lördag 23 mars 2013

Självförtroende och ödmjukhet

Två egenskap jag tror är oerhört viktig för att bli så bra du kan som hockeyspelare.

Ödmjukhet och självförtroende!

Dah, tänker ni. Vilken raketforskare han är den där Niklas!!

Men jag ska utveckla det lite.

Självförtroende, alltså att tro på dig själv. Ha förtroende för din kunskap och möjlighet att prestera.

Ödmjukhet, alltså att inte bli kaxig och få för stort huvud då det går bra.

Men det är ju mer än så jag lägger in i dessa ord.

Du måste ju självklart tro på dig själv tro det du gör är rätt och bra för dig. Samtidigt som du måste lyssna på andra ta till dig kritik och värdera den och sen bestämma hur du ska göra med den. Det är långt ifrån säkert att det alla tränare säger till dig är bäst för dig, då måste du värdera om det är bäst för laget. För ingen spelare är större än sitt lag.

Men, du måste ju som sagt också tänka på din utveckling och då kanske vissa råd och tips du får inte är dom rätt eller dom du ska lyda. Där är det viktigt vara ödmjuk. Lyssna, ta in värdera och sen bestämma hur du ska göra. Det är också viktigt du pratar med den du får råden av (om det är en tränare i alla fall) och berätta hur du tänker och känner.

Men en grymt viktig egenskap och som också handlar om vanligt sunt förnuft och bra uppfostran är ju att verkligen lyssna på dom råd och tips tränare ger dig. För om en tränare tar sig tid att ge dig individuell feedback är det absolut minsta man kan begära av dig att lyssna på dom.

Jag har vid flertalet tillfällen varit med om spelare som inte ens lyssnar. Dom kan till och med ha sagt "jag kan inte det där" "jag klarar det inte" och sen när jag vill hjälpa dom, komma med tips och ger råd. Så lyssnar dom inte ens. Hur tänker man då? Det är ju inte bara oerhört respelktlöst mot mig eller den tränare som tar sig tid att hjälpa utan också rätt dumt.

Jag säger ju inte att jag eller andra tränare har svar på allt och kan hjälpa till med alla sorters problem. Men om du inte ens lyssnar får du ju aldrig veta det.

Så ta dig tid att lyssna och diskutera. Sen bestämmer du själv om du vill lyssna och ta till dig. Eller om du vill lyssna och inte tycker tipset passar dig.

Men, alltså ytterst viktigt att du tror på dig själv och ditt kunnande och har självförtroende i det du gör. Även tror på att du kan lära dig kan bli bättre. Självförtroende!

Samtidgt som du är öppen för tips, förslag och att ta emot hjälp. Inte sätter dig själv före laget och är en bra lagkamrat och kompis. Ödmjukhet.

Vi hörs!

tisdag 19 mars 2013

Luongo & Schnider - Best friends for life

Det var ju en hel del snack om Roberto Luongo och Corey Schneider i sommras och att Corey skulle ta över som etta och Roberto skulle trejdas.

Rätt rolig video i ämnet och med stor humor och ironi!




Vi hörs!

söndag 17 mars 2013

Problem för målvakter i Flyers

Philadelphia Flyers.

Ett lag som ju haft lite problem på målvaktssidan några säsonger nu. Eller om det nu är försvarsspelet som inte klickar så bra? Jag har inte sett Flyers så mycket varken i år eller förra. Men det är ju en berättigad fråga.

Ilya Bryzgalov spelade otroligt bra i Phoenix och var en av dom bättre i NHL. Kommer till Flyers och har inte alls kommit upp i den nivån.

Sen har vi Sergei Bobrovsky som spelat i Flyers några år, inte med några lysande resultat att prestera. Går till Colombus ett av NHL sämsta lag förra säsongen och spelar drömhockey och är riktigt bra mellan stolparna.

Bryzgalov 27 starter, 2,78, 89,9 med 13 vinster.
Bobrovsky 20 starter, 2,00, 93,2 med 9 vinster.

Så en andra, tredje målvakt från Flyers blir trejdad till Blue Jackets och blir plötsligt en toppmålvakt i NHL. Medans hans gamla förstamålvakt fortfarande har problem att få till det.

Så vad är det som är problemet i Flyers? Dåligt försvar? Har dom inte anpassat sitt försvarsspel efter Bryzgalovs sätt att spela? Eller har Bryzgalov helt enkelt blivit sämre?

Jag tycker ju det här är intressant varför har målvakter så knepigt att prestera i Philadelphia? Det blev ju extra tydligt just i år då Bobrovsky lämnar Flyers där han väl i ärlighetens namn var rätt medioker nu är en av NHL:s hetaste målvakter.

Vad tror ni? Har vi någon Flyers fan som läser och har en teori?

Vi hörs!

Nu får ni facit, har ni gjort rätt?

Slutet av säsongen är här, slutspel, kval och sista cuperna ska spelas innan grejorna ska få vila över sommaren.

Det är nu ni får facit alla målvakter där ute!

Tränade ni rätt och tillräckligt på försäsongen. Finns energin och orken där att spela bra matcher i slutet av säsongen. Nu när matcherna gäller som mest.

Det gäller ju inte bara kroppen, utan även knoppen. Att orka ladda om, att orka hålla fokus.

Då gäller det ha tränat bra under sommaren, och hållt kroppen fräsch och hel under säsongen för att kunna prestera på topp nu när det gäller som mest.

Att inte bli för trött, eller inte orka hålla fokus för att kroppen är för trött och det finns för lite energi att ta av. Så nu får ni facit. Kan ni prestera på topp nu när det behövs som mest så gjorde ni saker rätt under försäsongen och under säsongen.

Om ni inte riktigt orkar med nu, och inte spelar så bra som ni kan och vill så har ni kanske slarvat med mat, träning eller sömn under säsongen? Eller jag skulle tro att ni HAR slarvat!

För att orka både fysiskt och psykiskt gäller det att kroppen har sköts under lång tid så du inte behövt ta av "reserver" för då är chansen stor att energin är slut nu.

Som sagt det handlar ju inte bara om att orka fysiskt, kanske minst om det för det tror jag dom flesta av er gör. Men att orka hålla fokus, orka vara mentalt på högvarv fortfarande.

Om ni kände att nej energin, närvaro och fokus tog slut när jag behövde den som emst är det nog läga för dig att analysera din säsong och se vart du har slarvat? Har du tränat på bra på försäsongen och under säsongen. Du har inte fuskat med underhållsfys? Har du ätit bra under hela säsongen? Fyllt på med kolhydrater och sett till ha max med energi i kroppen? Har du sovit bra, eller har det blivit för mycket tv-spel eller jagande av tjejer/killar?

Vill man bli så bra man kan, gäller det att vara nogrann med alla bitar, och det gäller ju inte bara Henrik Lundqvist. Utan även er junior och pojklagsmålvakter. Kanske ännu mer för er unga målvakter som fortfarande ska växa på längden. Där går en hel del energi åt av att bara växa och kanske komma i puberteten. Så ni måste sköta er än mer, sen ska ni orka ha fokus och energi i skolan också. Så ni måste verkligen sköta mat och sömn extra bra. Det ens för att orka träna och ger er själva chansen att prestera på kvällarnas träningar.

Så, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål. Ska ses till att hinnas med. Innan ni lägger er i tid och får bra med sömn! Då ger ni er chansen att få göra reklam för Head & Shoulders om 5-10 år. Ja och stå i mål i NHL också...

Vi hörs!

Många Svenska NHL målvakter

Det är riktigt roligt att se hur många Svenska målvakter som spelar i NHL just nu. Vi har ju Henrik Lundqvist, Anders Lindbäck, Viktor Fasth, Johan hedberg som spelat riktigt mycket. Sen har vi Jacob Markström, Robin Lehner, Christopher Nihlstorp, Jhonas Enroth och Jonas Gustafsson. Vi har alltså fyra som spelar mycket och fem som spelat. Så nio Svenska målvakter som spelat NHL hockey den här säsongen. Att jämföra med Finlands sju, men då är det en som "bara" suttit på bänken en match, så egentligen sex. Dock är alla dom sex målvakterna mer eller mindre ettor i sina lag och alla har startat minst tolv matcher.

Men visst är vi Svenskar på väg ifatt och förbi Finnarna som länge har haft bra många fler målisar i NHL. Men som sagt vi är på g.

Det jag tycker är roligt är att dom unga Svenska målvakterna visar prov på bra moral och kämpatakter. Då dom åker över och inte ger upp. Både Markström, Lehner och Enroth har ju fått kämpa på i AHL innan chanserna har kommit. Lehner och Markström är ju inte riktigt ordinarie i NHL ännu men det tror jag bara är en tidsfråga då båda spelar riktigt bra i AHL. I AHL har vi ju Niklas Svedberg på en sjunde plats i målvaktsligan, Nihlstorp ligger nia och sen Magnus Hellberg på en trettonde plats.

Så visst ser målvaktssituationen riktigt bra och rolig ut för Sverige!

Den satsningen förbundet startade för några år sedan börjar verkligen ge utdelning och har gjort några år. Där Thomas Magnusson jobbat på bra med matrial, konvent och besök ute i föreningar. Där vi utbildar många målvaktstränare och många målvakter får hjälp ute i sina lag.

Där tror jag dock vi ligger en bit efter finnarna där vad jag hört och förstått dom flesta föreningar har MINST en målvaktstränare. Många har flera. Så vi har en bit kvar att klättra. Tänk hur bra vi blir då!

Men som sagt. Jag gillar det jag ser hos unga Svenska målvakter som åker över, som är beredda utan gnäll att kämpa på i AHL några säsonger. Lehner och Markström är ju riktigt bra exempel på det, målvakter som spelat flera riktigt bra säsonger men ändå inte riktigt fått chansen i NHL. När dom väl lyfts upp pga skador har dom levererat bra hockey för att ändå åka ner i AHL igen då andra målvakter kommit tillbaka efter sina skador. Sen har vi Eddie "storken" Läck som gjort två bra säsonger i AHL och står på gränsen till Vancouver men som tyvärr rehabar från en höftoperation just nu. Håller tummarna han är tillbaka på isen så snabbt som möjligt!

Det är ju mycket politik där borta. Vilket sorts kontrakt du har, hur ser det ut mot lönetaket mm. Men Lehner och Markström har krigat på. Inget gnäll, utan låtit hockeyn visa istället. Jag tror om inte båda blir en av två i sina NHL lag redan i år så är dom det båda två nästa år. Då har dom utan gnäll låtit sitt spel visa var dom hör hemma precis som Jhonas Enroth gjort, och belönats med ett envägskontrakt med Buffalo inför förra säsongen.

Vi hörs!