lördag 6 augusti 2011

Från junior till senior och lite målvaktsträning med Stefan Persson

Jag har fått en hel del frågor från målvakter som är sista års juniorer vad dom ska tänka på, vad dom ska träna extra och vad det innebär att ta steget upp på seniornivå.

Har ställt några frågor i ämnet till några olika målvaktstränare och börjar idag med AIK:s Stefan Persson

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

De klubbar som ej bedriver målvaktsträning syns det att det saknas en riktig förberedelse för klivet upp till senior Men vi i AIK jobbar redan från Apojk med dessa förberedelser.

Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

Att verkligen ha ett bra grundspel och vara noggrann med alla detaljer, duktiga på att läsa spelet. För står du rätt i varje situation så spelar det ingen roll om det är senior eller junior som gör avslutet. För har du en bra grund så känner du som målvakt dig väldigt trygg i målet. Det gäller också att ha en bra gameplan och följa den till 100% och detta kräver ett grymt FOKUS.

I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

Hamnar man i rätt div 2 lag med rätt inställning och bra tränare så kommer man utvecklas där. Det viktigaste är ju att man får mycket speltid Men hamnar man i ett div 2 lag som inte bedriver en seriös satsning så är det nog lätt att man själv inte blir seriös och noggrann.

I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

Vi i AIK har en timme i veckan där den yngsta är född 02 där alla få känna på hur det är att arbeta med tekniken och de olika detaljerna i målvaktens grundspel. Men att ha en målvaktstränare från A-Pojk tycker jag är viktigt för det är där klivet är stort upp till junior hockeyn så man är väl förberedd.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvalitén på dom?

Att alltid vara 100% fokuserad alltid jobba klart i alla situationer se varje träning som en match. och vara noggrann i allt du gör fokusera endast på de saker du själv kan påverka.

Där har ni några tips från Stefan Persson.

Tackar Stefan som delade med sig av sina tips.

Vi hörs!

fredag 5 augusti 2011

Målvakter - Utespelare, Intervju med Stefan Persson

Kör vidare med min intervjuserie om skillnaderna mellan utespelare och målvakter då det gäller att träna individuell teknik och jobba med sitt eget spel med specialist tränare.

Idag med AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare... Vad tror du det beror på?

Har inget riktigt svar på denna fråga men som sagt det finns mycket specialcamper för målvakterna där de får feedback och utvecklas och eftersom de flesta klubbar nu har målvaktstränare så tror jag också att den individuella kontakten mellan målvakt och tränare är mycket bättre än vad den individuella kontakten mellan utespelare och tränare är.

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Yez i alla fall med de små detaljerna men spelarna och målvakterna jobbar ju ändå med spelmetodiken med laget varje dag. Men som målvakt så nöter man nog in tekniken mycket mer.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Det tycker jag. skulle nog kunna finnas skottränare, skridskotränare men det finns ju vissa sommar camper med den inriktning men dit får du ju söka dig själv men har du inte haft den träningen under säsong så kanske du ej söker dig till dessa camper. Jag tror fortsättningen på våra målvaktscamper skulle vara att kombinera i hop BACK/MÅLVAKT. Men det kommer :):)

Vi hörs!

Sommarintervju med Erik Ersberg

Idag kör jag en sommarintervju med VM målvakten Erik Ersberg.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Hade samma upplägg som förra året förutom att jag bara hade 2 månader mellan vm och starten i ryssland. Fokus på ben (explosivitet å mjölksyretr.) och bål, dock inga tunga benböj utan mkt olika utfall och liknande. Kondition mest i form av olika intervaller.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Var inte på is ngt själv. Vi började på is redan 25e juli så de fick räcka.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Brukar ta en vecka ungefär.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Personliga mål är att försvara guldet, och att vara en av de bästa målvakterna i khl.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Större delen har varit med laget sen vi började för 2 veckor sen men har börjat få igenom lite mv-träning vid sidan av isen oxå nu. (lite annorlunda gym och rörlighet t.ex häckgång)

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Nej, vi har precis fått en mv-tränare för en vecka sen.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Det mesta till att börja med. Se till så att man gör alla detaljer rätt från början så att man inte skapar sig problem i onödan.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Jag behöver ett break på sommaren.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Viktor Fasth

Vilket lag vinner SM-Guld?

Färjestad

Tackar Erik som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

torsdag 4 augusti 2011

Målvakter - Utespelare, Intervju med Andrej Pierow

Jag började min intervju serie med att skicka ett mail till min kollega på SHI, den hockeytokige Ryssen Andrej Pierow.

En mycket kunnig utespelarinstruktör. Om jag kallar mig själv hockeynörd, ja då vet jag inte vad jag ska kalla Andrej? Jag har inte träffat någon annan som lever hockey som Andrej gör...

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare. Vad tror du det beror på?

Jag tror jag att anledningar till att det är så få 16+ som fortbildar sig på sommaren är:

- Det är inte i någon ålder som tränarna i föreningar har spelarutvecklings kompetens = inser inte möjlighjeten/vikten = meddelar inte möjligheter/vikten till spelare.

Spelarna "levereras" till sommar camper av engagerade FÖRÄLDRAR, som vill utveckla individen per definition.

- upplägget av ev. fortbildning inte passar kunden (sommar camp uppläggen är anpassede till låg mental ålder och är oreleventa för en 16+)

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Ja, tyvärr är det så fortfarande. Bristande spelarutveckling kompetens hos sv. tränare för folk 16+. Många mv. tränare har den!

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Ja, det är den allmäna bilden att man kan ej utvecklas själv. Präglad av existerande kompetens hos tränare som i sin tur formar den allmäna uppfattningen som blir "så gör man bara"..

Själv tycker jag att enhetstänk bör tränas från individnivå - det är faktiskt så att ett lag består av enheter (5,4, 3 och 2 mana) och varje enhet består av individer. Det att folk inte har tittat på det från just detta håll betyder bara det att man har inte tittat på det så, och inte att det ena är "rättare" än det andra.

Tycker du att målvakter behöver mer individuell träning än utespelare? (denna fråga ställde jag bara till utespelarinstruktörer)

Nej. Vi är 6 spelare "där ute". Alla har ett jobb. Alla måste utvecklas. Alla behöver OLIKA utvecklingsplan men alla behöver den!

Andrej är inne på mycket av det jag trodde och själv funderade på. Tycker han slår huvudet på spiken i näst sista svaret. Att träna helheten genom att specialträna individen. Mycket bra sätt att tänka tror jag!

Självklart får man inte glömma bort kollektivet och bara träna individuellt. Men jag tror och tycker det behövs en bättre mix!

Vi hörs!

Individuell träning målvakter - utespelare

Har uppmärksamat en sak och funderat en del över det. Målvakter fortsätter i större utsträckning med sin individuella träning högre upp i åldrarna än vad utespelare gör.

Jag ser det på olika camper, ute i föreningar, och har börjat fundera på vad det kan bero på?

Jag ska försöka få ihop en liten intervjuserie om ämnet och se vad olika tränare och ledare tycker och tänker i ämnet.

Hur upplever ni läsare det?

Har jag rätt?

Vad är det som gör att målvakter i större utsträckning kör målvaktsträning längre upp i åldrarna än vad utespelare tränar individuell teknik?

Är det ens så?

Som sagt kommer återkomma i ämnet.

Vi hörs!

onsdag 3 augusti 2011

Lite reklam för mig själv

Jag har idag skapat en Facebook användare som heter Målvaktstränar Tankar, så om ni vill går det bra lägga till mig eller bloggen eller hur man nu ska se på den saken.

Sen har ju bloggen en egen Facebooksida ni gärna får gå in och gilla. Där skriver jag varje gång jag uppdaterat bloggen så det är ett enkelt sätt att följa bloggen och dess uppdateringar. Sidan hittar ni här.

Bra va?

Vi hörs!