fredag 8 mars 2013

Taktik i försvaret, blanda dig som målvakt

Försvarsspel.

Hur inblandad är du i det som målvakt? Lyssnar du på taktiska genomgångar? Kommer du med egna förslag? Berättar du hur du vill ha det? Eller sitter du och testar olika spännen på plocken? Om du gör det sista, sluta med det och angagera dig. Det är ju dig dom försvarar, det är ju dig dom hjälper. Tränarna har ofta bra koll på styrspel och försvarstaktik, emn få tränare har stått i mål. Du kanske vill att backarna ska agera på ett visst sätt? Dela med dig av det, berätta hur du vill ha det.

Jag ska försöka dela med mig lite av min syn på försvarsspel och sammarbete utespelare - målvakt. Hoppas på att ni berättar hur ni vill ha det i kommentarerna.

Som målvakt är din uppgift att stoppa pucken och ta hand om eventuella returer. Så du behöver se pucken. Med andra ord vill du ha hjälp med att få bort folk som täcker dig. Men samtidgt bättre med en forward som täcker dig än att egna backen också gör det. Så backen kanske ska hålla sig undan att skymma men hjälpa dig få bort motståndarens klubba.

Utan klubba blir det svårt att styra skottet och att ta returen så om din back kan blocka hans klubba och låta dig se pucken och sen ta hand om returen. Med andra ord när du räddat och pucken ligger där så ska backen fortsätta hjälpa dig hålla undan motståndar klubbor, då kan du fokusera på att få undan eller blokera pucken.

Jag tycker inte heller backen ska försöka täcka skott utifrån, det är forwards jobb. Som sagt svårare för dig se pucken om två spelare försöker täcka. Prata med dina medspelare. Vill du alltid dom täcker skott? Hur ska dom täcka? Var vill du helst försöka se pucken, på insidan av spelaren framför mål eller utsidan. Vart ska backarna försöka pressa undan motståndarnas forwards?

När puckar dumpas in i zon, hur vill du göra? Gillar du stoppa och spela pucken? Vill du bara stoppa? Eller helst stå kvar i mål? Prata med backar och tränare ha taktiken klar och minska på så sätt risken för missförstånd. Om du går ner och stoppar pucken kanske backarna ska åka ned i varsitt sarghör och vara beredda på passar så slipper ni trängas bakom mål. Eller vill du bara stoppa pucken så backen hämtar den bakom mål.

Att du är ute och stoppar puckar ska ju vara till hjälp för egna laget och framförallt backarna. Så om du är ute och stoppar puckar ska du se till dom ligger stilla och att dom ligger ned och inte står på högkant. Att dom inte ligger för nära målet eller sargen. Som sagt du ska stoppa den för att hjälpa backen, så han kan komma därifrån snabbare.

Ska du passa pucken ska det vara hårda pass på bladet och efter isen. Blir så ledsen då vi har övningar på våra camper när målvakterna som inte står i mål för som uppgift att passa och inte gör det bästa dom kan. Det ska vara hårda passar längs isen och på bladet. Lyftpassar är ju inte så ofta en målvakt behöver ta till. Så träna på att passa hårt på bladet efter isen.

När det blir kontringar, som händer några gånger per match vad har ni för taktik. Vad ska backen göra? I 2 mot 1, vill du backen tar bort passningen helt, eller ska han ligga i mitten och vara med på att stoppa en inbrytning. Eller vill du ha pucken för dig själv och slippa tänka på passen?

Själv tycker jag att backen ska plocka bort passalternativet och målvakten ser till stänga målet. Kan backen ta bort skottet och få ut killen med pucken mot vinkeln är det ju världsklass då kan du fokusera på att stänga målet helt och hållet för en enkel räddning.

Men som ni märker det finns mycket att tänka på och snacka om. Så sluta tejpa klubban, prova plocken eller fixa med skridskorna på taktikgenomgången. Angagera dig, kom med förslag blanda dig i diskussionen. Det är ju att hjälpa dig själv där ute på isen.

Hur gär du i ditt lag? Har ni taktik för dom lägen jag räknat upp?

Men hörrni, det viktigaste. PRATA! Berätta hur du vill ha det, snacka med din coach och kom med förslag.

Vi hörs!

Kvartsfinaltipset

Snart dags för slutspel i Elitserien. 55 omgångar är spelade och lagen har valt sina motståndare och här nedan tänker jag ge mig på att tippa hur det går.

Skellefteå - Brynäs 4-1

Jag tror Skellefteå kommer köra över Brynäs, kanske till och med, med 4-0 i matcher men jag tror Brynäs kan ta en match. Men utöver att Brynäs varit usla sen efter jul i stort sett och var nära att missa slutspelet så är Skellefteå bättre i alla lagdelar. Målvakterna, backarna och forwards. Det ska bli roligt och se vem Skellefteå satsar på, jag gissar på Jocke Ericsson men Markus Svensson har gjort en riktigt bra säsong och om Jocke försvinner till NHL har Skellefteå det bra ställt med Markus som etta. I Brynäs utgår jag från att Johan Holmqvist kommer stå och om brynäs ska kunna ha en chans att skrälla måste Johan stå på huvudet i varje match och inte göra några misstag alls. Johan är förvisso en bra slutspelsmålvakt men jag ger inte honom och Brynäs en chans i denna serie.

Färjestad - Modo 4-2

Svår serie att tippa, jag tycker Färjestad är det bättre laget och ska vinna den här serien. men Modo har en hög högsta nivå och ett gäng matchvinnare i truppen. Nu måste målvakten Bernhard Starkbaum precis som "honken" i Brynäs stå på huvudet om Modo ska ha en chans att skrälla, jag tror inte riktigt han klarar det. Sen ska han också vara bättre än Alexander Salak som varit grym hela säsongen. Nej jag tror Färjestad går vidare rätt komfortabelt här.

Luleå - Frölunda 3-4

Jag tror Frölunda kan skrälla här. Om det nu är en skräll? Luleå är ju favoriter men jag har en känsla att Frölunda kan få ihop saker och ting och jag tycker dom har fler potentiella matchvinnare än Luleå i tex Magnus Kahnberg och Dick Axelsson. Luleå är mer en lagmaskin som spelar på det sätt dom gjort i 55 omgångar även i slutspelet. Dock får dom tillbaka Linus Klasen som absolut kan vara skillnaden. Jag vet inte hur Luleå kommer spela sina målvakter, men där har dom ju haft ett litet problem dom sista två åren då dom varvat och ingen riktigt har övertygat. I Frölunda utgår jag från att Julius Hudacek kommer få förtroendet och göra det bra.

HV71 - Linköping 4-2

Den matchserien som jag tycker känns mest öppen, där HV71 blandat och gett under säsongen och kanske inte riktigt spelat som ett topplag eller blivande SM finalist. Men det finns rutin i massor och gamla gubbar som kommer höja sig nu när det gäller något och är slutspel, Marcus Nilson, Johan Davidsson, David Petrasek sen har dom ju Gustav Wesslau som i sitt sista SM-slutspel nästan på egen hand tog Djurgården till SM-final. Men som sagt svårtippat, i Linköping har ju Christian Engstrand spelat grymt bra hela säsongen och satt mig på plats som tvivlade lite på honom inför säsongen. Helt öppet men jag tror på HV, kanske lite med hjärtat då jag unnar förre Djurgårdarna Wesslau och Nilson ett guld!

Så där. Det är mitt tips. Vad tror du, dela med dig med en kommentar om vad du tror?

Vi hörs!