lördag 10 augusti 2013

Intressant snack med Magnus på BlueCrease

Jag hade ett väldigt roligt och intressant samtal med Magnus Olsson på BlueCrease Goaltending här om dagen.

Vi pratade lite om målvaktscamper, träning, kost och mentalträning.

Men det vi fastnade lite kring var. Vet våra målvakter vad som krävs?

Ja man måste träna mycket! Men vad innebär träna mycket? Har killarna koll på det?

Är det fyra pass i veckan eller två om dagen? Är det lika mycket fysträning som isträning? Hur mycket fys ska jag köra under säsong? Ska jag köra samma fys under säsong som då det är försäsong?  Hur ska jag träna? För det räcker ju inte bara träna mycket utan också på rätt saker!

Vad är träna mycket? Hur tränar jag rätt?

Ja du måste äta rätt och mycket! Vad innebär att äta rätt och mycket?

Hur mycket mat ska jag äta? Vad ska jag äta? Hur mycket kolhydrater? Hur mycket protein? Hur ofta? Vad ska jag undvika vad ska jag få extra av? Vad innehåller kolhydrater och vad innehåller protein? Kan jag ta en pizza med kompisarna? Är ris bättre än potatis? Ska det ätas på samma sätt på försäsong som under säsong?

Hur äter jag rätt och tillräckligt?

Vet killarna hur mycket mat man ska äta. Inte bara en portion så jag blir mätt kanske? Utan om jag är 183 och väger 80 kilo. Hur mycket bör jag få i mig när jag tränar två två ispass och ett fyspass om dagen på försäsongen?

Helt enkelt vet killarna vad som krävs för att bli så bra du kan. För att ge dig själv dom absolut bästa förutsättningarna för att få ut max av dig själv?

Ni juniorer och sistaårs pojkspelare svara gärna på dessa frågor här eller på Facebook! Vore väldigt intressant att se hur mycket kunskap som finns och vilken hjälp ni kan få?

Vi hörs!

Hjälp dig själv med det mentala

Jag har ju skrivit en del om mentalträning tidigare.

Det finns ju små saker du kan ändra i ditt dagliga tränande som kanske kan "lura" dig lite.

Säg att du har problem med tex SMS, du gillar det inte och använder det inte. Inför en målvaktsträningspass säger din målvaktstränare att ni ska köra SMS och spelet intill stolpen hela passet.

Din första tanke är kanske, fan vad värdelöst det är så tråkigt SMS suger och jag skiter i det här!!

Självklart är saker som du tycker är tråkigt, just tråkigt. Det som är svårt är jobbigt.

Men om du istället har inställningen och tankarna.

Åh SMS som jag har problem med, bra att träna extra och bli bättre. Blir ett utmanande pass där jag kan utvecklas.

Det här är ju ingen mentalträning så. Men mentala knep för att få det du ska göra bli lite roligare och hjälpa dig ha en bättre inställning till passet.

Samma om du ska spela match mot ett lag du förlorat mot flera gånger, kanske släppt in massa mål. Då måste du stänga ute tankarna och rädslan att misslyckas igen. Går du in på isen rädd att förlora och släppa in många mål, är det stor risk du gör just det.

Försök istället att se det som en utmaning, en svår uppgift som du ska klara av. Försök se det som en chans till revansch där du ska visa dig själv att du visst kan vinna mot det laget.

Små enkla knep att ändra din mentala inställning. Men som kan hjälpa dig. För går du på en träning med inställningen det kommer bli tråkigt, omöjligt och dåligt kommer det ju bli just tråkigt, omöjligt och dåligt.

Så försök att peppa dig själv och ha rätt inställning till saker och ting så kommer du få ut mer av träningar och ge dig större chans prestera bra på match!

Vi hörs!

onsdag 7 augusti 2013

Erik till NHL vore otroligt roligt och spännande

Läser i dagens Aftonblad att Erik Granqvist kan vara på väg till NHL. Ni kan läsa om det här.

Den roligaste och mest spännande hockeynyheten på länge tycker jag! Jag har ju haft det stora nöjet att träffa Erik vid några få tillfällen. Något jag uppskattat väldigt mycket! En härlig och extremt kunnig och entusiasmerande människa och mycket kunnig målvaktstränare. Helt enkelt en bra och härlig människa och målvaktstränare.

Jag tycker som sagt det vore otroligt roligt och väldigt spännande om Erik fick chansen att åka över atlanten och få chansen jobba i ett NHL-lag. En sak jag är säker på att det laget skulle INTE ångra sig. Jag tror också lagets målvakter om dom är annat än Svenskar skulle ha mycket att lära och kunna jobba mycket och förändra sitt spel till det bättre.

Generellt gällande transatlantiska målvakter så är dom ju explosiva och räddar mycket i ytterlägen. Nu är jag ju väldigt generell. Medans vi i Sverige kanske jobbar lite mer samlat och lite mer att försöka använda samma räddning vid samma lägen.

Slår vi ihop dom två stilarna får vi en väldigt intressant målvakt. Lite Henrik Lundqvist. Det är ju inte så illa! Jag tror ju att Erik skulle vara grymt bra för det lag i NHL där han om han får kontrakt. Det skulle vara grymt intressant och spännande följa hans framfart.

Av det jag hört och läst så är inte alla målvaktstränare i Kanada/USA lika noggranna och systematiska som här i Sverige. Jag säger inte att vi är bättre i Sverige även om jag tror det. ;). Men att det sätt många av våra målvaktstränare jobbar på inte finns på andra sidan atlanten. Att det skulle vara otroligt intressant att se vad en Svensk målvaktstränare kunde ta med sig härifrån.

Ett bevis på att vi i Sverige och Europa kommit längre med våra målvakter är ju dem Kanadensiska juniorligorna förbjuder Europeiska målvakter. Som sagt ett starkt bevis vi kommit ikapp och gått om. Så det ska bli riktigt kul att se vad som händer framöver!

Om, eller när Erik om han åker över har lyckats så kan det öppna dörren för och möjligheter för fler Svenska målvaktstränare att åka över atlanten och jobba i Amerikanska och Kanadensiska ligor. Något jag tror dom skulle behöva.

För i ärlighetensnamn så ligger vi ju faktiskt före dom med målvaktsutveckling just nu!

Jag hoppas ju verkligen att Erik får chansen att åka över. Vore ju som jag sagt några gånger nu otroligt roligt och spännande!

Enligt artikeln vill ju Ilya Bryzgalov fortsätta jobba med Erik. Det sammarbetet ska ju också bli sanslöst spännande att följa. Ilya som haft två riktigt tunga säsonger i Philadelphia och det ska bli kul se vad Erik kan hjälpa honom med. Jag tycker Ilya tagit ett väldigt smart beslut att välja att jobba med Erik, det kan bli ett lyckat sammarbete tror jag!

Ilya har ju allt för att vara en världsmålvakt men blev ju misshandlad av Flyers rätt mediokra försvar och att vara målvakt i Flyers verkar ju inte vara helt enkelt. Vare sig på eller utanför planen. Att jobba med Erik, få massor av feedback kanske bli mer tät, få ett lite bättre fokus så tror jag att det kan sluta riktigt roligt för Ilya! Jag hoppas få återse honom i NHL!

Vi hörs!