lördag 1 september 2012

Att inte lägga sig i eller blanda sig för mycket!

Jag har skrivit om det förut, och det är ett känsligt ämne. Men har efter mycket snack med ledare idag insett att det är ett problem på en del ställen.

Föräldrar.

Som sagt det är känsligt! För utan föräldrar skulle ingen ungdoms och barnidrott finnas. Utan föräldrar som skjutsar, tvättar, lagar mat, är lagledare, tränare och matrialare. Utan dessa eldsjälar och hjältar skulle ju som sagt idrotten för våra barn inte finnas.

Men det finns också föräldrar som inte förstått sin plats i ekosystemet. Som inte har koll på sin plats. Är du inte engagerad som ledare eller tränare. Ja då är din uppgift det ovanstående och att heja som en dåre på läktaren. Men inte att skälla på tränare som inte spelar ditt barn så mycket som du tycker det ska spelas. Inte skälla och bråka på ditt barn för att han eller hon gör som tränaren säger och inte som du tycker han eller hon ska göra.

Att sätta sitt barn i den sitsen, att behöva välja på att göra som tränaren säger eller som pappa eller mamma säger. Det är ju allt annat än rättvist. Välja på att få skäll eller bli tillsagd av tränaren efter matchen eller av mamma och pappa hela bilresan hem. Inte rätt!

Och som sagt är du inte tränaren så är det inte du som bestämmer hur mycket ditt barn ska elle rinte ska spela. Hur ditt barn ska spela? Eller på vilken position!

Att hitta tränare till ungdomsidrott som ofta ställer upp utan ersättning ärju svårt nog, utan att föräldrar ska sätta press, skälla, klaga och gnälla på dom om saker dom oftast inte vet något om och aldrig har något med att göra!

Som sagt som förälder, stötta, peppa, heja, skjutsa, finns där på alla sätt du behövs och ditt barn vill. Lämna resten åt ledarna i laget. Skulle alla funka och tycka så hade idrotten blivit roligare och enklare att vara ledare för!

Jag har ju lite svårt att förstå föräldrar som tycker sig ha rätt lägga sig i, ifrågasätta taktik eller matchning av laget. Det oavsett hur mycket pengar du pumpar in i laget/klubben eller hur stort företag du är VD för.

Som tur är, är ju dom allre flesta föräldrar bara helt underbara människor som lägger ned så mycket tid på sina barn och deras idrottande! Dom är ju som sagt hjältar allihopa!!!

Så var förälder och finns där för ditt barn, det räcker ju så oerhört bra!

Vi hörs!

fredag 31 augusti 2012

Tävling ihop med Malmö Redhawks

Nu är det dags för en tävling till.
 
Den här gången ihop med Malmö Redhawks!
 


Priset är som ni ser nedan, två biljetter till Malmös hemmapremiär i hockey Allsvenskan mot Mora den 14:e september kl 19.00.
 
 
 
För att vinna biljetterna ska ni svara på frågan När bildades Malmö IF:s hockeyförening?
 
Lämna svaret som en kommentar till detta inlägg, där ni också skriver med erat namn och adress, så jag kan skicka biljetterna till den som vinner.
 
Tävlingen pågår tills Tisdag den 4:e September 19.00

Jag kommer sen lotta ut biljetterna till någon av dom med rätt svar!
 
Lycka till!
 
Vi hörs!

Vad jag är nyfiken på inför Elitserien

Snart drar Elitserien igång igen. Ska bli roligt att få se på hockey igen! I år får jag ju följa Allsvenskan lite mer också eftersom mitt lag Djurgården sorgligt nog hamnade där förra säsongen. Jag har kikat lite på vilka målvakter som spelar i Elitserien och det har ju hänt en hel del med målvakterna. Många nya namn, nygamla namn och klubbyten. Kommer bli kul se hur det går för dom olika målvakterna.

Jag har gått igenom alla lagen och vad jag är nyfiken på och ser fram emot.

AIK

Daniel Larsson:

Det ska bli roligt och spännande att följa Daniel som efter två säsonger i HV71 där han fått mycket kritik som kanske inte varit hel rättvis alla gånger. Det är ju i och för sig målvaktens roll. Går det bra för honom blir han hyllad går det dåligt för laget blir han sågad.

Jag tycker ändå Daniel gjorde två godkända säsonger. Men det ska bli kul att se om han kan komma tillbaka till ett tajtare och mindre fladdrigt spel. Han har fått rädda mycket i ytterlägen sista två åren. Han säger ju också själv det är dit han vill hitta tillbaka. Då är AIK med Stefan "do less get more" Persson helt rätt ställe för Daniel att spela!!

Nyfiken på: Kommer Daniel hitta tillbaka till sitt "gamla" spel och hitta en större trygghet?

Niklas Lundström:

Niklas var trea bakom Fasth och Svensson förra säsongen men hann med att spela två matcher för AIK. Två matcher där han spelade bra och stabilt. I en av dom vann hann ett derby mot Djurgården. En match jag såg, där han släppte ett enkelt mål för 1-0 till DIF men sen spikade han igen.

Niklas är i mina ögon en Stefan Persson målvakt. Som vi inte ser göra så mycket spektakulära räddningar och som spelar väldigt konsekvent och jobbar på samma sätt hela tiden. Något som ju skapar en trygghet i sitt eget spel. Jag tror Niklas kan ge Daniel en match och att han kommer få spela en del matcher.

Nyfiken på: Kommer Niklas ta ett steg till och verkligen utmana Daniel Larsson om första spaden?

Brynäs

Johan Holmqvist:

"Honken" gjorde en bra säsong i Brynäs och visade att han är en duktig målvakt efter att ha fått i mina ögon mycket orättvis kritik efter sina säsonger i ett Frölunda som inte varit på topp. Förra säsongen i Brynäs var han med och tävlade och hade en nytig konkurens av Niklas Svedberg.

Jag tror ju "Honken" kommer fortsäta spela bra för Brynäs. Då Svedberg försvunnit kommer han konkurera om matcher med Robin Rahm. Det kommer också bli en bra konkurent som kommer tvinga Honken spela på topp och träna hårt.

Nyfiken på: Kommer Honken fortsätta spela bra i Brynäs och knipa förstaspaden framför Robin Rahm?

Robin Rahm:

Försäsongens mest omskrivna målvakt kanske spelare är ju Robin Rahm som kommer tillbaka från dopingavstägningen och tar direkt plats i mästarna. Robin har ju inte så stor Elitserierutin. Han har en säsong med Färjestad där han under säsongen delade jobbet med Henrik Karlsson. Henrik spelade flest matcher i grundserien medans Robin tog hand om slutspelet. Sen gick ju Henrik till Calgary om Robin var tänkt som Färjestads etta säsongen efter, men då åkte Robin dit för doping.

Robin är ju en talang och har hållit igång fysiken och varit lite på is under avstägningen. Jag tror ju Robin växt som människa under dom två åren. Där han fått prova på att jobba på "riktigt" och insett det finns mer än hockeyn. Jag tror Robin kommer kunna ge Honken en riktig match om speltiden.

Nyfiken på: Hur lång tid tar det innan Robin är "inne" i det? Kommer han utmana Honken på riktigt om förstaspaden?

Frölunda

Julius Hudacek:

Julius gjorde en riktigt bra säsong i Södertälje förra säsongen och en enligt siffrorna en mycket bra säsong i HC Kosice säsongen innan det. Han var också med i Slovakiens VM lag där han dock inte stod någon match.

En ung och spännande målvakt som jag tror kommer bli etta i Frölunda om inte Frederik Andersen kommer tillbaka. Jag har bara sett Julius två matcher och har ingen riktigt bra bild av honom.

Nyfiken på: Kommer Julius kunna fortsätta leverera bra säsonger och hjälpa Frölunda vinna matcher?

Patrick Galbraith:

Patrick fick ju Frölunda lite panikvärva då både Magnus Hellberg och Frederik Andersen försvann till NHL. Jag tycker det är en klart godkänd panikvärvning. Patrick har ju spelat i både Finska högsta ligan och den Slovakiska dom senaste säsongerna och gjort en bra säsong i Leksand 2010-2011.

Patrick är av det jag sett av honom en explosiv målvakt. Han har ju varit med i Danska landslaget i 7-8 år och då är han bara 26 år. Så det är en bra målvakt Frölunda hittat. Dock tror jag han får inleda säsongen som tvåa.

Nyfiken på: Kommer Patrick kunna utmana Julius om första spaden. Kommer han bli en bra Elitseriemålvakt eller ett ettårskomplement?

Färjestad
 
Alexander Salak:

Salak kom ju till Färjestad när Rahm blev avstängd och gjorde en kanon säsong där skador ställde till det i slutet och Nihlstorp kom in och blev guldhjälte. Salak gjorde sen ett försök i NHL där det dock bara blev spel i AHL.

Jag tycker Färjestad hittade en riktigt bra ersättare till Nihlstorp som ju drog till Dallas. Salak kommer kunna komma in och leverera direkt. Att han känner laget, staden och jobbat med målvaktstränare Granqvist innan är ju också på pluskontot.

Nyfiken på: Kommer Salak vara lika bra eller bättre än sist? Kommer han kalara leva upp till förväntningarna?

Fredrik Pettersson Wentzel:

PW var supertalangen som kanske stannat av lite. Steget från Allsvenskan och Elitserien blev kanske lite stort. Fredrik har talang och är en riktigt bra målvakt. Jag tycker han utvecklades hela säsongen förra säsongen. Han kom in väldigt otacksamt i slutspelet då Nihlstorp blev skadad och gjorde det okey.

Han spelade 16 matcher förra säsongen med en procent strax över 90. Vilket är godkänt. Jag tror ju Wentzel kommer bli backup även denna säsong. Salak blir en för svår nöt att knäcka denna säsong. Men jag tror också Fredrik har potentialen att bli en bra etta i Färjestad om dom har tålamod med honom.

Nyfiken på: Kommer Fredrik kunna lyfta sitt spel så pass att han utmanar Salak på allvar?

HV71

Gustaf Wesslau:

Gustaf var ju Djurgårdens klart bästa spelare förra säsongen och fick också prova på spel i Tre Kronor under en av säsongens Euro Tour turneringar. Han spelade 64 av 65 matcher för Djurgården. Något jag personligen tror blev för mycket då Gustaf enligt mig sänkte sig lite i kvalserien.

Gustaf kommer nu till ett lag med guld som målsättning och som har en trupp som absolut kommer utmana om guldet. HV har i Gustaf en målvakt som absolut är bra nog att hjälpa dom vinna alla matcher dom spelar och att vinna det där guldet!

Nyfiken på: Kommer Gustaf spela lika mycket denna säsong? Kommer Gustaf få spela med Tre Kronor?

Jonas Gunnarsson:

Jonas är en målvakt jag inte har någon koll på. Han har ju gått den långa vägen via J18 och J20 till A-laget. En 20 åring som spelat två Elitseriematcher. Fick även 13 matcher i Troja-Ljungby förra säsongen på lån från HV.

Jonas är ju inför säsongen solklar backup i HV och till Wesslau och så kommer det vara även då säsongen är slut. Dock gäller det för Jonas kunna komma in och avlasta Wesslau och då ge HV chansen att vinna matcher!

Nyfiken på: Att se Jonas spela. Kommer Jonas klara av sin första säsong som Elitseriemålvakt och få spela mer än 10 matcher?

Linköping

Christian Engstrand:

Christian en egen produkt som varit backup i A-laget i tre säsonger bakom Fredrik Norrena. Där han förra säsongen för första gången utmanade Fredrik lite och spelade 13 matcher med riktigt bra resultat.

23 år gammal från nu Christian sin första riktiga chans att bli etta i sitt Linköping. Något jag tror han blir före nya Andreas Andersson från HV71. I år gäller det för Christian att kunna leverera match efter match och hjälpa Linköping vinna.

Nyfiken på: Kommer Christian klara av att leverera en hel säsong har han den jämnheten?

Andreas Andersson:

33 årige Andreas har inte varit förstemålvakt sedan säsong 2005-2006 då i Rögle. Dom senaste fem säsongerna har han varit backup i HV71 åt Stefan Liv och Daniel Andersson. Dom två senaste har han dock fått spela nästan hälften av matcherna och varit etta inför slutspelet men blivit bortbytt efter två matcher.

Har då Andreas det som krävs för att bli etta i Elitserien? I mina ögon så har han sin bästa chans i år. Att verkligen utmana. i HV tror jag han varit sedd som backup alla sina säsonger.

Nyfiken på: Har Andreas det som krävs för att vara etta i Elitserien? Kommer han ta förstaspaden?

Luleå

Johan Gustafsson:

Johan kom från Västerås och spelade sin första Elitserie säsong 29 matcher, debuterade i Tre Kronor och vann JVM guld. En ok säsong. Han delade på jobbet som målvakt i Luleå med David Rautio och dom spelade snudd på lika många matcher både i grundserien och slutspelet.

Det ska bli roligt och se om Johan kan ta ytterligare ett steg på sin karriär. Han är ju kontrakterad av Minnesota men utlånad till Luleå denna säsong. Blir det hans sista i Elitserien? Kommer Luleå fortsätta låta målvakterna dela på jobbet?

Nyfiken på: Kommer Johan ta klivet och bli etta i Luleå denna säsong? Kommer han få fler matcher i Tre Kronor?

David Rautio:

Har två säsonger i rad varit delad etta med först Anders Nilsson och sedan Johan Gustafsson. Han har visat att han har det som krävs för att vara etta i Elitserien.

David känns som en bra målvakt som inte riktigt får det erkännande han förtjänar. Många har nog sett honom som backup till Nilsson och Gustafsson trots att han spelat lika mycket och lika bra.

Nyfiken på: Kommer David fortsätta utvecklas och ta första spaden i år?

Modo

Oscar Alsenfelt:

Oscar var ju backup till Martin gerber säsongen som gick men fick spela 17 matcher med klart godkänd statistik. Oscar var ju en stor del i Växjös avansemang till Elitserien där han spelade nästan alla matcher i kvalserien med mycket bra statistik.

Jag antar att Modos målvaktstränare Maciej Szwoch har en hel del i att hans gamla adept Oscar nu återfinns i Modo. Oscar ska tampas med Österikaren Bernhard Starkbaum. Där jag spontant tror Oscar kommer spela mest.

Nyfiken på: Kommer Oscar ta nästa steg i karriären och bli etta i ett Elitserielag?

Bernhard Starkbaum:

En målvakt jag inte vet något alls om. Ser på Eliteprospect att han spelat i Österikiska ligan och gjort det bra enligt statistiken. Samt att han varit med i Österikes landslag vid flertalet tillfällen men inte spelat så mycket.

Jag tror ju dock Maciej har bra koll på målvakterna han plockar till Modo och att Bernhard kommer vara en bra målvakt.

Nyfiken på: Att se Bernhard spela och vad han är för en målvakt? Kommer han bli etta eller tvåa?

Rögle

Martin Gerber:

Rögle var smarta och plockade in Martin gerber som gjorde en riktigt bra säsong i Växjö och hjälpte dom vara med och slåss om slutspelsplatsen ända in i det sista.

Martin är en riktigt bra målvakt med massor av rutin som är väldigt seriös och kommer till jobbet varje kväll och gör sitt bästa. En målvakt Rögle kommer ha stor glädje av!

Jonas Fransson:

Jonas som gjort två riktigt bra säsonger i Rögle och var med och spelade upp dom till Elitserien får nu alltså infinna sig i att bli backup. Jag har svårt att se att i och för sig mycket duktiga Jonas skulle peta Gerber som etta!

Jonas är en målvakt som fick sin första Elitserierutin i Linköping men sen via Danmark hamnade i Rögle där han gjort två riktigt bra säsonger.

Nyfiken på: Håller Jonas i Elitserien och kommer han kunna utmana Gerber om matcher?

Skellefteå

Joacim Eriksson:

Jocke som fick sitt stora genombrott förra säsongen då han petade Andreas Hadelöv som etta i Skellefteå. Efter några riktigt bra säsonger i Leksand hade Jocke till en bärjan svårt att övertyga i Elitserien. men förra säsongen kom så genombrottet med dunder och  bra och Tre Kronor matcher som belöning.

Jocke är en ganska så lång och modern målvakt som spelar mycket med sms. Han gjorde ju en mycket bättre säsong än jag förväntade mig den som gick.

Nyfiken på: Kommer Jocke klara av leva upp till förväntningarna och utveckla sig och vara lika bra denna säsong?

Markus Svensson

Markus hade en ganska så tung säsong i AIK förra säsongen. Där en knackig debut mot HV och ett AIK som hela säsongen var i akut behov av poäng spelade Elitseriens bästa målvakt Viktor Fasth så mycket dom kunde.

Markus fick dock en liten revansh då han nollade Djurgården i ett derby där AIK långa stunder var utspelade. Det räckte inte att överyga AIK om en förlägning så Mackan får ta nya tag i Skellefteå.

Nyfiken på: Kommer Markus ta chansen då han får den i år och förtjäna fler matcher?

Timrå

Joakim Lundström:

Joakim är ju talangen som aldrig riktigt slagit igenom. Har hört rykten om lite lathet och bekvämlighet. Han har alldit kunnat leverera kanonmatcher både i Timrå och innan det Frölunda. Men jämnheten har inte riktigt funnits där.

Men i kvalserien förra säsongen levererade han nio jämna och riktigt bra matcher. Om han klarar av att spela så en hel säsong kommer han defentivt kliva ur skuggan som talangen som inte klarade att leverera!!

Nyfiken på: Kommer Jocke kunna spela samma fina och jämna hockey som i kvalserien?

Daniel Bellissimo

Daniel gjorde en bra säsong i Karlskoga förra säsongen. Jag var ju lite tveksam när Karlskoga värvade honom. Men han visade med sitt spel att jag hade fel. Han gjorde en bra säsong och en bra kvalserie. Samt ett klart godkänt VM i slagpåsen Italien.

En lite spretig målvakt som jag tycker ser lite otymplig och osmidig ut. Nu menar jag inte att han är det men hans spelstil ser lite kantig ut. En bra målvakt som jag absolut tror har potential bli en bra elitseriemålvakt.

Nyfiken på: Blir Daniel etta eller två i Timrå. Eller kommer han och Jocke dela på ansvaret. Håller han och är han bra nog för speli elitserien?

Växjö

Fredrik Norrena:

Fredrik som fick en del kritik säsongen som gick, trots 92% och 47 spelade matcher. Även av mig som kanskeinte tycker han var så jämn som Linköping behövt. Linköping valde att inte förlänga kontraktet till glädje för Växjö som tappade gerber till Rögle.

Fredrik är ju en humörsmålvakt som verkar bli bättre ju argare han är. Han kommer absolut bli Växjös viktigaste spelare och behöva hitta en jämnhet och göra en riktigt bra säsong för att Växjö ska få en rolig säsong.

Nyfiken på: Kommer Fredrik få en nytändning och kommer han hålla förstaspaden hela säsongen?

Mattias Modig:

Modig som är tillbaka i Elitserien efter två extremt skadedrabbade år i Pittsburghs organisation. Han var en av Elitseriens bättre målvakter sista året i Luleå. Blev värvad till Brynäs där det aldrig blev en macth utan han försvann till Pittsbrugh.

Är Modig fortfarande en elitseriemålvakt efter två år och knappt några matcher alls? Håller knät och låter honom tävlamed Norrena på riktigt?

Nyfiken på: Att se Mattias spela hockey igen. Kommer han utamna Norrena på riktigt?

Där var en liten genomgång av vad jag förväntar mig och ser framemot.

Vad är du nyfiken på?

Vi hörs!





torsdag 30 augusti 2012

Intervju med HV71:s målvaktstränare William Rahm

Sitter och kikar på HV71 - Linköping där det just nu efter två perioder står 3-0 till HV. Gustaf Wesslau ser grymt säker och stabil ut i målet. Jag tycker, nu är det ju extremt tidigt men han ser tajtare och lugnare ut än han gjorde i Djurgården. Som sagt extremt mega tidigt att säga något. Men det är min känsla i alla fall.

Jag tycker det passar bra ta en intervju med HV71:s målvaktstränare William Rahm. Så håll till godo!

Ny målvaktstränare i HV71 inför denna säsong. Vad är din mv-tränar bakgrund?

Jag började redan under min juniortid i HV71 att hjälpa till som målvaktstränare på HV 71:s sommarhockeyskola. Detta vilket jag sedan har gjort varje sommar under min aktiva karriär. För två år sedan började jag studera Coaching & Sport management på Linnéuniversitetet i Växjö och jobbade då med målvakterna i Alvesta SK och Växjö Lakers juniorer samt hockeygymnasium parallellt med mina studier.

När du kommer som ny mv-tränare till HV71, känns det bra med två nya målvakter (räknar Jonas som ny). Tror du det blir lättare för dig när ni alla är nya?

Egentligen tror jag inte det spelar så stor roll men det innebär ju att vi alla tre börjar på en helt ny kula, vilket jag tror och hoppas är inspirerande och motiverande för både mig, Jonas och Gustaf.

Tror du det kan vara svårt ersätta en målvaktstränare i en förening om målvakterna är dom samma? Att det kan bli att man måste bevisa sig för att få maximalt gehör?

Jag anser nog att man alltid måste "bevisa sig " för nya människor man möter. Förutsättningarna är alltid unika och de målvakter jag möter har egna sina personligheter och egna ryggsäck av erfarenheter oavsett vilka tränare de har haft innan. För att få ett förtroende gäller det att bygga en ärlig, bra relation och sådant måste få ta lite tid.

Gustaf Wesslau en av seriens bästa, och Jonas Gunnarsson en ung lovande målvakt. Måste känna väldigt inspirerande. Dessutom i HV71 ett lag som alltid går efter guld!

Du säger det själv och jag kan bara hålla med! Känns oerhört kul och inspirerande! Jag lever drömmen :)smile

Hade du en bild för dig vad Wesslau och Gunnarsson skulle behöva gnugga på och vilka detaljer du ville köra extra?

Ja, självklart hade jag en bild av Jonas, Gustaf och ideér kring vad jag tror skulle kunna gynna deras spel, men vill jag alltid resonera mig fram till detta ihop med målvakterna. Det är de som skall stoppa pucken där ute, inte jag :)smile

Hurdana är Gustaf och Jonas att jobba ihop med?

Både Gustaf och Jonas är kanon att jobba med! Träningsvilliga, motiverade killar som alltid tävlar och vill bli bättre!

Hur är din bild över hur en målvakt ska jobba? Har du en spelidé du tror på för målvakter?

Jag tror mycket på att bygga på målvakternas starka sidor och på så sätt hitta lösningar i olika situationer. Jag vill inte tvinga på en målvakt ett system eller en spelidé som jag har format utan forma spelidén efter varje målvakts egna förutsättningar. Det innebär att det kan se lite olika ut ifrån målvakt till målvakt, men lite kort så försöker jag förespråka ett positionsstarkt spel med god returkontroll där målvakten inte behöver överarbeta och därför inte heller skapar svåra andra- och tredje situationer för sig själv och laget.

Hur mycket och ofta jobbar du med dina målvakter i a-laget?

Jag jobbar med våra A-lagsmålvakter dagligen i olika former.

Jag rankade ju HV71:s målvaktspar som 12:a i ELitserien. Med motiveringen att Jonas är helt oerfaren. Hur fel kommer jag ha enligt dig? :-)smile

Givetvis helt fel! :)smile

Vilka egenskaper tycker du att det är viktigt du har som målvaktstränare?

Jag tycker det är viktigt att jag alltid försöker vara positiv och sprida positiv energi, att jag är mig själv samt att jag alltid ser mig som en livslång student av hockey och målvaktsspel. Jag är långtifrån fullärd och man kan alltid lära sig något nytt av varje ny målvakt och/eller människa man möter för den delen.

Hur jobbar du undermatcherna? Från läktaren med videokamera eller är du med nere i båset?

Jag sitter på läktaren och filmar/videotaggar matcherna.

Jag pratar ju mycket om att jag tycker det är kul när lag ger egna unga målvakter chansen. Lika kul tycker jag det är här, där HV ger en egen produkt chansen som målvaktstränare i a-laget.

Jag får en himla bra känsla för William i hans svar. Jag håller med om allt han säger, och tycker han har en sund inställning till hockey, målvakter och sig själv. Ska bli spännande se hur hans jobb med Wesslau går. Jag har ju sett Wesslau en hel del och ska bli kul följa hans utveckling!

Tackar William som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Niklas tippar Elitserien

Okey då!

Dags att sluta fega och tippa Elitserien. Borde ju vara lite lättare i år då jag slipper tippa mitt hjärtas lag! Fast hm nej kanske ändå inte. Men här kommer mitt tips!


  1. Skellefteå
  2. Hv71
  3. Luleå
  4. Färjestad
  5. Brynäs
  6. Frölunda
  7. Modo
  8. Linköping
  9. AIK
  10. Timrå 
  11. Växjö
  12. Rögle

Så ser mitt tips ut. Nu ska jag försöka motivera det lite.

1. Skellefteå

Jag tycker Skellefteå har en grymt bra trupp med några riktiga stjärnor som Lindström, Möller, Holloway. Samt ett bra målvaktspar där ettan Jocke Eriksson var en av förra säsongens bästa målvakter och kan han spela lika bra kommer det bli en rolig säsong för Skellefteå. Jag tror Skellefteå vinner serien och har stor chans spela final i vår!

2. HV71

Har absolut en av Elitseriens bästa spelartrupper. Men dom stora stjärnorna blir ju inte yngre. Har värvat William Karlsson från Västerås som det ska bli spännande se om han kan fortsätta producera poäng. Även Marcus Nilson från Djurgården har anslutit. En värvning jag tror HV kommer ha stor nytta av nu när Nilson kan kliva ur rampljuset och bara fokusera på att spela hockey. I Wesslau har HV en av seriens bästa målvakter. Här är ett av dom lag jag tror utamanar om en finalplats i vår!

3. Luleå

Luleå med Jonas Rönnqvist i spetsen är jobbiga att möta med sin helplans forececking. Nu med båda bröderna Abbot i laguppställningen och en joker som Linus Klasen som jag tror kan snitta en pinne per match i alla fall. Även lille Fabricius har hittat hem igen och jag tror han kommer börja producera igen! Ska bli spännande att se om Luleå klarar spara lite av krutet till slutspelet i år så dom orkar höja sig ett snäpp.

4. Färjestad

Färjestad har haft rätt stor omsättning på spelare och kommer när laget är ihopspelat vara en av utmanarna till SM-Guldet. Tollefsen kommer bli en viktig pjäs för Färjestad i vinter tror jag. En riktigt bra värvning. Han kommer vara lika älskad i Karlstad som hatad i resten av landet. Att dom fick tillbaka Salak var också det en riktigt bra värvning av Färjestad. En av seriens bästa målvakter!

5. Brynäs

Regerande mästarna! Jag tror dom kommer klara sig från den värsta guld-baksmällan. Dels för största stjärnan Silferberg lämnar och andra måste kliva fram. Dels för att Järnkrok blev kvar och kommer kliva fram och vara ännu bättre i år. Dom har också även i år ett riktigt vasst målvaktspar! Jag tror också Daniel Widing kommer spruta in mål i vinter! Jag tror dock inte Brynäs klarar att försvara sitt guld.

6. Frölunda

Offensivt kommer Frölunda vara sevärda i vinter med Dick Axelsson och Fabian Brunnström som nyförvärv då hade dom redan Fredrik Sjöström, Mikael Johansson, Joel Lundqvist och Magnus Kahnberg redan. Mitt frågetecken blir målvakterna. Visst Hudacek var bra i SSK så han borde hålla ihop även i Elitserien. Men båda är helt oprövade. Dock kan ju Andersen kanske stå i Frölunda även denna vinter. Då kan dom nog klättra en placering eller två.

7. Modo

Modo har värvat både smart och spännande. Spontant känns det som att spelarna som tillkommit totalt sätt är bättre än dom som lämnat. Dom två största tappen tror jag blir Micke Tellqvist och Nicklas Danielsson. Jag tror ju att Alsenfelt och Starkbaum kommer leverera men jag håller Tellan som bättre målvakt än dom båda. Ska bli kul att se vad Nagy kan prestera vid sin andra vända i Modo. Dock har ju Modo skador på Mattias Ritola med brutet nyckelben som missar ca sex veckor och vad värre är Samuel Påhlsson som missar åtminstonde halva säsongen. Vilket kan få Modo tappa en placering kanske två.

8. Linköping

Jag trycker Linköping är knepiga att bedömma. Dom har värvat in bra spelare till en redan bra trupp. Men den truppen höll på att hamna i kvalserien förra säsongen. Dom har ju värvat/fått tillbaka en klasspelare i Mattias Weinhandl som kommer göra en massa mål. Det jag sätter ett litet frågetecken kring är målvakterna. Där jag tror Christian Engstrand kommer bli etta. Det gäller han kan hålla en jämn nivå hela säsongen. Spelar målvakterna riktigt bra kan nog Linköping komma bättre än 8:a!

9. AIK

Jag tror AIK får ett mellanår i år. Med ny tränare och en massa tunga spelarförluster som Fasth, Bång, Nemeth, Gynge och Rosén tror jag AIK får svårt. Jag tror dock den största förlusten blir tränare Roger Melin som fått ihop spelarna på ett imponerande sätt under sina år i AIK.Där han fått alla att leverera på toppen av sin förmåga! Sen har ju AIK en del intressanta nyförvärv också, Daniel Larsson, Broc Little, Björn Melin, Esa Pirnes och Danske Nicklas Jensen. Dom två jag är mest nyfiken på är dels om målvakten Daniel Larsson kommer hitta tillbaka till sitt "gamla" spel och Danske Nicklas Jensen som ska vara en riktig talang! Om alla nyförvärv kliver in och levererar från start och målvakterna klarar att ersätta Viktor Fasth så kan AIK hota om en slutspelsplats. Men jag tror det blir svårt.

10. Timrå

Timrå är i extremt stort behov av sitt fina försvarsspel från kvalserien och Jocke Lundströms fenomenala målvaktsspel. Samt att Niklas Nordgren kan leverera frammåt, att Max Friberg hittar sitt fina spel från JVM. Jag tror Timrå slipper kvalserien och kanske kan vara med och nosa på en slutspelplats, även om jag inte riktigt tror dom når ända fram!

11. Växjö

Växjö har tappat en hel del spelare och kanske inte riktigt ersatt dom lika bra. Jag tror det största tappet blir målvakten Martin Gerber. Där jag inte tror Fredrik Norrena klarar att fylla luckan. Jag tror Norrena kommer göra en lite bättre säsong än förra men jag tror inte att det kommer räcka! Om Växjö ska slippa kvalserie och ha chans på slutspel kommer Norrena och Modig behöva storspela och Robert Rosén vara lite bättre än förra säsongen!

12. Rögle

Om Rögle ska slippa kvalserien måste Martin Gerber stå på huvudet i varje match ochLasse Kukkonen, Mike Igulden, Mattias Tjärnqvist och Fredrik Varg överprestera! Gerber och Varg tror jag kommer göra det som krävs men Igulden tappade ju farten redan förra säsongen efter en sensationell start och Tjärnqvist är i mina ögon på väg utför i karriären och en riktigt svag säsong bakom sig. Kukkonen är svår, han skulle ju inte vara den första finska storspelaren som kom till Sverige och underpresterade men lyfte en fet lön om det blev så?! Men kan han och dom andra nya leva upp till förväntningarna kanske Rögle kan slippa kvalserien.

Sådär. Det var mitt tips och genomgång av årets Elitserie! Förra året hade jag ju som sagt NOLL rätt! Så du kanske inte ska ta detta som facit om du ska tippa! Men det är vad jag tror!

Vad tror du?

Tänkte köra några bonus tips också!

Skytteligavinnare: Mattias Weinhandl 32 mål
Poänligevinnare: Oscar Möller 61 poäng
Mest utvisningsminuter: Andreas Jämtin 128 min
Årets Rookie: Nicklas Jensen AIK 45 poäng

Vi hörs!

Dom nya reglerna

Ni har säkert alla hört och läst om dom nya regelerna för hockeyn. Att tillåta spelare i målgården så länge dom inte stör målvakten och tillåta spark så länge skridskons skena är i isen.

Anledningen till förändringarna kan ju som jag ser det bara handla om att få fler mål i matcherna. Med andra ord målvakterna är för bra. Så istället för att satsa på mer individuellträning för utespelare och att lära utespelarna göra mål så ändrar vi reglerna. Okey det var extrem vinklat. men det är ju vad det handlar om.

Jag tycker det är två dåliga regler.Eller då det gäller spark tycker jag antingen godkänner man spark helt eller så godkänner man inte spark alls. Men eftersom jag anser det farligt om man får sparka in pucken med en vädligt vass skridskoskena så tycker jag det ska vara helt förbjudet.

Det är så mycket enklare, blir inga bedöminingssituationer. Skridsko och in i mål är inget mål. Enkelt! Eller hur!?

Den andra reglen, att spelare får vara i målgården om dom inte stör målvakten tycker jag är att gå helt fel väg. Det kommer innebära fler skador på målvakter. Samt hur ska regeln tolkas? Är det då spelaren åker in i målgården han får vara där om han inte stör målvakten? Men om han i ett senare skede står kvar och då stör målvakten då?

Det kommer nog inte leda till fler överkörningar av målvakter. Men jag tror det kommer leda till att målvakterna får fler utespelare över sig.När det blir kamp framför mål så kommer både egna backar och motståndare tacklas och vältas över målvakten. Där kommer det bli skador på knän för målvakter. Garanterat. Så det tycker i alla fall jag är en dålig regel.

Om man nu promt vill ha mer mål så tycker jag man kan krympa täckytorna på skydden. Alltså inte gör skydden mindre rakt av, dom ska skydda lika bra men täcka mindre. Göra benskydd smalare, plockar och stötar lite mindre. Kolla över byxor och kombinat. OM man nu ska ändra något för målvakterna för att få fler mål så är det där. Tycker jag.

Jag undrar ju ens om detta medför att det blir mer mål? Kanske är det för att få färra avblåsningar och mer flyt i spelet. Men det kommer ju bli fler videogranskningar av sparkmål. Sen får ju inte videodomarna granska offcide i målgården så där kommer det ju bli kalabalik om spelaren störde eller inte störde målvakten. Det kommer alltså bli en bedömingsfråga för domarna. Mer flyt i spelet? Tveksamt va?

Okey jag hade missat att domarna kommer få ta hjälp av videodomaren för att se om en utespelare stört målvakten. Hur han nu ska kunna se och veta det? Kan dom något om målvaktsspel?

Men man säger jag till spark men bara med skenan i isen, så ALLA sparksituationer kommer fortfarande behöva granskas. Man får vara i målgården men inte störa målvakten. Här får nu videdomarna granska även detta. Med andra ord, lika många sparkgranskningar men nu också fler "offcide i målgården" granskningar. Så fler videogranskningar alltså? Det där med mer flyt i spelet...

Puckat!

Det kommer också vevas ÄNNU fler repriser i Canal+ och domslut kommer diskuteras i det oändliga. Lyfte skenan från isen? Störde han inte målvakten där? Så domarna kommer få det än mer jobbigt skulle jag tro.

En tanke jag såg Tim Sandberg hade. Kommer man kunna lägga straffar där man kan sparka in pucken? Låter sådär tycker jag!

Så mitt förslag. Slopa båda förslagen!

Jag undrar ju verkligen vad det är för tomtar (ursäkta språket) som sitter på förbundet och enligt MikaelAhlström har haft "bra diskussioner"? Vilka är det som diskuterat? Vad är det som är bra! Jag HOPPAS verkligen inte vi får en massa korsbandsskador på målvakter som blivit pååkta eller fått spelare över sig!!

För att illustrera lite hur löjlig regeln med spark är. Tror ni fotbollen kommer tillåta att man tar med handen och gör mål? Eller att handbollen tillåter spark?

Vad blir nästa steg, högklubba är okey så länge ingen störs av den? Kasta in pucken?

PINSAMT förbundet PINSAMT!!!

Vad tycker du?

onsdag 29 augusti 2012

Vinn biljetter till Luleå - Modo

Dags för en liten tävling igen! Denna gång riktar den ju mestadels för att inte säga helt och hållet till Luleå fans! Ni kan vinna två biljetter till Luleås träningsmatch den 6:e September 19.00 i Coop Arena mot Modo.

Så fär att vinna två biljetter som ni hämtar ut vid/ur luckan. Då det är fri placering så är det bra att vara i tid!

För at vinna ska ni svara på vem som gjort mest mål i Luleå Hockey genom tiderna?


Tävlingen pågår tills Söndag den 2:a September 12.00!

Lämna svaret här bland kommentarerna och inte anonymt så klart!

Vi hörs!

tisdag 28 augusti 2012

Niklas tippar målvaktsligans topp 5

Nu ska jag ge mig på ett Mission Impossible! Jag ska försöka tippa topp fem i målvaktsligan och ta med spelade matcher, räddningsprocent och insläppta per match. Självklart en omöjlig uppgift men roligt se om jag är något synsk. Kanske kan jag bli nya Saida efter säsongen, eller så inte.

Så siffrorna blir matcher, räddningsprocent och insläppta pe rmatch. Där jag kör procenten som den som avgör vart i tabellen man hamnar. I min lista måste man ha spåelat 20 matcher eller fler.

1. Joacim Erikssom Skellefteå 38, 93.70, 1,85
2. Gustaf Wesslau HV71         41, 93,15, 1,93
3. Johan Gustafsson Luleå       31, 92,95, 1,95
4. Alexander Salak Färjestad      37, 92,35, 2,05
5. Martin Gerber Rögle            35, 92.05, 2,45

Så det är vad jag tror och tippar. Om jag nu ens kan kalla det att tippa.

Hur ser din lista ut?

Vi hörs!

Intervju med Växjös Mattias Modig

Mattias Modig ytterligare en av dom målvakter jag är nyfiken på inför säsongen. Inser nu att jag är nyfiken på alla målvakter. Men Mattias är ju tillbaka i Sverige efter två tunga säsonger i Pittsbrugh med väldigt mycket skador.

Skickade iväg ett mail till Mattias med lite frågor.

Tillbaka till Elitserien. Hur känns det?

Det känns riktigt kul att vara tillbaka hemma i Sverige igen, känns riktigt inspirerande att få chansen att spela igen.

Varför blev det just Växjö?

Dom visade intresse på ett ganska tidigt stadium och sedan så var jag ner och hälsade på och fick ett riktigt bra intryck av klubben. Dom har varit med om "liknande saker" tidigare så dom vet hur det funkar med min rehab och andra saker och sist med inte minst så tror dom på mig!

Hur är din form? När spelade du hockey senast?

Formen är just nu på uppgång känns bättre och bättre för varje dag. Innan jag gick på is här i Växjö så var senaste gången jag tränade på riktigt december 2010, förutom nått ispass nu i sommar på MV Verkstan. Så det var ett tag sedan.

Nervöst komma hem efter dina år på andra sidan atlanten?

Det är väl ganska självklart att man är lite nervös inför att komma hem igen, men mest är jag bara glad att få vara på is igen.

Du kommer vara målvaktspar med Fredrik Norrena. Hur känns det? Som en "lagom" start att få spela dig i form innan du utmanar om förstaspaden?

Det känns riktigt bra att få vara med Norrena, då vi båda ser på MV ganska så lika på många punkter. Sedan så får jag väl säga att det är skönt att inte ha någon press att jag "måste" spela direkt.

Hur står du fysiskt nu? Är du helt återställd efter knäproblemen?

Fysiskt så känner jag mig bra det är mest lite timing som är kanske det svåraste att hitta. Knät är på god väg att bli helt bra, det är egentligen bara isvanan (som knät behöver).

Vad kommer du spela med för utrustning i vinter?

Det kommer att bli Reebok för första gången i min karriär, men tycker dom känns bra än så länge.

Vem lackar din mask och vad blir motivet?

Det är David Gunnarson som lackar min mask, och det blir som tidigare år i Elitserien något med Stopskylten. Annars så har David ganska fria händer.



Publicerat med tillstånd av DAVEART.com

The story
David about the design:

I´ve been working with Mattias for many years, and on all is his pro masks we have put a STOP sign, sounds like a good thing to have for a goalie... :-) And this time we pimped the mask with even more Swedish traffic signs that can come in handy for a goalie, or when you drive on the roads in the forests in Småland... :-)


Hur har du hållt humöret uppe och lyckats kriga på efter dom stora skadeproblem du haft?

Jadu det är en bra fråga. Det har varit mycket upp och ner kan man väl säga, men jag har egentligen bara tänkt på att göra vad jag kan varje dag för komma tillbaka. Och Efter det så får man se vad som händer... Det är egentligen så jag har tänkt. Bara att fokusera på det jag kan göra och nu så får jag min belöning om man kan säga så.

Som sagt ska bli spännande att se Mattias tillbaka i Sverige efter dom två tunga säsongerna. Jag tycker ju Mattias visat prov på bra psyke och krigarinställning som krigat på och inte gett upp och nu fått sin belöning!

Sen var det extra roligt för mig som är lite av en kändissucker att få läsa Mattias sista ord. :-)

Tackar för en bra blogg!! 

Själv tackar jag Mattias som tagit sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 27 augusti 2012

Niklas tippar Allsvenskan

Sådär ja! Nu är det dags ge mig på att tippa lite! Jag börjar med Allsvenskan då mitt eget lag Djurgården ju spelar där denna säsong. Jag kommer inte ge några motiveringar till hur jag tippar här då jag faktiskt inte är tillräckligt insatt i lagens trupper. Men ett tips får ni i alla fall!

Här kommer tipset!

1.  Djurgården
2.  Örebro
3.  Leksand
4.  Södertälje
5.  Malmö
6.  Västerås
7.  Mora
8.  Karlskoga
9.  Oskarshamn
10. Almtuna
11. Karlskrona 
12. Troja-Ljungby
13. Tingsryd
14. Asplöven

Sådär det är mitt tips inför säsongen!

Vad tror du?

Vi hörs!