lördag 14 april 2012

Intervjuserie om hur det började med Jonathan Bjurö

Som det ser ut just nu kommer idag sista intervjun med hur det började. Idag Med Jonathan Bjurö.

När började du med hockey?

Jag började spela hockey när jag var 6 år gammal i Jonstorp utanför Ängelholm.

Höll du på med flera sporter då du var liten?`Vilka?

Jag höll på med en del sporter när jag var liten, jag testade runt innan jag fann den största glädjen i ishockeyn. Jag spelade fotboll, golf, tennis och hockey. Förutom hockey som jag kände va roligast hela tiden tyckte jag att tennisen var rolig men hockeyn var nummer 1 väldigt tidigt för mig.

När började du satsa på enbart hockey?

Jag ville hela tiden bli något inom hockey, målvakt som utespelare. Det var min dröm, men jag la ner all tid på hockeyn när jag var ca 13-14 år.

Vad hade du för inställning till hockeyn när du var liten 9-12 år?

Då var hockeyn höjdpunkten, det var de man såg fram emot, träningar efter skolan och matcherna på helgerna! Jag drömde om NHL och jag ville bli bäst.

När började elitsatsningen? 

Jag fick känna på alags hockey i tidig ålder, jag var med Jonstorps Alag när jag var U16 spelare. Efter det fick jag chansen i AIKs hockeygymnasium och vid den tiden började nog den ordentliga satsningen, jag har hela tiden velat bli bäst men de var i den åldern som man försökte sätta dom orden till handling mer och mer.

Fanns det tid för spontanidrott? Vilka höll du på med?

Jag spelade väldigt mycket landhockey, blev varje helg med antingen kompisar eller min bror.

När började du stå i mål? Stod du ”bara” i mål direkt eller altenerade du?

Jag ville bli målvakt ganska tidigt och ville alltid stå i mål på landhockeyn. Tjatade mig till att få stå en träning för första gången i U9. Sen alternerade jag och en annan varannan träning osv för att inte ställa sig i mål direkt vilket inte jag tycker man ska göra. Då missar man mycket i spelet och skridskoåkningen som är väldigt viktig som keeper.

Hur var dina föräldrars inställning till sport och hockey? Ville dom du skulle prova allt du ville?

Mina föräldrar har varit väldigt hjälpsamma med t.ex. skjuts, till och från träningar. Allt jag har velat testa på har jag fått göra och utan dem hade jag aldrig varit där jag är idag.

Hade dom några krav på dig i ditt idrottande?

De enda krav var att i unga år att skolan skulle gå först, gjorde jag inte den ordentligt så fick jag inte träna heller. De har hjälpt mig och sporrat mig för att bli en bättre målvakt så inga krav inom ishockeyn har jag aldrig haft.

Vad tyckte dom om att du valde att bli målvakt?

De har inte tyckt någonting utan alltid stöttat mig i med och motgång vad jag än har gjort.

Vilka råd skulle du vilja ge till unga killar som vill bli målvakt?

Mitt råd är att ställ dig inte i mål de första du gör utan alternera så länge de går, de tror jag är väldigt viktigt. Håll på med så många idrotter som möjligt för du har alltid nytta av något i någon annan sport. Att säga någon ålder är fel utan du känner själv när de är dags att göra ditt val. Glädjen och där du känner passionen, de är den sporten/positionen du ska satsa på!

Tackar Jonathan för att han tog sig tid!

Vi hörs!

torsdag 12 april 2012

Dela eller uttalad etta?

En sak jag funderat lite på efter denna säsong.

I serien har ju en del lag låtit målvakterna dela rätt mycket på uppgiften, i Luleå har det fungerat utmärkt där båda målvakterna vairt bra. I Timrå har det ju fungerat sämre där ingen av målvakterna fick någon bra kontinutet i sitt spel, varken Ridderwall, Lundström eller Ahlqvist fick till det riktigt bra. Det blandades och gavs. I Brynäs fungerade det också okey med delad syssla.

I Skellefteå kom inte riktigt Hadelöv upp i standard medans Eriksson gjorde det riktigt bra. I HV spelade Larsson bra enligt siffrorna men ledningen var inte riktigt nöjda och matchade in Andersson i slutet som spelade bra.

MEN.

Sen kommer slutspelet och kvalserien. Där lagen som satsat på en målvakt lyckats klart bäst. HV71 hade problem och bytte målvakt åkte ut i kvarten, Luleå hade problem och bytte målvakt åkte ut i kvarten.

Är det så att i ett slutspel får man ut mest av målvakten om han känner att han har fullt förtroende. Att han vet att en dålig match inte gör att han petas? Jag tror det.

Kika på Joakim Lundström i Timrå, som hade en godkänd säsong i Elitserien. Men där han blandade och gav. Först en kanon match sen en mindre bra. För att sen få maximalt förtroende och göra en grymt bra kvalserie! Med en räddningsprocent på 90.03 och 3.13 insläppta per match för att sen med fullt förtroende i Kvalserien ha 93.1 och 1.98 insläppta per match. En markant förbättring.

Jag tror absolut vetskapen av att han var etta i Kvalserien har hjälpt honom. Självförtroendet är ju grymt viktigt som målvakt och att veta ledningen tror på dig ger ju självförtroende.

Så i slutändan tror jag nog på att ha en uttalad etta, men att låta honom vilka då och då. Jag tror ju att tex Gustaf Wesslau kunnat göra en ännu bättre kvalserie om han inte spelat så oerhört mycket. Gustaf har ju räddat Djurgården under hela säsongen. Men jag tycker han tappade lite av det fina spelet i Kvalserien. Kanske kunde han hållit samma fina nivå med lite mer vila under säsongen?

Foto: Anders Gradin


Vad tänker du i ämnet?

Vi hörs!

tisdag 10 april 2012

Intervju med Tim Sandberg om att ha en tuff säsong

Det är ju inte alltid hockeylivet är som man vill att det ska vara. Någon som fått uppleva det i år är ju Djurgårdens Tim Sandberg. Som efter bra inhopp förra säsongen fick chansen som tvåa i DIF efter Gustaf Wesslau i år. Efter en bra försäsong fick Tim chansen i omgång fyra mot Luleå där det blev 2-5 förlust och en tung match både för Tim och för Djurgåden.

Efter det fick inte Tim fler chanser i målet utan Wesslau stod 61 raka matcher. Jag personligen tycker ju det är konstigt. Dels tror jag ju även om Wesslau sagt han gärna spelar mycket och inte har något emot det att han mått bra av att få vila lite. Jag tycker ju tex inte han kom upp i lika bra spel i kvalserien som i Elitserien. Nu är det ju inte alls säkert han spelat bättre av att få vila.

Men jag förstår inte ändå, om nu inte Djurgården trodde mer på Tim än så. Varför kontrakterades han i så fall? Nej trist och konstigt tycker jag.

Dock är det ju om än en man inte vill uppleva så en upplevelse och erfarenhet som man måste försöka göra det bästa av. Jag skickade iväg ett mail till Tim med lite frågor som han tog sig tid att svara på.

Hur har säsongen varit mentalt i år? 

Hela säsongen har ju varit väldigt tuff både för mig personligen men framför allt för laget. Vi hittade tyvärr inga vägar för att vinna matcher och att stå på sidan och titta på hela tiden har självklart varit väldigt frustrerande.

Hur motiverar du dig att träna vidare och hela tiden ge allt?

Jag har bara fortsatt fokusera på mitt spel och jobbat väldigt hårt varje dag för att ge mig själv förutsättningar för kommande matcher och säsonger. Något annat har inte funnits i mitt huvud.

Känner du att du blev väl hårt "dömd" av en mindre bra insats, och aldrig egentligen fått chansen visa vad du går för?

Under försäsongen hade jag en bra känsla med bra spel på isen i ryggen, sen valde Hardy att gå med Gustaf de sista matcherna i Trophy. Sen fick jag stå match 4 i Elitserien, vi förlorar mot Luleå borta med 5-2. Efter det fick jag inte starta en enda match på 61 matcher, något mer än så behöver jag inte säga.

Jobbar du något med det mentala?

Inget mer än att bolla tankar och sådant med nära och kära. Så inget professionellt. Skulle dock gärna testa det.

Har du någon gång under säsongen känt "fan nu skiter jag i det här?"

Absolut inte, när jag var yngre så sa alltid min kloka farmor "Ge aldrig upp" och det kommer jag aldrig göra. Nu är man en erfarenhet rikare och det gäller att ta lärdom och blicka framåt.

Jag har hört att du är en av dom som tränar hårdast i DIF, mycket extra gym tex. Har det alltid varit så eller har det varit ett sätt att visa dig själv och coacherna du är redo och att du ger allt?

Det funkar ju så att om du inte spelar matcher så får du se till att behålla styrka och uthållighet på annat sätt och därför har jag kört relativt mycket extra gym osv under is-säsongen. Coacherna sitter i sitt tränarrum och inte på gymmet så dom bryr sig nog inte, däremot för en själv är det viktigt med självdisciplinen, har du inte den kommer du ingenstans i den här branschen.

Foto: Niklas Persson

Har du några tips till unga killar och tjejer där ute som är 2:a och inte får spela mycket?

Fokusera inte på vad andra tycker eller vad folk säger om dig negativt, det får en bara att känna sig mindre och mindre. Fokusera istället på att alltid tävla hårdast och målinriktat, sätt upp mål vad du vill förbättra och jobba mot det. Och sen det viktigaste, sluta ALDRIG tro på dig själv, för om du inte gör det, vem ska då göra det?

Hur ser framtiden ut för dig Tim? Blir du kvar i DIF eller blir det något annat?

Jag har inget svar på det än, Denna gång ska jag känna att klubben vill satsa på mig till 100 % och att jag är där för att vara en viktig del av laget. Nu jag ska utvärdera denna säsong, slänga den åt fanders och komma tillbaka bättre än någonsin i slutet av Juli oavsett var jag än spelar.

Mycket kloka och ärliga svar av Tim. Han sätter fingret på en del saker som jag tycker är grymt viktiga i en situation som Tim hamnat i. Dels att fortsätta ha diciplin och träna på om möjligt ännu hårdare. Att inte sluta tro på sin egen förmåga. Att utvärdera säsongen även om det varit en skitsäsong.

Bra tips och bra ord för er som kanske har en tung säsong och inte får spela så mycket som ni vill.

Vill tacka Tim som tog sig tid och svarade på mina frågor även om dom inte var så roliga den här gången!

Passar också på att önska Tim lycka till nästa säsong var han än spelar.

Vi hörs!

Intervjuserie om hur det började med Niklas Lundström

Idag kör vi en intervju med Niklas Lundström om hur allt började.

När började du med hockey?

När jag var 4-5 år

Höll du på med flera sporter då du var liten?`Vilka?

Jag spelade fotboll och innebandy också

När började du satsa på enbart hockey?

När jag var 12-13 år

Vad hade du för inställning till hockeyn när du var liten 9-12 år?

Det var det roligaste som fanns

När började elitsatsningen? 

När jag började träna med micke wernblom för 5-6 år sen så tog jag ett stort steg

Fanns det tid för spontanidrott? Vilka höll du på med?

Det har det alltid funnits och finns fortfarande, fotboll, bandy på gatan, inlines allt möjligt

När började du stå i mål? Stod du ”bara” i mål direkt eller altenerade du?

Tror de va när jag var ungefär 11 år som jag började bara stå i mål innan var jag både utespelare och målvakt men mest målvakt.

Hur var dina föräldrars inställning till sport och hockey? Ville dom du skulle prova allt du ville?

Dom har alltid varit öppna för alla sporter och jag har fått testa spela det jag ville

Hade dom några krav på dig i ditt idrottande?

Jag kände inte av några krav hemmifrån, de tyckte bara det var roligt när de gick bra

Vad tyckte dom om att du valde att bli målvakt?

Ingenting jag fick prova allt jag ville men pappa ville jag skulle köra motorcross

Vilka råd skulle du vilja ge till unga killar som vill bli målvakt?

Gör det som du tycker e kul å ha roligt! det är det viktigaste

Tackar Niklas som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

måndag 9 april 2012

Tankar kring föreningssamarbete

Efter att ha läst Magnus inlägg och skrivit om det själv. Så började jag fundera. Jag jobbar ju inte ute i en klubb så jag kan vara ute lite på djupt vatten här.

Men något jag tror vore bra är att inför varje säsong och någon gång under säsongen samla ihop alla föreningens tränare och målvaktstränare och ha möten hur man kan få träningarna bättre och mer matchlika. Att ta hjälp av varandra för att få fram bästa möjliga träning.

På så sätt kan papporna som tränar knattelagen få hjälp av tränare som tränar juniorer och a-lag och alla tränare kan få lära sig om målvaktsspel av målvaktstränarna. Att dela med sig av övningar och komma på nya övningar.

För kunskapen bland 10-20 tränare är ju så klart högre än kunskapen hos en tränare. Så att ha en helg eller en dag med workshops någon föreläsning och byta ideer och tankar med varandra. Det är något jag tror skulle vara grymt bra! Vid ett sådant tillfälle kan man ju hyra in en målvaktstränare om man inte har någon i föreningen, kanske ta in en elitserietränare för en föreläsning.

Ett ämne jag tror vore grymt bra att ta expert hjälp kring är ju fys och sommarträning. Där jag tror många tränare bara kör på som dom själva gjorde då dom spelade för 10 - 20 år sedan. Här precis som vid målgörande tror jag det finns massor att lära och ändra på i dom flesta lagen där ute.

Vad tror ni tränare som läser härom att ha sånna möten som jag beskriver? Är det något ni har? Hur fungerar samarbetet inom föreningar?

Dela väldigt gärna med er av era erfarenheter och tankar här!

Vi hörs!

Viktig läsning!

Läste ett lysande blogginlägg hos Magnus på Blue Crease Goaltending idag. Jag håller med Magnus om att det är ett grymt viktigt inlägg och också ett väldigt bra inlägg, med mycket bra tankar och ideer! Mycket bra!

Magnus fyra punkter för att få bättre lagträningar.

1) Efter avlossat skott måste skytten knacka med klubban i ribban. (Om han inte arbetar på sin retur) Dett får spelarna att åka rakt mot mål efter skott. BRA VANOR!

2) Använd returslinga. Efter att skytt spelat klart, stannar han framför målvakten och jobbar på nästa skytts retur, skymmer eller annan liknande uppgift. Detta ser man ibland men inte tillräckligt ofta.

3) Börja övningen med skott, ta retur och spela klart. Efter att man gjort ett matchlikt avslut kan man i högsta fart slå flera passningar, åka i cirklar eller runt piloner hur mycket man vill. Tränignen för utespelarna blir av samma svårighetsgrad men med skillnaden att han får träna på att göra mål.

4) 4 sekundersregeln. En tränare räknar ner efter det att skytten avlossat sitt skott. 4,3,2,1…0. Skytten har alltså 4 sekunder på sig att ta sin retur. Övningen blir då mycket mer matchlik. Jag tror inte träningen blir mindre effektiv om man tar 4 sekunder längre på sig i ett försök att göra mål.

Jävligt enkla saker, som skulle öka kvaliten på träningarna avsevärt. Eller inte på träningarna i sig, men en grymt bra träning på att göra mål som i sin tur blir en grymt bra träning för målvakterna att rädda. Dom två sakerna är ju ändå det viktigaste för att vinna matcher, göra fler mål och släppa in färre än dom man spelar mot.

Lite intressanta siffror Magnus räknat ihop genom att besöka träningar.

På dem tränignarna jag såg var, 95% av avsluten, av karaktären “friläge från blålinjen”. Alltså spelaren kommer helt fri från blålinjen och skall göra mål på målvakten. Hur ofta händer det i match? INTE 95% av tillfällena i alla fall.

Varför tränar vi då på det viset?

Lite statistik från träningarna:

35% av skotten gick utanför.

2% av spelarna gick för att slå in returen.

Just dom här friläges avsluten är ju något jag själv reagerat på flera gånger. Det är ju helt galet! Att man tränar så mycket på frilägen. Hur många frilägen får man per match? Säg mellan 2-6 lite beroende på ålder och nivå. Det betyder att vi tränar ca 95% på något som är 10-15% av avsluten på en match. Då räknar jag med 20-30 skott på  mål per match. Det är ju något som är snett.

Magnus förslag med styrare/skymmare är något jag sett att tex Djurgårdens a-lag hade med på i stort sett alla övningar till och med på uppvärmingen. Samt något Stefan Ladhe berättat att dom alltid kör med i Tre Kronor också. Något jag tycker är självklart, för på det viset kommer ju dom absolut flesta skotten på match. Med någon framför mål ofta flera spelare.

Magnus Fyra förslag är ju sånt jag själv tänkt på, ja inte den med att åka fram och nudda ribban med klubban men även den är ju smart. För som sagt allt handlar ju om vanor!

Vi hörs!

söndag 8 april 2012

Mitt Stanley Cup tips

Lars Blomgren en av mina vänner på Facebook, skrev idag på just Facebook och undrade om jag inte ska tippa Stanley Cup slutspelet också. Hm, ja dum som jag är och inte har jag lärt mig av mina tidigare misslyckanden heller. Men ja här kommer mitt tipps!

New York Rangers – Ottawa Senators 4 - 3

Jag tror på Rangers som gjort sin bästa säsong sen dackefejden typ. Med en Henke som fått vila mer än något år tidigare. Jag tror målvaktsmatchen avgör och där har Rangers den bästa i hela NHL denna säsong så Rangers med 4-3

Boston Bruins – Washington Capitals 4 - 2

Svår serie, Boston är ett lag medans Washington lever mer på sina fixstjärnor. Nu har Washington fått tillbaka en viss Niklas Bäckström som började säsongen väldigt bra. Kan Ovetchkin tända till och blixtra till har Washington chansen. Men har Boston som favorit speciellt då det verkar som att Washington får komma till spel med tredje målvakten Bredeb Holtby. Medans Boston kommer med en viss Tim Thomas. Bruins med 4-2

Florida Panthers – New Jersey Devils 0 - 4

Jag tror Devils med Brodeur i kassen gör processen kort med Panthers. Panthers har visserligen en drös spelare med massor av sluspelsrutin. Men nej Devils sveper denna serie med 4-0.

Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers 4 - 3

Grymt svår serie att tippa tycker jag. Pittsburgh med ligans två bästa spelare mot Mr Universe i Flyers kassen. Hade denna serie spelats för två månader sedan hade jag tippat 4-0 till Penguins. Men nu har ju Bryzgalov spelat upp sig rejält och kommer om han fortsätter absolut ge sitt Flyers en ärlig chans. Men jag tror Pittsburgh med 4-3

Vancouver Canucks – Los Angeles Kings 4 - 1

Kommer Luongo göra ett bra slutspel i år? Spelar han bra tror jag Vancouver vinner med 4-1, svajar han som han har haft en tendens göra i slutspelet så kan det bli svårare. Men jag tror Sedinarna kommer greja detta åt sitt Vancouver, och tämligen enkelt. 4-1 Vancouver.

St. Louis Blues – San Jose Sharks 4 - 2

Sjukt knepig serie att tippa. San Jose som tidigare år mosat sig igenom serien för att floppa i slutspelet har i år strulat sig till slutspel. Ska det innebära allt lossnar och dom krossar St.Louis som varit grymma i år. Brian Elliot som för några år sedan var tredje målvakt bakom Martin Gerber och Alex Auld, men i år toppar alla listor i NHL. Men jag tror St.Louis är för tunga och går vidare med 4-2.

Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks 2 - 4

Chicago har ett riktigt spännand eoch bra lag. Kan Crawford komma upp stort så tror jag dom får en tämligen enkel resa vidare. Gör han det inte, så kan det gå hur som helst. Men jag tror på Krüger och killarna med 4-2 i matcher.

Nashville Predators – Detroit Red Wings 4 - 2

Knepig serie, Nashville har något på G. Nu när dom plockade in artisten och otroligt bra Radulov så tror jag absolut dom har vad som krävs för att skicka lite Svenskar till VM. Målvaktsmatchen vinner Rinne på K/O mot Howard och jag tycker deras trupp ser riktigt vass ut också. Så 4-2 Nashville.

Sådär, det är mitt lilla tips inför denna hockeyhögtid!

Vad tror du?

Vi hörs!

Sista tipset för säsongen

SM-Final lagen är klara!

Skellefteå - Brynäs

Mitt tipps? Ja 50 % rätt i alla fall. Men jag lyckades pricka in 4-3 i matcher till SAIK. Sen hade jag ju dock Färjestad med 4-2. Där skadades ju dock Christopher Nihlstorp. Fast jag tror nog Brynäs klarat av det i alla fall. Dom kändes tyngre, hungrigare och bättre denna gång helt enkelt.

Så Niklas Svedberg som gjort ett grymt bra slutspel, som när det började såg ut att vara tänkt som tvåa bakom Johan Holmqvist. Men sjukdom på Johan gjorde att Niklas fick chansen och tog den. Brynäs har ju i mina ögon som jag skrev redan innan säsongen två första målvakter i sin trupp.

I Skellefteå har Joacim Eriksson fortsatt spela lika bra som han gjorde i serien i slutspelet. Imponerande av en ung förstaårs förstemålvakt tycker jag.

Så nu ska jag ge mig på att tippa finalen...

Skellefteå - Brynäs 2 - 4

Svårt svårt, men jag tror på Brynäs. Trots att jag tycker Skellefteå på pappret ser bättre ut. Men Svedberg har sett lite hetare ut än Ericsson och jag tror han kommer fortsätta storspela. Sen har Brynäs Elitseriens just nu bästa spelare i Jakob Silfverberg som kommer vara det som avgör tror jag.

Men ja, jag har ju inte direkt rosat marknaden med mina tips innan :-)

Vi hörs!

Intervjuserie om hur det började med Johan Gustafsson

Idag kör jag vidare med intervjuserien om hur det hela började. Idag med Luleås Johan Gustafsson.

När började du med hockey?

Jag börja spela när jag var 8 år ungefär!

Höll du på med flera sporter då du var liten?`Vilka?

Ja, när jag var liten spela jag bandy och simma också! Och fotboll höll jag på med tills jag var runt 13!

När började du satsa på enbart hockey?

Efter jag la av med fotbollen satsade jag stenhårt på hockeyn, de gjorde jag egentligen från första början men jag tyckte fotboll va roligt, och såg de som en bra försäsongsträning!

Vad hade du för inställning till hockeyn när du var liten 9-12 år?

Svårt att svara på men jag har alltid hatat att förlora, och de gjorde jag då med. Så inställningen va alltid att vinna till vilket pris som helst.

När började elitsatsningen? 

Den börja väl på allvar när man kom till hockey gymnasiet, för min del när jag flytta till karlstad

Fanns det tid för spontanidrott? Vilka höll du på med?

Ja vi var alltid ett gäng som spela streethockey på gatan, och de gör vi än idag när alla är hemma och vi får chansen att spela mot varandra! Men när vi var mindre var vi alltid ute på gatan och spela mot varandra.

När började du stå i mål? Stod du ”bara” i mål direkt eller altenerade du?

Jag var kanske 10, 11 när jag bestämde mig för att de va just de jag ville göra. Jag kände tidigt att de var något för mig.

Hur var dina föräldrars inställning till sport och hockey? Ville dom du skulle prova allt du ville?

Mina föräldrar har alltid stöttat mig i allt jag gjort. Såväl inom idrott som utanför. Dom ville att jag skulle prova på de jag tyckte va kul, pappa har varit simmare så kan tog med mig på de, men jag insåg ganska snabbt att de var hockey som jag tyckte var roligast!

Hade dom några krav på dig i ditt idrottande?

Nej de har dom aldrig haft. Bara att jag skulle ha roligt med de jag gjorde.

Vad tyckte dom om att du valde att bli målvakt?

Dom stötta mig i de, pappa var matrialare i laget när vi var små, så han var med överallt! Iochförsig är både mamma och pappa med överallt nu med, och kollar på alla mina matcher.

Vilka råd skulle du vilja ge till unga killar som vill bli målvakt?

-

Tackar Johan som tagit sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!