onsdag 19 februari 2014

Få kontroll över ditt temperament

Som målvakt är det bra att ha kontroll på sitt temperament. Att hålla sig lugn och fokuserad och inte låta ilska förstöra ens möjlighet att spela eller träna bra.




Du hjälper ju inte dig själv eller ditt lag genom att få raseriutbrott, det du däremot gör är att stärker motståndarna. Ger dom extra energi. Det finns också stor risk dom sätter extra press på dig och försöker få dig ur balans. Om du deppar ihop eller blir rasande efter insläppta mål sänder du också helt fel signaler till ditt eget lag som kan bli osäkert på dig.

På träning gäller ju samma sak, håll dig kall och fokusera på nästa puck och om det behövs ytterligare nästa. Du kommer inte spela bättre för att du skriker svär och kastar klubban antagligen kommer du vara sämre för du lägger energi och fokus på fel saker. Går det dåligt, ta en sväng ut ur målet och samla ihop dig och på det på nytt. Fokusera på rätt saker, din teknik, blicken på pucken och saker som gör att du räddar.

Jag är övertygad om att du blir en bättre målvakt utan dessa raseriutbrott, då dom bara tar energi och fokus från det du ska göra. Så har du problem med att du blir väldigt arg, försök hitta sätt att komma över det, lära dig hur du ska hantera motgånger på annat sätt än att svära och slå av klubbor. Klarar du det inte själv ta hjälp av en mentalcoach.

För, det är väldigt sällan din klubbas fel att du släpper in mål.

Vi hörs!

måndag 17 februari 2014

Ta eget ansvar för din träning och utveckling!

Jag har ju skrivit mycket om att många målvakter får ganska dålig träning på sina lagträningar och hur tränare måste tänka mer på målvakterna och göra träningar som är anpassade för målvakterna, också.

Men, självklart har du som målvakt ett väldigt stort ansvar också. För det är du som behöver den bra träningen, det är ditt ansvar att utvecklas som målvakt.

Det finns saker som du kan göra och ska göra om du inte känner du får den träning du behöver på dina lagträningar. Så att du kan få bättre träning och mer träning på det du känner att du behöver.

För det är ditt ansvar att veta vad du behöver träna på. Att ha koll på vad dina svagheter är. För bok över dina matcher, anteckna hur du släpper in mål, anteckna situationer som du tyckte var svåra. Ha koll på vad du behöver nöta extra på.

Sen om du inte får det du vill och känner du behöver på träningarna, prata med din tränare på ett konstruktivt sätt. Förklara hur du ser på träningarna som dom är, berätta hur du skulle vilja få avsluten. Vill du få mer returer, mer tid jobba klart situationer, folk som skymmer dig. Vad vill du ha mer av? Förklara för din tränare, berätta även varför du vill träna på något visst. Förklara vilka situationer du kommit fram till att du vill nöta extra, dra exempel från matcher. Då har du gjort det du kan, hjälper det inte får du ta till andra saker.

Vad är då dom andra sakerna?

Du kan gå till skyttarna och prata med dom, be dom skjuta dom skott du vill ha. Be dom skjuta mer från vinklarna? Högt eller lågt? Plocken eller stöten? Be dom ta fler returer? Stanna kvar och skymma eller styra nästa skott.

Du kan bestämma dig för att jobba klart på varje skott du får, vilket kanske innebär du får skita i vissa skott. Du kanske jobbar längre in i målet ibland för att träna reaktioner och ditt "stora" spel. Träna på att lura skytten att skjuta där du vill. Bestäm en plats dit du ska skjuta eller passa alla puckar du tar i plocken.

Så det finns saker du kan och ska göra för att få så bra träning som det går. Det är ditt ansvar. Att inte bara tjura ihop och stå och stoppa puckar halvhjärtat. För om du tränar halvhjärtat och inte gör rätt i dom situationer du ställs inför på träning så sätter sig fel beteenden i ryggraden och du kommer rätt var det är göra dåliga och halvhjärtade ingripanden på match också.

Så ta eget ansvar för din träning och utveckling!

Vi hörs!

söndag 16 februari 2014

Intervju med Modos Linus Ullmark

Linus Ullmark har gjort en riktigt bra säsong i Modo så här långt. Han har spelat på en hög och jämn nivå hela säsongen så här långt. Något som jag är omponerad över, då det trots allt är Linus första riktiga säsong i SHL. Riktigt roligt att Modos satsning på två unga målvakter fungerat så himla bra.

Din första riktiga säsong i SHL, och du har spelat riktigt bra och jämt. Hur känner du själv det har gått?

Det har gått över förväntan, trodde inte att jag skulle kunna leverera på en sån hög nivå innan säsongen började!

Känner du själv att du lyckats hålla en jämn nivå som du är nöjd med?

Absolut, det är väl det jag är mest nöjd med och har haft som mål, att kunna spela så många matcher som möjligt på en bra nivå!

Finns det något du gör, eller tränar extra för att lyckas hålla en jämn nivå i ditt spel? är det något som är extra viktigt? mat? träning? sömn? eller/och något annat?

Alla förberedelser är viktiga! Jag gillar att ta vara på den ledighet som ges och verkligen koppla av, umgås med skönt folk, käka god mat bl.a. Annars så tränar jag bara på som vanligt med min is och fys och bara njuter av det jag håller på med! Jag anser ju att jag har världens bästa jobb för tillfället

Vad har du och mv-tränare "masken" jobbat mest med under säsongen?

Vi har väl inte jobbat jättemycket på någon speciell sak, mestadels har vi jobbat på och nött på alla grunder och haft olika dialoger om mitt spel i helhet, hur pass aggressiv jag ska vara osv.

Hur överens är du och "masken" generellt kring din teknik och hur du ska spela? Brukar han inte vilja ändra på dig kanske, men korrigera ditt spel? Eller hjälper han dig mest utveckla ditt spel och stil?

Han ville väl ändra på mig i början av vårt samarbete, jag var väldigt fladdrig så vi kom överrens om att tajta ihop allting, men fortfarande ha kvar fladdrigheten som man kan behöva vid idioträddningar! Men annars så för vi en dialog om vad som känns bäst för mig
Nu när det är uppehåll i några veckor. Hur vill du träna då? Mycket fys? Nöte teknik med "masken" eller både och? Hur lägger du/ni upp upphållet?

Jag gillar att fortsätta på den inslagna vägen med isträningarna men att man lägger in mer fys innan eller efter passen. Fysträningen sköter vår fystränare alldeles utmärkt så jag behöver inte tänka så mycket på vad just jag behöver.

Har ni mer eller mindre mv-träning när det är mindre matcher? Jobbar du och Anton med samma saker eller är det helt inviduellt?

Vi har ungefär lika mycket målvaktsträning som innan, kanske lite tuffare i sig i upplägget men annars är det sig likt.

Hur mycket jobbar ni med video på era mv-träningar? Kör ni feedbacken direkt på isen ofta?

Videofeedbacken plockar vi fram när den behövs, är det något speciellt man behöver se på eller kanske undrar över så är det alltid bra att titta på sig själv för att kunna hitta svaren! Men annars så har vi oftast videofeedback på mv-träningana

När du får videofeedback finns det någon speciell vinkel du gärna ser dig själv i? Bakifrån? Framifrån? Filmat från isen eller ansiktshöjd?

Vad gäller vinkeln på kameran så är det helt beroende vad jag vill kolla på, ansiksthöjd kan vara bra för att titta på ens kroppsspråk medan när man filmar från isen så vill ja troligen se hur pass stor jag är från puckens öga

Du har också fått prova på spel i Tre Kronor. Där du statistiskt lite sämre. Vad är skillnaderna mot spelet i SHL där du spelat riktigt bra! Vad behöver du jobba med för att bli lika jämn och bra med Tre Kronor?

Det jag har märkt nu när jag har spelat mot olika bra motstånd på landslagsnivån är att passningarna är mycket hårdare, mer precisa och luriga! Man måste vara extremt fokuserad hela matchen på vad motståndarna kan få för sig att göra, sen att skicklighetsnivån är högre är självklart en stor faktor också!

Finns det saker du kan göra under ett uppehåll som nu, som du inte kan när det spelas matcher. Både gällande träning och utanför isen?

Nej inte precis, kan väl umgås mer med polare och få lite mer tid över fritidsaktiviteter.
Vilken spelare i Modo har överraskat mest på dig så här långt under säsongen och varför?

Först och främst Gustav Possler, tyvärr så skadade han sig innan jul men annars hade vi fått sett mer baljor från den klubban! Annars har Simon Önerud också imponerat stort med sin power, målkänsla och jävlaranamma!

Jag tycker ju Modo har riktigt spännande målvaktsbesättning två unga lovande målvakter ihop med en hungrig ung mv-tränare. Hoppas nu att varken Linus eller Anton har för bråttom över till NHL! Så dom utvecklas lite till i SHL och den Svenska hockeypubliken får se dom två unga duktiga målvakterna någon eller några säsonger till!

Tackar Linus som, som vanligt tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!