lördag 17 september 2011

En liten revansch för Tellqvist

Jag tror ju inte Mikael Tellqvist är en skadeglad person, det är inte den bild jag fått av honom dom gånger jag träffat honom. Tvärtom en grymt ödmjuk och snäll kille. Men ikväll, på bussresan hem från Stockholm med tre poäng i plocken och en riktigt bra match mot Djurgården tror jag livet känns lite extra bra.

Ett Djurgården som mer eller mindre öppet ratade Tellqvist som var helt öppen med att han ville hem till Djurgården. Ett Djurgården som valde Gustaf Wesslau istället. Ett val jag inte säger så mycket om, ja visst jag ville ha Tellqvist tillbaka. Men kan förstå Djurgården till viss del, Tellan är ju några år äldre och inte så mycket bättre målvakt än Gustaf.

Jag gillar dock den stilen som Tellqvist representerar lite mer än den Wesslau spelar med. Tellqvist är lugn och jobbar med små medel. Placeringsäker, jobbar med små medel, små rörelser. Medans Wesslau är mycket mer explosiv, jobbar stort med yviga rörelser och väldigt långt ut.

Jag kan tycka att Wesslau ofta sätter sig själv i svåra lägen genom sitt väldigt agressiva spel. Han attackerar puckarna med full aggression varje gång och hamnar ofta långt utanför målgården, och kan sätta sig i knepiga situationer.

Jag gillar ju målvakter som Tellqvist, Gerber, Fasth som spelar ett enkelt, tight, "smått" spel med små rörelser och med bra placering.

Men som sagt en helt oket bussresa hem för herr Tellqvist och min kollega den alltid ödmjuka och filosofiska Maciej Szwoch!

Ja en revasch för hela Modo som sågats längs med fotknölarna som fuskbygge och är redan utanför elitserien enligt media. Media är ju kände för rim och reson i sina artiklar. Spelar Modo som idag är dom ett lag för slutspel!

Vi hörs!

Intervju om skador och förebyggande med Mattias Ahlstrand

Jag har på Facebook och i min mail fått lite frågor kring skador, mest om ljumskar. Så jag skickade iväg ett mail till Tre Kronors naprapat Mattias Ahlstrand med lite frågor i ämnet skador, ljumskar och gå på is.

Finns det saker man bör tänka på efter en tung försäsong då man går på is? Finns det skador som är "vanligare" just då?

Tänka på att få en progressiv belastnings ökning när vi går på is. Detta då vi kommer på nytt under lag och helt andra ytterlägen som vi jobbar i på isen än under fysträning. Kankse inte så ofta vi skadar oss under denna period men många gånger överbelastningar som kan leda till skador om vi nonchalerar dessa.

När försäsongen är slut, är det något man bör tänka på då det gäller träningen? Ska man Träna ner sig till isen börjar?

Nej, inte tränar ner sig då ökar risken än mer för överbelastning när vi går på is.

Många målvakter får ju problem med ljumskar. Hur ska man behandla och träna efter en sträckt ljumske?

Min rek efter "sträckt" är cirkulation och aktivering av muskel. Undvika stretching/töjning.

Hur ska man som målvakt träna för att förebygga ljumskproblem och höftproblem?

Kontinuerligt jobba med bra styrke övningar för höft och ljumske, på is träna kontinuerligt i ytterläge för att hitta och bli stark i djupa positioner.

Har du några bra tips på hur man som målvakt ska underhålla kroppen, dels under hela säsongen och efter varje pass?

Hitta rutiner för uppvärmning, jobba med svaga område, inte missa nedvärmning. Inte missa återhämtningsmål direkt efter varje pass med skridskorna på!

Där har ni lite svar och tips från Mattias. Undrar ni vem Mattias är så kan ni besöka hans hemsida här. Eller läsa om honom här.

Tackar Mattias som tog sig tid igen.

Vi hörs!

Några små korta med Mattias Persson

Efter att fått svaren från Luleås Johan Harjo på mina små korta, var jag ju tvungen att skicka frågorna och en länk till Johans svar till fåfängpåhoppade Mattias Persson.

Hans svar lät så här.

Tjena! Läste precis Harjus svar på dina frågor o jag är faktiskt beredd att hålla med om alla svar o skulle svarat samma utom på fråga nr:2 där skulle jag svarat johan Harju. Det finns en tanke bakom allt han tar på sig från topp till tå o kan säga att hans frilla ligger lika snyggt kl 07,00 på morgonen som 22,00 en fredag kväll:)

Så en sammanfattning blir ju då så här.

Vem är lagets största slarver?

Ojdå, svårt när inte Linus Omark är kvar i laget men skulle säga Kim Karlsson.

Vem är mest fåfäng i laget?

Johan Harju. Det finns en tanke bakom allt han tar på sig från topp till tå o kan säga att hans frilla ligger lika snyggt kl 07,00 på morgonen som 22,00 en fredag kväll:)

Vem är nya juniorer rädda för första gången dom kommer in i omklädningsrummet?

Greppa, våran materialare. Är lite tufft som junior och gå fråga om nya grejer.

Vem vinner interna poängligan?

Niklas Olausson

Vem vinner interna utv. Ligan?

Lukas Kihlström

Vem är lagets clown?

Niklas Olausson, det ska snackas så mycket skit, ljugas och kryddas! Man ska inte tro ett ord vad han säger!

Tackar Mattias som tog sig tid svara!

Vi hörs!

torsdag 15 september 2011

Rätt och fel

Vad är egentligen rätt och fel när du står i mål?

Jag pratade ju igår om att jag inte gillar när man blir kvar i eller går ned i butterfly då det inte behövs. Alltså i onödan.

Det finns ju fler saker jag reagerar på, onödigt hög plock, onödigt brett mellan bena i grundställning, plocken väldigt tajt in mot kroppen (dubbeltäck), klubban för tight in mot skridskorna. Ja det finns massor av saker och detaljer att anmärka på.

Men, vad är då rätt och vad är då fel?

Ja alltså rätt för en målvakt är ju att rädda pucken, fel är att släppa in den.

Eller hur!

Men, om jag agerar rätt, står rätt, har handskarna rätt. Eller rätt och rätt mera smart kanske.

När jag ser en målvakt ha en plock som jag tycker är onödigt hög i grundställning eller som är framför magen så han dubbeltäcker, brukar jag påpkea det. Fråga om han/hon vet varför han står som han/hon gör om det finns en tanke bakom.

Svarar målvakten ja, och kan förklara varför den står som den gör eller agerar som den gör. Köper jag det, jag brukar fråga om han/hon testat på något annat sätt. Men om målvakten inte vet, inte har en plan utan bara gör brukar jag försöka få han/henne att ändra, göra om göra rätt.

För vet du inte varför du står "fel" finns det ingen anledning att fortsätta med det. Har du inte en plan med ditt spel och du kan förbättra det med små medel så tycker jag man ska försöka göra det.

Så kolla eran grundställning och kika om det finns små detaljer att ändra och saker att göra bättre! Du vill ju vara så stor som möjligt och så rörlig som möjligt.

Är du det?

 Men i slutändan gäller det ju att rädda puckar och hur du gör är ju helt ovesäntligt, så länge du gör det!

Vi hörs!

onsdag 14 september 2011

Kom upp från butterfly

Jag satt och tittade på Elitseriepremiären igår. Äntligen är det hockey på TV igen! Frölunda tog emot Växjö hemma i Scandinavium, Frederik Andersen mot Martin Gerber. Vilken match det blev för oss som gillar målvakter!!

Martin Gerber var grymt bra och visade att han kommer betyda massor för Växjö i årets elitserie, och Frederik höll nollan i sin debut i Elitserien och visade att han absolut kommer slåss om platsen som etta i Frölunda på allvar!!

Men en sak jag tänkte på då jag såg Frederik spela, något jag sett många yngre målvakter göra tex Mark Owuya förra säsongen i Djurgården.

Att man blir kvar i butterfly längre än nödvändigt, på ,långa returer eller då egna laget erövrar pucken och vänder spelet. Att man då egna laget eller motståndarna transporterar pucken bakom mål så gör målvakten förflyttningen från stående och ner i butterfly.

Jag gillar inte att målvakter går ned i butterfly i "onödan". Blir det en lång retur så upp i stående igen för att vara mer redo. Förflyttas pucken bakom mål gör en stående förflyttning så du är mer redo. Självklart kommer motståndarna in köksvägen kan du gå ned i butterfly.

Men jag gillar inte det här att använda butterfly som en "standard" förflyttning.

Det är vad jag tycker, vad tycker du?

Vi hörs!

För alla målvaktsälskare!

För er som har lite extra kärlek till killen längst bak kan jag varmt rekomendera Stefan Ladhes blogg just nu, där han går igenom alla målvakter i Elitserien!

Kika in här, läs och njut!

Vi hörs!

tisdag 13 september 2011

Nedsläpp i Elitserien Gerber - Andersen

Ikväll startar elitserien upp med en match, Frölunda - Växjö.

Tycker det är riktigt kul att hockeyn drar igång igen!!

Ska också blir grymt kul att se Martin Gerber tillbaka i elitserien. Jag tror efter visst funderande sedan sist jag skrev om det att Gerber kommer göra en riktigt bra säsong. Han kommer absolut rädda en hel del poäng för sitt Växjö.

På andra sidan isen skall tydligen Frederik Andersen vakta Frölundas kasse. Ska bli kul att se hur han sköter sig också. Frölunda har ju i år två unga spännande målvakter som det ska bli roligt att följa hela säsongen.

Snart nedsläpp!

Vi hörs!