lördag 26 november 2011

Dags för Tre Kronor igen

Snart dags för nästa Tre Kronor trupp att tas ut, 15-18/12 ska det spelas hockey i Moskva. En turnering där i alla fall förr i tiden skadorna var lite extra jobbiga och många. Några december dagar i Moskva lockade tydligen inte så mycket.

Vilka målvakter vill då jag se i truppen?

Jag tycker det är svårt, det är många svenska målvakter som spelar väldigt bra just nu. Joacim Eriksson i Skelefteå, Christopher Nihlstorp i Färjestad, Viktor Fasth i AIK, Gustaf Wesslau i Djurgården, Johan Gustafsson i Luleå tex.

Wesslau fick och tog väl inte riktigt chansen senast i Finland. Så jag tror inte Wesslan kommer med i denna trupp.

Fasth tycker jag är given sju dagar i veckan även om han har det lite tyngre i AIK den här säsongen och säkerligen skulle behöva vila.

Nihlstorp har ju fortsatt sitt fina spel från slutspelet förra säsongen. Han ska absolut ha chansen den här säsongen. Utan Torpets storspel hade nog Färjestads start på säsongen varit än tyngre.

Nej mina val är Jocke Eriksson Skelefteå och Johan Gustafsson Luleå. Jocke har varit riktigt bra och är väl på väg att spela till sig förstaspaden i Skelefteå. Johan gjorde det grymt bra mot Finland sist och har varot bra i Luleå. Två unga målvakter som jag gärna skulle vilja se i Tre Kronor i December.

Det som talar emot Gustafsson är väl att han ligger väldigt bra till fär en plats i JVM truppen och då kanske behöver vila eller spela med JVM laget istället.

Så kanske bättre med Eriksson och Nihlstorp då?!

Vilka vill du se?

Vi hörs!

fredag 25 november 2011

Reebok Hockeys nya klubbserie

15:e Oktober i år, 2011 släppte Reebok Hockey sin nya klubbserie A.i. Den kommer i Sverige finnas i två modeller A.i9 och A.i5, där A.i9 är för proffsen och elitspelarna och A.i5 för juniorer och motionsspelare. Klubborna är dom mest avancerade Reebok Hockey någonsin släppt med många nya spännande funktioner.

Skaftet på klubban har en högre kickpunkt som gör att du kan ha högre belastning i skottögonblicket för mer kraft i skottet. Skaftet är ett så kallat 2:1 Power Taper som innebär att framsidan av skaftet är dubbelt så styvt som kanterna. Vilket ger mer känsla men med samma styvhet vid skott. Om du fäljer den här länken kan du läsa Reebok Hockeys egna ord om denna nya klubbserien. Jag tycker det låter riktigt bra.

Här kan du se Pavel Datyuk leka med den nya klubban, det ser ut fungera rätt bra eller vad tycker du?



För mig som målvaktstränare låter det ju spännande, utan att kunna alla termer och modeller på klubbor så skulle jag gärna få provskjuta med den här klubban. Då jag som målvaktstränare är i behov av bra sikte och hyfsat bra tryck i bössan. Av det jag läser och ser så tror jag den här klubban skulle kunna hjälpa mig med just det och på så sätt hjälpa mig ge målvakterna en större utmaning.

Här kan du se Reebok Hockeys egen reklamfilm för klubban



Ett märke som Reebok Hokcey som ju levererar klubbor till spelare som Pavel Datsyuk, Sidney Crosby och Matt Duschense känns för mig som ett bra val. Jag menar duger klubborna åt dom tre killarna så är den defentivt bra nog för undertecknad. Reklam eller fancy ord behövs liksom inte för att övertyga mig då!



Besök Reebok Hockey och se vart du kan hitta klubborna!

När jag fick chansen att skriva ett sponsrat inlägg blev jag rätt skeptisk, men efter att ha läst lite om klubborna och kikat på filmerna så kändes det som en rolig grej. Reebok Hockey är ju också ett företag som jag känner jag kan stå bakom och hjälpa med lite PR. Så för mig kändes det roligt att få skriva om deras nya klubbserie. Hoppas ni får möjlighet att testa dessa klubbor! Jag tror dom kan vara en rolig upplevelse för alla hockeyspelare!

Vi hörs!

Viral video by ebuzzing

torsdag 24 november 2011

Det här med straffar. Igen

Jag läser lite överallt att väldigt många tycker straffar är lotteri och tur. Både tränare, spelare, media och publik. Det känns som det till och med kan vara en majoritet som tycker så.

Jag förstår det inte alls.

Hur kan det vara tur? Mark Owuya gav ett väldigt bra svar på den frågan förra säsongen här i bloggen. Han syn på det hela?

Det är absolut inte lotteri, det är bland den mest ärliga form av tävling du kan hitta.

En skytt, en målvakt, , en vinnare

Hur får man det till ett lotteri?

Nu skulle jag vilja be er kommentera, få igång en diskussion här bland kommentarerna. Vad tycker du? Är straffar tur och lotteri eller inte?

Tur? Eller skicklighet?





Vi hörs!

onsdag 23 november 2011

King Henrik

Fick ett mail från Jesper Sanneborg som hade klippt ihop en video med Henrik Lundqvist, eller King Henrik som han allt som oftast kallas i Maddison Square Garden. Han undrade om jag ville visa den. Videon var grym och självklart ville jag det!

Håll till godo! Kung Henrik!


Tack Jesper för videon

Vi hörs!

å

tisdag 22 november 2011

Sköna saves

Idag hade jag bara tänkt bjuda på lite sköna räddningar av lite olika målvakter jag gillar.

Vi börjar med Montreals Carey Price.



Viktor Fasth



Henrik Lundqvist



Samt lite Pelle Lindbergh!



Det var allt för denna gång, en samling med sköna saves, och en hyllning till den största vi haft än så länge Pelle Lindbergh.

Lite så här du menade Billing Jr? ;-)

Vi hörs!

måndag 21 november 2011

En avhyvling och lite tips till tränare

Var inne på det här med tränare i mitt förra inlägg.

När jag är ute i föreningar så får jag så ofta höra tränare säga. Jag kan inget om målvakter, jag kan inget om målvaktsspel. Sen går dom hem från ishallen...??? Då står jag där och ska köra målvaktsträning. Hallå? Häng med på passet då. Fråga så mycket du vill. Det är ytterst ovanligt kan jag säga.

Nu sist ute i Älta var det en ledare som kom fram innan passet och fråga om han fick vara med och lyssna för att lära sig och kunna snacka med sina killar och få till bättre övningar. Sånt gör mig glad!

Jag köper ju verkligen inte snacket om jag vet inget om det, jag kan inte, jag har aldrig stått i mål. Men hur svårt är det skaffa sig lite kunskap då? Vad med på målvaktsträningarna, prata med målvaktstränaren. Alla målvaktstränare jag träffat pratar mer än gärna om målvakter och delar mer än gärna med sig av sin kunskap. Gå förbundets kurser. Eller prata med dina målvakter.

Även det har jag förstått både av egna erfarenheter och andras ord inte är så vanligt. Att tränaren inte kan något om målvaktsspel verkar innebära att man inte pratar med honom alls. Mer än att säga vem av dom som ska stå i matchen. Ett annat ställe där målvakterna sällan får vara med och påverka när dom får reda på det. Hur svårt kan det vara att lyssna med målvakterna när dom vill få reda på vem som ska stå?

All denna motvilja att lära sig, sätta sig in i och få målvakten delaktig i laget och spelet. Delaktig i laget! Sen här man tränare och spelare oja sig över hur udda målvakter är och hur dom är för sig själva... Dags fundera på varför det är så kanske?

Så mina tips för utespelartränare.
  • Prata med dina målvakter, och lyssna på vad dom har att säga
  • Våga fråga dina målvakter vad du kan göra för att träningarna ska passa dom bättre
  • Få dina målvakter delaktiga i försvarsspelet, fråga hur dom vill ha det i 2 mot 1, eller om dom vill ut och stoppa och spela puckar
  • Behandla dom två eller fler målvakterna som individer inte som en klumpsumma.
  • Prata med en målvaktstränare, fråga allt du undrar.
  • Var med på målvaktsträningarna och lyssna och snappa upp.
  • Gå förbundets stegkurser för målvakter
För som sagt, målvakten är ditt lags viktigaste spelare, få honom att känna sig delaktig och ge honom samma förutsättningar som dina utespelare!

En annan sak, blanda in målvaktstränaren lite mer i träningarna. Dom har ju garanterat bra koll på hur du får övningar mer matchlika för målvakterna och således också för utespelarna. Samt, och lyssna noga nu! Vi målvaktstränare har en hel del koll på hur man gör mål, hur du ska skjuta i olika lägen. Bara ett tips!

Men vad handlar det här om? Är det ovilja lära sig nytt? Stolthet att tycka sig redan veta bäst och mest om hockey? Rädsla för att lära sig nytt? Eller?

Det jag skrivit gäller ju självklart inte ALLA tränare då, men väldigt många och på förvånansvärt hög nivå...
Vi hörs!

Spelet med klubban och snacket med tränaren

Läste ett bra inlägg hos kollega Ladhe idag.

Han belyser många bra punkter där som jag märker inte fungerar ute i klubbarna. Man vill gärna att målvakterna ska ut och spela pucken. Men man har inget snack med målvakten om hur han ska spela den. Eller låter målvakten få tid att träna på att hantera klubban.

Jag menar, finns det inte tid att låta målvakter jobba klart på returer så finns det inte tid för att låta målvakten träna med klubban.

Det är lustigt, frågar man runt är ALLA hockeytränare överens om att målvakten är grymt viktig, den enskilt viktigaste spelaren i laget. Men jag kan garantera att även ALLA, eller okey dom allra flesta tränare ägnar målvakten absolut minst tid av alla spelarna.

Ofta med ursäkten att "jag kan inget om målvakter och deras spel". Men du, målvakten pratar oftast samma språk som dig. Testa att prata med honom en gång. Det är inte farligt, få honom att känna sig som en i laget. Hör med honom hur om han har någon idé om övning på en träning eller hur du kan anpassa dina övningar så dom blir bättre för målvakterna. Där tror jag tyvärr att många tränare har för mycket stolthet för att be en spelare om hjälp. Eller?

Men tillbaka till spelet med klubban. Självklart hänger det väldigt mycket på målvakten att själv ta sig tid att träna klubb och skottteknik. Ha en skottramp hemma så du kan träna på sommaren, gå ned på allmänheten och kör med plock, stöt och målvaktsklubba.

Sen måste du ju prata med tränare och backar. Hur ska ni lägga upp ditt spel med puck och utanför målgården. Ska du ut och stoppa puckar i rundeln eller inte? Var ska du göra av puckarna? Kommer backarna ner och hämtar eller ska du spela upp dom? Här märker jag att kommunikationen med spelare och ledare ofta är noll. Ingen har sagt eller diskuterat med målvakterna hur dom ska hantera pucken eller om dom ens ska det.

Alla målvakter kanske inte ens är trygga nog att spela pucken, och inte vill det. Men har en tränare som tycker dom ska det och det blir mer en order än en diskussion.

Så du som målvakt måste ju ta större eget ansvar för din träning och taktiken i ditt spel än vad utespelarna gör. Men gör det också! Prata med tränaren ha idéer, kom med synpunkter. Har du en bra tränare tar han det rätt och är öppen och lyssnar på dig.

Du är trots allt den viktigaste spelaren i laget! ;-)

Om du som utespelartränare läser här, skaffa lite mer kunskap om målvakter, jag börjar bli trött på alla tränare som ursäktar sig med att jag vet inget om målvakter eller hur dom spelar. Vad är det för skitsnack! Prata med en målvaktstränare, eller dina målvakter gå en kurs. Du är väl ändå tränare för lagets ALLA spelare. Eller?

Vi hörs!