fredag 28 november 2014

Börja inte nöta täcka/blocka för tidigt

Jag var på hockey igår, Djurgården - Växjö. I en av pauserna spelade knattar match. En av målvakterna hade en väldigt bra teknik nere på isen. Tryckte i sidled riktigt bra, fick bra glid och fart. Klart imponerande. Men det fick mig att tänka på en sak, för han var kanske 8-9 år och kanske 120-130 cm lång. Gårdagens pausunderhållning och en tweet av kollega Joa Hellsten, fick mig inspirerad till detta inlägg.

Butterfly, när är det dags?

Foto: Joa Hellsten
Om ni kikar på bilden förstår ni nog vad jag ska ta upp. Var sak har sin tid. Att vara otroligt duktig längs isen, kunna trycka nere och vara snabb ner i butterfly, kanske inte är det jag behöver som mest när jag är under 150 cm lång?

Jag ser så ofta då jag är ute och kör målvaktsträning i föreningar eller tittar på knattehockey att målvakterna går ned i butterfly innan skottet eller precis då skottet kommer. Alltså innan målvakten har hunnit läsa var pucken kommer, vad det är för skott. Vilket medför att alla skott som är höga går in. I stort sett.

Är det då lämpligt nöta butterfly och trycka nere på isen på målvaktsträningen? Att uppmana målvakterna vara snabba ner i butterfly? Att nöta in det spel dom ska spela då dom är 170-190 cm? Jag tycker ju inte det. Verkligen inte. Absolut ska vi lära dom komma ned täta i butterfly, med handskar och klubba rätt. Men vid låga skott.

Med andra ord, lär målvakterna åka skridskor och rädda puckar aktivt innan vi lär dom täcka och blocka. Butterfly ska vara en räddning dom använder vid låga skott. Alltså efter att dom läst skottet. Inget man använder som sin spelidé och taktik. Absolut inte innan eller precis samtidigt som skottet avlossas.

Målvakter som nöter sms, butterfly och trycka nere massor som små kommer ju absolut vara riktigt bra tekniskt på det då dom är äldre. Om dom fortfarande spelar, eller har dom blivit knäckta av att släppa in alla skott som är höga redan? En annan aspekt, hur bra är dom på att agera, reagera och rädda stort när dom blir stora om vi nött in täcka/blocka sen dom var små? Det är ju då du är liten du ska träna den känslan, hand - öga, skridskor, rädda puckar. Rädda aktivt inte bara vara i vägen.

Så jag försöker verkligen få unga målvakter öva mer skridsko, hand - öga, få en bra känsla för att rädda puckar. Har bra grundställning med aktiva händer. Visst kör jag även trycka nere och butterfly, då det är en del även av en liten målvakts register. Men en liten del.

Så, är du en liten målvakt, 8-12 år, inte så lång. Försök rädda mer puckar, försök att inte jobba med täcka/blocka som din spelidé. Lär dig vara kylig och vänta ut skotten och skyttarna. Du kommer ha fördel av det då du blir äldre och du har massor av tid nöta butterfly, trycka nere och täcka/blocka. Du kommer dock rädda fler puckar och ha roligare på vägen.

Och vi spelar väl hockey för att det är roligt!

En annan aspekt, vad händer om du inte blir 180-195 cm utan 170 cm lång då du vuxit färdigt? Då är det jobbigt börja lära sig rädda puckar aktivt som 18-19 åring. Var sak har sin tid, som sagt.

Vi hörs!