lördag 16 februari 2013

Viktor kan inte förvåna mig längre

Viktor Fasth, sju matcher sju vinster i NHL!

Smaka på dom orden igen.

Sju matcher sju vinster!

Grymt stort och helt grymt bra av Viktor!

Men, jag har slutat att förvånas över Viktor. visst han är 30, han debuterade i Elitserien för två säsonger sedan. Han är rookie i NHL. Men kom igen, hans debutår i Elitserien kom han med och blev VM:s bästa målvakt, han blev utsedd Elitseriens bästa målvakt, vilket han även blev sitt andra år.

Men han har visat att han har ALLA verktyg som krävs av en supermålvakt. ALLA!

Han har ett grymt grundspel och en grym spelidé. Han är lugn och samlad i målet. Han och Stefan Persson jobbade fram en mycket bra spelidé med Stefans "do less get more". Innan dess hade Viktor ett bra sammarbete med min kollega Maciej Szwoch. Han har jobbat målmedvetet och hållt sig till sitt spel som han är säker i.

En säkerhet som ju syns tydligt i hans spel. han är snudd på alltid rätt placeraqd och kan göra enkla räddningar men har både snabbheten, vigheten och styrkan att göra stora räddningar i ytterlägen. Ett grymt spelsinne och om ni kollar en match så ser ni hur bra han håller koll på vad som händer runt omkring honom. Han vrider på huvudet väldigt mycket och har hela tiden koll på vad som kan hända. Vilket underlättar att spela hans enkla och snåla spel där han kommer samlad och räddar med kroppen allt som offtast.

Så nu slutar vi förvånas och chockas och bara njuter av en av Sveriges bästa målvakter!

Vi hörs!

Intervju om näthat med Johanna Fränden

Jag har ju skrivit om näthat förut en gång, när en mamma skickat en insändare till en lokaltidning som fick väldigt stor uppmärksamhet och där hatet mot klubben och tränarna inte hade några gränser. För att sen visa sig att det inte riktigt var som det verkade.

På senare tid har det ju skrivits mycket om näthat i tidningar och handlat om det på TV.

Jag har mailat några som jag tror får utstå en hel del hat, och hån. Att bli ifrågasatta om sin kunskap och lämplighet. Kvinnliga sportjournalister.

Först ut blir SVT:s och Aftonbladets fotbollsreporter Johanna Fränden.

Hur mycket näthat utsätts du för?

Inte särskilt mycket. Väldigt sällan rent hat eller hot, däremot en del kritik pga kön.

Tror du som mig att tjejer som skriver om sport är dom som är mest drabbade av näthat?

Nej! Jag trodde det tidigare men efter den senaste tidens debatt har jag omvärderat. De som skriver om feminism och migrationsfrågor och som är uttalade feminister och antifascister får överlägset mest hat och hot.

Jag tror att dom som skriver hatiska mail till kvinnliga sportjournalister är män som kan mindre än journalisten och har svårt att hantera det. Kommentar på det?

Ingen aning, jag vet faktiskt inte alls om det stämmer.

När du är på plats ute i klubbar och föreningar, tror du eller vet du att du har det svårare att bli tagen på allvar inför och under intervjuer?

Nja, väldigt sällan upplever man det. I Sverige är jag dessutom så etablerad att det inte sker längre. Men det har väl hänt, dock oftast väldigt subtilt och svårt att ta på.

Du jobbar ju mycket utomlands, är det bättre eller sämre utanför Sverige?

Det är mycket mindre hat MOT kvinnliga sportjournalister i de länder jag jobbat med jämfört med Sverige. Å andra sidan är de kvinnliga journalisterna något färre, i Frankrike är de mycket få.

Vad tror du får män (jag utgår från att dom flesta hatmejlen kommer från män) att läsa det du skriver och sen sätta sig för att skriva mejl till dig enbart för att vara elaka?

Ingen aning. Det är väl frågan alla ställer sig. Jag får som sagt knappt några elaka mejl, däremot mejl från läsare som inte håller med mig i olika frågor, men det välkomnar jag verkligen.

På vilka sätt tror du hatet en kvinnlig journalist skiljer sig från det en manlig får utstå?

Det är könsrelaterat och hoten har ofta med kön/sexualitet/våld att göra mot kvinnor.

Vet du eller tror du att du får fler hatmejl än tex Tomas Ros, Erik Niva, Simon Bank eller Robert Laul?

Alla som skriver om tex sthlms-fotbollen, som både Bank och Laul gör, och till viss del Niva, har nån gång fått hot/hatmejl, men jag har svårt att tro att de någonsin får höra att de dåliga för att de är män. Hur det är inom hockeyn vet jag inte.

Har hatet någon gång fått dig tveka på att fortsätta som journalist?

Nej!

När du får positiva mejl handlar det då om dina kunskaper eller saker du skrivit eller mer om att du är snygg eller liknande?

Ja du, det kan vara lite både och. Mest handlar det om kompetens, sen kan vissa skriva "och så är du söt också, fast jag vet att det inte hör hit", och det tycker jag mest är lite gulligt. Allt handlar ju om tonen och anslaget i mejlen.

Är det skillnad på Svenska och utländska spelares attityd mot dig vid intervjuer eller intervjuförfrågningar?

Nej, det kan jag inte påstå. Men det var längesen jag intervjuade allsvenska spelare iofs. Jag tycker oftast bemötandet är bra.

Har du fått ta emot konstiga förfrågningar eller opassande förslag när du gör intervjuer eller försöker få till intervjuer?

Nja, inte vad jag kan dra mig till minnes. Vissa fotbollsspelare har lite konstigt folk kring sig, agenter och annat som kan vara lite skumma, men annars har det oftast varit proffsiga bemötanden.

Har du något sätt eller gör du något för att stå ut med hatet? Får du stöd av arbetsgivare?

Jag upplever ju inte så där mycket hat, men däremot har jag fått stå ut med rätt mycket idiotkommentarer i kommentarsfält efter artiklar i stil med "kvinnor kan inget om boll" och det brukar jag ta med arbetagivaren. Där kan jag känna att Aftonbladet inte är så proaktiva, det är nästan alltid jag själv som får ta den fajten.

Tror du att ditt sätt att blanda in humor i sportjournalistik får män att reagera ännu kraftigare. hur man kan skoja eller ens blanda in humor i något så världsviktigt som fotboll?

Kanske för några, men på många tror jag det har motsatt effekt; man ser att jag kan vända det mesta till humor och då blir det svårare för dem att hoppa på mig. Inbillar mig också att jag inte ger sken av att bry mig så mycket.

Jag trodde någon som Johanna skulle fått uppleva brfa mycket mer hat och hån än hon verkar ha fått göra. Hon är tjej, ser bra ut, är duktig och har åsikter, är med i både TV och tidning. Som upplagt för killar och män att sgtöra sig.

Jag är ju sjukt nyfiken på vad som får en kille att kunna störa sig så mycket på, ja egentligen bara det faktum att en journalist är tjej. För tjejerna som skriver om hockey och fotboll är ju sällan okunniga dom har ofta bra koll, skriver bra och är bra. Men jag tror ju att det är just det som är problemet och får vissa killar att känna sig hotade på sitt revir.

Själv tycker jag bara det är bra ju fler tjejer som jobbar med sportjournalistik. Just Johanna är en av mina favorit bloggare och hon är även grym i TV. En annan jag gillar är ju Isabel Boltenstern som bloggar hockey på Aftonbladet med humor och en lite annorlunda synvinkel då och då.

En sak jag dock är säker på att manliga sportjournalister slipper helt, är mail som bara handlar om hur dom ser ut eller med sexuella anspelningar!

Johannas blogg hittar du här.

Tackar Johanna som tog sig tid och svarade på mina frågor!!

Vi hörs!