måndag 1 september 2014

Träna mer matchlikt

Jag får höra från målvakter och målvaktstränare snudd på dagligen att dom inte får träna matchlikt. Att det är för mycket avslut mitt i slottet, för lite returer och skymmare som stör framför mål. Jag pratar ofta med tränare och ger små tips på hur man kan få träningarna lite mer matchlikt. Dom är alltid nyfikna och tycker idéerna är bra. Men pratar jag med målvakterna lite senare så har inget förändrats.

Min tanke med detta inlägg är inte att hänga ut någon eller att klanka ned. Utan att ge tips och dela med mig av mina tankar. Jag har gjort det förr här i bloggen. Tex här eller här. Skrev tidigare idag om att utnyttja målvaktstränarna mer tidigare idag. Det kan ni läsa här.

Men vad innebär att träna matchlikt då? Jag ska ta det från målvakternas sida.

Saker som jag tycker man ska träna väldigt lite är övningar där skyttarna kommer mitt i slottet och avslutar mellan blå och hashmarks, gärna med slagskott. Dessa skott och lägen dyker nästan aldrig upp i matcher. För att få dessa "frilägesavslut" lite mer matchlika, lägg in en back som stressar bakifrån. Om man gärna vill ha avsluten mitt i slottet vill säga.

Saker jag tycker man ska ha mycket mer av, skott med skymmare och returtagare. Enkelt löst med att föregående skytt stannar framför mål och skymmer och tar retur. Lägg till en back som är där för att hjälpa målvakten så blir det än mer matchlikt och du får lite kampmoment för utespelarna, och målvakten måste jobba för att kunna se pucken.

Ha övningar med avslut från olika ställen i samma övning. Så inte alla avslut kommer rakt framifrån eller från vinkeln. Försök få varje avslut komma från ett nytt läge i zon. Skymmaren kan styra, eller att skottet skjuts för att skapa retur. Det är också bra träning för spelarna att se var dom ska skjuta för att få bra returer och lära sig vart returerna kommer i olika lägen.

En annan sak jag tycker är en bra idé. Vänd på övningarna. Börja med skottet, och kör sen i bågar och slå passarna. Då får vi max fokus på skottet. En pass, direkt skott, med reurtagare och skymmare. Även här kan man ta skotten från olika lägen i zon.

En sak som är väldigt enkelt är att lägga till returtagare och skymmare. Det är bara för föregående spelare att stanna framför mål.

En annan sak jag reagerat på och tycker man kan ändra. En liten detalj. Varför säger nästan alla tränare "avslut" om skottet i övningarna. Vad är ett avslut? För mig låter det som "släng pucken mot mål och ställ dig sist i kön". Varför inte säga göra mål, målskott, kötta in pucken till varje pris istället?

Vad är dina tips för att få träningen mer matchlik?

Vi hörs!

Utnyttja målvaktstränarna mer

Ofta då jag är ute och hjälper målvakter i föreningar, får jag kommentarer som "varför får inte ve se det här" från utespelare om videoklippen jag filmar och sen visar målvakterna.

Det blir ofta en aha-upplevelse för utespelarna att båda höra det jag säger och det jag visar.

I lördags var jag ute och körde ett pass med ett a-lag i div2. Vi körde inbrytningar och jag stannade övningen för att påpeka för målvakterna att dom båda var lite heta lämna stolpen. Dom började luta kroppen in och gjorde sig redo trycka lite för tidigt. Vilket resulterade i en lucka högt på första stolpen. Utespelaren lyssnade och lyckades sätta nästa högt på första stolpen.

Han kom förbi mig efteråt och sa, jag hade aldrig satt den där om jag inte lyssnat på det ni sa.

Samma sak efteråt då vi kollade filmerna och skyttarna var med lite. Båda två konstaterade och undrade. Varför får inte vi se det här. Varför får inte vi höra det här.

Jag tror att många lag och föreningar som har målvakttränare knutna till sig utnyttjar sina målvaktstränare för lite. Jag säger inte att målvaktstränaren kan lära utespelarna göra mål på varje skott dom tar. Men absolut lära dom var luckorna finns, hur målvakter ofta agerar i vissa lägen. På så viss göra utespelarna mer medvetna om målvakterna teknik, taktik och sätt att spela.

Samma sak då jag förra säsongen för målvakterna fotade skyttens syn i ett läge och puckens syn i samma läge. Utespelarna blev förvånade över att luckorna dom såg inte fanns alls eller var mycket mindre än dom såg ut.

Det blir ju svårt göra mål om man tror luckor finns som inte gör det.

Vi hörs!