fredag 26 juli 2013

Intervju med AIK:s Lovisa Berndtsson

Försäsongen är i full gång och jag skickade iväg ett mejl med lite frågor till AIK:s nya målvakt och även min kollega på SHI. Lovisa Berndtsson. Svaret kom snabbt, på någon timme eller två, trots att hon befinner sig på bilsemester i USA.

Efter fyra säsonger i SSK har du skrivit på för AIK. Hur känns det?

Klart det känns nervöst att lämna den klubb man varit i de senaste 4 säsongerna och där man ändå trivts väldigt bra. Men samtidigt känns det jätte spännande och väldigt motiverande att ha skrivit på för AIK och få spela i riksserien.

Nu har ju "bara" försäsongen kommit igång, men har du märkt några skillnader med att spela DIV1 och Riksserien?

Jag har märkt stor skillnad både på träningsmängden men även på typ och upplägg av träning. I AIK tycker jag dom har en bra och tydlig planering för hur vi ska träna och varför vilket jag tycker är väldigt bra.

Varför kändes det som rätt tid att ta steget upp till Riksserien just nu? För du har väl fått förfrågningar förut?

Jag fick förfrågningar även förra säsongen, bland annat av AIK. Då ville jag ta det klivet men jag kände mig inte riktigt redo. Nu fick jag en säsong i div 1 där jag hade mer att göra, bra matcher både i allettan och i kvalet. Och särskilt efter kvalet där vi mötte lag från riksserien kände jag att jag hade kommit upp till sen nivå jag ville nå innan jag tog nästa kliv. När jag sedan fick förfrågan från AIK så provtränade jag och det kändes väldigt bra redan från början.

Att du fick komma på med landslagsläger förra säsongen. Har det något med ditt beslut att göra?

Absolut har det påverkar mitt beslut. Ett mål har alltid varit landslaget men det har känts så avlägset. När jag sedan fick komma med på lägret förra året och att det kändes så bra fick mig att inse att det inte är så långt bort som jag trott. För att ha chanserna i landslaget är det bättre att spela i riksserien eftersom man då spelar och tränar på bra nivå alla dagar i veckan till skillnad från div 1 där det endast finns ett fåtal lag som håller bra nivå.

Om en herspelare fick det erbjudande du fick hade alla skrivit på snudd på utan att behöva tänka efter. Varför behövde du betänketid för att ta beslutet?

Jag ville överväga hur det kommer påverka mitt vardagsliv med jobb, sambo ekonomi och så vidare. Det kommer ta mer tid och det kommer kosta mig mer pengar i bland annat bensin samt att jag kommer behöva vara borta mer från jobbet. Men jag kände att jag vill ge det en chans och se hur långt jag kan gå. Min chef hjälper mig väldigt mycket för att jag ska kunna spela på denna nivå. Sedan är det väldigt viktigt för mig att min sambo, Oskar är så förstående och stöttar mig så mycket som han gör.

Anledningen till frågan var inte att försöka kasta skit på herrhockeyn eller tycka synd om damhockeyn. Men för att belysa problemet som damhockeyspelare står inför. Att få ihop det med familj, jobb och hockey. Jag vet ju att damhockeyspelare då och då missar träningar för att dom inte kan komma loss från jobbet. Inte många herrspelare som gör det i SHL.

Du kommer kampera ihop med Minastu Murase. I något som jag vågar säga blir Riksseriens bästa målvaktspar. Hur känns det?

Det ska bli väldigt roligt. Musse är en härlig tjej och en riktigt duktig målvakt. Det ska bli kul att konkurrera med en så duktig målvakt och att få tävla varje träning för att få speltid. Det är kul också när man är ett målvaktspar som håller hög nivå så man även kan lära av varandra.

Samtidigt går du ju från SSK där du kunnat spela så mycket du själv velat, till att konkurera med en av Sveriges bästa målvakter. Har du funderat kring det? Förberett dig på att kanske inte få spela så mycket som du själv vill?

Självklart har jag ställt in mig på att inte få lika mycket speltid som i Ssk. Men jag tänker inte på att jag kanske inte får spela så mycket. Jag kommer kriga, tävla och visa att jag vill spela så får vi se vart det leder. Med den tränarduon vi har vet jag även att jag kommer få svar på varför jag inte får spela om så är fallet, vilket gör att man vet vad man ska träna mer på. Det som är roligt när man får speltid är att så vet man att jag förtjänat det.

Har din sommarträning sett annorlunda ut denna säsong jämfört med tidigare säsonger?

Det har den verkligen. Jag har ökat träningsmängden i och med klubbbytet men också i och med att jag vill vara med och slåss om en plats i landslaget. Jag har även tränat på ett annat sätt denna sommar som gör att jag känner mig mycket mer förberedd för säsongen.

Ni i AIK ska denna säsong utöver Riksserien även representera Sverige i Europacupen. Vad innebär det för er spelare? Blir det ökade medlemsavgifter?

Alla i och runtomkring laget hjälps åt hela tiden för att hitta sponsorer och sätt att få in pengar för att vi spelare inte ska behöva betala från egen ficka. Om någon är intresserad av att hjälpa oss i AIK dam kan ni gå in på vår hemsida http://www.lagsidan.se/aik/dam och läsa mer. Vi är tacksamma för allt stöd vi kan få!

Vad räknar du med att en säsong som spelare i Riksserien och AIK kommer kosta dig?

Jag har faktiskt inte riktigt koll på denna del men jag tror inte det kommer kosta mig särskilt mycket mer än en säsong i Ssk förutom bensin.

Min sista fråga är heller inte på något vis ett försök att måla ut AIK som snåljopar, utan mer att belysa hur verkligheten för våra bästa damhockeyspelare ser ut. Här handlar det inte om att tjäna pengar utan om att betala för att kunna spela.

Jag kan ha tagit mig lite vatten över huvudet då jag målar ut AIK:s målvaktspar till Riksseriens bästa. Men har ju jobbat med och sett både Lollo och Minatsu en hel del. Har svårt tro det finns ett målvaktspar i Sverige som är bättre. Jag vet ju att Modo har Valentina och Sara som är bra också. Men ja AIK kommer inte förlora många om ens någon match pga sina målvakter i alla fall!

Tackar Lollo som tog sig tid på semestern och svara på mina frågor!

Vi hörs!

torsdag 25 juli 2013

Sommarintervjuer med målvaktstränare, Skellefteås Krister Holm

Idag är det Skellefteås Krister Holm som delar med sig av sin syn och tankar kring mina frågor om målvaktsträning.

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Vår fystränare Stefan Thomson lägger upp huvuddelen av fysträningen för alla spelare. Han gör ett fantastiskt jobb och utformar programen utifrån individernas behov och styrkor. Som målvaktstränare samarbetar jag med Stefan och bidrar med målvaktsperspektiv. Träningen utgår dock mycket utifrån funktionell styrka dvs träning med kroppskontroll i fokus.

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Målvakterna kör oftast 2 separata pass per vecka under sommaren som har ett tydligare målvaktstänk. Vi spelar squash, jobbar med snabba fötter och ännu mer bålstyrka under dessa pass. På dessa pass medverkar även utespelare som är i behov av denna typ av träning.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

Under de senaste säsongerna har vi bytt målvakter relativt sällan. Den senaste tiden har vi dock tagit in två nya målvakter. Ifjol tog vi in Marcus Svensson och till den kommande säsongen har vi signat Henrik Karlsson. Det är vår sportchef som ansvarar för värvningarna. Jag försöker bidra med min kunskap och mina kontakter i målvaktssverige för att kartlägga personen bakom masken. Det är oerhört viktigt för oss i Skellefteå, att de killar vi tar in brinner för att utvecklas och att det är lagspelare som bidrar med energi även i omklädningsrummet.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Eventuellt kan det vara så. Tror dock att det är väldigt individuellt. Ingen målvakt gör ju räddningar med passet....Tror att både svenska och nordamerikanska målvakter går genom en anpassningsfas. Generellt spelar vi inte lika aggressivt målvaktspel i Sverige som man gör i nordamerika. Tycker dock att det svenska spelet med tajt positionspel funkar bra även där borta, vilket även Viktor Fast visade i vintras.

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

Vi går igenom vårt försvarspel vid ett antal möten under vår försäsong. Under dessa möten är givetvis målvakterna med. Vi går även igenom hur vi vill att målvakten ska agera i olika situationer samt hur vi ska kunna hjälpa målvakterna så att de kan få både tid och kontroll när de ska stoppa pucken.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

Vi tjuvstartar med några sena kvällspass innan övriga laget, där gnuggar grunder. Viktigt att få igång fötterna, så vi kör mycket förflyttningar. Vi kör även positioner där vi är noggranna i vinklarna och känsla i händer förstås.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Se ovan.

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Jag tror att de flesta individer behöver ett break från is för att kunna fokusera rejält på att ta nästa steg med sin fysik. Sedan kan det nog vara en bra start att åka på några dagars målvaktsläger. Men suget och glädjen över att stoppa puckar är viktig så därför tror jag att det är bra att vila huvudet och ladda kroppen under sommarmånaderna.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då dom ska upp och spela seniorhockey?

Jag tycker att många behöver jobba på sin spelidé. Hur vill jag spela och varför? Fördelar kontra nackdelar att sätt att rädda på ett visst sätt. "Håll i kompassen" brukar jag säga till mina målvakter. Gör inte om ditt sätt att spela hela tiden utan fortsätt med tålamod. Att inte ta misstag och olyckliga ingripanden som personliga misslyckanden. Även målvakten ingår i laget och misstag är en del av spelet. Rent speltekniskt behöver många lära sig att värdera situationerna. Spela med tålamod och våga stå kvar på skridskorna. Droppa inte ner på knä för tidigt. Vrid på huvudet och samla in information.

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa dom om då och varför?

Jag tycker att Viktor Fast visar att man genom tålamod och hårt jobb lyckas tillslut. Viktor spelar även med tålamod på isen, står kvar på skridskorna och skannar av isen för eventuella hot på ett bra sätt.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Henrik Lundqvist

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar?

Som jag skrev tidigare är det en kombination av hur duktig man är som hockeymålvakt och hur man fungerar som person. Sedan är det så att duktiga spelare kan anpassa sig till olika situationer och miljöer om de får rätt stöd och hjälp.

Som vanligt när man intervjuar målvaktstränare får man intressanta, genomtänkta och bra svar!

Tackar Krister som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 24 juli 2013

Intervju med Düsseldorfs Stefan Ridderwall

Stefan Ridderwall, en målvakt jag gillar men som haft det lite motigt med en kropp som inte riktigt velat vara med honom. Men som trots det har presterat bra hockey. Skickade ett mejl med lite frågor till Stefan. Som vanligt kom det snabbt svar, efter att han bett om ursäkt han inte kunde svara direkt. Fick vänta säkert tre timmar på svaren. Skärpning Stefan din diva! ;)

Ny liga och nytt land. Hur kommer det sig att det blev just Tyskland och Düsseldorf?

Vi var i Tyskland med Dif för några år sen och kände redan då att det vore grymt kul att spela här. Bra hockey, fantastisk publik och ett bra land att bo i. Min kusin spelade här förra året och trivdes väldigt bra så hans ord vägde in lite också. Har vart här en månad nu och trivs grymt bra!

Du hade en turbulent säsong den som gick. Hur känns det nu med lite distens till säsongen som gick?

Jag lärde mig otroligt mycket och fick lite hårdare hud men jag ser tillbaka på det helt utan bittra tankar mot Örebro. Det enda jag egentligen ångrar är att jag inte tog ännu mer tag i mina hälsoproblem utan lät det gå så långt att det inte gick längre.

Fick ett litet förtydligande av Stefan här.

Hälsoproblemen jag surrar om är låga blodvärden som gjorde att jag fick kramp i i stort sett varje match. Fick massa medicin och efter det hade jag inte en känning!

Känner du att du kunde gjort något annorlunda?

För det första kunde jag ha spelat bättre ishockey. Jag la ner ett otroligt hårt jobb på att ändra min stil till mer modern och det vart bättre och bättre hela tiden och kändes väl egentligen som bäst när hälsan satte stopp. Framförallt borde jag ha gjort något åt det, jag testade alla möjliga olika drickor i 2-3 år men tog aldrig några blodtester, det borde jag gjort redan mitt sista år i Dif.

Som hockeyspelare vet man ju om förutsättningarna och vad som gäller. Men som människa måste det ändå vara tufft. Hur gjorde du för att hantera petning och att hitta ny klubb?

Helt ärligt var det rätt lugnt, det var tungt första dagarna såklart men sen var det bara släppa det. Däremot var det riktigt tungt ett tag i Oskarshamn när jag kom dit och Patty spelade fantastisk hockey och höll mig på bänken, då var det jobbigt men det finns bara två saker att göra i såna situationer, ge upp eller kriga.

Hur tycker du själv att förra säsongen gick sportsligt?

Mycket upp och ner, men stadigt bättre och bättre ju längre säsongen gick och jag spelade betydligt bättre i IKO än i Örebro.

Om du kikar på din karriär sen du blev senior, hur skulle du säga du förändrats som målvakt? har du samma stil? Samma sätt att spela?

Man utvecklas hela tiden och framförallt förra säsongen ändrade jag mycket, men jag vill ha en grund att stå på med "täcka-spelet" och krydda med större räddningar när det behövs.

Finns det något du vet nu som du önskar du visste då du var 16-18 som skulle underlättat din karriär?

Massor säkert men svårt att sätta fingret på vad. Man lär sig väldigt mycket hela tiden, framförallt hur man hanterar saker runtomkring men sånt är svårt att lära ut, man måste vara med om det själv för att dra lärdom av det.

Har du hunnit märka av några skillnader i träning, eller upplägg mellan tyskland och Sverige?

Vi kör betydligt mycket mer sprintar och intervaller än jag är van vid, och mycket kortare styrkepass, men i övrigt är övningarna hyfsat lika!

Vad blir det för utrustning säsongen som kommer och varför föll valet som det gjorde?

Jag kommer att köra Brian's. En kompis till mig är rep för dom i Sverige och jag gillade dom starkt, riktigt bra kvalitet!

Har du betällt ny mask och vad blir det för motiv i så fall?

Sportmask, spelade den redan förra året och trivdes bra i den! Motivet blir DEGs logga och en bild på Led Zeppelin på andra sidan!

Hur har Stefan spenderat sommaren? Vad är ditt guldkorn i tillvaron under sommaren?

Jag har inte gjort så mycket faktiskt, har tränat rätt mycket och flyttade hit i slutet av juni så missade tyvärr mitt favoritställe Marbella men för mig att få vara en längre period i Sthlm som jag fick i år är värt mycket, hemma är alltid hemma!

Tackar Stefan som tog sig tid och önskar honom ett stort lycka till i Tyskland!

tisdag 23 juli 2013

Träna det mentala också!

Mentalträning!

Något jag tycker är riktigt spännande och vill lära mig mer kring. Jag tror att mentalträning är något som alla hockeyspelare skulle må bra av. Jag är övertygad om att alla målvakter skulle behöva det. Inte för att alla målvakter har problem med den mentala biten av hockey. Utan för att jag tror alla målvakter eller i alla fall dom alldra flesta skulle kunna bli ännu bättre målvakter om dom tränade mentalt.

Vi vet ju alla som varit målvakter att ibland är man inte där, man vill och man kan men får inte ut maximalt av det. Det fattas lite. Där tror jag mentalträning skulle kunna hjälpa till att minska dom dagarna då det inte fungerar riktigt.

Ibland blir man mer nevös, vilket ofta resulterar i att puckarna studsar konstigt på en, det känns som det är el i handksar och benskydd och pucken är en studsboll. Det handlar ju inte om det kroppsliga utan om det mentala. Har man då tränat på hur man ska bete sig för att hantera sin nervositet så ökar chansen att nervositeten inte ska påverka ditt spel.

Precis som det kroppsliga måste du ju också träna upp det mentala INNAN du hamnar i situationer där du behöver använda dina kunskaper. Du kan inte inför den där viktiga matchen, där och då träna mentalt eller få bort nervositeten. Det finns absolut knep och trix så du kanske kan lindra den. Eller i alla fall få hjälp att lindra den. Men du måste ju vara förberedd.

Du måste dels veta i vilka tillfällen du blir extra nervös, och dels träna på hur du kan och ska hantera dom. Vänja dig vid nervositeten, inse den inte är farlig och att du kan prestera precis lika bra då du är nervös.

Jag hade ett väldigt intressant telefonsamtal med mentale coachen Andy Swärd. Jag frågade honom hur jag kan hjälpa en målvakt jag jobbar med som är nervös, väldigt nervös inför en match. Jag fick en motfråga av Andy. Om du är i gymmet med din målvakt och han/hon ska lyfta 50 kg mer än sitt personbästa i bänkpress. Vad gör du då?

Ja, vad gör jag då. Började fundera, peppar henne. Nja nej. Hade inget bra svar. Andys svar, du låter honom/henne inte göra det. Där och då kan du inte få honom/henne att lyfta 50 kg mer. Det måste tränas upp för att klara.

Så, när jag innan match såg att min målvakt var väldigt nervös så är det inte så mycket jag kan göra. Jag kan peppa och försöka avleda tankarna. Få målvakten att inse att du kan stå i mål, gör några t-push, få se några shuffle, tryck uppe och nere. Du ser du kan. Du har tränat detta så många gånger. Få målvakten att tänka på annat.

Så mitt tips och råd till er målvakter där ute. Har ni möjligheten få jobba med det mentala och få hjälp och coachning. Ta den!! Ni kommer absolut INTE att ångra er!

Jag tycker och tror man ska försöka börja med lite mentalträning så tidigt man kan! Nöta det mentala lika mycket som vi nöter tekniken på olika camper!

Tänk på hur mycket tid du lägger ned på att träna din teknik och din fysik. Din kropp alltså. Men hur mycket tid lägger du på att träna det mentala, din knopp? Är hockey och ditt målvaktsspel bara en kroppslig sport. Eller?

Vi hörs!