fredag 4 oktober 2013

Mer mål, ändra på målvakterna. Eller?

Tydligen görs det för lite mål i hockeyn.

Enligt alla rapporter jag kan se och läsa i Media och av regeländringar som görs. I NHL har ju skydden blivit mindre för målvakterna. Nu senast är det tydligen klubborna som ska bli mindre. Dom har ändrat storlek på anfalls/försvars-zonen flyttat förlängdmålinje. Det pratas om mindre målvakter och kanske större målburar (det sista mest i media). Man får göra mål i målgården. Du får sparka in pucken. Två regler eller i alla fall den första som kan leda till farligare spel för målvakterna.

Ingenstans läser jag om att målvakterna helt enkelt ligger före utespelarna. Dom har en bättre spelidé, ligger före tekniskt och taktiskt.

Men istället för att angripa det enligt mig egentliga problemet. Hockey som i för stora delar har defensiven som huvudtänk. Utespelare som får för lite träning i konsten att göra mål och för mycket i att åka rätt, checka rätt, backchecka rätt så ska vi göra målvakterna mindre.

Vad är nästa, målvakterna får inte vara över 175 cm långa?

Visst har skydden blivit större. Men mycket är ju för att skydda bättre. Absolut ser jag att kombinaten kan slimmas likaså byxorna. Men jag tror inte att det är storleken på målvakterna som är den största anledningen till att det görs mindre mål.

Jag tror som sagt det är dels den defensiva inställningen hos tränare. Man skäller ut någon som missat markering eller inte hunnit in i skottlinjen mer än någon som missar ett friläge. Det är mer dåligt att släppa in ett mål än att missa att göra ett.

Sen att utespelarna måste ha mer individuell träning, gnugga teknik, gnugga skytte längre upp i åldrarna. Målvakter slutar ALDRIG sin individuella träning. Vi slipar teknik, taktik och detaljer hela karriären. Det gör ju inte utespelarna, inte alls i samma mängd i alla fall.

Den enkla sanningen är ju att just nu är målvakterna i förarsätet. Målvakterna leder utvecklingen, den taktiska. Dom har en bättre fungerande spelidé. Sen som sagt har målvakterna hjälp av coacher som prioriterar det defensiva och då också hjälp av hela laget.

Självklart blir det fler mål om vi inför större mål, men är det vad publiken vill se? Att hockeymålvakterna blir som fotbollsmålvakter? Att det viktigaste jobbet blir att stoppa pucken bakom mål, bryta inspel. Men om någon får på ett bra skott blir det mål. Varje gång?

Är inte en stor del av tjusningen i hockey att målvakten är så viktig. Att vi får se så många snygga räddningar. Att man kan njuta av riktigt bra målvaktsspel? För mig är det det!

Jag skulle inte tycka hockeyn blev roligare för att alla matcher slutade 8-7, och målvakterna fick en mycket mindre roll.

Det är också lustigt att inga av dom regeländringar, eller i alla fall väldigt få rör utespelarna?! Ändra deras utrustning så det blir svårare haka eller slasha? Eller en regel som Thomas Magnusson nämnde i målvaktspoden, förbjud att täcka skott på ett knä. Då blir det svårare komma i skottlinjen och täcka av lika mycket och fler skott kommer fram. Varför ska målvakterna vara dom som ska förändras säsong efter säsong? Speciellt då förändringarna inte gör någon skillnad?

Det som kommer hända är ju att dom ändrar så mycket i skydden att dom slutar just skydda.

Vad säger ni målvakter?

Vi hörs!

onsdag 2 oktober 2013

SHL-målvakterna

SHL-säsongen har kommit igång. Det har spelats några få matcher, närmare bestämt sex-sju per lag. Jag sitter och kikar i målvaktsligan. Lite överraskningar finns det ju helt klart. Den största för mig är Gustaf Wesslau som just nu efter att ha spelat fem matcher har en räddningsprocent på 85,45. Det är ju inte alls som vi är vana att se Gustafs siffror. Nu har ju hela HV underpresterat. Men det är ju då målvakten ska komma upp stort och ändå ge laget en chans att vinna.

Dock tror jag ju att Wesslau kommer klättra uppåt i målvaktsligan!

Något som kanske inte är överraskande eller ja lite efter förra säsongen. Överraskande och roligt är ju att Oscar Alsenfelt tagit sin tredje säsongsstart i högsta ligan på betydligt bättre sätt än den förra. Han ligger på riktigt bra 92,39 i räddningsprocent och har absolut hjälpt Leksand vinna hockeymatcher!

I Modo har båda dom unga målvakterna spelat riktigt bra och gjort allt dom kan för att hjälpa Modo att vinna. Båda ligger topp fem i målvaktsligan. Något som jag tycker är riktigt roligt! Jag gillar ju att man ger unga svenska målvakter chansen. Det visar sig ju än så länge att Modo gjort helt rätt!

Johan Holmqvist visar än så länge att gammal är äldst och är även i år med i toppen på målvaktsligan i början av säsongen. Förra säsongen fick han ju problem med skador och Brynäs tappade formen helt. Men Honken fortsätter att visa att han är en bra målvakt!

En annan överraskning är ju Färjestads PW, Fredrik Pettersson Wentzel som just idag ligger två i målvaktsligan. Något som i alla fall överraskar mig lite. Visst att Fredrik har massor med talang, men jag trodde inte riktigt att han skulle ligga i toppen av målvaktsligan.

Daniel Larsson i AIK har även han börjat säsongen bra och är med bland topp tio, närmare bestämt på en sjunde plats med över 92%. Något som är klart godkänt till och med bra! Kan Daniel hålla spelet upp så kan han nog hjälpa AIK slippa kvalserien!

Någon som jag tycker överraskat på ett negativt sätt är LHC:s Christian Engstrand som ligger under 90% vilket ju inte alls är godkänt. Speciellt då Linköping spelat bra och ligger i toppen av serien. Dock är jag helt övertygad om att Engstrand kommer spela upp sig och jag tror nog det kan bli chanser i Tre Kronor för honom!

Örebros Tim Sandberg är någon jag tycker spelat bra. Dock är jag inte överraskad. Jag var ju rätt säker på att Tim skulle lyckas bra i SHL. Han har en bit över 91% vilket jag tycker är bra. Han spelar i Örebro som just nu ligger på för mig en överraskande femteplats!

Sen har vi kungen av SHL just nu. David Rautio! Med en räddningsprocent på 94,39 som ju är väldigt bra! David som säsong efter säsong radar upp bra statistik. Är det inte dags han får prova på spel i Tre Kronor snart? Jag tycker nog det!

En målvakt som har okey siffror men som jag förväntat mig lite mer av är SAIK:s Henrik Karlsson som "bara" har 90,32 som räcker till en 11 plats i ligan. Även här tror jag det kommer klättras. Det är ju också en liten invänjningsperiod för Henrik för att hitta tillbaka till dom stora rinkarna.

Ja det var lite kort om läget bland SHL:s målvakter det!

Vi hörs!