lördag 28 februari 2015

Är det bra och rätt att övertäcka vid första stolpen?

Jag skrev på Twitter efter att jag varit och sett Rangers - Stars att jag reagerade på att Kari Lehtonen vid några tillfällen hamnade i vinkeln så han övertäckte på första stolpen. Alltså att hans skridsko var utanför stolpen. Jag försökte få igång en diskussion, eller jag fick det. Men många verkade inte riktigt förstå vad jag menade. Så nu har jag suttit en timme för att hitta bilder på Kari Lehtonen då han gör just detta. Hittade bland annat en sekvens från just den matchen jag var på. Jag har klippt ur bilder från videos på youtube så kvaliten är inte HD direkt. Men ni kommer se vad jag menar.

Jag själv, tycker det känns lite underligt spela som Lehtonen gör. Sen, jag vet att många av filmerna visar tex en leftskytt komma in i vänster vinkel, då dom ju ofta väljer skjuta på första stolpen. Men det är även om det är en rightskytt. Bilderna är inte heller riktigt hundra, men dom bästa jag hittade. Bilden längst ned var den som fick mig fundera, eller det läget. För då hamnade han rätt långt ned och kom ned i BF och hade inte ens chans, då det blev en pass. Kanske han inte haft ändå, men det såg skumt ut där och då.

Redigerat
Efter diskussion på Twitter, har jag insett jag varit lite otydlig. Det jag är ute efter är när man övertäcker som nedan då man spelar intill stolpen. Alltså tätt mot stolpen, så när du går ned i butterfly så hamnar halva benskyddet utanför första stolpen. När du kommer ut i vinkeln är det en annan sak, och kan behövas för att inte släppa in på första stolpen.






Jag har också kikat på vinklarna från pucken, Vilket ju inte är helt enkelt, då tycker jag Lehtonen övertäcker mindre än det ser ut på bilderna. Att han är nästan square mot pucken. Så som sagt bilderna visar inte riktigt det jag vill få fram, men dom bästa jag hittat.

Så mina funderingar till er som läser detta.

1. Tycker ni det kan vara bra övertäcka, och i så fall varför?
2. Är det bättre övertäcka för att komma square mot pucken även om det kan innebära det lämnas luckor på bortre. (Det behövs ju bara att skytten flyttar pucken 2-3 dm så har han rätt mycket att skjuta på). Eller att det blir en pass och då har man en längre förflyttning. Eller skott och retur, då kan stoplen komma i spel och vara i vägen vid en eventuell förflyttning.

Så vad tycker ni? Övertäcka eller ej?

Vi hörs!

fredag 27 februari 2015

Tajtat till sitt spel

Jag satt hemma och kikade på HV71 - Brynäs igår. Där en av mina favoritmålvakter, efter sina år i Djurgården Gustaf Wesslau spelade. Jag slogs direkt av hur Gustaf förändrats sen jag såg honom sist. Ja jag har inte kollat så mycket SHL hockey, eller i alla fall inte HV71. Han spelade ett mer kompakt spel. Inte lika yvig och fladdrig som jag mindes honom.

Jag gillade det jag såg. Gustaf spelade mindre explosivt, lite längre in i målet. Mer samlat och kontrollerat. Något jag ville han skulle göra då han spelade i Djurgården och som jag vet han och dåvarande målvaktstränaren Thomas Magnusson jobbade med. Men i och med att Djurgårdens försvar då inte tillät honom spela så. Det var mycket dräll med puck och plötsliga frilägen, vilket krävde ett atletiskt och explosivt spel.


Jag misstänker att Gusaf och hans målvaktstränare William Rahm har jobbat en hel del med Gustaf spelidé och gameplan. Något som jag tycker såg riktigt bra ut igår. Jag gillade "nya" Gustaf Wesslau. Hans spel såg mer avslappnat ut och mer kontrollerat. En liten miss och en avig retur på Brynäs mål, där jag tycker han missade vinkeln lite och kom för nära första stolpen, fick sträcka ut och rädda med en benparad och fick en dålig retur. Jag tror också pucken gått utanför vilket får mig att misstänka han kom lite fel i vinkeln. Men det är små detaljer som är lätta för mig se med sex repriser.

Har ju intervjuat William Rahm två gånger och dom hittar du här och här. Samt en med Gustaf själv, där jag frågar honom om just att tajta till sitt spel. Något han nu i mina ögon lyckats riktigt bra med. Nu menar jag inte att jag vill alla målvakter ska bli block-robotar! Men, jag kände att Gustaf skulle kunna bli en bättre målvakt om han slapp spela så aggressivt och explosivt hela tiden. Av det jag såg igår känner jag att det stämde.

Jag tror också Gustafs nya lite mer kontrollerade och tajtare spel kan förlänga hans karriär några år, då det inte kan slita lite mycket på kroppen. Eller kräver samma explosivitet. Riktigt roligt se Gusaf igår. Bra jobbat av William och Gustaf!



Vi hörs!


tisdag 24 februari 2015

Film och bild på aktiv OnePad

Jag har ju skrivit två inlägg om att vara aktiv i SMS och OnePad som du hittar här och här. Jag har fått lite frågor på hur jag menar och det har efterfrågats en film.

Med hjälp av inspiratören till inlägget Jonathan Höjd i FBK så har jag en film att visa. För att ni ska kunna se vad jag menar.


Ca åtta sekunder in i klippet kan ni se Fredrik Pettersson Wentzel komma upp i en OnePad med aktiva händer. Har klippt ut en bild på det här nedanför, ingen toppkvalite men ni ser vad jag menar.




Vi hörs!

söndag 22 februari 2015

Aktiv i SMS och OnePad, ovant och inte så mycket tränat

Jag skrev ju i förrgår om att vara aktiv i SMS och OnePad. Efter det har jag varit och kört pass med målvakter och tränat på just det. Att inte bara komma ned och blocka i SMS och OnePad. Det har fått mig att inse eller i alla fall misstänka att det här är något som inte så många unga målvakter tänkt på eller tränat.

Det var lite avigt, ovant och svårt att bryta gamla vanor och mönster. Alla förstod vad jag menade och var överens om att det kunde vara bra och användbart. Men det var svårt att få till, att bryta vanan av att komma ned och blocka, göra sig stor, sträcka på sig och då samtidigt låsa sig. Tryckt mot stolpen, sträckt rygg och bli orörlig.

Vi nötte det här ett helt pass, med väldigt basic övningar. Stå vid stolpen kom ned i OnePad få ett skott mot kroppen och handskar från vinkeln. Så skulle målvakterna försöka se till att pucken inte hamnade blint mitt framför dom mellan benen med hjälp av klubba eller handskar. Jag ville också dom skulle jobba med aktiva händer framför kroppen och aktiv ställning med kroppen lite framåtlutat eller som mäster Granqvist hade sagt med "backhopparnäsa".

Sen körde vi samma övning fast i SMS. Här gick det lite lättare komma ned och vara aktiva. Troligtvis för det är lite mer likt en butterfly där man är van jobba mer aktivt.

Så det här tror och tycker jag är något målvakter ska jobba mer med, nöta och öva på att bli mer aktiv och mindre blockande och passiv i vinklar och nere i OnePad och SMS.

Vad är era tankar?

Vi hörs!