vi den camp jag tycker är roligast av alla våra camper. 25-27 maj beger vi oss till Rimbo och deras ishall där vi under två och en halv dag tränar en hel massa umgås, snackar hockey har fys har teori och grymt roligt ihop!!

Foto SHI


Vi kallar den för juniorcampen och den är för målvakter födda 1996 eller tidigare. Här skruvar vi upp nivån ett snäpp eller två. Vi brukar ha riktigt bra skyttar eller vad sägs om Rickard Gynge, Daniel Brodin, Marcus Krüger och Jacob Josefsson som varit med.Det är riktigt roliga ispass. Mycket tid för återhämtning och sammanhållning.

Jag tycker campen är riktigt kul!

Jag kan varmt rekomendera den här campen!

SJÄLVKLART är det inte bara målvakter där, i två av tre zoner drillas utespelare av lika grymma instruktörer som målvakterna och har lika roligt och en lika bra camp.

Vi hörs!

Holtby vs Lundqvist

Ligger och kikar på Washington - NewYork Rangers och käkar smågodis.

Braden Holtby, 22 år med sammanlagt 21 NHL matcher på två säsonger. Som var tänkt som tredjemålvakt den här säsongen efter Vokoun och Neuvirth spelar grymt bra och visar inga nerver. Han var grym mot Boston och slog ut förra årets Venziavinnare Tim Thomas i sju matcher.

Nu fortsätter han spela lika bra och sätter press på våran Henrik Lundqvist att prestera på topp.

Jag blir imponerad av Holtby, att komma in på ett banaskal och spela stor hockey i match efter match i Stanley Cup. Där pressen är som störst och misstagen syns som mest.

Läste just hos exelente Per Bjurman att Holtby har en egen "komma in i det" grej innan matcherna.

Holtby gör det idag också:
En och an halv timme före första nedsläpp kommer han ut i hallen och ställer sig och stirrar på ena målburen, djupt försjunken i kontemplation.
Vad är det som pågår där, vad tänker han på och vad händer i honom?

Skulle gissa det är Holbys sätt att komma in i det. Sen är ju målvakter speciella så det skulle inte förvåna mig om det är hans sätt bli "kompis" med stolpar och ribba.

Snart dags för period två, 0-0 efter första och både Lundqvist och Holtby har gjort några fina räddningar!

Vi hörs!

onsdag 2 maj 2012

Bra fysövning?

Jag har funderat lite kring en övning eller flera övningar nu när ni kör sommarträning.

Att med hjälp av en slideboard och gummiband träna dom muskler ni använder då ni trycker nere och upp. Trycker från sms till stående, eller nere till nere, one knee till butterfly.

Ja tanken är enkel, hala byxor gummiband runt kroppen och sen fäst det i en dörr eller ha en kompis som håller i det. Sen är det bara trycka på.

Det borde vara mycket bra träning för just dom musklerna du använder då du trycker. Du kan också variera snabbheten för att få explosiva tryck och träna musklerna explosivt.

I mina ögon en riktigt bra övning, för att träna exakt dom muskler du använder när du trycker.

Någon som provat och kan ge en recension hur det funkade?

Vi hörs!

Fler experttränare

För dom flestra lag eller föreningar är det en självklarhet att ha en målvaktstränare. En tränare som har hand om två eller tre målvakter. Som specialtränar och specialstuderar dom varje träning och varje match. Som nöter små små detaljer för att hitta perfektion.

Som finns där som ett bollplank, att gå igenom matcher, bolla ideer och tankar med. Som finns där bara för dig.

Hur är det då för utespelarna?

Dom har en huvudcoach och säg en eller två assisterande. Dom får inga specialgenomgångar, dom får ingen egen feedback. Ingen hjälper dom med små detaljer i skotteknik eller skridskoteknik. Målvakter får så enormt mycket mer teknikträning än vad utespelare får så det är nästan löjligt!

Eller blir en utespelare fullärd snabbare? Behövs ingen speciell teknikträning efter skridskoskolan? Visst har en hel del föreningar teknikdagar då och då. Kanske hyr man in en skridskocoach på något pass ibland.

Hur mycket bättre skulle en elitserieforward bli om han fick samma individuella träning och feedback som en målvakt?

När en forward missat samma läge med backhand fem gånger, är det någon som tar ut honom på isen 10 minuter innan träning och nöter backhand?

Vilket lag ska bli först med en skottcoach och en skridskocoach tex?

Mats Emanuelsson SHI
Foto: SHI


Jag tror det finns mycket att tjäna på att nöta mer teknik för utespelare. Träna på att skjuta direkt i alla vinklar och på dåliga passar och bra passar, på liggande puck och på fladdrande puck i fart och stillastående.

Ta hjälp av målvaktstränaren och målvakterna också. Låt dom instruera var man ska skjuta, när och hur. Vad är svåra lägen för målvakten? Ska man dribbla eller skjuta på en straff? Var ska man skjuta? Hur ska man dribbla?

Jag tror lagen skulle tjäna mycket på att ha fler experter inblandade i träningen!

Vad tror du?

Vi hörs?

tisdag 1 maj 2012

Genomgång och förberedelse

Nu är ju säsongen slut, men samtidigt börjar ju nästa säsong nu. Jag kan tro att många av er redan kört igång med fysen och köttar på bra nu! Utan att ljuga den mindre roliga och glamuorösa delen av säsongen. Men desto viktigare nu bygger du upp dig för att slippa skador och att orka. Självklart behöver du ju fortsätta fysa hela säsongen för att hålla kroppen fräsch och pigg.

Men det är också nu du har chansen att reflektera över säsongen som var? Gick det som du tänkt dig? Nådde du upp till dina mål? Ska du ha högre satta mål nästa säsong? Hur släppte du in mål? När under matcherna släppte du in mål? Orkade du hela matcherna, orkade kroppen, orkade knoppen?

Vad måste du jobba extra med under fysen? Exlplosivitet? Kondition? Bålstyrka?

Gör en ordentlig och ärlig analys av säsongen som gick, finns det saker du kan med bra fys, kost och kanske mentalträning förbygga och förhindra inför nästa säsong?

Kan du tillräckligt om kost? Eller ska du kontakta en dietist? Kan du tillräckligt om styrketräning och får det du behöver av laget eller ska du kontakta en personlig tränare?

Gör en grundlig analys och genomgång av säsongen så kommer du få svar på dessa frågor!

Nu när fysen är igång är det ju viktigt att du får träna "målvaktsfys" också. Du kanske inte "bara" behöver benböj och löpning. Utan mer explosivitet och träna dom muskler du använder då du trycker nere. Gå till ett gym och snacka med deras personligatränare, förklara hur du jobbar på isen, visa rörelserna och låt dom göra ett program åt dig. Dom viktigaste musklerna är ju ben och bål. Men självklart ska du köra hela kroppen.

Foto: SHI
Om du inte orkade med hela matcher och träningar kroppsligt eller mentalt kan ju också bero på felaktig kost. Får du i dig det du behöver? Äter du rätt och bra? Snacka med en dietist, be om hjälp. Hur ska du äta före och efter träning och match?

Det är ju små detaljer som avgör hur bra du blir och hur bra det går.

Så när du ska iväg och köpa ny utrustning, strunta i vad Henke eller Fasth har för prylar och prova ut och fråga och testa vad som passar dig och din stil bäst. Var noga med storlekar och att det känns rätt och bra. Du vet, dom där små detaljerna.

Lycka till med sommarträningen!

Vi hörs!

söndag 29 april 2012

Tavla eller ej?

Jag såg två matcher igår, först Sverige - Ryssland och sen på kvällen New York - Washington. Så fick se två av våra bästa målvakter i Viktor Fasth och Henrik Lundqvist. Ja för att inte säga dom två bästa i alla fall. Defenetivt den bästa i alla fall.

Men en sak jag tänkte på var i alla fall hur kommentatorerna inte riktigt kan målvaktsspel. Viktor Fasth släppte ett mål i bortre krysset skjutet ur väldigt dålig vinkel. Ett bra skott, hårt och det satt stolpe in. Där sa dom inget alls om en tabbe. Jag tror ju Viktor själv grämer sig över den.

Viktor blev ju lite fångad mitt i en rörelse, han var på väg ned i en sms för att täcka isen, men skottet kom precis i rörelsen som Viktor kanske gjorde lite tidigt, och då försökte han ändra till en butterfly men kom då "ur" vinkeln och kom ned längst med mållinjen och släppte den över/bredvid axeln. Hoppas ni som inte såg målet är med.

Jag tycker ju Viktor ska ha den, och att han tjuvade lite och kom på mellanhand. Ingen megatavla men ändå en liten. Något som kommentatorerna inte reagerade på, Rehnberg nämnde det lite senare. Men där ett hårt skott som sitter högt stolpe in. Då är det som att det automatiskt blir ett svårt skott.

Sen på kvällen släppte Henke ett skott mellan benen, det var en lång sidledsförflyttning efter en bra pass innan. Men Henke var ju med och på plats och så gick skottet ändå in mellan benen. Jag skulle inte kalla det en tavla, men jag tror gärna Henke fått ta den en gång till. Inget där heller om billigt mål, jag kan ju tycka det blev lite billigt. Visst sjutton är det en riktigt lång pass innan men Henke står ju rätt långt in och förflyttningen blir inte så lång, och han är där i tid. Men pucken slinker in mellan benen.

Så två mål, som få reagerar på som en tavla av målvakten då det ena sitter stolpe in i krysset och det andra görs efter en sidledsförflyttning. Men ja, är en lång sidledsförflyttning alltid en ursäkt för insläppt mål? Vad tycker ni?

I övrigt får jag ju lov att säga att Henke är rätt het just nu! Jag håller ju tummarna så hårt jag kan för att Henke ska plocka hem både Venzia och Hart! Hur coolt vore inte det!?

Ikväll blir det att följa Mr Universe och se om han knäpper mig duktigt på näsan!

Vi hörs!