lördag 1 februari 2014

Intervju med Düsseldorfs Stefan Ridderwall

En målvakt jag följt länge och alltid gillat hans spelstil och teknik är Stefan Ridderwall. En mplvakt som haft en hel del otur med skador, samtidigt som han kanske inte riktigt tränat rätt eller tillräckligt för att hålla skadorna undan. Efter en turbulent tid i Örebro där han blev handplockad och sedan petad, så har han repat nytt mod och spelar nu i Tyskland. Skickade ett mail med lite frågor till Stefan.

Lite drygt en halv säsong i Tyskland. Hur har det gått för dig tycker du?

Jadu, vi var extremt nederlagstippade innan säsongen och har haft väldigt mycket skador så det har varit sjukt tufft stora delar. Personligen har det gått betydligt bättre än statistiken säger. Spelar nästan bara på bortaplan och i de flesta matcher är vi rätt nedtryckta så ibland kan man göra en riktigt bra match och ändå släppa 5, vilket är rätt frustrerande.

Vad är skillnaden med att spela i Tyskland mot Sverige både på och utanför isen?

Hockeyn är mer öppen här än hemma även om topplagen spelar ganska stabilt. Det är mycket offensivt skickliga spelare som trivs med stora ytor och hockeyn är rolig att titta på. Utanför skiljer inte så mycket, vi vilar mer och tränar kortare än jag är van med men i övrigt är det ganska likt.

Hur trivs du med att bo i Tyskland? Har du kunnat ha en bra jul? Då du ju är en julfantast!

Jag trivs jättebra i staden, Düsseldorf är en grym stad! Familjen var här över jul så den var bra, det vart en ganska vanlig jul till slut förutom att det var 15 grader..

Hur mycket får du jobba med mv-tränare i Düsseldorf?

vi har ingen målvaktstränare så jag får gnugga själv. Det är lite annorlunda men spelarna har hjälpt till bra och har fått bra kvalitet på det även fast ingen tränare är med. Jag försöker köra så mycket som möjligt men vår tränare vill att vi ska ha fräscha ben så oftast får vi inte vara kvar på isen så länge efter passen.

Här dog ju intervjun lite då jag hade några frågor om Mv-träning, skillnaden mellan Tyskland och Sverige. Så den blev lite kortare än jag tänkt.

Hur är intresset för hockey i Tyskland? är det mycket publik och är dom hockeykunniga?

Väldigt bra publik, tror det är näst högst publiksnitt i Europa och fansen är glada och fulla. Hur kunniga de är vet jag inte men de är väldigt engagerade och lojala.

Kan du spela på samma sätt i Tyskland som hemma i Sverige eller har du fått ändra ditt spel något?

Nej, jag försökte i början men det gick åt helvete. Det är mycket mer chanser och passningar över centrallinjen så man blir tvingad att göra större räddningar och kan inte bara hålla sig till butterfly och de har lite mer tid här så man måste ha ett stort tålamod utan att bli passiv.

Det är första gången du lämna Sverige och spelar utomlands. Hur har det funkat? Har du fått lösa saker som bil, boende osv på egen hand eller fixar klubben det?

Det har funkat bra, klubben fixade bil, boende och allt sånt så det har inte varit nåt problem alls. Tyskar är väldigt hjälpsamma och det har vart lätt att anpassa sig till livet utanför isen.

Som sagt intervjun blev ju lite förkortad då Stefan inte hade någon målvaktstränare. Vilket visar på att vi i Sverige ändå ligger lite förre dom lite mindre hockeynationerna på den punkten. 

Tackar Stefan som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 26 januari 2014

Ett inlägg med ett tips för utespelare

Ska bjuda alla utespelare som kikar in här då och då på en liten grej. Kanske rent av en aha-upplevelse. Om inte så ett litet tips. Allt du ser finns nämligen inte där!

När du kommer in i bra fart i vinkeln och ser en stor lucka i bortre eller en liten i främre, ska du veta att luckan som pucken "ser" inte alls är den samma som du ser. Så du behöver absolut sikta bättre och närmre stolpen än du ser.

Vad fan snackar han om nu den där målvaktstränaren, tänker kanske en del nu. Kika på bilderna nedan. Den ena fotad från skyttens vinkel och vad han/hon ser. Den andra nere från pucken där dom verkliga luckorna syns.


Så här ser en skytt vid tekpunkten målet, målvakten och luckorna. Ser ju ut finnas en hel del att skjuta på.


Här ser ni dom verkliga luckorna som är väldigt mycket mindre. Kan vara värt att tänka på för att slippa skjuta målvakten på axeln.

Så nu kan ni återgår till att tejpa klubbor. ;)

Vi hörs!