lördag 28 januari 2012

Intervju med "nybörjar målvakten" Jhonas Wiik

Kom i kontakt med Jhonas Wiik via bloggen och min Facebooksida.

En 24 årig hockeymålvakt som tyckte jag skulle göra en intervju med honom. Varför? Jhonas har spelat hockey i två år. Han började spela när han var 23. Vilket ju dels inte är så vanligt. Men jag har sett video på Jhonas när han spelar och jag tycker han är bra. Jag hade i alla fall verkligen inte gissat på att han spelat hockey i två år.

Här kommer ett litet snack med Jhonas:

Hur gammal är du nu och när började du med hockey?

Jag är 24 år och ställde mig på ett par skridskor för första gången den 6e september 2010, var nyss fyllda 23 år när jag började !

Hur kommer det sig du började med hockey?

Det har varit en barndomsdröm! Har sedan liten knodd alltid velat spela Hockey.

Varför dröjde det så länge innan du började?

Som många andra så hade mina föräldrar inte råd att låta mig börja, drömmen var att spela i Järfälla HC men det var för dyrt helt enkelt. Den drömmen försvann aldrig riktigt och sommaren 2010 så började jag maila runt lite om möjligheterna om att spela korp-hockey, då kom jag i kontakt med ett nystartat J20 lag i Barkarby som behövde en målvakt oavsett kunskapsnivå, det satte fart och gav mig blodad tand :)

Varför blev du just målvakt?

Drömmen var alltid att stå i mål, det kändes naturligt på något sätt!

På vilken nivå spelar du nu och hur går det?

Just nu spelar jag i Solna SK i Div. 3, det går rätt knakigt för hela laget tyvärr pga spelarbrist, jag får mycket speltid däremot vilket alltid är roligt !

Märker du att du ligger efter andra målvakter som spelat längre? Om inom vilka områden?

Skridskotekniken! Målvakterna idag måste vara extremt tekniska och snabba, skridskotekniken är a och o för en målvakt.

Är du självlärd eller kör du med målvaktstränare något?

Första säsongen (förra) körde jag helt ensam, sen när jag bestämde mig för att klättra en division så kände jag att jag behövde hjälp, nu kör jag 1-2 gånger i månaden med Björn Bjurling, han har verkligen betytt allt för min utveckling.

Vad är dina framtidsmål?

Mitt kortsiktiga mål är att spela i Div. 2 nästa säsong. Mitt långsiktiga slutar inte där. Det är aldrig för sent att förverkliga en dröm och man lever bara en gång, så varför inte ? ;)

Vad säger Bjurling till dig? Vart lägger ni störst fokus vid era träningar?

Vi lägger störst fokus på min skridskoteknik just nu, han är väldigt duktig på att se vad just jag behöver gnugga för att förbättra mitt spel!

 Hur hårt satsar du nu? Kör du hård fys också? Eller spelar du mer för att det är kul just nu?

Just nu tränar jag två gånger om dagen varav ett på is, min största fokus utanför isen är att förbättra min kondition och uthållighet.
 Självklart spelar jag först och främst för att det är kul, det är ju en barndomsdröm som går i uppfyllelse varje gång jag kliver på isen, men samtidigt så tänker jag att om jag tagit mig till Division 3 på ett år, var kan jag då ta mig om ytterliggare ett år? Och ett år efter det? Mitt kortsiktiga mål är som sagt att spela i Div. 2 nästa säsong, och jag tänker inte nöja mig med det i alla fall ;)


En riktigt skön historia tycker jag. Jag tycker den visar alla er killar som tex inte kom med i TV pucken att det bara är att satsa vidare! Dels så är det inte försent att bli bäst, bra eller att ha riktigt kul bara för man inte kom med i TV pucken. Men också att brinner man för hockeyn så spelar man ju för att man älskar det och inte "bara" för att vara med i rätt lag.

Här kan ni se Jhonas i action!



Inte så pjåkigt för en "nybörjare"! ;-)

Vi hörs!

fredag 27 januari 2012

När ska man börja med målvaktsträning?

När ska man börja med målvaktsträning?

Det är något jag funderat på ett tag. Jag är ju ute i föreningar och jag är med på våra camper. Det finns ju kanske inget givet svar på den frågan. man ska vara 11½ år innan man börjar med målvaktsträning.

Men ska man börja redan i hockeyskolan? Eller vänta några år?

Min tanke är ju att man ska vänta minst tills det bestämts vilka som ska vara målvakter. Men kanske att man ska vänta något år till?

Eller om man ska köra skirdskoteknik, klubbteknik, förflyttningar. Lära sig boxen och jobba i vinkeln i början. Så man lär sig målet och dess vinklar samt att åka skridskor ordentligt. Jag är ju tex lite emot, eller inte emot men jag tycker man ska ha målvaktsskridskor innan man börjar med målvaktsträning.

Men ska vi börja med butterfly och trycka nere på 7,8,9 åriga målvakter som inte ens når upp till ribban när dom står? Eller är det viktigare att dom lär sig åka skridskor ordentligt och sedan får en känsla för att stå i  mål. Att dom lär sig rädda puckarna, inte "bara" vara ivägen för dom?

Jag är tudelad. För jag inser ju att ju tidigare man börjar med tekniken och täcka/blocka ju bättre sitter det den dagen man börjar spela med den fullt ut. Men jag ser ju också massa små korta målvakter som går ned på isen på varje skott.


Det här blir ju ett problem när jag är ute i föreningar och ska köra ett ispass med målvakter från 8 till 19 år gamla och dom är 10-12 stycken. Då blir det ju samma för alla. Vilket inte känns riktigt rätt. Jag skulle vilja ha olika pass och olika övningar med olika tyngdpunkt.

Så mitt tipps till föreningar är ju att dela upp målvakterna i två kanske ibland tre grupper. Visst hyr man in en målvaktstränare blir det ju dyrare. Men kvaliten på passen för målvakterna kommer bli mycket bättre, och möjligheten att jobba individuellt kommer öka markant.

Så jag har inget solklart svar på min egen fråga. När ska man börja med målvaktsträning? För samtidgt har ju olika målvakter olika mognad i sitt spel. Kan ju vara en nioåring som klarar avägningen mellan rädda i ytterläge och samlat eller stående eller butterfly galant, men en tolvåring som inte gör det. Där är det ju upp till oss målvaktstränare att anpassa och jobba med detaljer.

Min känsla just nu? Jag tycker nog man kan vara 9 -10 år i alla fall.

Tillägg: Det jag är ute efter är att jag inte vill att vi ska ta fram en massa små robotar som går ned på alla skott utan att ha känslan man behöver som hockeymålvakt. Utan att man i ung ålder lär killarna åka skridskor i första hand. Så vi som sagt inte får en massa butterflyrobotar.

Vad tycker du?

Vi hörs!

söndag 22 januari 2012

Var Bryzgalov rätt?

Jag skrev om det i höstas.

Ilya Bryzgalov. Om han var rätt värvning för Flyers?

Dom släppte vå framstående utespelare för att ha råd att signa Bryzgalov på ett riktigt dyrt och långt kontrakt. Som också gör det svårt för dom att trejda bort honom om dom vill.

Kikar vi på hans siffror är dom rätt mycket sämre än förra säsongen med Phoenix då han hade en räddningsprocent på 92,1 på 68 matcher. Efter 32 spelade med Flyers i år har han knappt godkända 89,6. Så var det då rätt?

Flyers utespelare presterar bra. Då dom släppte Richards fick ju Gieroux kliva fram och som han gjort det. Så där är det ju inte så mycket att snacka om.

Men att betala Bryzgalov 10 miljoner dollar om året??? Bäst betalt i hela Flyers??

Nej det är galenskap!

Några jämförelser:

Tim Thomas Boston 5 miljoner dollar
Henrik Lundqvist Rangers 6,875 miljoner dollar
Jonathan Qick LA 1,8 miljoner dollar.

Tre hyfsade målvakter med rejält mycket mindre i lön och rejält mycket bättre statistik än så länge denna säsong.

Sen är ju siffror inte allt. Står Flyers där som Stanley Cup mästare i vår och Bryzgalov gjort ett bra sluspel sitter jag ju i skamvrån med dumstruten på. Men jag tycker det var en galen värvning och att det måste funnits bättre målvakter där ute.

Jag vidhåller mitt tips. Viktor Fasth. Flyers skulle vågat satsa på Fast. Han hade inte alls gjort bort sig. Jag är övertygad om han hade haft bättre siffror. Men som jag skrev sist. Jag är ju inte någon GM. Vilket säkerligen är tur det...

Vad tycker ni? Gjorde Flyers rätt?

Vi hörs!