tisdag 2 augusti 2016

Ge inte för mycket feedback och lösningar.

Vi kör väl ett inlägg till idag. Lika bra smida medans järnet är varmt.

En sak jag haft och till viss del har problem med då jag är ute och tränar målvakter. Att hitta en bra nivå på feedbacken. Den positiva är ju inget problem. Alltså pepp, beröm och inlevelse. Där kan det ju inte bli för mycket. Eller jo, det kan det väl. Då framstår man kanske lite som en pajas, med för mycket tjo och tjim och pepping.

Men den feedback då jag vill ha till en förändring. Där gäller det att hitta en bra nivå. Det får inte li för mycket så målvakten "överfylls" med info och kanske inte förändrar något alls då det blev för mycket. Så jag försöker bryta ned det, precis som med övningarna. Börja enkelt i övningarna för att hitta dom "största" sakerna jag vill se och eventuellt förändra. Sen vrider jag upp svårighetsgraden så jag kan kika mer och mer på mindre och mindre detaljer. 

Alltså jag försöker ta hjälp av mina övningar för att stegvis förändra och öka svårighetsgraden. På så viss få målvakten att faktiskt få chans att också nöta på de förändringar vi kommer fram till behövs. Här är ju skyttarna väldigt viktiga, att jag kan ha en dialog med dom. Så att vi inte gör en förändring med benskydden i spelet längs isen och första skottet efteråt går ribba in...

En annan sak jag försöker tänka på är att inte ge målvakten för många lösningar i liknande situationer. Helt bara en lösning. Ju mindre en målvakt behöver tänka "vilken räddning" ska jag använda nu, ju bättre tror jag det blir. Ju mer en målvakt kan jobba med "ryggmärgen" och "bara göra" ju bättre. Gör du dina räddningar utan att tänka utan det blir på reflex tjänar du ju tid och tid är bra!

Sen kan det finnas situationer då ett lågt skott inte bör räddas med klubban utan med  benskyddet tex, beroende på vart en eventuell retur tar vägen. Men det får inte bli för mycket tycker jag. Målvakten får ju inte hamna i ett läge där den tänker "vilken räddning var det nu då? Var kommer returen hamna". Allt det jag skriver här ovan är ju också baserat på hur gammal är målvakten, hur bra, hur mogen i sitt spel. Tränar jag en 9åring så är det lite detaljer och mer nöta teknik. Är det Viktor Fasth är det ju massor med detaljer och hur han ska rädda i olika lägen. Så klart.

Men jag tror på att hitta ett grundspel och en spelidé där du försöker spela samma situationer på samma sätt varje gång.

Vi hörs!

Den Svenska öppenheten har smittat av sig och utvecklat världen

Jag följer ju många målvaktstränare och olika företag/camper i olika sociala medier. En sak som slår mig är att målvaktstränare över världen blir mer och mer lika i sitt sätt att tänka och träna. Eller i ärlighetens namn deras målvakter vill spela på liknande sätt. Det är roligt för då jag började med min målvaktstränarkarriär så var det långt ifrån så. Då kändes det mer som att beroende på nation så tränade vi väldigt olika.

Jag tror, utan att ha konkreta bevis att vi i Sverige har ett eller fler fingrar med i spelet. För här hemma är vi öppna och hjälpsamma. Det är många gånger jag mailat eller pratat med några av våra mest namnkunniga målvaktstränare som Thomas Magnusson, Stefan Ladhe, Erik Granqvist eller William Rahm, frågat om saker undrat och lyssnat. Ingen av dom jag pratat med har någonsin varit annat än helt öppna och transparenta. Vilket ju är riktigt roligt för mig som individ. Men som också drivit på utvecklingen av målvaktstränare i Sverige. Som jag tror i sin tur drivit på utvecklingen i andra länder, där dom dels kikat på hur vi tränar men också på vår öppenhet.

Av vad jag hört så har t.ex målvaktstränare i Nordamerika börjat öppna sig på liknande sätt. Börjat dela med sig och prata med varandra. Många har ju också varit över här i Sverige och gått på något konvent eller hängt med en av våra målvaktstränare. Det är riktigt roligt.

Den öppenhet som finns mellan målvaktstränare i Sverige är härlig. Den glöd och det engagemang som finns. Att dels hjälpa målvakter men även hjälpa varandra att utvecklas och på så vid utveckla Svenska målvakter och deras sätt att spela. Det är inspirerande! Kika bara i min blogg, hur många av dom namnkunniga som ställt upp på intervjuer och skrivit gästinlägg. Jag länkar till någr av dom här nedanför.

Så ja, jag tror att vi Svenska målvaktstränare kan ta åt oss en stor del av äran att världens målvaktstränare sambearbetar och utvecklas på ett nytt sätt. Jag tror ju också en av fäderna till detta är min "idol" Thomas Magnusson!

Sean Burke

Maciej Szwoch

William Rahm

Krister Holm

Frederic Chabout

Sweden Hockey Institute intervjuar Justin Goldman

Thomas Magnusson och Stefan Ladhe

Stefan Ladhe

Mitch Korn

Vi hörs!