lördag 15 oktober 2011

Lite mer om storleken på målvakter

Efter mitt inlägg igår fick jag ett mail från Gurra Griborn där han hade bilder för att visa på storleksskillnad på Gustaf Wesslau och Viktor Fasth i år. Wesslau spelar ju med Reebook och Fasth med Bauer, och efter dessa bilder måste jag nog säga att målvakterna i Elitserien som valt/sponsrats av Bauer har en viss fördel i storlek...


 Här ser vi ju att Fasth är rätt mycket bredare och högre än Wesslau, då ska vi också tänka på att Wesslau är 193 cm, medans Fasth är 182 cm. Så Wesslau är alltså 11 cm längre än Fasth så Wesslau borde ju täcka mer, vilket han inte gör som ni ser på bilden.


På den här bilden ser vi ju väldigt tydligt att det är stor skillnad på kombinatens storlek och att Fasth har en större täckyta än Wesslau har.


På den här bilden och framförallt i montaget ser vi skillnaderna som tydligast, att målvakter som spelar med Bauer kommer täcka mer yta än målvakter som valt Reebook. I dom undre bilderna har Fasth och Wesslau fästs ovanpå varandra och den röda linjen markerar skillnaden.

Jag skulle gissa att det rör sig om 3-5 cm skillnad över axlarna. Det kan vara skillnaden på 2-5 mål insläppta under en säsong. Vilket ju kan låta lite, men kika på förra årets tabell så var det skillnad på kvalserie och slutspel.

Nu vill jag absiolut inte kalla Viktor Fasth eller någon av dom andra Bauer målvakterna fuskare eller ta ifrån dom något som dom presterat. Att det blev just Fasth och Wesslau har heller inget att göra med att jag är Djurgårdare och vill försöka få fram att AIK fuskar eller borde straffas. Utan för att bilderna jag fick var på just Wesslau och Fasth.

Jag tycker dock det ska bli väldigt intressant att följa dom fortsatta mätningarna, och se vad resultaten blir. Jag tycker ju det är väldigt konstigt att tex Luleås Johan Gustafsson klarade mätningen medans ingen av AIK:s målvakter Fasth och Svensson gjorde det. Dom spelar ju med samma kombinat.

Det är ju också intressant att i Aftonbladet läsa att Bauer enligt dom själva klarade mätningarna internationellt. Vilket dom gjorde i VM förra säsongen. Kika på bilden nedan på Fasth från VM och sedan från årets Elitserie.


Jag ska direkt klargöra att även jag ser att bilderna inte är i samma vinkel eller att Fasth står i samma position. MEN, visst sjutton är det skillnad. Så Bauer får nog fila på sina uttalanden lite va? ;-)

Återigen nu, vill inte alls försöka få någon skugga över Viktor Fasth eller hans prestationer. Han är i mina ögon Elitseriens bästa målvakt och jag tror han kommer fortsätta vara det även med ett mindre kombinat.

Fortsättning lär ju följa!

Vi hörs!

fredag 14 oktober 2011

Storleken på målvakter

Det är en väldigt intressant diskussion som kommit till ytan av att Aftonbladet börjat luska om reglerna kring målvaktsutrustning.

Sist reglerna ändrades var det mest skriverier om benskydd och handskar denna gång är det kombinaten som granskats.

Så här ser reglerna ut för säsongen 10/11. Kopierat från Svenska Hockeyförbundets hemsida.

1.
No raised ridges are allowed on the front edges or sides of the chest pad, the inside or outside of the arms, or across the shoulders.

2. Layering at the elbow is permitted to add protection but not to add stopping area. This layering, both across the front and down the sides to protect the point of the elbow shall not exceed 17.78 cm.

3. Shoulder Cap Protectors must follow the contour of the shoulder cap without becoming a projection/extension beyond or above the shoulder or shoulder cap. This contoured padding must not be more than 2.54 cm in thickness beyond the top ridge of the shoulder and shoulder cap.

4. On each side, the Shoulder Clavicle Protectors are not to exceed 17.78 cm in width. Their maximum thickness is to be 2.54 cm. This protection is not to extend or project above or beyond the shoulder or shoulder cap nor extend beyond the armpit. No insert is allowed between the Shoulder Clavicle Protector and the chest pad that would elevate the Shoulder Clavicle Protector.

5. If when the goalkeeper assumes the normal crouch position, the shoulder and/or shoulder cap protection is pushed above the contour of the shoulder, the chest pad will be considered illegal.

Kanske inte helt lätta att förstå, eller i alla fall så säger dom ju inte så mycket när man inte har skydden och kan mäta och se vad det innebär. Jag har gjort ett litet försök, inte att mäta men att fota skydden.

Lovisa Berndtsson målvakt i SSK:s damlag samt arbetande på HockeyMonkey har agerat modell och Provat Bauer Pro, Reebook KFS-11K och Vaughn-V4-7600 alla i storlek small.




En sak som är säker är ju att Lollo blir väldigt mycket bredare och större än hon är utan skydden. Det är också intressant att Vaughns skydd ser ut att vara högst vid axlarna, medans Reebooks ser ut att vara lägst, att Reebook och Bauer har bredare armar än Vaughn.

I mina ögon är ju breda byxor och kombinat viktigare för en målvakt än breda benskydd eller stor plock. För någon centimeter på benskydden gör inte så stor skillnad på den totala täckytan, men sätt på 2cm på hela kombinatet och byxorna så blir det väldigt mycket mer yta du täcker i målet...

Jag tycker det är bra att förbundet nu mäter skydden, men det borde ju göras inför varje säsong och även under säsongen. Att sen Viktor Fasths skydd inte godkänts trots att Bauer fått dom godkända av internationella hockeyförbundet är ju konstigt. Eller att Johan Gustafsson i Luleå fått sina godkända som har samma modell?

Jag tycker absolut inte Viktor Fasth eller någon annan som åker dit har fuskat, köper man in godkända skydd är det klart att man tror dom är just godkända.

Enligt min inte helt vetenskapliga undersökning tycker jag det ser ut som lag som har Bauer och Vaughn målvakter har tjänat täckyta upptill medans Reebook målvakter tjänar den på mitten. Reebooks armbågsparti ser ju groteskt stort ut, medans Bauer och Vaughn lagt sitt krut över bröst och axlar.

Min känsla är dock att du har mer nytta av storlek över axlarna och bröstet, än över mage och armar. Vad tycker ni målvakter? Var hade ni  helst haft en centimeter eller två extra?

Jag tror ju inte att det kommer bli någon jätte skillnad på antalet gjorda mål om målvakter måste byta/ändra sina skydd. Men visst kommer en och annan extra puck slinka in. En studs axel ut kan bli axel in, så några extra mål per säsong blir det säkert!

Ska bli mycket spännande att se hur det här slutar!

Vi hörs!