fredag 16 mars 2012

Stefan, Magnus och Niklas om att byta målvakt

Jag fick ett mail från Joa där han tyckte "byta målvakt" var ett ämne värt att skriva om. Jag höll med honom helt och hållet. Men då jag kände att mina åsikter i ämnet inte var riktigt tillräckligt så skickade jag iväg frågorna till några fler målvaktstränare och då några som jobbat med målvakter på elitnivå och i ett lag. Dom som är med i denna intervju är Stefan Ladhe Sweden Hockey Institute och Tre Kronor, Magnus Olsson Blue Crease Goaltending och sen jag själv.

Vad har du som målvaktstränareför syn på att byta målvakt under match? Tycker du det är ett bra sätt att få igång laget?

Stefan: 1 och 2) Det är väl ett verktyg som coachen har som kan ge effekt i matchen. Bra sätt vet jag inte men ibland fungerar det som en nytändning för laget.

Magnus: Generellt gillar jag såklart inte att byta mv. Det innebär ju att insatsen inte håller tillräckligt hög klass. Dock är det ett mer eller mindre desperat försök att få igång laget och i vissa fall fungerar det ju faktiskt. Laget kan ju få lite nytänding och starta om från noll.

Niklas: Jag är tveksam till den egentlige effekten av att byta målvakt för att tända laget.  Men när man testat kasta om i kedjorna och bänka spelare så finns det ju inte så mycket kvar att göra. Så jag kan förstå att man gör det. Men jag är lite tveksam. Ska man göra det ska det ju också göras då tid finns kvar att vända matchen, inte inför sista om man ligger under med 4-5 mål

Är din erfarenhet att det fungerar för att tända laget? För att få förändring av matchbilden?

Magnus: Jag har väl lite blandad erfarenhet av att byta mv. Jag antar att det är så för de flesta. Ibland fungerar det och ibland inte.
 Det hänger ju inte bara på den nya målvakten som kommer in utan även spelarna måste ju nollställa hjärnorna och skapa mer och ny energi..


Niklas: Nu har jag ju inte varit mv-tränare i något lag på det viset. Men jag har ju sett hockey massor och visst ibland vänder laget och jag tror absolut det kan ha med bytet att göra ibland. Att laget inser att nu menar coachen allvar och tänder till.

Vad är din erfarenhet av hur målvakterna reagerar? 

Stefan: Väldigt olika beroende på den specifika matchen, de flesta vill spela oavsett, göra det bättre, rädda laget, komma igen.

Magnus: De flesta mv blir nog rätt så "pissed off". På sig själva. Man känner ju på sig när det är nödvändigt att byta även om man vill stanna kvar och kriga. Jag antar att inte speciellt många mv blivit så förvånade när det hänt.

Niklas: Kan bara svara på det jag sett och ingen verkar ju gilla det. Vilket dom ju inte ska så klart!

Vad är din erfarenhet av vad målvakter tycker om fenomenet att byta ut målvakten för att tända resten av laget?

Stefan: Olika, inget som jag vet att jag pratat med målvakter om, inget att lägga energi på.

Magnus: Jag vet inte riktigt vad mv tycker om detta sätt att tända laget. Antar att dem håller med laget och tränarna att någonting måste göras och då är detta sätt. Det gäller som mv att acceptera och jobba vidare. Det gäller som bekant att göra vad som krävs.

Niklas: Ingen alls.

Tycker du en målvakt ska byta ut sig själv? På elitnivå och pojk/knattenivå?

Stefan: Jag tycker aldrig en målvakt ska byta ut sig själv. Gör man det som senior är det självklart värre. Då visar man varken vinnarskalle eller att ta ansvar för sin prestation. Gör man det som yngre målvakt är man under utbildning och skall lära sig detta och hantera situationen i framtiden.

Magnus: Nej man skall inte byta ut sig själv förutom vid skada eller om man är sjuk. Man måste kunna bita ihop även vid motgång och bara köra på. Känner man själv att man gjort sitt yttersta (även om det inte räckte just den kvällen) så kan man ändå vara stolt. Detta gäller oavsett ålder.

Niklas: På elitnivå tycker jag inte det. Jag tycker målvakten spelar på tills coachen byter ut honom. Precis som en utespelare inte bänkar sig själv. På juniornivå känner jag likadant. Däremot på knattenivå tycker jag absolut en målvakt ska kunna byta ut sig själv om han har en dålig dag. Även om jag tycker tränaren ska peppa honom att stå kvar och uppmuntra honom fortsätta.

Vid vilken ålder anser du det är okey att tränaren börjar byta ut en målvakt?

Stefan: Alltid svårt att prata om åldrar och när. Alla situationer är olika på något sätt. Ser man att den lilla målvakten står och gråter tex. ska man hjälpa honom, fråga vad han vill göra. Jag tror du menar, byta för att vinna matchen... olika åldrar, serier, ambition, nivå... ger olika svar.

Magnus: Svår fråga gällande ålder. A-pojk kanske. Då börjar det gälla lite mer och spelarna är mer medvetna om det psykologiska spelet.

Niklas: När det blir på riktigt när laget man spelar i satsar för att vinna varje match. När det blir elitsatsning. Men inte före 13-14 tycker jag. Jag tror man kan knäcka en målvakt genom att visa man inte tror på honom efter 3-4 insläppta. Här kan hända jag är lite för blödig…

Lägger du som målvaktstränare ned extra tid att prata med en målvakt efter match där han blivit utbytt?

Stefan: Ja i vissa fall, beror på samma som ovan, vilken nivå är det, varför byttes målvakten ut... etc.

Magnus: Nej, vi lägger inte ner mer tid än vanligt. Dock är jag noggrann med att få mv att förstå vad tankegångarna är/var från huvudtränaren, fokusera på det positiva samt hitta förbättringsmöjligheter.

Niklas: Ingen erfarenhet.

Vad anser du det finns för för och nackdelar att byta ut en målvakt?

Stefan: Svåra frågor den här gången, finns så många varianter att tänka sig...

Ex om en given etta vilar från matchen för att få vila huvudet och koppla bort en match ska man absolut inte byta oavsett resultatet i matchen. Man har ett syfte som man inte når om man byter.

Om laget har en dålig dag, byt inte. För vad händer om den första målvakten släppt in en del mål, den andre kommer in, laget är redan off, han får också släppa in en del mål. Hur ser det ut mentalt i nästa match då... Bättre att en får ta eländet och så har man en "fräsch" till nästa match.

Tänker man elitnivå är det mycket olikheter, ska man tänka på nuet eller på helheten... Jag är ganska säker på att målvakter, i vart fall på elitnivå, inte sätter så stor vikt på det här med att bli utbytt eller inte.

Magnus:
Fördelar:
- Nytänding
- Chans för 2a mv att visa upp sig.
Nackdelar:
- Sänkt självförtroende för 1a mv.
- Svårt för 2a mv att komma in kall.


Niklas: Fördelen är väl att det kan tända till laget få laget att inse att nu jävlar. Jag kan ju tycka det är lite fel byta en målvakt för att tända ett lag. Om nu inte målvakten varit dålig. Man bänkar ju inte den utespelare som varit bäst för att få igång laget.

Så! Där har ni lite olika röster och tankar kring målvaktsbyte.

Hur ser ni på saken?

Vi hörs!