torsdag 27 mars 2014

Måste laget ha en uttalad etta inför slutspelet?

Varje omgång i slutspelet pratar experterna om att dom tycker lagen ska satsa på en målvakt och att det är bättre. Att det är viktigt ha en uttalad etta inför slutspelet.

Men varför?

Varför skulle det vara viktigare ha en uttalad etta än att ha uttalat att varje målvakt står så länge den vinner? Eller uttala att man spelar varannan match, eller står två åt gången?

Det jag kan hålla med om är att man är tydlig med vad som kommer gälla, att man har en plan. Det skapar lugn och målvakterna slipper fundera. Sen när det är bestämt hur man kommer spela så kan målvakterna ladda upp som dom behöver och vill inför matcherna.

Det känns som dom flesta experterna lever kvar i hur det var förr med en klart uttalad förstamålvakt. Men det beror ju också väldigt mycket på att då var förstamålvakten oftast väldigt mycket bättre än andramålvakten. Nu för tiden har lagen rätt ofta två ganska så jämna målvakter, kika på SHL. Anton Forsberg/Linus Ullmark, David Rautio/Mark Owuya, Lars Johansson/Linus Fernström, Johan Holmqvist/Bernhard Starkbaum eller Christian Engstrand/Marcus Högberg. Det är ju jämna målvakter som båda kan hoppa in och spela bra.

Jag tycker inte det ska behövas en uttalad förstamålvakt, så länge man inför slutspelet och säsongen med för den delen är tydlig med hur man tänker.

Hur känner ni målvakter?

Vi hörs!