lördag 2 april 2011

Viktor Fasth och Mark Owuya

Nästa Tre Kronor trupp är uttagen för dubbla landskamper mot Tyskland.

Målvakter Viktor Fasth och Mark Owuya.


Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/

Foto: Tage Olsin
http://www.olsin.se/sportfoto/

Viktor var väntat och är ju given. Mark var lite oväntat hade ju kunnat tro att Anders Nilsson kunnat få en chans. Men Mark är ju helt klart värd att få fortsätta. Nu är det väl inte omöjligt att Viktor får stå båda matcherna mot Tyskland.

Men roligt för Viktor göra debut i Tre Kronor och spela in sig i VM laget, också kul för Owuya att få fortsätta vara med.

Kan det vara två blivande VM målvakter vi ser? Det beror ju så klart helt på hur det går i NHL, men om Anders Nilsson inte är med nu är han ju antagligen inte aktuell för VM truppen? Om han inte behöver vila. Vi ska ju ha med tre målvakter och Mark kanske är tänkt som trea? Vore kul!

Från NHL så i min smak är Anders Lindbäck och Henrik Lundqvist dom enda två som petar Viktor Fasth som etta, ja kanske Jonas Gustavsson men i vilken form är han efter petningar och lite speltid och hjärtoperationer?

Jag skulle gärna se

Anders Lindbäck
Viktor Fasth
Mark Owuya

Ett rätt bra sällskap målvakter tycker jag!

Vi hörs!

Tobias Granberg

Efterlysning!

Tobias Granberg, du vann ju boken Mat för unga idrottare men jag behöver din adress så jag kan skicka boken till dig.

Så maila mig på mvtraning@gmail.com så skickar jag dig boken.

Om jag inte får din adress inom en vecka nu, så innan söndag den 9:e april så kommer jag lotta ut boken till någon annan av dom tävlande.

Så jag hoppas du hinner se det här nu!

Hör av dig Tobias!

Vi hörs!

fredag 1 april 2011

Nilsson vs Hadelöv

Skelefteå vann fyra raka efter två torsk. Starkt och jag får lov att säga att Hadelöv vann målvaktsmatchen ganska så klart mot Nilsson.

Jag vidhåller att Anders Nilsson precis som i dom två sista matcherna mot Djurgården återigen såg lite tagen av stundens allvar ut igår igen. Släppte några enkla, jag skulle inte kalla alla för tabbar det är trots allt svårt att ta även lösa puckar när man är skymd.

Men nja han var inte samma stora, lugna täta Anders Nilsson som i början av serien.

Hadelöv däremot, han har det där lilla extra att rädda puckar när det gäller som mest. Han tar fram stora A spelet när det behövs. Han släpper tre, men sen spikade han igen och gjorde några svettiga räddningar i slutet och hjälpte sitt Skelefteå till final.


Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/

Anders Nilsson kommer bli en grymt målvakt tror jag han har allt som behövs, men kanske då att han behöver jobba lite på det mentala. På nervositeten, men det kommer säkert med rutinen och vanan att spela viktiga matcher. För där är ju en sak som är viktig och bra med rutin, nästa gång vet Anders hur det kommer kännas, hur det är att spela slutspel.

Om vi nu får se Anders Nilsson i Luleå nästa år, eller om han hamnar i Islanders. Ingen höjdare vara draftade av Islanders som gör av med målvakter som en annan med strumpor... Med Garth Snow i spetsen som signar alla målvakter han kommer över och har ett hundra års kontrakt med Rick DiPietro som alltid är skadad...

Kanske ska Nilsson spela kvar hemma få mer elitserierutin, kanske lite landslagsspel och vänta ut att rättigheterna på honom ska löpa ut? Eller?


Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/


Vi hörs!

torsdag 31 mars 2011

Mycket spännande målvaktsövergångar

Mycket målvaktsnyheter i pressen idag, spännande och roliga nyhter. Frölunda har två nya unga målvakter nästa säsong grymt spännande som jag skrev om igår! Var hamnar Joakim Lundström och Johan Holmqvist?

Pettersson-Wentzel klar för Färjestad även det en grymt rolig och spännande övergång.

Så två nya och en nygammal ung målvakt i elitserien nästa säsong. Grymt roligt för svenska ja och en dansk målvakt. Jag gillar ju att unga målvakter får chansen.

Sen en ung och grym målvaktstränare som ska till Modo. Min kollega på SHI Maciej Szwoch är klar för Modo, enligt Aftonbladet. Riktigt kul, även om Maciej kanske just nu kikar på kvalserietabellen och funderar lite... Men Masken har ju gjort ett grymt jobb i Växjö med först Viktor Fasth och nu Oscar Alsenfelt. Masken är också en grymt rolig och trevlig kille som jag uppskattar när vi jobbar ihop på camper!

Så roliga övergångar i elitserien, ser redan fram emot att titta på matcherna nästa säsong och se vilka unga målvakter som visar upp sig och tar chansen nästa säsong!

Ska bli roligt att se vad Erik Granqvist kan lyckas med ihop med Pettersson-Wentzell han har ju gjort riktigt bra jobba med Karlsson och Gustavsson innan och är ju en erkänt duktig målvaktstränare. Jag förstår att Pettersson-Wentzell väljer Färjestad ett roligt och spännande val.Det ska också bli spännande att se vad Micael Andreasson får till med  sitt fortsatta jobb med Hellberg och om han kan utveckla Andersen ännu mer. Spännande spännande!

Nu ska det för mig blir spännande att se vilka målvakter som spelar i Djurgården nästa säsong, hoppas på att Owuya blir kvar. Sen får vi se vad som händer, ja helst hade jag ju sett att både Owuya och Ridderwall stannat.

Men Ridderwall, ja jag förstår han vill gå vidare i sin karriär då det inte riktigt blivit som han tänkt sig dom två senaste säsongerna men han verkar också ha fattat själv vad det beror på att det inte blivit som han tänkt sig. En bra intervju med Ridderwall hos Marie Hallman hittar du här.

Synd att han inte kom till dessa insikter medans han var i Djurgården. Jag hävdar ju att Ridderwall har allt som krävs för att bli en toppmålvakt i storlek och teknik och spelsinne. Om han nu får till det mentala och inställningen så ser det bra ut, synd Djurgården inte får ta del av det...

Jag önskar Ridderwall lycka till och hoppas han blommar ut och blir så bra han kan!

Vi hörs!

onsdag 30 mars 2011

Hellberg till Frölunda?

Magnus Hellberg verkar välja Frölunda, efter gårdagens nyhet att Frölunda värvat Almtunas målvaktstränare Micael Andreasson kommer ju inte det som en jätte överraskning. Hade tänkt skriva om det igår, att jag misstänkte att Hellberg skulle komma tillsammans med Andreasson men hann inte.

Nu har ju inte Frölunda bekräftat nyheten, men Aftonbladet skriver att det ska vara klart och dom brukar rätt ofta ha bra koll.

Om det stämmer att Frölunda och värvat danske målvakten Frederik Andersen som är 21 år så kommer ju Frölunda ha ett väldigt spännande målvaktspar nästa säsong i Hellberg 19 och Andersen 21.

Med Micael som chef över målvakterna kommer det säkert bli bra, vad jag har hört och framförallt sett av målvakterna han tränat så är han en bra målvaktstränare. Ska bli spännande att följa.

Men vad händer med Johan Holmqvist och Joakim Lundström? Honken har ju i alla fall några år kvar som elitseriemålvakt, med Niklas Svedberg som backup i Brynäs kanske? Även om jag skulle satsat rakt av på Svedberg och hittat en backup till honom. Men vad sägs om Timrå eller Modo (om dom hänger kvar) där behövs en stabil målvakt. Om nu inte Pettersson-Wentzel blir kvar i Timrå.

Nej det ser ut kunna bli en spännande målvakts silly season i år!

Vi hörs!

tisdag 29 mars 2011

Viktor Fasth just nu given VM etta

Jag har suttit och läst runt på lite olika forum och kommentarer i Aftonbladet och Expressen. En stor källa till inspiration för inlägg för mig.

Jag har läst på flera ställen att Viktor Fasth inte kan/bör/ska vara aktuell för ett VM lag på grund av brist på rutin, att han inte spelat i landslaget innan.

Jag kan tycka det är synd att han inte fått chansen att spela någon landslagsturnering alls i år, att per Mårts och c/o har målat in sig i ett hörn då dom kört med Liv och Larsson hela året. Jag tycker det är rätt ta ut bästa möjliga lag och Liv och Larsson har inte alls varit fel målvakter. Men nu är Larsson ur form, mestadels mentalt tror jag och Liv har tackat nej.

Men, jag anser att just nu är Viktor Fasth ohotad etta i Tre Kronor, sen har jag Eriks Ersberg som tvåa. Fast sen beror ju allt på vad som händer i NHL/AHL så klart.

Men med resonemanget att Fasth inte kan bli etta för han saknar rutin, nej jag köper inte det. För han saknade elitserierutin och gick in och dominerade, han saknade slutspelsrutin och gick in och dominerade. Kika på Henrik Lundqvist som gick från elitserien och blev etta i Rangers i NHL utan rutin.

Rutin är absolut ingen nackdel, men jag tycker inte det är så viktigt att man ska ta ut en sämre målvakt för att han har rutin, nej jag köper det inte alls. Det är VM, vi ska ha dom tre bästa målvakterna i truppen. Punkt!

Just nu är den bästa tillgängliga i mina ögon Viktor Fasth.

Vi hörs!

måndag 28 mars 2011

Intervju med David Gunnarsson

Dom flesta målvakter både i elitserien och NHL, ja överallt faktiskt har ju riktigt coola motiv på sina masker. Jag blev nyfiken på det här med maskmålning så jag beslöt mig för att skicka iväg ett mail till David Gunnarsson, en svensk kille som nere i Småland målar massor och massor med masker.

Jag tycker ju personligen det är riktigt kul sitta på Davids hemsida Daveart och titta på han skapelser. Men här kommer svaren på frågorna jag skickade iväg.


Hur började du din karriär som maskmålare?

Jag jobbade en del med HV71 och tecknade till deras programblad vid den tiden, och då fick jag frågan att måla Ahls mask, och jag blev hembjuden till Ahl, det var en fantastisk känsla att bli bjuden till en av sina idoler, jag var 19 då och kollade på alla HV´s matcher. Efter att jag gjorde Ahls mask var det som att trycka på en knapp och det ringde i telefonen hela tiden, och sen dess har det bara ökat. Idag jobbar jag med alla i Elitserien och med mer än 50 målvakter i NHL och med det är vi störst i NHL.

Varför blev det just målvaktsmasker?

Det verkade ballt, sen har det bara runnit på....

Målar du annat än målvaktsmasker?

Innan gjorde jag det mer, men hockeymaskerna har bara ökat och ökat, så jag hinner inte med så mycket mer i dagsläget. Ibland kan man testa nåt annat för skojs skull, sen driver vi även en airbrush skola.

Vem var din första stora kund? Hur kändes det då du fick in den beställningen?

Det var Bosse Ahl, det var en fantastisk känsla.

Hur länge har du målat masker på heltid?

15 år

Hur slog du igenom? Vilka masker målade du från början och vart och hur blev du upptäckt?

Det var genom HV71 och Bosse Ahl.

Hur jobbar du ihop med målvakterna, har alla egna ideer eller får du fita händer ibland?

Det är både och, väldigt olika.

Vilken målvakt är mest bestämd hur det ska se ut? Vem låter dig skapa mest fritt?

Också väldigt olika, faktum är att alla är väldigt engagerade i sina masker, och vi snackar mycket under skapelsen.

Är det någon som kör på samma tema år efter år?

Ja flera stycken, tex Lundqvist kör ju med frihetsgudinnan, och Turco med sina gargoyles mm.


Henrik Lundqvist
med tillstånd av David Gunnarsson

Marty Turco
Med tillstånd av David Gunnarsson

Betalar målvakterna sina målningar själva eller är det klubbarna?

Det är också olika

Får alla målvakter betala, eller ser du vissa som bra reklampelare?

Ingen frågar efter gratis, viktigast är att det blir bra.

Vad får man betala för en målad mask? Vad avgör priset? Är det samma pris för en NHL målvakt som tjänar 25 miljoner per år som för en ung junior målvakt som vill ha en cool mask?

Priserna är väldigt olika, helt beroende på hur avancerad och detaljerat det ska vara.

Målar du alla masker själv? Eller har du hjälp?

Ja jag målar allt själv, sen har jag också hjälp med allt runtomkring, så jag kan fokusera på målandet 100%.

Hur lång tid tar det att måla en mask?

Det är väldigt olika, allt från en halv dag till ibland 2 dagar, beror på hur mycket detaljer.

Om du får välja ut en David topp tre, där du listar dom tre masker du är mest nöjd med? Jätte gärna med en liten kommentar om varför och om du vill skicka med bilder på dom tre som jag kan publicera i bloggen?

Har inga såna favoriter. Jag är väldigt onostalgisk när det gäller målande, ser bara framåt för att skapa det coolaste :-) Mitt mål är att vara så mångsidig som möjligt och kunna måla vad som helst och i vilken stil som helst, och att alltid utvecklas.


Anders Lindbäck
Med tillstånd av David Gunnarsson


Ja där ser man, gamla högerplocken Bosse Ahl som fick David att börja måla masker. Tycker det är skönt att läsa att alla betalar för sig, när man kommit dit, att ingen vill ha gratis vet man att man duktig. Visar ju också på att hockeymålvakter förstår sig på jobbet och konstverket som ligger bakom deras målning.

Hade varit spännande åka ner till David och hälsa på och göra ett litet reportage, men det får bli en senare fråga!

Vi hörs!

Lottningen är avgjord

Då har jag gjort en dragning i utlottningen av boken Mat för unga idrottare av Karin Magnusson. Jag hade ju tänkt att använda en slumpgenerator på nätet men kom på en mycket mer passande lottdragning. Då vi alla är hockeykillar så körde jag en gamma hederlig hockeyslutspelslottning.





Ni var tretton stycken som deltog i utlottningen:

Tobias Granberg
Alexander Johansson
Anders Edström
Fredrik Larsson
Patrick Nyman
Nichlas Pettersson
Alfons Fallqvist
Gustav Bergh
Ulf Abrahamsson
Fredrik Swärdh
Magnus Olsson
Stefan Martinsson
Pontus Ribbenstedt




Jag skrev alla namn på ett halvt A4 papper och rullade in dom och förslöt dom. Sedan lades dom i en bunke och blandades om.




Innan jag drog två namn.





Så vinnarna av boken är Stefan Martinsson och Tobias Granberg. Här av er till mig på mvtraning@gmail.com med eran adress så ska jag skicka ut böckerna till er.

Grattis säger jag och Karin!

Vi hörs!

Lite slutspelssnack

Semifinalerna spelas på, eller ja en är avgjord Färjestad gjorde processen kort med AIK. Som trots en storspelande Viktor Fasth inte kunde rubba FBK.

Viktor har spelat bra, otroligt bra mot Färjestad. Men, han var inte lika bra som mot HV71 han stod inte på huvudet lika mycket. Han släppte några klart mänskliga skott förbi sig. Mot HV gjorde han inte det, han spelade mot HV fyra så nära felfria matcher man kan komma tror jag. Mot Färjestad var det någon puck som gick igenom honom och några mål som inte såg helt otagbara ut.

Nu har ju Färjestad varit tyngre, starkare och bättre än AIK och på fyra matcher skjutit 30 skott fler än vad AIK mäktat med, och ingen skugga ska falla över Viktor som varit helt oustanding i slutspelet och hela säsongen och i mina ögon just nu när ingen från NHL är fri ännu given etta i ett VM lag!

Starkt av Nihlstorp att komma in igår och storspela och hjälpa Färjestad att gå till final. Visar att han har en bra målvaktsskalle. Det är inte så lätt kliva in i ett fullsatt globen i en avgörande sm-semifinal och leverera. Men det lyckades Christopher riktigt bra med. Starkt!

I den andra semin står det 2-2 i matcher efter fyra raka matcher som avgjorts i sudden. Där målvaktsspelet varit bra, men inte på Viktor Fasth nivå. Jag har faktiskt svårt att se att Hadelöv eller Nilsson är SM-Guld målvakter. Så vilket lag som än går till final så har Färjestad den målvakt jag skulle lägga mina pengar på. Om Alexander Salak spelar vill säga. Dock har ju Luleå ett grymt bra och imponerande försvarsspel, där Anders Nilsson får väldigt bra hjälp.

I Luleå - Skelefteå semin så tyckerjag det har släppts fler lite billiga mål, och även fler slumpmål där pucken studsar flipper fram till någon med öppet mål. Där är det svårt som målvakt, studs på en skridsko i sargen en till skridsko snedträff med en klubba och sen öppet mål. Ser billigt ut men svårt göra något åt.

Min känsla säger Luleå kan gå vidare på bättre målvakt medans Skelefteå kan det på grund av bättre offensiv, där dom ju i Lindström och Lehtonen har en del sparkapital, OM målskyttet lossnar. Men Anders Nilsson helt utan slutspelsrutin spelar just nu bra och håller målskyttarna i Skelefteå på plats. Är väldigt imponerad av Nilsson som spelar vidare som det var en vanlig grundserie match i omgång 24 trots att varje match ärgrymt viktig och minsta misstag kan bli kostsamt. Imponerande och även här visas prov på bra målvaktsskalle!

Om jag skulle ranka målvakterna som spelat slutspel efter deras insats, och betänk nu att det här är min lista och inget som helst facit och andra åsikter är helt tillåtna så skulle listan se ut som nedan. Ta med i era tankar att jag ju inte sett alla matcher, men dom flesta målen.

Jag bedömmer målvakterna efter hur dom spelat i grundserien och hur bra jag tycker dom är, och sen med vad dom presterat eller presterar i slutspelet.

1. Viktor Fasth, AIK
2. Anders Nilsson, Luleå
3. Mark Owuya, Djurgården
4. Andreas Hadelöv, Skelefteå
5. Alexander Salak, Färjestad
6. Fredrik Norrena, Linköping
7. Thomas Greiss, Brynäs
8. Andreas Andersson/Daniel Larsson HV71

Viktor Fasth är ju i mina ögon outstanding, i alla fall än så länge vi får se hur den andra semin och finalen spelas innan jag kallar honom slutspelets målvaktskung. För trots allt hjälpte han inte sitt lag till SM-Final, men det var kanske mission impossible... Anders Nilsson har spelat bra, till och med bättre än under serien och det visar ju prov på bra slutspelsskalle vilket en målvakt ju måste ha för att bli riktigt bra. Dom målvakter som är statistiskt bättre än under grundserien är, Fasth, Owuya, Nilsson, Hadelöv, Norrena. Dom andra är lite sämre, statistiskt. Nu är ju statistik inte allt, men den visar ändå hur många puckar man faktiskt räddat och det är ju det en målvakt ska göra.

Ett litet ord om varje målvakt.

Viktor Fasth, AIK: Viktor spelade helt otroligt mot HV71, vet inte om jag någonsin sett en målvakt spela så bra så lugnt och så samlat som Viktor gjorde då. Lite sämre men fortfarande otroligt bra i semin mot FBK

Alexander Salak, Färjestad: Har spelat bra, men inte behövt komma upp stort då hans lag varit bättre än sina motståndare. Har mer att ge enligt mig, potentiell guldmålvakt!

Anders Nilsson, Luleå: Stor, lugn och tät. Har gjort några av slutspelets svettigaste räddningar mot Brodin och ottoson i Djurgården. Spelar riktigt bra och lugnt.

Andreas Hadelöv, Skelefteå: Lugn och stabil längst bak, gör få misstag men kanske också få idioträddningar. Har defenetivt potentialen att hjälpa Skelefteå till final.

Mark Owuya, Djurgården: Hade en ganska otacksam uppgift mot Luleå med få men kvalificerade målchanser. Kom upp stort och spelade en väldigt bra hockey i slutspelet kan inte lastas alls för missad semifinal och har fått en välförtjänt chans visa sig i Tre Kronor.

Fredrik Norrena, Linköping: Gjorde ett bra slutspel, men med några missar och en jättemiss mot Skelefteå och Jared Hagos. Kunde inte hjälpa sitt Linköping till semi utan förlorade matchen mot Hadelöv.

Thomas Greiss, Brynäs: Spelade som i serien ojämt, blandade bra räddningar med billiga mål en av målvakterna som statistiskt var sämre i slutspelet än i serien.

Andreas Andersson, HV71: Ingen tacksam uppgift att komma in i ett otänt och dåligt HV71 efter att ha spelat åtta matcher under säsongen. Hade inte det som krävdes för att komma upp stort.

Daniel Larsson, HV71: Konstigt petad två första matcherna kom sedan in och var okey, men låbgt ifrån sin egen standard och vad som behövdes för att ta HV71 vidare. Överglänst och krossad av Viktor Fasth.

Christopher Nilstorp, Färjestad: Grymt bra iden match han fått hoppa in. Kan hjälpa Färjestad vinna guld, men är i större behov av hjälp från utespelare för att lyckas än Salak, jag skulle absolut föredra en frisk Salak.

Så här ser räddningsprocenten ut, första siffran serien andra slutspelet.

Owuya       92,69 - 93,37
Salak          92,64  - 91,35
Fasth          92,44  - 94,49
Nilsson       91,96  - 93,47
Norrena      91,81  - 92,02
Larsson       91,73  - 89,36
Hadelöv      90,94  - 92,50
Greiss         91,14  - 89,16
Andersson  91,97  - 87,23


Hur ser din litsa ut? Vad är dina ord om ditt lags målvakt? (inga påhopp eller fula ord här, utan sakliga argument)

Vi hörs!