lördag 18 december 2010

Höj kvaliten på dina träningar

Kan du som målvakt höja standarden på ditt lags träningar? Kan du göra saker så träningarna ger mer?

Självklart!

Stefan Ladhe var inne på det i min intervju med honom, men jag tänkte ta det en gång till då jag tycker det är viktigt att man som målvakt tar eget ansvar för sin utveckling och träning. Man kan ruttna ihop då man tycker det är dåliga övningar, eller så ser man till dom blir bra!

Vad kan man få göra för att höja kvaliten på träningen?

1. Spela klart på alla puckar! Om du inte spelar klart på returer på träning, hur ska du då göra det bra på match! Jobba efter pucken, res dig på rätt fot och få rätt position. Blockera pucken eller spela ut den mot något du bestämmer innan.

2. Tävla mot utespelarna och få på så vis in ett tävlingsmoment på träning.

3. Var 100% koncentrerad och gör rätt på alla skott.

4. Då du har tid över, stå inte bara och glo. Träna förflyttningar både stående och nere på isen.

5. Se till att vara ordentligt uppvärmd och ha liknande rutiner inför träning som du har inför match. Detta gör att du mentalt är redo och underlättar att ge 100%, och jag tror det är bra ha kanske inte exakt samma men liknande rutiner vare sig det är träning eller match.

Har du några bra tips på hur du höjer kvaliten på dina träningar?

Vi hörs!

Henrik Lundqvist lugnet själv

Har precis kikat på Philadelphia - NY Rangers.

4-1 till ett klart bättre Philadelphia, så det va inte så mycket att snacka om.

Henke Lundqvist gör en klart godkänd match, där han är mer eller mindre chanslös på alla målen.

Men jag slås återigen av en sak då jag ser Henke spela, hur han är så otroligt lugn hela tiden. Han hetsar inte upp sig under spelet. Han agerar lugnt hela tiden. även då han kommer ur position så agerar han lugnt. Inga panik förflyttningar, inget sprattel. Lugna samlade förflyttningar med bra teknik.

Ibland ser han nästan lite slö och loj ut, man tycker han ska snabba sig tillbaka i målet eller i sidled. Men han är där i tid i alla fall.

Han är bra tekniskt, och med bra spelsinne placerar han sig ofta helt rätt. Sen jobbar han rätt långt in i målet vilket ju gör förflyttningarna kortare och på så vis har han ju sällan långa förflyttningar för att komma rätt.

Men jag är imponerad över hans lugn!

Vi hörs!

Stirra inte för mycket och puck och glöm vad som händer framför mål

Jag har ju pratat en del om detaljer. Som målvakt är ju detaljerna helt avgörande för om du ska rädda eller släppa in mål.

En sak jag märkt att målvakter jag är ute i föreningar och på våra camper och kör med har lite problem med är att komma rätt till skottet då det är skott nära och det går snabbt. Vilket ju är självklart. Är det nära och går snabbt så är det svårt!

Men det gäller att ha koll som målvakt, att inte stirra sig blind på puck. Har du någon framför mål måste du hålla koll på var han står och vilket håll han håller klubban. Är han rightare eller leftare? Det är en detalj som är otroligt viktig.

Kika på bilden nedanför.










Som ni ser skiljer det väldigt mycket på var klubban befinner sig, om det är en rightare eller leftare. Så skottet kommer ju inte komma från samma punkt.

Som ni nu förstår är det väldigt viktigt att ha koll på klubban! Inte på skytten. Det är inte mot skytten du ska sikta om det kommer en pass tex bakifrån mål. Utan du måste hitta och attackera klubban för att komma i rätt vinkel och täcka så mycket mål som möjligt.

Därför är det jätte viktigt att ha koll på vad som händer framför mål då spelet är i hörnen eller bakom mål. Så som målvakt kan du inte stirra puck, då blir du väldigt lätt överraskad av vad som händer då pucken spelas fram framför mål.

Vi hörs

torsdag 16 december 2010

Tips på fys övningar

Då det varit några frågor om fys och olika övningar så tänkte jag bifoga en länk till SHI:s hemsida där Stefan Ladhe tipsar om några olika fys program

SHI Fys program

Där har ni några olika tips på övningar ni kan köra på försäsongen!

Vi hörs!

Explosiv styrketräning

Fick ett mail med önskemål om bra övningar för explosivitet. Tog hjälp av en kompis till mig osm utbildar PT:s för SATS. Bad honom om några benövningar med och utan vikter, som skulle vara bra för explosivitet. Så här kommer dom:

Gällande övningar så kan jag rekommendera:
Med vikter: djupa knäböj, utfallssteg med viktskiva som hålls på raka armar över huvudet.

Utan vikter: utfallshopp dvs tänk dig ett utfallssteg och så hoppar man upp och byter främre fot.
Skridskohopp från sida till sida.

OBS! Håll koll på att knä och tår pekar åt samma håll.


Ska man träna upp explosivitet och köra explosiv styrketräning ska ju övningarna göras just explosivt. SÅ man ska under kort tid lyfta/flytta vikter snabbt för att på så sätt bygga upp en explosivitet i musklerna!

Min kompis sa också att explosiv styrketräning inte är något för nybörjare eller om man är otränad. Man ska ha en grundmuskelatur upptränad innan man börjar träna explosivt.

Sen tycker jag det kan vara vettigt att samtala med en PT eller annan styrketräningskunnig person som kan hjälpa dig att lägga upp ett träningsschema som är anpassat efter dig och dina behov! Men jag har nu tipsat om några grundövningar.

Explosiv träning är egntligen inte specifika övningar utan alla övningar kan göras explosivt. Det är tempot på övningarna som gör dom explosiva.

Vi hörs!

Mark Owuya om straffar

Jag håller ju på med min lilla undersökning om vad spelare och ledare egentligen tycker om straftar? För i media framställs det ju som att dom tycker det är lotteri och bara tur.

Så jag har försökt maila en hel massa spelare och ledare för att få en bild av om dom tycker det. Har inte fått så många svar ännu, men vill bjuda på Mark Owuyas svar, som jag tycker är klockrent!

Det är absolut inte lotteri, det är bland den mest ärliga form av tävling du kan hitta.

En skytt, en målvakt, , en vinnare

Det sammanfattar det helra rätt bra tycker jag!

Hur kan man få det till ett lotteri, eller tur? Jag förstår inte hur dom som tycker så tänker?

Vad tycker du?

Vi hörs!

Intervju med Mark Owuya, om billiga mål och Thomas Magnusson

Jag har ju påpekat några gånger att jag inte tycker Mark Owuyas misstag vid AIKs 2-4 mål i derbyt inte är så hemsk som alla påstår. Jag tänkte jag skulle lyssna lite med Mark själv vad han kände och hur han tycker säsongen varit än så länge. Jag passade också på att fråga hur han tyckte det var att ha fått in Thomas Magnusson som målvaktstränare.

Igår stod han ju första matchen med Båros som bröt en fem matcher lång förlustsvit efter 4-2 vinst mot Malmö. Skön start för Mark!

Här kommer intervjun:

Hur är det att ha fått in Thomas Magnusson som MV-Tränare?

Det är otroligt bra. Thomas är en mycket bra målvaktstränare och det är en extrem skillnad att kunna arbeta med någon och ha ett bra bollplank både när det går bra och sämre.

Hur jobbar du och Stefan ihop med Thomas? Har ni egna MV-Träningar? Hur ofta i så fall?

Vi kör så ofta vi kan, vilket är om det finns tid efter träningen. Det är synd att istiden är lite begränsad, annars hade man ju gärna kört oftare och mer.

Hur tycker du att din säsong varit?

Helt OK. Jag skulle vilja vunnit några fler matcher, men utvecklingen rent tekniskt flyter på. Men det går ju samtidigt inte att säga mer än OK förrän slutspelet är slut.

Kan du känna att du fått för mycket kritik och blivit påhoppad för mycket efter 2-4 målet mot AIK?

Nja, det är väl naturligt, tyvärr :)

Tar du åt dig av alla skriverier? Hur känns det då dom egna fansen, som ofta inte kan något alls om målvaktsspel kritiserar dig som dom gjort?

Läser inte så mycket sånt. Det är sant. Ett mål är ett mål oavsett hur det ser ut, fakta. Man blir ju mer missnöjd när man släpper ett mål pga man av nån anledning inte jobbar rätt, eller tappar lite tålamod och inte vågar lita på sitt spel helt.

Jag tycker vidare inte 2-4 målet mot AIK är så mycket att orda om. En tavla men inte mer än så. Jag tycker till och med att det är en sorts tavla som är mer okey att göra än att släppa in skott från halva plan tex.

Hur tänker du själv i den frågan? Har det målet fått för stora proportiner i media?

Det vet jag inte.

En sak jag reagerar på är att det här visar sig hur dåligt Stockholm stad, eller komunen eller vad det är satsar på stockholmshockeyn! Djurgårdens A-lag som spelade SM-Final förra säsongen får inte istid så det räcker för att kunna köra målvaktsträning. Jag har ju pratat med Stefan Ladhe om hur SSK gör. DÄr har han extra tid om det var före eller efter ordinarie träning.

En vettig åsikt tycker jag också det är att han nämner arbetet med Thomas, både då det går dåligt och bra! För när det går bra tycker jag det är viktigt att kika på varför det gått bra. Har jag gjort något annorlunda? Kan jag jobba vidare på något speciellt?

Sund inställning att sumera säsongen efter sista slutspelsmatchen, det är ju faktiskt först då man har svar på hur det gått. Står man med ett SM-Guld runt halsen så spelar ju räddnings procent och insläppta mål ingen som helst roll!

Han sammanfattar också det snöpliga 2-4 målet mot AIK på ett bra sätt, ett mål är ett mål oavsett hur det går in. Samt att som även jag själv tycker det känns värre släppa ett skitskott som man vet man borde tagit. Ett riktigt skott på mål.

Vill tacka Mark för att han tog sig tid och svarade på mina frågor!


Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/
Vi hörs!

onsdag 15 december 2010

Var en tänkande målvakt

En sak jag lagt märke till och tänkt en del på, då vi har haft camper eller jag varit ute i föreningar. Det gäller mestadels yngre målvakter men även äldre.

Är att dom ofta kan släppa in samma sorts skott, ha problem med samma sorts läge gång på gång.

Det är en sak jag kanske kan tycka blir lite fel med för tidig och för teknikstyrd målvaktsträning. Som när små målvakter kör ett extremt täcka/blocka spel. Att vi går igenom en övning, vi visar och säger hur man "ska" göra i ett visst läge. Sen kör vi igång, och målvakten släpper in skott på skott men fortsätter att göra samma parad eller förflyttning gång på gång för tränaren sa jag skulle göra så.

Jag pratar om det vid varje pass jag håller i, att lära sig av sina misstag. Att vara en tänkande målvakt! Att inte bli fast i ett tänk, eller i att så ska jag göra i dom här lägena. Det är här känslan kommer in. Att stanna upp och tänka efter då jag släppt in ett mål, varför släppte jag in den pucken, hur gjorde jag och vad kan jag göra annorlunda.

Jag tror, att speciellt yngre målvakter kan ha svårt för det. Om dom gått mycket målvaktsträning och där kört övningar gång på gång för att nöta in en rörelse eller en parad, kan fastna i att det är så jag ska göra. Det finns ju faktiskt inga ska som målvakt, mer än att rädda pucken! Hur du gör det är ju faktiskt ointressant!

Det är något jag tycker är viktigt för oss målvaktstränare, att inte vi fastnar i en massa ska och måste. Utan att vi hjälper och påminner målvakter om att hitta en egen stil och att tänka, att annalysera sitt spel och sina insläppta mål. Men även sina räddningar, varför räddade jag den där pucken som jag haft så svårt med? Vad gjorde jag annorlunda?

Vi hörs!

Fys träningen viktigare och viktigare

En sak jag har märkt under mina säsonger som målvaktstränare med SHI är att många målvakter saknar den styrka som behövs för att spela ett täcka/blocka spel.

Det slarvas med barmarksträningen och både orken och styrkan fattas när det är dags att gå på is! Som målvakt idag, när du vill spela ett täcka blocka spel är fysträningen viktigare än den var på min tid.

Det är jätte viktigt att ha starka ben och stark bål framförallt. Men självklart behövs hela kroppen jobbas igenom på somrarna, sen måste du ju köra kondition också! Det gäller ju även om du spelar i ett lag i lägre divisioner där ni kanske inte kör så mycket barmark och fys med laget. Men vill du kunna spela täcka/blocka på ett bra sätt så behöver du köra fys!

Problemen jag ser hos målvakter som fuskar med eller inte kör tillräckligt med fys är att dom inte orkar med taäcka/blocka spelet riktigt. Utan ofta hamnar för lågt sittandes på rumpan, eller inte orkar hålla emot och hamnar på magen. Där är det ju bålen som kommer in, det är viktigt med stark rygg och mage, så du orkar få upp överkroppen i butterfly.

Sen ser jag också att det är lite för lite tryck i benen och att man inte riktigt kommer dit man vill då man trycker nere på isen.

Jag har ju tidigare sagt att jag tror det krävdes mer känsla och kanske mer talang förr, men det krävs mer styrka och explosivitet idag! Du måste vara starkare och mer explosiv som målvakt idag än vad tex jag behövde då jag spelade.

Så det är viktigt att ni tränar ordentligt under sommaren. Försök få hjälp av någon kanske en PT på något gym, din tränare/MV-Tränare eller liknande som kan hjälpa dig ta fram ett bra schema där du tränar det du behöver. Då får du ut som mest av din sommar/fys träning. Och får en roligare vinter!

Vi hörs!

tisdag 14 december 2010

Rädda eller mota puck

Jag har ju pratat en hel del om det här med känsla, teknik, spelsinne.

Vi har en målvakt som är stamkund hos oss på SHI, en kille som jag träffade på en av mina första camper för några säsonger sedan. Som då var dålig på skridskorna. Hade svårt med förflyttningar både stående och nere på isen.

Dock så var han bra på att rädda puckar. Han släppte in en hel del för han var inte på rätt plats i tid. Men jag reagerade på att han var orädd och trots den dåliga skridskoåkningen räddade mycket puckar. Han fick ju helt förlita sig på känsla.

Nu några säsonger senare då skridskoåkningen också sitter där mycket bättre. Så är han en riktigt bra målvakt! Som då har både känslan som han var tvungen att lära sig, samt skridskoåkningen, och tekniken. Tekniken och skridskoåkningen går ju att nöta sig till på träning, helt enkelt genom att upprepa och öva.

Däremot känslan har han ju fått på grund av att han tidigare ofta var sen och var tvungen att rädda puckar istället för att blocka dom. Det var mycket räddningar i ytterlägen och "idiot" räddningar. Där hittade han känslan.

Han kunde inte förlita sig på att göra samma räddning vid samma situation, för han var själv sällan i samma position som sist någon sköt från ett visst ställe på isen. Den kombinationen är det som gör dom bästa målvakterna, då måste man ha både tekniken och känslan. Ihop med talang så klart!

Jag har ju även sett målvakter som har en grym teknik, som sätter en butterfly perfekt tekniskt varje gång, är bra på skridskorna. Men som inte har känslan, och har svårt veta i vilka lägen som ett knä är bäst, när passar butterfly och när måste jag stå. Som släpper enkla puckar på plocken för känslan att rädda pucken inte finns där.

Svårt att förklara det där med känsla.

Men tror det bästa jag kommer på nu, är just känsla att rädda pucken, inte "bara" blocka den och vara ivägen. Att rädda pucken och inte bara mota den.

Vad säger ni? Är ni med på vad jag menar, och håller ni med?

Vi hörs!

Små avgörande detaljer

Var ute i Tullinge och körde ett pass målvaktsträning igår.

En av deras målvakter skulle rensa bort en retur under en övning. Sittandes i butterfly pucken låg lite till höger då hon vill slå bort den med klubban. För att göra detta så vänder hon klubban och ska slå bort den med backhand, vilket medför att hon får vrida stöten så den hamnar med tummen mot pucken.

Det är en 50/50 situation och skytten hinner före och får till en liten flipp som går in.

Det visar hur målvaktsspel handlar så otroligt mycket om detaljer!

För i och med att hon vred stöten det halva varvet och täckte med tummen ut, alltså sidan av stöten så slank pucken in. Hade hon istället stött bort pucken med forehand (heter det så?) och haft stöten med framsidan framåt hade skottet tagit på stöten och hon hade räddat istället för att släppa in.

Så dom 8-12 cm skillnad att ha stöten framåt vänd eller vänd lite på sidan var skillnaden på mål och räddning i den situationen.

Att rätta till dessa små detaljer tycker jag är bland det roligaste som målvaktstränare. När jag tillsammans med målvakten hittar små detaljer som kan göras annorlunda och som då gör en skillnad!

Så mitt tips idag till er målvakter! Var nogranna med detaljerna då ni tränar!

Vi hörs!

måndag 13 december 2010

Miniintervju med Jhonas Enroth om straffar.

Lite tankar om straffar, denna gång från Jhonas Enroth!

Vad tycker du om straffavgörandet på matcher?

Ja gillar dt o tycker dt e skit kul

Vad tycker du om kvaliten på straffarna som läggs?

Kvaliten e valdigt bra tycker ja, finns inte sa mkt o klaga pa

Tycker du att det är lotteri med straffavgörandet?

Nej det tycker ja inte.

Tycker du målvakterna får för lite cred vid straffar, att det läggs för mycket fokus på hur dåliga straffarna är?

Nej det tycker ja inte heller

Här skiljer det sig från mina tankar. Kan kanske vara att utespelarna är lite hetare i NHL. Dock är ju dom spelare jag pratat med för straffar och en majoritet tycker inte det är lotteri! Nu är ju min undersökning väldigt liten i och för sig. Det är 3 - 1 för att det inte är tur, 4 om jag räknar in min egen röst!

Så vad tycker ni då? Tur eller ej?

Vi hörs!

söndag 12 december 2010

Miniintervju med Rolf Ridderwall om målvakter idag och igår

Har fortsatt min lilla intervjuserie om målvakter från idag och igår.

Har fått några intressanta och riktigt bra svar av Rolf Ridderwall, det är roligt att dessa gamla stormålvakter som Roffe och Tommy Söderström ställer upp och ger av sin tid att svara på mina frågor.

Här kommer Roffes svar:

Tycker/Tror du att det krävdes mer känsla och talang förr?

Förr jobbade man mer med känsla och det krävde att du hade talang för att agera,lika viktigt då som nu var att ligga "rätt" mot skytten (spelförståelse)så där ser jag ingen större skillnad.Men svar på din fråga, ja det behövdes mer talang och reaktiosförmåga om än marginellt.Med storleken på målvakten,skydd och utvecklingen av träningen gör att med mycket och bra träning kan komma långt idag. Mv idag är mycket mer strukturerade.

Vad tycker du är den största skillnaden på målvaktsspelet idag mot för 12-16 år sedan.

spelsystem och struktur för mv har kraftigt förbättras,skydden är mycket bättre(man kan täcka utan att skada sig) Spelsystemen har gjort att mv kan vara större och längre.

Vad tror/tycker du målvakter förr var bättre på än dagens målvakter och tvärtom?

Man gjorde fler räddningar och agerade mer dagens målvakter är mer strukturerade,större, starkare,rörligare framförallt nere på isen.

Vad tycker du äldre målvakter hade som dagens inte har på samma sätt och tvärtom?

kan sakna temperament idag mot förr.Vi hade Christer A,Pecka L,Wille L osv som var heta.Stilarna var mer olika,idag är många stöpta i samma form.

Tycker du målvaktsspelet utvecklats mer än själva spelet dom sista 12-16 åren?

Ja

Min tanke efter att Roffe svarat, är om dagens målvakter är lugnare just för att dom inte spelar lika mycket på känsla. Att dom är så väldrillade tekniskt och har en sån bra grundteknik att dom inte behöver den känslan och därför inte är lika heta. Kika på Fredrik Norena tex en hetsporre som spelat det gamla spelet.

Som sagt mycket intressanta svar, som fick mig att tänka lite och det känns som jag är på rätt spår. Att målvakterna förr spelade mer på och hade mer känsla. Kanske inte nödvändigtvis mer talang men en annan sorts talang.

Vi hörs!

Bloggen grattar Anders Lindbäck!

Idag vill jag gratulera Anders Lindbäck till sin första nolla i NHL!

22 räddningar och utsedd till 1:st star i matchen! Kul, riktigt kul! Tror inte så många trodde att Anders Linbäck skulle nå NHL den här säsongen för två år sedan då han var tvåa bakom en viss Markström. Anders har nu spelat 12 matcher i NHL med riktigt bra statistik. En räddningsprocent på 92,5% och 2,38 inslättpa per match.

Riktigt kul!

Hans uttalanden efter matchen är också typiska för hockeyn, framhåller inte sig själv. Utan laget och att laget gjorde det lätt för honom, att han "bara" behövde rädda första skottet och laget rensade bort returerna.

Det jag gillar med hockeyspelare är att dom absolut allra flesta är extremt ödmjuka! Det finns inte den där jaget framför laget som jag tycker är bra mycket vanligare i fotboll.

När poängkungaroch målkungat intervjuas så framhåller dom ALDRIG sig själva. Det är laget! Viktigare att vinna än att göra mål själv!

Kika på Ronaldo tex känns han som en som sätter laget före sitt eget ego? Eller Filippo Inzaghi, killen som stoppar bollen på mållinjen för att få göra mål själv och sen firar som att han gjort årtusendets mål.

Sånt ser jag sällan i hockey!

Grattis Anders!

Vi hörs!