fredag 15 april 2011

Stå emot trashtalk och psykningar

Jag fick ett mail från en av er läsare här om dagen med en fråga.

Frågan löd så här.

Tja Niklas! Har du skrivit ngt om hur man står emot skitsnack på plan i bloggen? isånafall så skulle jag verkligen behöva läsa det! :)

Det hade jag inte gjort, jag har funderat några dagar och frågat runt lite, och ska försöka svara.

Det absolut enklaste och faktiskt bästa svaret är ju att ignorera det. Skit i vad dom säger eller gör. Ta en klunk vatten och åk en sväng ned i sarghörnet och hämta nytt fokus.

Stefan Ladhe sa så här om saken och om det är något man pratar om.

Det bästa tipset är att vara iskall, inte bry sej, flina och åka därifrån och stänga ute ev känslor som kan brusa upp om man blir provocerad. Ingen större skillnad än för utespelare antar jag. Man pratar inte om det om man inte ser att det är ett problem vilket det sällan är på den här nivån...! Försöker motståndaren psyka en kan man ta det som ett kvitto på att man är bra! Annars hade dom inte lagt energi på det!

Hörde även med Maciej Swoch vad han sa om saken.

Det här är en intressant fråga!

Jag kan inte säga att vi direkt jobbar på det här men så här tycker jag. Först och främst, varför snackas det ute på banan? Målet är att få spelaren ur balans. Varför det? För att det blir enklare att göra mål! Varför måste du få mv ur balans för att kunna göra mål? För annars är han för bra!
När jag spelade såg ja det som positivt att motståndarna försökte få mig ur balans. Det var ett tecken på att de hade respekt för mig som mv.

Det finns även en andra vinkling på det här. Du har ALLTID ett val. Du kan välja att tycka att det är jobbigt eller välja att skratta. Du kan välja att en Björn är ett mysigt djur eller fullständigt livsfarlig. Det är upp till dig att VÄLJA hur du vill se på situationen.


Bra synpunkter av både Stefan och Masken, båda är ju också inne på att måste motståndarna måste lägga energi på att snacka och störa dig är det ett kvitto på att du är bra och het. Om du också lyckas stå över det kommer du ta energi från motståndarna som utöver att dom är upprörda att dom inte kan göra mål nu blir det även för att dom inte kan psyka och störa dig.

Med andra ord har man ALLT att vinna på att vara iskall inte bry sig och bara flina åt dom, kanske hålla med till och med. Det är ju lite som när man var liten och blev retad, blev man arg blev man mer retad brydde man sig inte slutade dom rätt snabbt.

Passade även på att fråga Eddie Läck hur han gör, och fick ett rätt skönt svar.

hehe det ar bara att inte lyssna.. jag ar ganska dalig pa traschtalk, kommer alltid pa saker en minut senare som jag skulle sagt sa battre att bara vara tyst och lata spelarna babbla. haha

Eddie har koll inte bara på sina starka sidor utan också dom dåliga. Inte så lyckat komma med den där bra kommentaren tillbaka tre byten senare... :-)

Ett sätt kan ju vara att på träningar be utespelarna gå extra hårt på en på returer och då man blokerat, slå lite på handskarna och kanske snacka lite skit med en så man i alla fall är van vid det och kanske kan tackla det bättre då det är match.

Men som sagt absolut bästa tipset, flina åt dom och åk därifrån.

Här är ju ett ämne där ni kan hjälpa varandra killar, så ge tips och trix bland kommentarerna.

Vi hörs!

Låt målvakten vara

Fick en intressant tanke av en kommentar i mitt inlägg om Hadelöv och hans filmning.

Experter i TV som Boork eller Rönnqvist är inte sena att påpeka och önska att spelare ska in på målvakten, stänka snö, knuffa köra över målvakter för att få dom ur balans. Det nämns flera gånger vid varje match, det beröms och hyllas då det görs.

Vi pratar alltså om att experterna vill att utespelare ska bryta mot reglerna för att få målvakterna ur balans och tycker det är helt okey.

Men, och det är ett stort MEN.

Om en målvakt klappar till en utespelare med klubban, eller med stöten eller filmar som hadelöv gjorde då en utespelare är inne i hans målgård och knuffar honom, något som experterna jublar åt och tycker är helt rätt. Men när en målvakt ger igen, eller försöker få en utespelare ur balans. Då fördöms det. Det är fult och fegt eller löjligt.

Hur kommer det sig?

Ska målvakten vara en måltavla? Ska man kunna åka på honom, spruta snö över honom putta honom i målgården och han ska bara ta det? Undra om Petter Rönnqvist tyckte det under sin aktiva karriär? Eller undra om Boork tycker det under hockey VM då en amerikan kör över Fasth?

Varför är vissa regelöveträdelser okey men inte andra?

Jag köper inte alls det här med att vara i ansiktet på målvakten, eller jo till viss del snacka och jaspruta snö. Men att med flit köra in extra hårt eller vara i målgården. Nej inte okey!

Vi hörs!

torsdag 14 april 2011

Grattis FBK

Grattis Färjestad, Christopher Nilhstorp och Erik Granqvist!

Är rätt nöjd med mitt tips. 3-1, var i alla fall godkänt!

Nilhstorp fortsatte att spela hockey utan nerver, fast idag hade han bra hjälp av ett bra spelande Färjestad och ett uselt spelande Skelefteå. Hade det inte varit för Andreas Hadelöv så hade det väl blivit 10-1 idag. Lite pinsamt se Skelefteå göra en så blek insats i en avgörande match, så otroligt mycket felpass.

Men strunt i det, hylla dom som hyllas bör. Färjestad har burit favoritskap hela året och levde upp till förväntningarna och vann SM-Guld väldigt välförtjänt!

Nihlstorp, ja han har vrkligen klivit fram och ligger nog bra till för att ta första spaden nästa säsong. Jag tycker han och Granqvist jobbat bra och fått honom mindre fladdrig och mer tät och att kunna spela på en hög nivå flera matcher i rad. Grymt bra jobb av dom två!

Grattis till guldet FBK!

Vi hörs!

Matchboll 1

Matchboll ett för Färjestad och Christopher Nihlstorp ikväll.

På hemmaplan i Löfbergs också.

Ikväll spelar Christopher Nihlstorp sin hittills största och viktigaste match i karriären, han har spelat kvalserien några gånger men ingen avgörande SM-Final eller något som kan jämföras med det. Eller ja han har spelat två JSM finaler, och i den åldern är det ju lite samma sak.

Jag tror inte det blir så lätt, för varken Färjestad eller Nihlstorp. Nu ska man knyta ihop säcken och man ska göra det på hemmaplan. Det perfekta läget att vinna SM-Guld i sin egen borg. Det finns risk för nervositet. Starten på matchen är viktig för Nihlstorp, att få känna på pucken göra en bra räddning och komma in i det.

Så Skelefteås bör satsa stenhårt första fem att få till ett snabbt mål och sätta tvivel i huvudet på Färjestads spelare och Nihlstorp.

Men, å andra sidan. Eller på andra sidan isen om ni så vill står Andreas Hadelöv som trots många fler säsonger än Nihlstorp på elitnivå inte heller har spelat en avgörande SM-Final. Han har mer rutin, har varit med i landslaget under ett VM men utan att spela en match, han har ett SM-Silver med Djurgården men utan att ha spelat då det gällde.

Så även Hadelöv spelar sin största match i karriären ikväll.

Mitt tips.

3-1 Färjestad. Matchhjälte mannen utan nerver 2 Christopher Nihlstorp med 35 räddningar.

Vi hörs!

onsdag 13 april 2011

Fasth och Nilsson petar NHL målvakter

Anders Nilsson och Viktor Fasth är dom målvakter som Tre Kronor just nu satsar på, detta trots att tre NHL målvakter är tillgängliga. Henrik Karlsson Calgary, Jonas Gustavsson Toronto och Jonas Wesslau Colombus.

Jag tycker landslagsledningen gör helt rätt som behåller Viktor och Anders i truppen. Den enda jag tycker är bättre av dom övriga tre är Jonas Gustavsson men han har haft en grymt tung säsong och är i nuläget inte bättre än Anders och Viktor. I full form är Jonas ett tillskott i truppen.

Men efter den här säsongen tycker jag det är helt rätt att inte ta med honom. Mycket möjligt att Jonas själv tackat nej om han blivit tillfrågad. För som sagt en tuff säsong som trea i Toronto med mycket matcher på läktaren och ytterligare en hjärtopperation.

Jag tycker det vore spännande med i alla fall Viktor Fasth i den slutgiltiga truppen. Men jag kan misstänka att Erik Ersberg som spelat riktigt bra i KHL ligger bra till att komma med. Min gissning är att han i så fall tar Anders Nilssons plats.

Sen finns ju Jhonas Enroth Buffalo, Anders Lindbäck Nashville och Henrik Lundqvist NYR kvar i slutspelet. Där jag tycker Henke och Anders är givna om dom vill vara med. Jhonas, ja jo jag rankar honom lite högra än Nilsson i alla fall.

Spännande!

Vi hörs!

tisdag 12 april 2011

Nihlstorp kommer upp stort

Jag får nog ta tillbaka lite av det jag skrev här om dagen att det inte var målvakternas finalserie. Fär idag visade Christopher Nihlstorp att det faktiskt är en målvakt som klivit fram. Som han gjort det, från bänken till matchhjälte och han har petat Alexander Salak.

Jag tycker Christopher visar prov på en mycket stark målvaktsskalle med bra psyke, eller väldigt bra psyke. Att som sagt komma från bänken och som backup målvakt och gå in och äga en match som Christopher gjort idag. Grymt imponerande!

Visst har han en rätt egen stil, han är aggressiv i sitt spel och attackerar rätt hårt vilket gör att han ibland hamnar lite fel. Samt som jag skrev här om dagen han hamnar lätt på mage och rygg. Eller lätt är ju fel formulering, men han hamnar där oftare än jag tycker han ska. Sen bara det att han är högerplock gör ju att allt ser bakofram och fel ut, fast det var ju inte så vetenskapligt av mig. :-)

Men Chrisopher har imponerat stort på mig, och PW kommer få jobba för att ta förstaspaden nästa säsong och Nihlstorp är kvar.


Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/

Vi hörs!

Hadelöv gör rätt i mina ögon

I fjärde SM-Finalen idag blev Färjestads Micke Johansson utvisad efter att ha crosscheckat Andreas Hadelöv. En rätt billig utvisning där Hadelöv förstärker situationen ganska så mycket. Eller det ser ut som det på TV bilderna i alla fall.

Leif Boork sa att han inte gillar såna filmningar. Jag gillar väl egentligen inga filmningar, men jag förstår Hadelöv och tycker han gör rätt.

För vad ska Micke Johansson in i målgården och crosschecka Hadelöv efter avblåsning att göra? Det är ju så idiotiskt så det är inte sant. Domaren hade aldrig tagit den om Hadelöv stått kvar, så jag tycker han gör rätt. För i målgården ska en målvakt få vara fredad, inga utespelare har där att göra, och ska dom då dit i alla fall får man ta att det blir en tvåa.

Så i mina ögon, helt rätt av Hadelöv.

Vad tycker du?

Vi hörs!

söndag 10 april 2011

Intervju med Frölundas Magnus Hellberg

Har ju sett Almtuna några matcher i år och blivit imponerad av Magnus Hellberg. När han sedan också blev klar för Frölunda så tyckte jag det var dags ta ett litet snack med honom och få svar på lite frågor. Så här kommer en liten intervju med Magnus.

Förra året PW och i år du, vad är det som hjälpt två unga Almtuna målvakter få sina genombrott på två säsonger?

Micce Andreasson skulle jag säga, han är en otroligt bra målvaktstränare som vågar lyfta fram och satsa på unga målvakter.

Frölunda nästa säsong, hur mycket har Micael Andreasson övergång med ditt val att göra?

Absolut är det en bidragande faktor till varför jag valde Frölunda men det är många faktorer som spelar in. Frölunda kändes som det bästa alternativet trivselmässigt och utvecklingsmässigt. Dom ger en alla förutsättningarna till att utvecklas, deras anläggning är otroligt bra.

Känns det bra och kanske lite tryggt att ha Micael med dig även nästa säsong?

Det känns riktigt bra! Jag och Micce har haft ett bra samarbete tidigare och att jag nu får fortsätta utveckla det vi byggt upp innan känns jätte bra, även en trygghet eftersom vi vet var vi har varandra och känner varandra väldigt väl.

Att se PW lyckas så bra i Timrå fick det dig att känna dig säkrare på att välja elitserien inför nästa säsong och inte utvecklas vidare en säsong till i allsvenskan?

Ja lite tror jag även fast jag inte tänkt konkret på det.

Hur känns det att spela i Frölunda nästa säsong och ta över efter målvakter som Henrik Lundqvist, Tommy Salo och Johan Holmqvist?

Det känns hedrande. Alla dom ovannämnda är/har varit stormålvakter och att få spela i samma klubb som dom känns otroligt roligt.

Vad är dina största styrkor som målvakt tycker du?

Jag skulle säga att mina största styrkor är att jag är lugn hela tiden, utnyttjar min storlek och är placeringssäker. Har rätt långa ben och är vig så kan även göra ”panik” räddningar om det skulle behövas haha.

Vad tycker du att du behöver jobba mer på och bli bättre på?

Jag måste framförallt bli starkare i bål och ben, vilket jag kommer lägga mycket fokus på i sommar. Micce och jag har lagt upp en långsiktig plan som vi följer och tror på. På isen känner jag att jag har fått en bra grund att stå på, så där blir det nöta mycket små detaljer och vara konsekvent hela tiden. Goda dagliga vanor!

Vad har du för personliga mål inför den kommande säsongen?

Mycket speltid, helt klart. Jag ska jobba stenhårt varje dag och göra mitt bästa. Då vet jag att jag har en bra chans!

Hur mycket och hur ofta jobbade du med Micael i år, hur mycket tid fick du för målvaktsträning?

Vi hade alltid tid till målvaktsträning efter ispasset med laget så det var perfekt. Micce kollade alltid på träningen och såg han att jag behövde jobba på något så nötte vi det efter träning i lugn och ro.


Jag tycker det är roligt att läsa våra unga målvakters svar, dom är såm grymt medvetna om vad som krävs för att lyckas och villiga att satsa för att lyckas, dom är också medvetna om sina styrkor och saker dom är mindre bra på. Något jag tror är väldigt viktigt för att lyckas. Känner du till dina styrkor kan du försöka utnyttja dom och få spelarna att skjuta just där. Vet du om dina svagheter kan du träna hårdare på det.

Jag gillar också att dom flesta unga målvakter visar prov på en stor ödmjukhet. Något jag tror ökar ens chanser att lyckas. Även Magnus visar upp en stor ödmjukhet.

Jag tror ju Magnus kommer lyckas i år och vara en viktig bit i Frölundas generationsväxling och en viktig bit i deras lagbygge för att åter bli ett ledande lag i Svensk hockey.

Vi ser här bevis på att lag tjänar på att ha "rätt" målvaktstränare. I detta fall plockade Frölunda in Almtunas målvaktstränare Micael Andreasson något jag tror och även Magnus säger hade stor betydelse i hans val av klubb. Målvaktstränarna tror jag får en viktigare och viktigare roll i klubbarna, dels för att klubbarna fattat att dom är viktiga, men också för att jag tror samarbetet målvakt - målvaktstränare blivit bättre, viktigare och går lite djupare idag än förr.

Jag kommer följa Magnus lite extra nästa säsong och tycker det ska bli spännande att se hans spel utvecklas.

Jag vill tacka Magnus som tog sig tid och gav bra och informativa svar.

Vi hörs!