lördag 26 april 2014

Några ispass i Kanada

Inför min resa till Edmonton fick jag kontakt med en SHI-Elev vid namn Simon Jonsson. Det visade sig att han bodde, pluggade och spelade hockey i Edmonton. Han gick på Louis St. Laurent och var med på deras hockeyakademi. Simon frågade om jag ville komma och kolla hans träningar. Lysande tyckte jag, och ett roligt sätt få tiden att gå. Slutade dock med att jag tog med mig skridskorna och var med på deras tre ispass den veckan.

Det var roligt att dels vara ute på isen på en liten rink, att få se hur en Kanadensisk hockeyklass tränade. Jag gillade verkligen deras huvudtränare Blair som var väldigt trevlig och som jag fick känslan verkligen brydde sig om sina elever.



Jag hängde ju mest med målvakterna och målvaktstränare Jamie Mccaig som jobbar med ACTGoaltending. Målvakterna fick minst 30 minuter målvaktsträning på varje pass jag var med på.

Några saker jag insåg var en stor skillnad mot träningar jag varit med på hemma i Sverige, här sa tränare Blair till då spelarna inte skulle ta returer. Annars gjordes det varje gång. Sen var det lite mer kamp övningar det var generellt mer kamp i övningarna också. Dom saker jag själv och säkert många med mig sett som skillnad när Svenska lag möter transatlantiska syntes tydligt på träning också. Gå hårt på mål, skjut hellre än passa, högt tempo, ta returer och rejäla avslut för att verkligen göra mål varje gång.

Jag var ju mest med Jamie och målvakterna dock. Jag gillade Jamie, öppen, ärlig och rolig kille. Som precis som Blair verkligen brann för att lära sina killar. Där kände jag också att vi två hade väldigt lik syn på målvaktsspel. Övningarna var lika, snacket likt och att vi helt enkelt hade samma syn på hur en målvakt ska spela.

Stuart Skinner

Det dom jobbade mer med än jag var van vid var "puck tracking" att hitta pucken. Dom körde mycket med skymmare, både på skotten och passarna. Övningar där målvakten skulle se ned i isen tills skytten slog med klubban i isen och sköt snabbt. Då gällde det att hitta pucken snabbt. Annars jobbade han mycket med små detaljer, inspel, aktiva händer och noggrannhet.

Stuart Skinner

Målvakterna tävlade mycket mot varandra och mot skytten. Oftast utan att Jamie som tränare behövde säga till, utan det kom automatiskt. Jag gillar ju när man lägger till tävlingsmomentet i träningen. Det höjer automatiskt kvalitén och koncentrationen. Det blir mer matchlikt.

Jag hade riktigt roligt på ispassen. Det var kul att se träningarna, övningarna och att snacka med killarna. Jag kom snabbt in i det och kom med tips och funderingar. Det var tre riktigt bra målvakter Simon, Matt Berlin och Stuart Skinner. Stuart som 15 år gammal redan hunnit med spela fyra matcher i WHL som om jag förstod det hela rätt är motsvarigheten till J20-Superelit. Jag såg ju en match i WHL slutspelet med Edmonton Oil Kings och det var riktigt bra hockey, med 6700 på läktaren i en J20 match. Pratade med pappa som berättade att det var 300 på SM-finalen i J20 här hemma i Sverige. Där var det alltså 6700 och många med matchtröjor på sig.

Simon Jonsson


Jag gillade Stuart stil, en stor men rörlig målvakt med ett skönt lugn. Om han förstår hur mycket jobb som krävs och är villig lägga ned det jobbet kommer han bli en väldigt bra målvakt! Något som både Simon och Matt också har chansen att bli. Det var som sagt riktigt roligt få vara med och jobba med dessa tre lovande målvakter!

Att jag fick vara med var riktigt roligt och jag uppskattade det verkligen! Alla ledarna var väldigt trevliga och nyfikna på hur vi jobbar i Sverige. Mest pratade jag ju med Jamie. Som precis som jag är van vid från Sverige var väldigt öppen och nyfiken och ville byta erfarenheter. Något som tydligen inte alls var vanligt i Kanada. Där men hellre satt på sin egen kammare och jobbade på sina egna saker och inte delade med sig.

Jag hade tre riktigt roliga ispass ihop med ledarna och spelarna i Louis St. Laurent Catholic School!

Vi hörs!