lördag 2 juni 2012

Intervju med domaren Christian Billing

Jag är ju lite nyfiken på hur domarna har det. Eftersom jag råkar känan en av dom vitsvart randiga så skickade jag över lite frågor till honom. Så här kommer en liten intervju med Christian Billing, domarjäeln ;-)

Vilken nivå dömer du på?

Jag avslutade just min första säsong på distriktet i Stockholm och det är mitt fjärde år som domare. Jag är linjeman i div. 3 och de högre juniorserierna. För tillfället.

Hur mycket får man eller får man inte ha kontakt med målvakten i och utanför målgården som utespelare?

Målvakten är ALDRIG tacklingsbar.

Har det någon betydelse för domslutet om det blir tydligt att målvakten förstärker en pååkning/tacklings situation?

Det är en bedömning som görs av den domare och/eller det domarteam som dömer just den situationen.

Tycker du som domare att det är rätt eller fel att målvakten inte är tacklingsbar utanför målgården som puckförare?

Jag som domare tycker ingenting utan gör mitt bästa att följa regelboken och göra korrekta bedömningar i alla lägen. Precis som att spelarna och coacherna gör misstag gör även vi det även om jag försöker minimera dem.

När ni domare står och snackar med målvakterna inför tekningar i zon. vad brukar ni snacka om?

Målvakter och domare är rätt lika. Deras prestation har enormt stor inverkan på matchen. Jag brukar oftast skämta eller berömma målvakten för någon räddning. Många målvakter har för vana att trixa och trolla lite med pucken och ha sin ritual. Jag försöker bara vara ur vägen för det och förbereda nästa nedsläpp.

Hur är stämingen generellt på isen mellan domare och spelare tycker du? Skiljer den sig åt ju högre eller lägre nivå du dömer på?

Det är en enorm skillnad. Ålder, nivå, historik och matchens värde har stor betydelse. Jag försöker visa utåt att jag har roligt och respekterar spelarna, då brukar de göra detsamma.



Jag kan tycka att spelare för lätt (dock utan att veta vad som sägs) åker ut för snack. Hur mycket tycker du en domare ska tåla i stridens hetta?

Det är oftast inte mot mig som de är frustrerade utan det är deras egen prestation.

Tycker du det är rätt och viktigt eller fel och inte så viktigt erkänna då du tar fel beslut i matcher?

Beror helt på situationen.

Hur mycket påverkas man som domare och gör man det ens av hemmapublikens skrik och visslingar?

Vi domare tycker att det är precis lika roligt som en spelare när det är fullsatt och bra stämning. Annars tror jag inte man försöker ta sig "uppåt". Vem vill inte skrinna in på ett fullsatt Hovet eller varför inte Madison Square Garden?

Sådär, då har vi lite svar från en domare hur det är och han tänker kring olika situationer. Jag är inte alls avis på "Mille" domare är inget som lockar. Har ju läst lite i regelboken också och den är ju i mina ögon inte direkt glasklar och enkel att tolka. Mycket bedömningar och inte helt enkelt beskrivna regler...

Tackar Mille som tog sig tid att svara!

Vi hörs!

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Målvaktsverkstan

Här kommer en intervju med Fredrik Mikko och Erik Granqvist om deras målvaktscamp Målvaktsverkstan. Två målvaktstränare som ju har en del meriter att visa upp i alla fall. Här kommer deras svar.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Vi kör ett läger där vi känner att vi går ”all in” och ger allt vad vi har av oss själva under fyra dagar. Vi är nio målvaktstränare, där fyra är från Elitserien och minst sju av oss är på isen varje ispass. Ingen följer med grupperna. Våra yngsta i år är -00:or. Vi har satt en ganska hög lägsta ålder för att de som är med ska orka hålla fokus på målvaktsspel dessa långa och tuffa dagar.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Allt fokus ligger på målvakterna hela tiden. Det är minst en målvaktstränare på varje bur hela lägret.

Har ni speciella målvaktsispass?

Hela lägret är bara inriktat på målvakter.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Campen består av 3 grupper med 18 – 20 målvakter. grupperna är seniorer, juniorer och en yngre grupp

Får målvakterna speciell fys och teori också?

Under lägrets fyra dagar är det två fyspass med specifik inriktning för just målvakter som självklart skall kompletteras med lagets allmänna fys hemma i föreningarna. Sex teoripass ibland gruppvis och ibland alla tillsammans.

Vad tycker ni är speciellt med just er hockeyskola?

Vi släppte årets platser till campen 1 februari och efter fyra dagar hade 80 målvakter anmält sig utan att vi gjort reklam någonstans bortsett från vår dåligt uppdaterade hemsida (förlåt, lska bli bättring där). Tyvärr har vi fått tacka nej till drygt 60 målvakter, men vi tycker att 54 målvakter är max för att vi ska kunna hålla högsta kvalitet under fyra dagar. Vi kommer i sommar ha målvakter från bl a NHL, KHL, Elitserien & Allsvenskan, USA, Finland, Norge, Schweiz, Österrike och Sverige. En del av helheten i sitt målvaktsspel är att ibland titta på nuet och ibland planera för framtiden. Bra exempel på det är när Anders Nilsson ringde från New York efter jul och sa på ett ödmjukt sätt att han ville ha en plats till sommaren. För honom är Målvaktsverkstan en viktig del inför nästa år, för att kunna ta nästa steg i karriären.

Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Vi brukar prata om vikten av helheten, där du kan optimera dig på många olika områden men det mesta på årets camp ligger på teknik, taktik, mentalt och tillhörande specifik fys. Skillnaden från tidigare år att vi kommer ge ännu mer tid åt vår otroligt duktiga och populäre mentala tränare/mentor Andy Swärd (@andysward). Han kommer i år att ha tre teoripass. Andy jobbar idag med flera elitseriemålvakter. Vi tror att vår kunskap och vårt engagemang om dagens hockey och analys om framtiden räcker som upplevelse för tjejerna och killarna. Det är 100% fokus på individernas framtida målvaktsspel som gäller.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Vi försöker inte stöpa målvakter i samma form där alla ser likadana ut och agerar på samma sätt. Tvärtom ger vi förslag på olika lösningar i matchlika situationer. Att de får fler vertyg i sin verktygslåda. Vi vill att varje unik målvakt hittar sin balans mellan att reagera och rädda puckar eller täcka/blocka puckarna beroende på hur situationen ser ut. Ibland tycker vi instruktörer olika vilket ger en bra dynamik eftersom olika lösningar passar olika målvakter som har olika fysiska förutsättningar så som storlek, styrka, spelförståelse och snabbhet osv. I slutändan är det målvakten som ska ta beslut under matchen och känna trygghet och självförtroende i sitt grundspel!

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Övningar och upplägg är samma för alla målvakter men självklart skiljer det på stegringen av fart, avstånd, tid osv mellan NHL-killarna och de yngsta som är runt 12 år. Vi styr vid varje målbur efter individens nivå.

Ge 100% och ha skoj runt om på hockey-camperna i sommar!

Fredrik Mikko och Erik Granqvist (@erikgranqvist)

Målvaktsverkstan är ju en camp jag gärna hade åkt och hälsat på. Dels är ju Fredrik och Erik två riktigt bra målvaktstränare men också två grymt härliga killar som är både roliga och ödmjuka. En sak som jag tror kan vara en riktig höjdare med målvaktsverkstan är ju att det ofta är många elitseries och NHL målvakter med. Jag tror det är bra och viktigt att se hur dom tränar och hur seriösa och noga dom är.

Sen en stor bonus och något jag också gärna varit med på är ju Andy Swärds mentalaträning!!
Tackar Fredrik och Erik som tog sig tid att svara på mina frågor

Vi hörs!

Sommargäst Mikael Sandberg

Jag har under våren mailat runt till lite olika hcokeyspelare och målvaktstränare och frågat om dom vill skriva ett gästinlägg i min blogg. Jag har fått en del svar och ska idag börja med gästinläggen. Sen blir det kanske ett eller två nya i veckan. Lite beroende på hur många fler som svarar.

Så först ut i sommargästerna blir föredetta Frölunda och Lindköpingsmålvakten och numera målvaktstränaren Mikael "sampan" Sandberg.

100 %

Att göra sitt bästa och ge 100 % på träning är för mig en självklarhet. Det är först då vi blir bättre och utvecklas som målvakter. Det finns dock vissa dagar när man känner sig lite hängig, trött och inte är på topp, vad gör man då? Säg att man en dag känner sig lite hängig och bara är 80 % i kroppen(eller huvudet), kan man inte då köra 100 % av sina 80 % och ändå göra en bra träning som man kan utvecklas av? Klart man kan, kör alltid 100 % på den nivån ni befinner er på just den dagen.

Att alltid göra sitt bästa och att träna så bra som möjligt, blir man då med automatik en bra och framgångsrik målvakt? Jag tycker att det handlar om att nå sin egen högsta nivå och att bli så bra som det är möjligt. Sedan hur långt det räcker i konkurrens med andra målvakter, det är en helt annan frågeställning. Att man efter avslutad karriär kan titta på sig i spegeln och säga att jag gjorde mitt allra bästa och det räckte så här långt…

*

Bra och kloka ord från Micke. Han vet ju också vad han pratar om efter ett tvåhundratal elitseriematcher. Jag tycker han belyser en viktig grej här. Det pratas ju alltid om att ge 100% att vara på topp jobba hårt. Men det går ju liksom inte att vara på topp alltid och jämt. Att alltid vara 100%:ig. Men som Micke säger man kan alltid ge 100% där man är just den dagen.



Jag tackar Micke som ville vara med och tog sig tid att skriva ett inlägg.

Vi hörs

fredag 1 juni 2012

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Blue Crease Goaltending

Idag får Magnus Olsson på Blue Crease Goaltending dela med sig och svara på frågor kring deras camper.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Vi kör 2 veckor ren målvaktsskola. En vecka för A-pojk upp till seniormålvakter (Landskrona v.27) och en vecka för de lite yngre (i samband med Kungälvs IK sommarhockeyskola).

Vi täcker in alla åldrar. Vi har såklart målvaktstränare på isen hela tiden. På "Elit-lägret" har vi 2 istränare från Kanada, 3 svenska tränare samt en fystränare från USA. Detta för att vi tycker att man får ett vidare perspektiv på träning och det är väldigt nyttigt att se och lära av Nordamerikanerna också. En bra mix av båda världar alltså.

På veckan för de lite yngre killarna/tjejerna är vi 3 målvaktstränare på isen samtidigt.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

I princip hur mycket tid som helst. Vår taktik är att ha så få målvakter per tränare som möjligt. På elitveckan har vi 1 tränare per 3 elever. Detta tycker vi är kvalitet. Eleverna skall ha mycket tid (och möjlighet) att prata med tränarna och känna sig uppmärksammade. Dem skall även känna att dem har möjligheten att komma och prata mellan passen eller på kvällarna. Vi bor på samma skola som skyttar och elever och kan därför prata hockey närsomhelst.

Det är fritt fram för målvakterna att knacka på dörren för ett snack. Dem investerar en hel del pengar och skall därför känna att dem får med sig mycket info tillbaka. Denna info skall även passa dem som individer och inte enbart vara allmäna tips. Alla målvakter har ju olika förutsättningar och mål. Vi har ganska små grupper jämfört med många andra skolor. Vi vill absolut inte få ett rykte av att vara en pengamaskin som ställer ut 25-30 målvakter på isen för ekonomins skull.

Det är också därför vi flyger in bland annat Andrew Mercer. Andrew blev utsedd till Coach of the Year av nätverket "Goaltending Consultant Group". Detta är ett nätverk av målvaktstränare som har erfarenhet från NHL, AHL, college, junior och ungdomshockey. Mer info finns att läsa på:
www.goaltendingconsultantgroup.com

Har ni speciella målvaktsispass?

På Elitveckan får man två målvaktspass och två fyspass som alla riktar sig till målvakter och dess träning.

På den "yngre" veckan får man 3 ispass per dag. Två specifika målvaktspass och ett med utepspelargruppen från Kungälvs sommarhockeyskola. Även specifika målvaktsfyspass ingår här. Dessa inriktar sig på balans, stabilitet och koordination eftersom denna åldersgruppen är som mest mottaglig för just den typen av träning.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Elitveckan kommer att ha två grupper med 10 målvakter i varje grupp. 5 tränare på 10 målvakter alltså. Den "yngre veckan" har 15 målvakter. Som sagt, vi har valt att hålla oss till små grupper för att få en personlig relation till deltagarna och att alla skall bli sedda och få många tips.

Får målvakterna speciel fys och teori också?

Alltid specifik målvaktsfys. Fyspassen är anpassade för ålder som jag beskrev innan.
Teorilektionerna innehåller mycket videoanalys, tips för att bli mentalt starkare samt motivation.
Som exempel kan nämnas att vår fystränare, Frank Deal, gick in i omklädningsrummet innan träningarna och höll ett kortare tal innan det var dags att gå ut på isen. Enormt uppskattat av oss istränare!!! Killarna uppskattade också "Frank the Tank"!

Vad tycker ni är speciellt med just eran hockeyskola?

Små grupper, individuell anpassning, tränarna är tillgängliga för snack, tips eller annat. Vi är många tränare på en relativt liten grupp.

Vi driver inte en camp för att tjäna stora pengar (då hade vi haft fler deltagare), utan för att leverera en bra produkt och motivera killar/tjejer att träna ännu mer.Du skall känna dig välkommen, sedd och uppmärksammad! Detta känns mest äkta för oss och på detta viset sover vi bäst om natten:)

Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Helt klart kommer teknik i första hand. Vi vill att du skall utvecklas som målvakt och känna dig trygg i ditt spel. Vi har även fokus på den mentala biten. Upplevelsen vill vi skall komma i form av fantastiska tränare, bra träningar och utveckling. Tycker man att träning/match är det roligaste som finns, då skall man komma till oss. Vi arrangerar även bad och grillkvällar men drivkraften ligger på träningen. Får vi drivna och likasinnade elever till camperna kommer det sociala automatiskt.
Åka båt och äta glass kan vi göra vid ett annat tillfälle:)

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Se svar på föregående fråga. 

Vi har som mål att du skall känna dig trygg, kunna få tips som passar just DIG, kunna få en relation till tränarna och få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Vi trycker också upp träningströjor med ditt namn och nr för att du skall få en lite mer individuell känsla. Vi försöker bry oss om dig och din utveckling. Vi är också tillgängliga via mail, facebook och twitter om man har funderingar kring träning eller annat.

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Yes. Vi anpassar träning efter ålder och vad respektive åldersgrupp är som mest mottaglig för.
Se även svar på fråga 3.

Sådär lägger Magnus och hans Blue Crease kollegor upp sina camper. Låter bra tycker jag! En camp där vi eller ja ni målvakte rkommer i fokus och får nöta så mycket ni kan och nörda er så mycket ni orkar. ;-)

Vi hörs!

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Brynäs hockeyskola

Idag är det dags för Brynäs IF Hockeyskola att svara på mina frågor. Svaren kommer från Stefan Utby ungdomsansvarig i Brynäs IF.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Ja, vi har en målvaktsgrupp som jobbar enbart med dem. Våra målvakter har som en egen skola i hockeyskolan.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Vi har målvaktstränare på varje ispass. Det är två träningar per dag som är integrerade med övriga gruppen. Sedan har vi ett pass per dag då vi bryter ut målvakterna och då har de egen träning i en zon med puckmaskin, skyttar och instruktörer. Varje onsdag har vi ett unikt målvaktspass över hela planen som endast är ämnat för alla keepers.

Har ni speciella målvaktsispass?

Ja, vi har ju dels de träningarna i egen zon under ett av ispassen varje dag, men även enskild träning varje onsdag.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Fyra stycken




Får målvakterna speciell fys och teori också?

Vi har inget specifikt teoripass utan vi tar den teorin på isen och berättar då vad vi menar och visar fysiskt istället. Vår målvaktstränare Pecka Alcén ser till att de får med sig ett målvaktshäfte med information hem. Den innehåller bland annat vad han anser och vad vi i Brynäs IF tycker är bra

Vad tycker ni är speciellt med just er hockeyskola?

Jag har inte koll på alla Sveriges hockeyskolor men jag tror inte det är så många andra som kör tre ispass per dag, där skiljer vi oss nog lite från de andra. Vi i Brynäs IF väljer att träna mycket. På sju dagar blir det 14 ispass, 2 matcher, 5 fys och teori så totalt blir det 21 träningar under sju dagar. Vi vill och tror att även barnen vill träna mycket, något som visat sig stämma ganska bra.


Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Det beror lite på vilken ålder det handlar om. Det ska självklart vara en bra upplevelse för alla. Vi har ett innehåll i skolan där man får en femårsstege om man kommer alla de fem åren. Vi har naturligtvis en tanke med det vi håller på med och anpassar träningen utifrån gruppen och åldern. Man kan se det som en väldigt komprimerad minisäsong där barnen får ta med sig sina kunskaper hem och praktisera dem på hemmaplan. Vi kan inte lära dem allt på en vecka här, men finslipat på övningarna hemma kommer de tillbaka nästa säsong och kan fylla på kunskaperna.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Det skulle vara för att man tycker om att träna mycket. Om man tycker om att träna, vara mycket på is, befinna sig i den här miljön och samtidigt ha roligt tillsammans tycker jag att man kan välja oss. Vi har ju roliga fritidsaktiviteter men det är ingenting vi fokuserar på.

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Ja, det har vi. Det är jätteviktigt och ingenting som vi bara höftar ihop. Det finns en tanke med vår verksamhet och vi har väldigt duktiga ledare i Brynäs IF. Kraven för att vara ledare hos oss är ganska hårda och det är inte alla som kan vara ledare i Brynäs sommarskola.


Så tänker Brynäs kring sin hockeyskola. Dom har en tanke kring hela hockeyskolan och under en femårs period. Det har inte jag hört några andra ha. Jag tycker det låter vettigt och bra. Självklart är det också ett säljknep det fattar ju jag med. Men vad är det för fel med det då?


I mina öron låter Brynäs hockeyskola som ett bra alternativ alla gånger! Dom satsar också extra på målvakter. Det här med extra träning för målvakter fanns ju inte alls på den tiden jag åkte på hockeyskolor, var i Leksand och Mora. Då var man mer en puckstoppare där längst bak.


En tanke som inte rör Brynäs specifikt utan ja egentligen hockeyn generelt. Var är alla backtränare och forwardstränare? Skulle inte det kunna vara ett bra säljknep på hockeyskolorna?


Tack Stefan och Brynäs för att ni tog er tid!

Vi hörs!

torsdag 31 maj 2012

Niklas Lidström

Han är den största vi haft, nu slutar han.

Så här hyllar hans arbetsgivare dom senaste 20 säsongerna Detroit Red Wings honom.


Räcker ju så!

Vi hörs!

Vinn en vecka på Leksand Reebok hockeyskola!!

Efter en hel del mailande med Leksand Reebok hockeyskola har jag ihop med dom fått till en tävling där vi ska tävla ut en vecka på hockeyskolan.

Tävlingen gäller dock bara mina favoriter, målvakterna! Ledsen alla utespelare som läser här.

Så för att vinna en vecka på Leksand Reebok hockeyskola ska du motivera varför du vill gå en vecka på just Leksand Reebok Hockeyskola.

Inte så knepigt eller hur!

Priset är alltså en vecka på hockeyskolan. Där du själv väljer om du vill vara internatelev (bo på skolan) eller dagelev (ordna med eget boende)

Så lämna en kommentar på detta inlägg och skriv varför du vill gå en vecka på Leksand Reebok Hockeyskola. Skriv också ditt namn och ditt födelseår, samt din mailadress. Skriv också vilken vecka du helst vill gå, skolan är öppen mellan vecka 25 och 31.

Den som vinner kommer bli kontaktad av mig eller Anders på Leksand Hockeyskola.

Så är ni

Kommentarerna kommer inte publiceras förens sista dagen på tävlingen som är Torsdagen den 7 juni!

Tävlingen stängs ned Torsdag 7 juni 20.00

Vi hörs!

onsdag 30 maj 2012

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Leksand Reebok hockeyskola

Idag kommer en intervju med Leksand Reeboks hockeyskola. Det var Sanna tägt som tog sig tid att svara på mina frågor.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Ja

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Under ordinarie veckor har vi alltid MVtränare på isen varje pass så har även MV två egna träningar per vecka

Har ni speciella målvaktsispass?

Ja, 2 st per vecka

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

4 i varje grupp ordinarie vecka och 14 x5 platser på målvaktsveckan (v 31)

Får målvakterna speciel fys och teori också?

Målvakterna har speciell MV-teori 1-2 gånger/vecka under ordinarie Hockeyskola. Vi har i grunden inte speciell fys men våra duktiga fystränare brukar ändå anpassa speciella program efter målvakterna. Under målvaktsvecka har vi givetvis både och.

Vad tycker ni är speciellt med just eran hockeyskola?

Mångsidiga och innovativa. Nya idéer och tränare från hela landet varje år vilket gör att vi tar ”det bästa från de bästa”. Även om Hockeyskolan är kommersiell (som alla andra hockeyskolor) så värnar vi om kvaliteten (säkert mer än de flesta hockeyskolorna). Kvalitet kostar pengar men det säljer platser på längre sikt så därför har vi valt att lägga fokus på det.

Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

För oss är helheten det viktigaste. Mycket hockey, men också kamratskap, fys och teori.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

För att vi ser till att vi har blandningen från hela Sverige, Norden jag faktiskt hela Europa med MYCKET hockeykunskap från våra ledare. Vi har också en av sveriges vackraste arenor, Tegera Arena, och miljön och omgivningen ger så mycket för hela familjen! Man ska också kunna känna skillnaden i kvalitet mellan Leksands Hockeyskola och andra hockeyskolor.

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

All utbildning åldersanpassas (och nivåanpassas inom de olika grupperna). Vi har gruppindelningar i fem grupper varje vecka där åldrarna är 10-15 år

Leksands hockeyskola är ju en av dom jag gått på. Det var ju en herrans massa år sedan. men jag gillade den. Som Sanna skriver satsar dom på helheten. Det finns något för familjen under tiden grabbarna och tjejerna spelar hockey hela dagarna. Som det låter så finns det också bra alternativ för dig som målvakt med en speciell målvaktsvecka och målvaktstränare på alla pass.

Vi hörs!

Mark och Jonathan om att ha förälder som tränare och att vara förälder och tränare

Fortsätter intervjuserien med föräldrar och barn där föräldern varit tränare åt sitt barn. Den här gången med Mark och Jonathan Lindgren.

Hur funkar det träna sitt barn ha förälder som tränare?

Jonathan: Det fungerade hur bra som helst, konstigt nog då vi båda har rätt temperament utanför isen. Jag tror att det beror på att jag inte såg pappa som "pappa" på isen utan mer som en tränare även om det säkert lös igenom ibland så är min uppfattning att det funkade bra för oss.

Mark: För mig började det med att jag hjälpte till i Hockeyskolan när Jonathan va liten. Att jag fortsatte och utbildade mig till målvaktstränare va mer eller mindre en slump. På den tiden va det ont och målvaktstränare och inte alls så utvecklat som nu.Det har varit roligt att tillsammans med sitt barn varit med med den utvecklingen.

Finns det några fördelar resp nackdelar?

Jonathan: Fördelarna är väl att man vet att man kan ställa vilken fråga som helst och inte "vara rädd" att ställa de "dumma" frågorna också.

Nackdelarna är fler då det kanske blev lite väl mycket hockey även hemma då vi levde hockey kändes det som. Sen givetvis snacket om "pappas pojke" som nästan alltid uppstår när en förälder är tränare åt sitt barn inte var så kul när man som liten fick höra att "utan pappa hade du inte fått vara med där" och blabla. Jag tror att verkligheten är ofta tvärt om, har man sin pappa eller mamma som tränare behöver man ofta prestera mer då man kanske får fler ögon på sig.

Mark: Fördelen är att man är väldigt nära den man tränar och kan på så sätt känna av hur den man tränar mår. Naktdelen är att man antagligen ställer högre krav på sin son än på dom andra som man tränar. Det finns många exemplel på detta.

Hur håller ni isär rollerna pappa/tränare resp barn/målvakt?

Jonathan: Som jag sa i fråga 1, jag såg pappa som min tränare på isen. Det var nästan svårare att se honom som pappa utanför isen eller hallen än tvärt om då vi spenderade sjukt mycket tid där.

Mark: Det är inte så lätt, men jag försökte genom att vara tydlig med att "allt inte är hockey och att jag tycker om dig för den du är" . Det är nog lätt för ett barn att associera sig med sin målvakts roll. Och genom den bekräftelse/ icke bekräftelse barnet får där känna sig mer eller mindre älskad. Som förälder har man ett stort ansvar. Samma ansvar har man som tränare också. Alla barn är värda lika mycket oavsett om dom gjort en bra match eller inte.

Bråkar ni mycket?

Jonathan: Nej, inte mer än med nån annan tränare. Snarare mindre då vi ofta hade samma syn på situationer och hur man skulle agera som målvakt. Det kan vara en till fördel med sin förälder som tränare :)

Mark: Nej, vi bråkade nästan aldrig om det som hade med hockeyn att göra. Dock om andra saker ... ha ha.

Vad är det vanligast ni bråkar om?

Jonathan: Det jag minns vi bråkade om mest var min attityd som inte alltid var den bästa i de yngre åldrarna då jag kunde slå av klubbor eller "dissa" mig själv vilket inte pappa tyckte var okej då det sände fel signaler till resten av laget. Annars löste vi det mesta genom att prata varandra, det lönar sig inte att bli arg på någon som är en spegelbild av sig själv...

Mark: Skolan och tjejer typ..

Är det svårt att inte vara barn/förälder i omklädningsrummet?

Jonathan: Pappa höll sig ifrån omklädningsrummet så mycket som möjligt framförallt under matcherna. Detta gjorde han givetvis med de andra målvakterna med. Såg han någon så kom han ner och sa det, annars höll han sig på sin plats på läktaren och så gjorde vi en analys efter matchen. Träningarna gick vi ofta igenom i bilen innan och efteråt så då var vi knappt i kontakt i omklädningsrummet.

Mark: Så har jag inte upplevt det. Jag hade samma krav på alla målvakter som jag tränade. Ordning och reda och focus på det som skall hända.

Behövs det att man inte är barn/förälder i omklädningsrummet? Ändras det med åldern?

Jonathan: Som jag har sagt i många andra svar, vi hade sällan pappa/son problemet då pappa tränade mig sedan dagen jag sa att jag ville stå i mål. I slutet tänkte jag knappt på att det var pappa även om jag givetvis kallade honom för det så var det "coach" jag menade.

Mark: Så lite förädrar som möjligt i omklädnings rummen tycker jag.. Det är för mycket förälrar i omklädningsrummen och runt om i korridorerna över lag tycker jag.

Har du fått några synpunkter/kommentarer från andra?

Jonathan: Ja det har alltid funnits "förstå sig påare" som kommit med kommentarer "hade du inte haft din pappa" och liknande. De personerna har rätt i de avseendet att pappa var en väldigt kompetent tränare och fick fram tre killar som lirade i distriktslaget på tre år och hade en fjärde som fyra men aldrig att jag glidit på räkmacka för att jag varit "marks son" som en del verkat vela tro. Faktum är att pappa inte varit inblandad i en enda laguttagning då ja varit inblandad så synpunkterna känns lite underliga. Annars är det kanske vissa som tyckt att pappa pressat mig för hårt vilket också är myt då han aldrig tvingat mig till något utan bara givit mig redskapen och förutsättningarna att hålla på med det jag tyckte var roligt.

Mark: Inte så mycket som man kanske kan tro. Eller också har man inte sagt något till mig ...
Hur är det att träna andras barn samtidigt? Svårt att ge ditt barn rätt mängd uppmärksamhet jämfört med de andra målvakterna/spelarna?

Jonathan: Den får pappa svara på.

Mark: Det kan vara svårt och är en balansgång på slak lina. Det är lätt att ställa högre krav på sin egen son. Samtidigt kan andra barn säkert känna sig förfördelade , särskilt om föräldrar har åsikter. Jag har alltid försökt att vara så rättvis jag kunnat. Och har alltid försökt att se på alla med samma glasögon. Om man lyckats med det kan bara dom man tränat svara på

Har någon av er någon ångrat eller tyckt det varit för jobbigt så det inte var värt det? Varför i så fall?

Jonathan: Aldrig ångrat och det har aldrig varit jobbigt av den enkla anledning att jag sett honom som en kompetent tränare mer än min egen pappa

Mark: Jag har inte ångrat mig att jag la ca,10 år på att träna målvakter. Det har varit och är fortfarande hur kul som helst att "tjöta" målvaktspel med Jonathan. Hoppas att fler tar chansen och blir tränare så att vi får fram ännu fler bra målisar.

Många bra och sunda svar! Det är ju några saker som alla kommer in på, på det ena eller andra sättet. Att man får mycket tid med sitt barn och att man delar ett intresse. Ett intresse man fortsätter att dela även efter denaktiva karriären.

En sak jag tycker Mark har rätt i. Jag vet inte hur det är. Men jag håller med om at föräldrarna ska hålla sig borta från omklädningsrum och korridorer. DÄr tycker jag spelare och ledare ska få vara ensamma och att föräldrar inte ska eller ska förska lägga sig i eller komma med onödiga kommentarer.

Tackar Mark och Jonathan som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Stanley Cup tipset

Jaha ja, 50% i semifinalerna.

New Jersey Devils - New York Rangers 1 - 4 (4-2)
Jag hoppas, vill och håller tummarna för Rangers och Henke!! Jag inser tippset är mer med hjärtat än hjärnan men tror och håller på Rangers här. Dock har ju Devils mosat ut Flyers just. Fast å andra sidan tog väl Ranger en 7 av 8 mot Flyers under säsongen typ...

Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings 2 - 4 (1-4)

Lagen jag tippat ska åka ut i varje omgång. Så nu går väl Phoneix vidare bara för jag tror på L.A. Men Quick har varit grym och jag tycker L.A har bättre spelare och jag såg dom mot Nashville i sista matchen och dom spelade grym hockey.

Så årets Stanley Cup final spelas mellan Phoenix och L.A. Önskar jag satsat en hundring på det innan säsongen. Måste ju vara en av tidernas mest oväntade finaler.

Då ska den tippas då. Knepigt, hoppas ju verkligen på New Jersey. Men tror kanske mer på Los Angeles. Men tippar med hjärtat denna gång!

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 4 - 2

Marty kommer visa att gammal är äldst och bäst. Rutinen som Marty har kommer vara avgörande tror jag. Quick har varit grym men jag tror det kan komma lite nerver med i bilden nu. Devils har ju trots förra årets säsong mer vinnerkultur än L.A och vanan att vinna och traditioner är ju knepigt att bryta. Så jag tror lite och hoppas mycket på Deils!

Vi hörs!

Intervjuserie kring hockeygymnasium med Djurgårdens Hockeygymnasium

Nu har turen kommit till Djurgårdens hockeygymnasium att berätta om hur dom tänker och gör med antagningar och scouting. Den som svarar är utvecklingsansvarige K-G Stoppel.

Hur mycket scoutar ni målvakter i landet? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig scoutingen åt?

Vi tittar först och främst på målvakter i Stockholmsområdet med omnejd.

Tar ni bara in elever/spelare som söker till er, eller händer det att ni handplockar/värvar en spelare? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig uttagningar/antagningar åt?

Vi handplockar alltid dom målvakter vi tycker är intressantast.

Har spelare som spelar i den egna klubben någon förtur till gymnasieplatserna eller är det bästa spelaren som gäller? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen åt?

Spelare i egna U16 laget har ingen förtur men naturligtvis tittar vi i egna leden först. Om vi är nöjda där finns ingen anledning att titta vidare.

När ni tar in spelare till gymnasiet, vad väger tyngst betygen eller hur bra hockeyspelare dom är? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen på något sätt?

Prio ett är alltid ishockeyspelaren. I detta ingår även attityd, karaktär, vilket ofta speglar sig i ordning & reda, bra i skolan träningsvilja.

När ni tar in spelare utifrån får dom hjälp att ordna boende?

Ja

Har ni speciella ”hockeyklasser” där alla i klassen är del av hockeylaget eller går hockeykillarna i ”vanliga” klasser?

För att gå på vårt ishockeygymnasium så måste man spela i DIF. I klassen går förutom ishockeykillarna även fotbolls killar/tjejer samt handbolls killar/tjejer.

Om en spelare inte presterar bra nog i skolan blir han/hon då petad hur hockeylaget?

Nej, inte i första läget. Då får han jobba lite mer i skolan och hopp över träningar på skoltiden.

Har ni statistik på hur många spelare som går via egna pojklag/flicklag och in i hockeygymnasieklasserna och hur många som kommer utifrån?

För oss brukar det handla 50/50 +/- 1 eller 2 dvs hälften från vårt U16 och hälften från andra Stockholmsklubbar.

Hur många målvakter tar ni in på erat hockeygymnasium?

Oftas 1 per årskull ibland som i år 2st.

Har ni något B-Lag eller sammarbetesklubb där spelare som inte riktigt platsar får spela? För er som även har tjejlag/klasser är det samma möjligheter för dom?

Nej. Men ibland händer det att vi lånar ut spelare till andra klubbar.

Hur gör ni om en spelare inte utvecklas som ni hoppats och inte platsar i laget men går på hockeygymnasiet? Blir han petad ur laget men får träna vidare med er ändå?

Om en spelare inte klarar av att ta steget från J18 till J20 får han ändå vara med på HG träningarna.

På erat gymnasium spelar alla som går hockeygymnasium i samma förening/klubblag?

JA

Hur många spelare som gått på hockeygymnasiet har ni nu i erat A-Lag?

9 st

Där har ni svaren på frågorna från Djurgårdens Hockeygymnasium.

Tackar K-G som tog sig tid att svara.

Vi hörs!

tisdag 29 maj 2012

Intervjuserie kring hockeygymnasium med Leksands Hockeygymnasium

Jag får en del frågor kring hockeygymnasium, ett ämne där jag inte alls är insatt. Men när en av mina läsare tyckte jag skulle skriva och intervjua folk från hockeygymnasium tyckte jag det var en mycket bra idé! Så här kommer första intervjun i min serie med intervjuer av hockeygymnasium. (om fler svarar på mina mail)

Först ut att svara på frågor är Åer Bäcklin från Leksands Hockeygymnasium.

Hur mycket scoutar ni målvakter i landet? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig scoutingen åt?

Vi scoutar målvakter som vi får tips på, vi är även ute och tittar på olika turneringar ex tv puck, tibro……

Tar ni bara in elever/spelare som söker till er, eller händer det att ni handplockar/värvar en spelare? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig uttagningar/antagningar åt?

Alla vi tar in är handplockade genom scouting, lika för både tjejer och killar, kan vara någon eller några som vi upptäcker genom att de sökt vårt gymnasium.

Har spelare som spelar i den egna klubben någon förtur till gymnasieplatserna eller är det bästa spelaren som gäller? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen åt?

Kvaliteten på spelaren avgör.

När ni tar in spelare till gymnasiet, vad väger tyngst betygen eller hur bra hockeyspelare dom är? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen på något sätt?

Vi tar in hockeyspelare på den sportsliga grunderna därefter så ska spelaren ha de betyg som krävs för att komma in på den gymnasiekurs de valt.

När ni tar in spelare utifrån får dom hjälp att ordna boende?

JA

Har ni speciella ”hockeyklasser” där alla i klassen är del av hockeylaget eller går hockeykillarna i ”vanliga” klasser?

Vanliga klasser.

Om en spelare inte presterar bra nog i skolan blir han/hon då petad hur hockeylaget?

Skolan är en sak och kvällsverksamheten en annan.

Har ni statistik på hur många spelare som går via egna pojklag/flicklag och in i hockeygymnasieklasserna och hur många som kommer utifrån?

Olika från år till år men vi har en förhoppning om att plocka in mer än 5 st från de egna leden varje år, men det styrs av kvaliteten på spelarna

Hur många målvakter tar ni in på erat hockeygymnasium?

Olika från år till år, behovet avgör.

Har ni något B-Lag eller sammarbetesklubb där spelare som inte riktigt platsar får spela? För er som även har tjejlag/klasser är det samma möjligheter för dom?

Ja vi har en samarbetsklubb, för tjejerna har vi vårt juniorlag för tjejer.

Hur gör ni om en spelare inte utvecklas som ni hoppats och inte platsar i laget men går på hockeygymnasiet? Blir han petad ur laget men får träna vidare med er ändå?

Hockeygymnasiet är skolan, laget är föreningen. De bästa spelar.

På erat gymnasium spelar alla som går hockeygymnasium i samma förening/klubblag?

JA

Hur många spelare som gått på hockeygymnasiet har ni nu i erat A-Lag?

Minst 10 st

Där har ni svaren från på mina frågor från Per på Leksands Hockeygymnasium.

Jag vet inte om jag ställde frågorna kryptiskt eller inte rakt nog, men jag får inte riktigt svar på vad som händer med en spelare som inte platsar i laget efter 1 eller två år. Får han gå kvar i skolan men inte spela med laget? Jag tolkar att det ärså Per svarar. Logiskt så klart. Men trist för spelaren.

Dock är ju hockeygymnasium inte som vanlig skolgång. Du spelar ju hockey på elitnivå och där är det ju idrottens regler som gäller. Dock tycker jag det är bra att man har samarbetsklubb där folk trots allt får chansen att visa dom duger.

Tackar Per för snabbt svar!

Vi hörs!

Intervjuserie med hockeyskolor, här med SHI

Jag har tänkt göra en intervjuserie med några olika hockeyskolor som finns. Har skickat ut mail till en hel massa av dom och kommer publicera deras svar då dom trillar in.

Först ut, lite partiskt så blir det Sweden Hockey Institutes (SHI) Stefan Ladhe som får svara på mina frågor.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Ja, vi på SHI jobbar mot individen så vi har en målvaktsinstruktör på 4 målvakter + skyttar. Målvakterna jobbar med sin träning, utespelarna med sin.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Vi har en gruppledare (max 10 målvakter) när de är på is finns ytterliggare två instruktörer med som har full fokus på individen. Ca 11 ispass per vecka så det blir mycket tid för instruktion och feedback.

Har ni speciella målvaktsispass?

Ja, alla ispass för målvakterna är speciella målvaktspass.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Max 10. Men som sagt då är det med tre målvaktstränare på isen och fem målburar. Så målvakterna jobbar 2 och 2 med en skytt.

Får målvakterna speciel fys och teori också?

Ja, målvakterna har sitt schema som bara handlar om att utvecklas i sin roll som målvakt. Teorin handlar om målvaktsspel, material, kost, psykologisk träning och videoanalys.

Vad tycker ni är speciellt med just eran hockeyskola?

Att individen står i centrum! Många kunniga instruktörer på isen som pratar och ser spelarna/ målvakterna, ger feedback och har tålamod.

Foto: Birger Hedenheim


Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Vi lägger tyngdpunkten på hockeyn. Har ingen övernattning så att eleverna får sova med sina föräldrar istället för kollolivet som har ett annat syfte. Vi ger mycket av kunskap och vill att eleverna skall vara mottagliga för den. Vill man bada och grilla korv får man göra det vid andra tillfällen. Den typen av hockeyskolor finns det gott om och dom har sin roll i hockeylägerlivet, vilket många av dem gör bra.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

För att lära sig hockey och utvecklas i sin hockey och att trivas i en lugn miljö!

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Vi har en juniorcamp i slutet av maj och superelitgrupper under två sommarveckor för äldre spelare som skiljer sig från våra "vanliga" camper.

Eftersom jag själv jobbat på otaliga av SHI:s camper vet jag ju att dom är riktigt bra. Eller jag tycker det i alla fall. Visst att man missar lägerlivet, och det roliga med att umgås på kvällarna som absolut är grymt kul. Men man får teknikträning, specialträning för målvakter och fullt fokus på målvaktsspel. Där träningen också individanpassas!

Tackar Stefan som tog sig tid!

Vi hörs!

måndag 28 maj 2012

Rimbocampen

Hemma igen efter tre dagar målvaktscamp i Rimbo!

Har haft en grymt rolig helg med 18 hungriga och peppade målvakter, uppdelade i två grupper. Gruppledare för grupp ett var ingen mindre än jag själv! På isen hade vi Anders Palm och Stefan Ladhe. Två rutinerade och otroligt duktiga målvaktstränare.

Det hela började i fredags då jag anlände till Rimbo strax före nio. Solen gjorde sitt allra bästa för att göra dagen så bra som möjligt. Efter att bilarna tömts ishallen preppats och alla var på plats så körde jag två fyspass ute i solen. Jag fick köra fysen med båda grupperna då grupp tvås ledare var sen. Kordination stod på schemat, vi körde jonglering på balansbräda, bollbyte på slideboard mm.

Sen har helgen rullat på med sju ispass, tre fyspass, två teori, ett gäng videoanalyser per grupp. Eftersom vi sover kvar så finns det också mycket tid att prata och umgås. Det var helt enkelt en toppenhelg ute i Rimbo!


Foto: Björn Hedenheim
Vi hörs!