lördag 5 januari 2013

Intervju med Stefan Ridderwall fd Örebro

Efter att Stefan Ridderwall fick gå från Örebro. Blev lite nyfiken på hur det var med honom, hur han såg på saker och ting och hur framtiden såg ut. Så jag chattade lite med Stefan på Facebook och fick svar på lite frågor.

Vad för förklaring fick du av Örebro till det brutna kontraktet? Jag har sett två matcher med dig i år där du spelat riktigt bra. Du har klart godkänd statistik. Så det sportsliga ser ju ut ha gått bra.

Jag har spelat väldigt bra på bortaplan och mindre bra hemma, sen blev jag sjuk i december, försökte spela ändå men det visade sig att jag sedan tidigare hade väldigt lågt blodvärde som gör att man inte har någon ork. De trodde att det skulle ta för lång tid att ta sig tillbaka från det och hade väl inte tid att vänta, så de valde att gå på två målvakter och jag var inte en av dom.

Vad är planen nu? Har du redan fått några erbjudanden?

Jag har fått erbjudanden som jag varit riktigt sugen på men de har inte kommit överens med Örebro. Väldigt tråkigt.

Hur känns det att få kontraktet uppsagt mitt under säsongen?

Det kändes förjävligt, tungt och chockerande. Visste inte, och vet inte, vad man ska göra av sig själv. Det är inte bara det att jag inte kan spela och träna som vanligt utan rädslan över vad som händer nästa år. Sen så har man ju skapat sig ett liv i Örebro med flickvän och hem osv, och nu ska man bara lämna allt och flytta.

Hur fungerar det med det ekonomiska när ett kontrakt bryts? Får du lön hela tiden eller tills du hittar något nytt?

Jag får lön tills mitt kontrakt går ut, men den nya klubben måste betala det de kommer överens med Örebro om. Det är där skon har klämt.

Hur tycker du själv det har gått för dig den här säsongen?

Jag har kämpat som ett djur med att förnya mitt spel, det har varit upp och ner men ju längre det gick ju bättre spelade jag och därför kom det som en chock att man fick sparken mitt i uppgången.

Vad gör du just nu? Håller du igång på is, eller blir det bara fys? Eller vila?

Jag håller igång med fys, ska försöka hitta is när jag fått hela min utrustning av Örebro.

Vilka målvakter i Allsvenskan tycker du är bäst? Och varför?

Jag tycker Hanses i Leksand är bra. Han är lugn och samlad hela tiden. Sen finns det många bra målvakter, Lasse Johansson har varit bra i VIK och Jhonas i Almtuna.

Du har ju haft några tunga säsonger med en hel del skador och nu det uppsagda kontraktet. Har du någon gång känt att nej fan nu skiter jag i det här?

Ja, det har vart en del jobbiga tider men mycket skumma skador och sjukdomar. Det stora problemet för mig har varit kramp då jag testat allt men inte lyckats lösa problemet tills nu förhoppningsvis när jag fått medicin för mina blodvärden. Det är lite segt att behöva spela på "halvfart" för att slippa kramp i många matcher och väldigt frustrerande såklart men har aldrig tänkt tanken att göra nåt annat.

Jag har läst att du är en riktigt julälskare. Hur firade Stefan Ridderwall jul? Vad är dom tre viktigaste ingridienserna för en lyckad julafton?

Oj, svårt. Maten, kalle anka och julklappar. Sen att alla är samlade är ju grunden.

Vem är den mest fåfänga spelare du spelat med och varför?

Jocke Lundström utan tvekan!

Intressant att höra hur Stefan tagit det och det ligger ju som sagt en del i det jag skrev igår. Hockeyspelare är människor dom med. Med ett liv utanför hockeyn, en familj och hör och häpna känslor. Det finns en lägenhet, en vardag en flickvän. Det är mycket som förändras väldigt snabbt. Självklart vet ju en hockeyspelare vad som gäller, och självklart kan dom få sparken och så kanske det ska vara. Men det måste skötas på absolut bästa sätt. Som arbetsgivare har man ju ett ansvar för sina anställda.

Jag hoppas också Stefan fått ordning med kroppen och kan gå för fullt. Jag tycker han är en duktig målvakt som har det en målvakts ska ha. Tror absolut han kommer hitta en ny arbetsgivare och kunna visa han är en målvakt.

En sak jag tänkt på, är att både Tim och Stefan kommer ju från varsin rätt jobbig säsong. Stefan från att ha spelat med bottenlaget Timrå, haft skadeproblem och fått stå åt sidan för Jocke Lundström och Tim från en säsong totalt misshandlad av Djurgården där han stod en och en halv match på hela säsongen.

Undra om Örebro hade med det i sina planer och tankar då dom värvade just Stefan och Tim. Sen har dom som Stefan känner jobbat på att ändra Stefans spel lite ihop med Micke Andreasson. Sånt tar ju lite tid. Så jag tycker det känns som lite dåligt tålamod eller dålig planering av Örebro.

Tackar Stefan som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

fredag 4 januari 2013

Hockeyspelare är också människor

Har funderat lite på en sak på sista tiden.

Hur föreningar behandlar sina spelare. Man skriver kontrakt med en spelare, som han förväntas hålla till varje pris! Men hur är det med klubbarnas ansvar?

Det är ju efter Örebros petande av Stefan Ridderwall eller Djurgårdens av Johan Garpenlöv som ledare som jag funderat och tänkt tillbaka på liknande situationer som jag läst och hört om. Ena dagen hyllade och gör ett bra jobb nästa behandlas dom som dom hade pesten. Helst ska klubben slippa betala ut lönen också.

Hur klubbar bara kan riva ett kontrakt och be spelaren lämna. Dom är fortfarande anställda och får lön men får inte vara med och träna och blir tydligt instruerade att dom inte är önskvärda. I många fall får dom inte ens komma in i omklädningsrummet och hämta sina grejor.

Spelare förväntas av fans och klubbledning att visa klubbhjärta och vara trogna sin klubb och visa lojalitet i alla fall , alltid. Men klubben kan bete sig hur dom vill. Riva ett kontrakt med en spelare som i Stefan Ridderwalls fall var handplockad. Säga att han inte är önskvärd så han snudd på får gå ut bakvägen.

Ofta i sånna här fall så vill ändå inte klubben låta spelaren lämna till ett lag i samma serie. En spelare dom själva anser för dåliga att spela kvar. Men för bra att gå till en konkurent. Förklara gärna det resonemanget? Det gör det ju också väldigt svårt för spelaren att fortätta utöva sin sport och sitt yrke. I vilken annan branch hade det varit ok. Nej du Niklas du är för dålig at jobba hos oss på Shell, men du får inte börja på Statoil.

Samma med fans, när en spelare vill lämna är han en hora (ursäkta språket) svikare och pengakåt. Inte välkommen tillbaka och inte vatten värd. Levererar inte samma spelare efter fansens förväntan ska ha tjäras och fjädras och dumpas fortare än kvickt! Så med andra ord bara spelarna som ska visa klubbhjärta? Hyckleri. Eller?

Jag tycker spelare som Fredrik Bremberg som säger ifrån, som inte köper det som skriks från läktarna i vissa fall. Eller Boateng i Milan som inte accepterar rasismen. Hur kan man som vuxen eller snudd på vuxen skrika vissa saker som skriks på läktarna? Helt oförståligt! Var finns respekten? Vad ger någon rätt kalla en annan människa för hora för vad han presterar på jobbet?

Hockeyspelare är trots allt människor dom med. Av kött och blod med känslor som alla oss andra! Visst har dom bra betalt för att utföra sitt jobb. Men det gör en ju inte känslolös. Hur många av er fans skulle köpa den sortens anställning på erat jobb?

Här tycker jag det finns mycket för föreningar att lära. Hur man behandlar sina spelare/anställda. Även om man petar någon, kan man ta hand om honom. Hjälpa honom att hitta nytt jobb. Ge honom stöd om han behöver. Ringa och höra hur det är. Vara mänsklig. Inte så mycket begärt eller speciellt svårt.

Det absolut värsta är att den här behandlingen börjar redan i tidig ålder, alldeles för tidig i många fall. Att behandla 12-16 åringar på det här sättet tycker jag är helt förkastligt! Jag vet inte hur mycket psykologi det finns med på stegutbildningarna men det kanske ska vara ännu mer?!

Men det viktigaste är för ledare, tränare, sportchefer att förstå det är människor dom har att göra med!! Otroligt viktigt! Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det är ju så enkelt, något man får lära sig på dagis. Varför gäller det inte alls i sportens värld?

Skärpning!

Vi hörs!

onsdag 2 januari 2013

Olika sätt att hantera målvakter och målvaktsfrågan

Jag tycker Örebros agerande med sina målvakter är lite underligt. Om jag berömde Linköping här om dagen hur dom hade tålamod att vänta in Engstrand och under tiden lita på Andersson och Högberg spela, så gör väl Örebro tvärtom just nu.

Petar Stefan Ridderwall, av sportsliga skäl som jag har förstått. Jag har bara sett två matcher med Stefan och där har han varit riktigt bra. Han har helt ok och godkänd statistik. Ändå gör sig Örebro av med honom. För att som dom säger satsa på Tim Sandberg och Henrik Lundberg. Inget fel i det om dom nu är så missnöjda med Stefan.

Men jag vet inte jag? Nya målvaktstränaren handplockade ju Stefan. Som ju som det ser ut gjort en godkänd säsong.

Samtidigt går det ju rykten att Örebro vill kontraktera Jhonas Enroth och att dom ville köpa loss honom från kontraktet med Almtuna. Då känns satsningen på Tim och Henrik inte lika ärlig längre. Samt om NHL nu kommer igång som det finns en hel del som tyder på. Hur bra rustat är då Örebro? För Stefan har ju spelat lika många matcher som Tim Sandberg och har bättre statistik. Nu är ju inte statistik allt absolut inte, det viktiga är ju att rädda den där pucken i slutet vid uddamålsledning. Där har jag ju dålig koll som inte sett så många Örebro matcher.

Men jag tycker det är konstigt.

Samt kommer NHL igång och det inte alls var tanken att satsa på Tim och Henrik utan på Jhonas Enroth. Vad gör Örebro då? Står dom då med en tänkt andra och tredje målvakt som etta och tvåa?

Som sagt, Linköping litade på målvakterna dom hade under Engstrands skada och värvade inte in någon ny. Något jag tror fick alla deras tre målvakter att växa. Örebro petar en, säger dom ska satsa på dom som är kvar men ryktas rycka i Enroth. Vad sänder det för signaler till dom kvarvarande målvakterna?

Att vara målvakt handlar ju mycket om psykologi. Att känna förtroende.

Vilka har "behandlat" sina målvakter bäst av dom två klubbar jag nämnt här?

Vi hörs!

PS. Jag kommer INTE pubklicera kommentarer som inte håller god ton. Ni har all rätt tycka jag har fel eller någon av målvakterna i inlägget är mindre bra. Men håll en god ton!

måndag 31 december 2012

Christian Engstrand en av fem överraskningar för mig

En målvakt som jag var lite tveksam till innan säsongen var ju Linköpings Christian Engstrand, jag funderade på om han skulle klara av att kliva fram och ta över efter Norrena och leverera som första målvakt. Jag måste lägga mig platt inför Christian som verkligen lyckats med just det.

Han har spelat riktigt bra hela säsongen. Fick en rätt allvarlig skada och var borta rätt länge. Kom tillbaka och gjorde en riktigt bra match mot Färjestad, fick krampabfall och kraftig vätskebrist. Missade en match till och kom tillbaka för att hålla nollan mot Timrå.

Christian har en så länge gjort en grymt bra säsong. Vilket också hans statistik visar. En räddningsprocent på 93,33, 16 spelade matcher och 11 vinster och två nollor. Han ger verkligen sitt lag chansen att vinna varje kväll med sitt spel.

Jag skrev ju om Christian för ett tag sedan och att jag var lite frågande till hans fokus. Något jag i dom senaste matcherna tycker ser bättre ut. Så fokus är inget problem, inte nu i alla fall. Christian har verkligen kommit upp stort den här säsongen.

Jag tror många Frölundasupporters just nu är rätt tysta kring sin målvakt som jag tror dom kritiserade väldigt mycket tidigare under säsongen. Även media har tystnat kring den massiva kritik som Julius Hudacek fick, då dom hittade billiga mål varje match han spelade. Just nu ligger Julius två i målvaktsligan och spelar en riktigt bra hockey där han ger Frölunda chansen vinna varje match!

Både Frölunda och Linköpings ledning har agerat riktigt bra kring sina målvakter. Frölunda har fortsatt ge Hudacek förtroende och låtit honom spela, vilket ju betalat av sig. Jag tror ju att hade dom kunnat ta in Henrik Lundqvist så hade dom ju gjort det. Men det är ju mer en lag och ett tvång att man måste om man får chansen!! I Linköping har dom visat att dom tror på sina två målvakter Christian och Andreas Andersson, då dom inte tog in en ersättare då Engstrand var skadad. Istället lyfte dom upp junioren Marcus Högberg som fick tre matcher i Elitserien. Något jag absolut tror dom kommer få igen i tre målvakter med bättre självförtroende. Bra jobb av Frölunda och Linköping!

Tänkte göra en liten lista, något jag ju gillar. Det vet ni som följt med i bloggen. Topp fem blir det och det gäller målvakter som överraskat positivt på mig.

1. Bernhard Starkbaum, Modo
Bernhard hade jag ingen aning om vem det var, och ganska låga förväntningar. Jag var nog inne lite på att Alsenfelt skulle få förtroendet och det var väl kanske även det Modo tänkt. Men då Alsenfelt inte alls fick till sitt spel så har Bernhard sakta växt in i Modotröjan och spelar nu en riktigt bra hockey där han ger Modo chansen vinna varje match och förlorar dom är det inte på grund av målvakten.

2. Christian Engstrand, Linköping
Som sagt, jag trodde kanske inte riktigt Christian skulle klara kliva upp som en så solklar etta och riktigt bra Elitseriemålvakt. Inte första säsongen i alla fall. Se även här ovan.

3. Julius Hudacek, Frölunda
Julius var ju riktigt bra i Södertälje. Men det är ändå Allsvenskan och jag var lite tveksam till att Julius skulle klara av att ta steget upp och spela lika bra. Hans start på säsongen gav mig ju rätt. Men nu har han verkligen spelat upp sig och levererar riktigt stabilt målvaktsspel.

4. Joakim Lundström, Timrå
Jocke har fortsatt där han slutade förra säsongen. Med riktigt bra spel, samma spel som räddade Timrå kvar i Elitserien förra säsongen. Tyvärr verkar utespelarna i Timrå inte kunna ta till vara på Jockes storspel och kvalserien känns som en realitet för Timrå även i år. Men ingen skugga ska falla på Jocke som absolut gör det han kan för att hålla Timrå kvar!!

5. Fredrik Norrena, Växjö
Jag trodde ju Fredrik var slut, och att han såg en chans lyfta några till feta lönecheckar innan plocken las på hyllan. Så fel jag hade. Fredrik har spelat bra i Växjö. Visst han blandar och ger lite, men är fortfarande en riktigt bra målvakt som när han vaknat på rätt sida är snudd på omöjlig göra mål på! Vilket hans fem nollor denna säsong visar, det är han också delat bäst med i serien.

Nu säger jag inte dessa målvakter är dom jag tycker varit bäst så här långt, men dom har överraskat mest på mig!

Vi hörs!