lördag 11 juni 2011

Hur ska Viktor Fasth göra?

Viktor verkar vara väldigt bestämd och ha solklara och hårda krav för att skriva på NHL kontrakt. Visst han har gjort en makalöst bra elitseriesäsong och ett grymt bra VM. Men det är ju också allt han har presterat som NHL lagen har koll på.

Han har ju garanterat varit bra i Växjö också, men det har ju inte NHL lagen lika bra koll på.

Så gör du Viktor rätt att ha dessa hårda krav? Är dom skrivna i sten och inte förhandlingsbara? Hhur gärna vill Viktor Fasth spela i NHL nästa säsong?

Jag tycker ju han ska ha krav och inte bara skriva på första bästa kontrakt som många unga spelare gör och har tiden för sig att göra. Viktor kan ju inte harva i AHL två säsonger och tjäna samma pengar som i Elitserien. Killen ska få barn och långa bussresor och mycket extra tid borta från familjen förstår jag verkligen att det inte känns som ett alternativ...

Men sen kommer ju frågan hur gärna han vill spela i NHL? Kanske att han får sänka sina krav lite. Jag tror ju att om han blir en av två målvakter i ett NHL kommer han tjäna BETYDLIGT bättre än i AIK.

Sen tillkommer ju politiken och buisnessen i NHL, där om han skirver på ett tvåvägskontrakt kan bli skickad till farmarlag just bara därför för laget tjänar ekonomiskt på det, och tar in en sämre målvakt som tvåa.

För sportsligt är jag överygad om att han platsar som en av två målvakter i dom flesta av dom 30 NHL lagen om inte i alla.

Killen är ju liksom 29, så han har ju inte en massa fler chanser kanske nästa säsong också men sen, 30+ känns inte som bästa åldern att åka till NHL...

Fast han verkar vara en kille med koll och med is i magen så det blir nog en bra lösning av det hela! Jag hoppas ju han åker över och att vi får se honom i NHL nästa säsong!!

Samtidigt så verkar han trivas bra i AIK, ett lag där han är en viktig kugge och har ett bra samarbete med målvaktstränare Persson. Att vara kvar spela alla landslagsturneringar och ett VM till gör ju inte Viktor till en sämre målvakt... Så det är ju inget solklart val.

Vad tror och tycker ni?

Vi hörs!

fredag 10 juni 2011

Mike Milbury den största pajasen?

Mike Milbury?

Vad har den killen uträttat? Visst han vann Presidents Trophy med Boston och tog dom till final i Stanlen Cup 89-90. Men det är ju också det enda...

Men det är väl det som är det fina med att vara expertkommentator, du behöver inte ha presterat något själv för att döma ut andra!

Men Milbury är väl ändå den största tönten av dom alla?

Nu senast dömer han ut Sedins igen...

Alltså, är man en bra expert om man dömer ut dom två som vunnit NHL:s poängliga dom två senaste säsongerna, den ena vann Hart Trophy förra säsongen och den andra kan göra det i år.

Är man rätt ut döma ut dom, kalla dom systrarna Sedin och Thelma och Louise?

Vem är då Mike Milbury? Mrs Doubtfire?

Kom in matchen Milbury!

Vi hörs!

torsdag 9 juni 2011

Intervju med Rolf och Stefan Ridderwall

Jag gjorde ju en intervju med Rolf Ridderwall med frågor om honom själv och Stefan Ridderwall, lite far och son tema. Har nu fått svar av både Rolf och Stefan. Så här kan ni hitta intervju med Rolf, men bådas svar kommer även i detta inlägg.

Här kommer Roffes och Stefans svar:

Ser du något av dig i Stefan som målvakt? Både i stil men kanske mer hur han är innan, under och efter matcher?

Rolf: Nej,jag spelade mer med agressivitet.Stefan verkar lugnare,har ofta funderat på om man skulle spelat "lugnare" Stefan är större och starkare med en överlägsen grundteknik.

Stefan: Nja, jag var mer lik när jag var mindre tror jag. Lite argare och så på planen! Men blir mer och mer min egen nu tycker jag...

Hur mycket tips och råd har du givit honom?

Rolf: Från början väldigt mycket och ju äldre Stefan har blivit mindre och mindre. I Huddinge körde vi en del mvträning ihop tillsammans med bla Jhonas Enroth. Idag pratar vi mest om saker runt mv-spelet attityd osv,vad man kan förvänta sig i olika situationer.

Stefan: Ganska mycket, både om spelet men främst saker runt omkring med media, publik osv.

Vilka för respektiva nackdelar har Stefan haft av att ha en "gammal" stormålvakt som pappa?

Rolf: Han har ju fått tips hela tiden. Negativt kan ju ha varit jantelagen och att han i vissa sammanhang blir mer granskad. Idag funderar han nog inte så mycket. Ibland positivt och ibland negativt

Stefan: Såg många nackdelar med det när jag var yngre men bryr mig inte så mycket längre, jag är stolt över allt han lyckats med och glad över all hjälp jag får av honom nu! Nackdelarna är väl att man inte får skapa sin egen bild av vem jag är.

Lite rolig läsning och dom är ju rätt överens på dom flesta punkter. Jag tror att det var guld värt att ha en pappa som spelat på absolut högsta nivå när Stefan var ung och slog igenom. Just att kunna ha någon som vet exakt vad det innebär och har varit i samma sits själv. Att kunna fråga och få tips av. Dom svaren kan ju ingen som inte varit i situationen sitta inne med.

Roffe var ju min stora idol när jag var liten, verkligen STORA! Jag har också alltid gillar Stefan sen han kom upp i Djurgårdens A-lag.

Vill tacka både Roffe och Stefan som tagit sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

Intervju med Timrås Stefan Ridderwall

Stefan Ridderwall är ju en av två nya målvakter i Timrå i år. Jag tror ju att Stefan kommer vara grymt bra i år och få sitt "genombrott". Av det jag läst så verkar han ha mognat och insett vad han måste göra annorluna, vilket jag tror kommer ge resultat.

Som Djurgårdare tycker jag ju det är synd att Stefan lämnat då jag alltid gillat honom som målvakt och tycker han visat i Djurgården att han är en bra målvakt men har haft mycket oflyt med skador.

Jag skickade i alla fall ett mail till Stefan med lite frågor, och här kommer hans svar.

Timrå den här säsongen. Känns det som chansen till en nytändning och få börja om?

Ja verkligen, det ska bli hur kul som helst att testa nåt nytt och börja på ny kula!

I intervjuer har det låtit som du mognat lite och insett att det krävs ännu hårdare jobb. Känns det som den här säsongen kan bli Stefan Ridderwalls bästa hittills?

Ja, det tycker jag. jag har alltid jobbat hårt men känns som jag lärt mig mycket senaste tiden och insett att allt spelar roll och försöker jobba på det och göra allt lite bättre.

Känns det på något sätt lite skönt komma irån hovet och din pappa Rolf Ridderwalls skugga? Att du inte måste vara bättre än honom för att duga?

Jag känner inte riktigt att det har varit nåt problem, däremot finns det andra väldigt framgångsrika målvakter t.ex Tellqvist, Larsson och Wesslan så gör man ett par dåliga matcher skriks det ofta efter någon gammal difkeeper som fått en gloria över huvudet efter att dom lämnat. Välförtjänt men alltid svårt för nästa målvakt!

Har du flyttat upp tillTimrå/Sundsvall? Hur trivs du i din nya stad?

Jag pendlar lite, bor på hotell vilket inte är optimalt men staden är jättemysig och trivs grymt i laget!

Är träningsupplägget annorlunda inför den här säsongen än vad du är van vid?

Ja, litegrann.. Vi kör mer målvaktsfys och mer gemensamt än i DIF, men båda funkar bra tycker jag!

Ni är ju två nya målvakter i Timrå i år. Är det skönt att konkurera med någon som liksom du är ny, att ni båda startar på noll?

Jag vet inte, har inte funderar så mycket på det. Jag fokuserar på att spela bra och göra ett gott intryck sen vem man tävlar mot eller vad den gjort innan spelar inte så stor roll.

Vad är din privata målsättning med säsongen?

Jag ska hitta en jämn hög nivå, hålla mig skadefri och ha jävligt skoj!

Vad kan Timrås fans och publik förvänta sig av dig den här säsongen?

En målvakt som kommer göra allt för att rädda så många puckar som möjligt och hjälpa laget till slutspel!

Låter som en laddad Ridderwall som är redo ta nästa steg och göra allt det som behövs för att bli en ännu bättre målvakt. Jag tycker det ska bli riktigt spännande att följa Stefan i år och se hur det går. Men som sagt mitt tips är att det kommer gå bra och att Timrå kommer få stabilitet lägst bak.

Tackar Stefan som tog sig tid att svara på  mina frågor!

Vi hörs!

Att hitta rätt i vinkeln

Vi körde ju en camp i Rimbo i slutet av Maj, från fredag till söndag var vi i Arkadien i Rimbo i skinande sol. En helg full av ispass, fyspass, teori och videoanalyser.

En sak som killarna hade ganska mycket problem med första dagen var att komma ut rätt i vinkeln. Det blev en hel del mål på första stolpen. Det är ett problem jag inte riktigt känner igen från då jag spelade hockey själv, då tycker jag vi hade rätt bra koll på vinkelskott.

Spelar man som idag ett täcka/blocka spel är det ju extremt viktigt att veta var i boxen du är och hur stor du är. Det finns inte utrymme för att komma fel på samma sätt som när målvakterna spelade mer stående och med mer parader.

Ska du blocka ett skott i vinkeln måste du ha koll på var i målet du hamnar efter förflyttningen. Det är något som du måste träna, nöta och få att sätta sig i ryggmärgen. För när det går snabbt måste du hitta rätt och lita på att du hittat rätt.

En sak jag exprimenterade lite med en av killarna var att trycka ut sig från stolpen med den bortre skidskon. Att alltså inte trycka med skridskon du har mot stolpen. Det jag såg att alla killarna gjorde, men i och med att dom tryckte med inre skridson så tryckte dom automatiskt in sig mot mitten lite något du måste göra för att komma ifrån stolpen. Men om man inte korrigerar det lilla du trycker dig mot mitten lämnar du en lucka vid första stolpen.

Det blev lättare då vi provade att trycka med skridskon du har inne i målet, eftersom du då kunde trycka rakt ut mot pucken och inte behövde "runda" stolpen på väg dit. Nu provade vi bara på ett tiotal skott, så jag ska inte säga det är det rätta sättet men kanske värt att prova.

Det är ju så man måste vara som målvakt, våga prova nya lösningar på dom problem man har mest problem med. Att inte bara köa på och hoppas det blir bättre någon gång. Prova något nytt, analysera varför det  blir som det blir. Var en tänkande målvakt!

Johan Sandell


I videon ser vi Johan jobba i en övning där man ska komma ut från stolpen i vinkeln och får ett vinkelskott relativt nära. Skytten Henrik har ju vinkeln på klubban helt rätt för att hitta första stolpen och det blir skott där du kommer ifrån. men första dagen hade alla i gruppen svårt att hitta rätt i boxen på dom här typen av skott. Dag två såg det dock mycket bättre ut.

Just vinkeln på klubban är något du som målvakt måste ha koll på, för om det varit våran right skytt Rickard Gynge som skjutit här hade han haft lättare träffa bortre stolpen. Så ha koll på om någon står framför mål eller som här i vinkeln men också vilken vinkel han har på klubban.

Vi Hörs!

onsdag 8 juni 2011

Intervju med Modos målvaktstränare Maciej Szwoch

Min kollega på SHI Maciej Szwoch har ju just packat upp flyttkartongerna som gått från Växjö till Örnsköldsvik. Från Växjö Lakers till Modo Hockey. Jag passade självklart på att störa honom i upppackandet med lite frågor kring hans målvaktsträneri och klubbbyte.

Intervjun skedde dock några dagar innan Mikael Tellqvist officiellt blev klar för Modo.

Ny i Modo, vad är dina tankar inför säsongen? Hur känns det att ha Fjällräven Center som arbetsplats?

Inspirerande! Tycker det skall bli fruktansvärt kul att köra igång isträningen! Att få ha Fjällräven Center  är ett previlegium men allt jag behöver är egentligen innanför sargen =)=)

Tuomas Tarkki och Anton Forsberg är som det ser ut just nu dina målvakter i år. Hunnit prata något med dom? Är det dessa två målvakter Modo satsar på i år?

Att jobba med människor innebär att du skapar relationer så naturligtvis har jag harft kontakt med mina nya mv. Får inte glömma att jag har ytterliggare fyra juniormålvakter som jag skall jobba med. De är precis lika viktiga att ha kontakt med så här års.

Har du hunnit kika något på killarna redan? Vad är dina spontana tankar kring dessa två målvakter?

Jag har börjat bilda mig en uppfattning om de mv som jag skall jobba med iår. Det är dock för tidigt att börja prata om deras styrkor osv. Just nu fokuserar vi på att tävla varje dag och förbereda oss för säsongsstarten.

Har du upplägget klart för säsongen, eller har du inte hunnit med det ännu?

Uffe har en grundstruktur för hela laget som vi har utgått ifrån. Sen har jag tillsammans med vår fystränare satt ihop hur vi skall träna i sommar. Höstens upplägg är till stora delar klart och det viktigaste av allt är att vi kommer att ha mycket tid till att förbereda oss. Vi kommer till exempel att åka på Målvaktsverkstan i månadskiftet Juni/Juli för 4 dagars isträning.

Du har Markus Näslund och Peter Forsberg som chefer och jobbar ihop med Ulf Samuelsson. Hur känns det när du stannar upp och tänker efter?

Naturligtvis är det här herrar som har varit med om mycket under sina karriärer och har stor erfarenhet av hockeyvärlden. Naturligtvis är det en förmån att få ta del av deras erfarenheter men man får inte glömma att de är människor precis som du och jag. Än så länge har det varit toppen att få vara en del av ledarteamet!

Kan du känna en viss press på dig utifrån att du ska få till en ny Viktor Fasth i Modo i år? Att fansen kanske kan förvänta sig för mycket av dig och målvakternas jobb ihop?

Nej någon press känner jag inte av. Viktor är Viktor! Mitt mål är inte att "skapa" en ny Viktor Fasth. Jag fokuserar på de människorna som jag har nu och vi kommer tillsammans att utgå ifrån vad deras personbästa är och sträva efter det varje dag. Kom ihåg att en kopia sällan är bätter än orginalet.

Hur jobbar du som målvaktstränare? På matcher står du i båset eller sitter du på läktaren och filmar?

Jag fokuserar först och främst på att reda ut hur jag hjälpa min mv. Vi sätter oss ned och pratar om den, hur han vill ha stöd, när han vill ha det osv. Eftersom jag är video coach sitter jag i omklrummet och taggar videomaterial som de andra coacherna får när de önskar.

Hur ser du på målvaktsspelet hur jobbar coh spelar Maskens drömmålvakt? är det strikt butterfly eller lite mer hybrid? Stor och tät eller mer läsa spelet?

Jag har en bild av hur en optimal målvakt ser ut men det är sällan du som mv tränare kan applicera den rakt av på en mv du tränar. I bästa fall får du med dig ett antal småsaker från den "idealbilden" som du och mv kan dra nytta av.

Vilka målvakter tror du kommer överraska i elitserien i år?

Finna många som kan göra det men om vi bortser från MODOs mv tror jag att Christoffer Nihlstorp kommer att växa ut till att bli en av seriens absoluta topp målvakter. Han har medlen till att göra det!

Har du några förebilder blanv världens målvakter?

Många! Roberto Luongo, Henrik Lundqvist för att nämna några!

Maciej levererar som vanligt bra och tänkvärda svar. Han är i mina ögon en jordnära lugn kille som kommer göra succe uppe i Modo med Mikael Tellqvist och Anton Forsberg som det ser ut just nu. Som målvaktstränare och målvaktsnörd är det inte utan jag blir lite avis på Maciej, först tre år ihop med Viktor Fasth och nu ska han jobba med Mikael Tellqvist...

Jag tycker Maciej ger två riktigt bra svar på frågorna om hans drömmålvakt och hur han jobbar. Dom svaren ringa för mig in hur en bra målvaktstränare tänker och jobbar. Att han är där för målvakternas skull och inte tvärtom. Att han anpassar sig efter målvakternas behov och inte tvärtom. Av det jag hört och läst så verkar många tro att målvaktstränare är magiker som kan komma in och trolla och skapa en världsmålvakt, så är ju inte riktigt sanningen. Men en bra målvaktstränare kan absolut hjälpa en målvakt bli bättre och nå sin maximal potential.

Vill tacka Masken som återigen tar sig tid och levererar riktigt bra svar på mina frågor!

Vi hörs!

tisdag 7 juni 2011

Mikael Tellqvist klar för Modo

Mikael Tellqvist är klar för Modo, det är med viss sorg i mitt Djurgårdshjärta jag skriver om det. Men det är inte för att gråta ut jag skriver detta inlägg.

Modo har nu värvat en väldigt bra målvaktstränare i Maciej Szwoch och en mycket bra målvakt i Mikael Tellqvist.

Jag tror det här kommer visa sig vara två grymt bra nyförvärv för Modo och att Modos försvarsspel och målvaktsspel kommer bli mycket bättre i år. Försvaret blir ju automatiskt bättre om målvakten spelar bra och sprider lugn och trygghet.

Jag är nästan beredd att sticka ut hakan och säga att det här är årets hittills bästa nyförvärv. Modo har ju haft lite problem med försvar och framförallt målvaktsspelet. Det är det slut med nu.

Personligen tycker jag också det ska bli riktigt kul att följa "tellan" och "masken" i Modo i år, riktigt riktigt kul!

Vi hörs!

Intervju med Danijela Rundqvist

Jag fortsätter mitt utforskande av damhockeyn som jag inte alls är insatt i, efter intervjun med Lovisa Berndtsson kommer här ett snack med en lite mer meriterad tjej nämnligen Danijela Rundqvist.

Du spelar ju i Canada och Brampton. Hur mycket skiljer sig hockeyn i Canada från den du spelade i Riksserien?

Jag spelade i Canada och för Burlington den gångna säsongen. Den största skillnaden är hockeykulturen. Intresset för hockeyn är grymt stort, alla älskar och tittar på hockey. De supportar dig till 100% oavsett om du är pojke, flicka, herr eller damspelare, det gillar jag. Skillnaden mellan CWHL och Riksserien är spelarna, de är bra spelare i båda serier men många fler Olympier, de flesta från USAs och Canadas Landslag spelar i CWHL.

Har du bättre förutsättningar i Canada än du hade hemma i sverige? Om vad är det som skiljer sig och gör det bättre?

Man kan hitta goda förutsättningar överallt, men det handlar om att hitta en miljö som passar en bra och som får en att utvecklas. Jag har haft många fantastiska år i AIK med deras Damer, tränat med deras junior killar och framförallt hockeygymnasiet med några av Sveriges bästa spelare. Jag är evigt tacksam för det.

Foto: Danijela Rundqvist


Är kvaliten i den Canadensiska ligan högre än hemma i Sverige, och är den det rakt över hela serien?

Jag skulle säga ja på den frågan och varje match är på liv och död mellan topp spelare. Men det har varit höga siffror i CWHL med.

Vad tycker du fattas för att ni i Sverige ska komma ikapp Canada och USA och känna att ni har chansen på riktigt?

Fattas... vi måste fortsätta våran satsning mot toppen med den satsningen vi har från SOK. Vi måste också få fler tjejer att börja spela. Jag tror att vi skall civilisera oss inför kommande OS, då kommer vi komma ikapp Finland och ta hem en medalj.

Vad är planen att spela nästa säsong? Blir du kvar i Canada?

Det håller jag på att förhandlar om nu, det blir Canada eller Ryssland kommande säsong.

Skiljer sig stilen som coacher och tränare har i Canada mot hur det var i Sverige. Vad är bättre och vad är sämre?

Det som är jämnlikt är att de inte får betalt för att coacha, några coacher får väl lite betalt i Sverige men inte så mkt.. De är lite hårdare å mer rakt på sak i Canada. Många coacher uppskattar dig mer i Canada även fast de är hårda, det gillar jag.

Vad tycker du om regeln att ni inte får tacklas inom damhockeyn? Vad är den generella uppfattningen hos spelarna, bra eller dålig regel?

Jag skulle bli glad om vi fick tacklas, det skulle gynna min spelstil. Men tyvär är reglerna sånna och man vill inte sitta utvisad så det är bara att spela efter regelboken.

Vad tror du måste till för att få upp intresset och mer publik på matcherna i riksserien?

Mer marknadsföring, fler internationella spelare och att Sveriges bästa spelare spelar i de olika lagen.

Vilka tips och råd vill du ge unga tjejer som spelar hockey?

Ha kul när ni tränar och spelar och peppa varandra. Allt är möjligt men hårt jobb krävs för att nå toppen, ge aldrig upp!!! Det är aldrig för sent att börja, jag började när jag var 13år och känner flera som började senare. All lycka till tjejer!!

Skulle du råda fler tjejer prova på spel utomlands?

Absolut! Jag älskar att resa, se andra delar av världen och träffa människor. Att dessutom få kombinera det med det du älskar mest, att spela ishockey är fantastiskt. Du får minnen och vänner för livet!!
Foto: Danijela Rundqvist


Jag håller med Danijela om att tacklingar bör tillåtas i damhockeyn precis som jag höll med Lovia om det igår. Hockey är ju inte hockey utan tacklingar. Danijela är ju också levande bevis på att man kan börja med hockey lite senare och ändå lyckas. Så länge man är beredd satsa och ge det som behövs.

Tackar Danijela för att hon tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

Intervju med Luleås målvaktstränare Daniel Henriksson

Luleå Hockey har ju den föredetta mycket duktiga målvakten Daniel Henriksson som målvaktstränare. En målvakt jag tycker har fått alldeles för lite cred för det han uppnådde under sin karriär. Han har 1 SM-Guld, 1 SM-Silver, ett VM-Guld och ett VM-Silver på meritlistan och ett Österikiskt guld. Det är inte så många Svenska målvakter som kan skrapa ihop en sådan meritlista!

Personbligen tycker jag också han la av alldeles för tidigt, men finns inte motivationen och glädjen för hockeyn så ska man ju lägga av.

Jag skickade iväg ett mail med lite frågor till Daniel.

Vad var det som gjorde du slutade din karriär som målvakt så tidigt? 

 
Huvudorsaken var att jag inte tyckte det var kul att spela match längre.

Var det en självklarhet för dig börja jobba som målvaktstränare då du avslutade din egen karriär? 

 
Nej det var inte någon självklarhet men jag hade förberett mig lite för att det kunde bli så, när sedan chansen att jobba i Luleå och elitserien dök upp kändes det som en jättemöjlighet som inte gick att tacka nej till.

Hur mycket har du lärt dig av dom målvaktstränare du själv jobbade med under din karriär som du har med dig och nytta av nu när du är målvaktstränare själv?

Jag har lärt mig jättemycket av olika mv-tränare genom åren, både positivt och negativt men jag har även lärt mig mycket av de olika mv-kollegorna jag spelat med och de målvakter jag tränat. Alla dessa erfarenheter gör att jag idag har en väldigt klar spelide.

Jag har ju frågat en del äldre målvakter om dom som jag tycker och tror att målvakterna förr behövde ha lite mer "känsla" än vad dagens målvakter behöver och har. Hur ser du på det?

Talang och känsla är fortfarande nödvändigt men man kan kompensera bristen på detta på ett bättre sätt idag med hjälp av bra teknik/grundspel och storlek.

Vad har du för tips till yngre målvakter idag som du tycker dom behöver träna mer och extra på?


Jag tycker man generellt bör blir bättre på att hantera klubban utanför mål.

Vem tycker du är sveriges bästa målvakt? Vem är världens bästa?


Viktor Fasth och Jonas Hiller

Finns det någon målvakt du skulle rekomendera unga målvakter titta extra på och se och lära?
Viktor Fasth, Jonas Hiller & David Rautio

Hur mycket jobbar du med Anders och David? Hur ofta blir det målvaktsträningar?
 
Vi kör mv träning på något sätt I stort sett varje dag förutom matchdag för målvakt som spelar. I övrigt använder vi oss mycket av video för att analysera & utvärdera.

 
Tror du att du som före detta aktiv på elitnivå kan ha vissa fördelar jämtemot målvaktstränare som inte själva spelat på elitnivå?

Jag hittar inga nackdelar iallafall.

Jag tycker Daniel är lite blygsam. Personligen tror jag han har en väldigt stor fördel med att ha stått i mål på elitnivå. För har du inte spelat avgörande slutspelsmatcher och VM matcher kan du aldrig förstå vilken påfrestning det är och vilken press du har på dig. Där har "hento" förståelse för sina målvakter och kan säkert komma med tips och råd.

Jag tackar Daniel som tog sig tid i att svara på mina frågor.

Vi hörs

måndag 6 juni 2011

Intervju med Södertäljes Lovisa Berndtsson

Vi på SHI har fått en ny instruktör som sak jobba sin första sommar nu i sommar. En instruktör som inte på något vis är ny för oss på SHI. Hon har gått på On Ice och jobbat mycket med Stefan Ladhe då hon spelar i Södertäljes damlag. Jag tog ett litet snack om damhockey, målvakter och lite smått och gott. En väldigt duktig målvakt som är väldigt seriös med sin hockey!

Här kommer ett snack med Lovisa Berndtsson

Ni vann Div 1 Med SSK men föll i kvalet till riksserien mot Ormsa efter att ha vunnit första matchen. Vad saknas för att ta er upp?

Vi startade upp det här damlaget i SSK säsongen 09/10 med mål att vara i riksserien inom 4 år. Vi gick igenom div 2 obesegrade första året.

Förra säsongen var vårat mål att bli ett etablerat topplag i div 1. Att vi gickhela vägen till kvalet var egentligen inte målet från början, utan bara en riktigt rolig bonus. Så vi var nog inteförberedda, varken fysiskt eller mentalt, då vi inte tränat för att bli ett riksserielag redan i år.

Nu tränar vi med den tanken om att vi ska vara ett mittenlag i riksserien så träningen har trissats upp och därför tränar vimer och hårdare inför denna säsong. Men samtidigt behöver vi få en bredare trupp så det blir mer konkurrens påalla platser, även för mig som målvakt. Det utvecklar alla individer vilket också utvecklar laget. Inget lag är starkare än den svagaste länken.

Enligt alla jag pratat med och det jag själv sett har du vad som krävs för att spela i Riksserien. Varför blev det SSK i div1?

Säsongen 07/08 spelade jag i Västerhaninge som låg i div 1. Jag fick då erbjudande från Segeltorp som är ett av de bästa damlagen i Sverige. Då jag ville satsa mer än resten av laget i Västerhaninge så valde jag att gå tillSegeltorp. Men även fast jag tränade med riksserielaget och även med deras div 1 lag fick jag bara spela en riksseriematch.

När en tränare jag haft tidigare frågade om jag ville vara med i SSK satsning mot riksserienkände jag att det vore roligt och även en utmaning. Det var även många spelare som jag var bekant med sedan tideni Västerhaninge som tackat ja. Året i div 2 var ingen höjdare för mig men jag tränade extra med killar för att fåbra träning även om matcherna inte innebar så mycket motstånd. Och jag ångrar inte att jag valde att gå till SSK.

Vad tycker du måste till för att höja kvaliten på och intresset för damhockey?

Jag tror man framförallt ska ha samma regler i damhockeyn som i herrhockeyn. Många anser att damhockey är tråkig för att man inte får tacklas, och många damspelare vill införa tacklingar.

Men jag tror också det vore braom någon stor sponsor gick in och sponsrade riksserien för att kunna göra mer PR så damhockeyn syns i Sverige.För något år sedan var det tal om att ex. DHL skulle gå in som sponsor och man skulle döpa om riksserien tillDamHockeyLigan - DHL, men det blev ingenting av det.

Jag anser också att damhockeyn ska få mer utrymme i media. Hur många damhockeymatcher sänds på TV? SM finalen fickspelas innan bronsmatchen i år för att SVT bara hade en tid att erbjuda. Skulle det hända i ett herrslutspel?Låt damerna få samma förutsättningar som herrarna. Det är svårt att träna och bli bra på samma sätt som damspelareeftersom det bara finns ett fåtal som kan leva på det. Oftast behöver man ett deltid eller heltidsjobb vid sidanom och hockeyn blir mer en fritidssyssla än ett jobb som det är för herrarna.

Du har ju alldeles nydligen börjat jobba lite på SHI som målvaktsinstruktör. Har ni haft mycket målvaktsträning i SSK-dam, har lagen i riksserien och div 1 målvaktstränare i ledarstaben eller har ni regelbunden målvaktsträning? Eller är det upp till målvakterna själva att få målvaktsträning?

Det skiljer sig väldigt mycket mellan de olika lagen. Vi i SSK hade ju turen att få träna en del med Stefan Ladhedå han var målvaktstränare för A-laget i SSK föregående säsong. Vi hade även en målvaktstränare vi körde med en dagi veckan. Men många lag har ingen målvaktstränare, eller så har de någon som kallar sig för målvaktstränare menegentligen har någon vidare utbildning eller erfarenhet. Under året i Segeltorp tror jag vi träffade våran målvakts-tränare 1 gång medan i SSK körde vi 1, ibland 2 rena målvaktspass/vecka. Sedan brukar jag även gå på Björn Bjurlingsegna målvaktsskola för att få nöta ännu mer på detaljer som man inte får möjlighet till på lagens ispass.

Du har ju gått mycket på SHI, vad är största skillnaderna om det finns några på dam - herrmålvakter? Jobbas det annorlunda?

När jag spelade i Västerhaninge så brukade jag gå på SHI:s On Ice pass och körde även en del med Johan Ryholt.Jag vet inte om jag har sett några större skillnader på det sättet. Den största skillnaden som jag vet i mitt speltill skillnad från en killes är väl att jag är lite mindre och inte har lika mycket muskler. Därför har jag tränatupp min snabbhet och min reaktionsförmåga väldigt mycket. Men det är svårt att gruppera in i herr- och dammålvakter.Det är nog mer beroende på vilken nivå man är på och vilken nivå man vill nå. Hoppas du förstår vad jag försöker få fram :-)

Har du haft tankar på att prova på att spela herr hockey istället för damhockey?

När jag började med hockey så spelade jag med killar och det gjorde jag ända fram till jag fyllde 15. Men sedan fanns det ingen tid att köra dubbelt. Klart man tycker det vore roligt då det är bättre tempo och snabbare skott. Men därför tror jag nog också att det skulle vara svårt att "kliva över" och spela herhockey. Men klart det voreroligt att prova för att se hur man skulle klara sig.

Som hockeyspelande tjej i div 1, kostar det att spela eller går du +/- 0, eller har ni lön?

För de flesta spelarna kostar det. Man får ofta betala sin spelaravgift själv och all utrustning. Jag har dockturen att ha fått ett kontrakt varje säsong i SSK. Där har jag fått min spelaravgift betald och även min utrustning.Så det jag behöver lägga ut pengar på är väl om man behöver köpa nya klubbor. Men en del har även lyckats skaffasig personliga sponsorer och tjänar in pengar på det sättet.

När jag tittat på damhockey så upplever jag att nivån inom lagen är väldigt ojämn att det finns några riktigt bra men också några inte så bra spelare. är nivån på seriositeten i satsningen på sin sport olika också?

Ja, det är det verkligen. Så är det nog i alla lag, men mer eller mindre. Det finns ju även en del spelare som får pengar och kan därför lägga ner mer tid och energi på sin hockey.
Men i många lag finns det spelare somsäger att dom vill satsa och komma till riksserien, landslag osv men dom vet inte riktigt vad det innebär.Dom förstår inte vilken hård träning och vilket psyke som krävs för att komma till toppen. Men ofta så byter de spelarna till lag som spelar på en lägre nivå när dom märker att dom inte får spela eller helt enkelt inte hänger med.
Niklas Persson och Lovisa Berntdsson SHI

Hur ser din personliga satsning ut? Spelar du hockey för att det är roligt och du vill se hur bra du kan bli eller är det för att bli så bra du kan och spela på högsta möjliga nivå?

Jag spelar för att bli så bra som jag bara kan. Mitt mål är att komma till landslaget, även om jag inte skulle ta en ordinarie plats men i alla fall få vara med på en träning eller ett läger för att få veta om man hör hemma där eller inte. Men inför den här säsongen har jag fått lite mer strukturerat fys för mig som målvakt. Ofta blir det att man kör med laget och då är fysen väldigt inriktad på utspelarna och vad de behöver. Så jag ger inte upp utan kommer kämpa för att bli så bra som jag bara kan.

Lockar utlandsspel och i så fall i vilken liga/land?

Nej, det gör det faktiskt inte längre. För 4 år sedan var jag faktiskt på väg att åka över till USA och gå påcollege i North Dakota och även spela hockey där. Men dom skulle välja mellan mig och en norsk målvakt men hon hadegjort alla prover som krävdes och det hade inte jag. Så det blev ingenting.

Men just nu lockar det inte alls. Känner inte att jag vill lämna mitt liv och allt jag har här hemma i Sverigeför att sedan komma tillbaka och kanske ha tappat väldigt mycket av det man hade här hemma innan man åkte.Nej, jag trivs bra här hemma i Sverige och damhockeyn utvecklas mer och mer hela tiden.

Mycket intressanta tankar kring damhockeyn från Lovisa, jag håller med henne om tacklandet. Hockey blir inte riktigt hockey utan tacklingar. Sen tycker jag kanske att man får den media man förtjänar. Samtidigt måste det ju börja någon gång, och med mera media skulle säkerligen intresset öka.

Ni som vill se en riktigt bra målvakt får ta er till någon av SSK-dams matcher i vinter.

Vill tacka Lovisa som tog sig tid i sommarvärmen att svara på mina frågor.

Vi hörs!