lördag 19 juli 2014

Identifiera dig inte enbart som en hockeyspelare

När jag är inne på min Facebooksida. Ser alla dessa hockeykillar och hockeytjejer som har profilbilder på sig spelande hockey, massor med foton på sig spelande hockey. Lägger ut bilder på nya benskydd, på sig själva prova benskydden mitt i sommaren.

När jag var i Edmonton, var jag ju med på Louis St. Laurents träningar. En hockeyakademi. Som en hockeyklass här hemma. Dom avslutade ju varje träning med att läsa en historia och prata om den. En av dagarna läste dom brevet som Terry Traffords lagkamrat Gregg Sutch läste efter Terrys självmord. Ett brev som innehåller ett väldigt bra budskap, för alla hockeyspelare eller idrottsutövare.

Jag är helt enig med Gregg Sutch här och han har som sagt att väldigt bra budskap. Identifiera inte dig själv till 100% som hockeyspelare. Det är ju långt ifrån allt du är, du spelar ishockey. Du gillar att spela ishockey. Kanske rent av älskar att spela ishockey. Men du är ju så mycket mer än en hockeyspelare.

Jag tror också det är viktigt att ha något annat än hockeyn, så inte livet är ishockey, bara ishockey och inget annat än ishockey. Försök ha lite vänner som inte spelar ishockey, som inte ens är intresserade av ishockey kanske. Ha minst ett intresse som inte är ishockey. Att ha ett till intresse utanför hockeyn tror jag ju också kan göra dig till en bättre hockeyspelare. Att ha något du kan göra för att släppa hockeyn, tänka på annat både under och efter säsongerna.

Jag menar inte att man inte ska satsa så mycket och hårt man kan och vill på hockeyn. Inte att du ska träna mindre än du gör eller mindre än du vill göra. Men att du inte ska se dig själv enbart som hockeyspelare. Får du frågan vad du gillar, att inte bara kunna komma på hockey. Att ha fler saker som är viktigt för dig. Jag tror ju det är viktigt.

Den dagen du eventuellt tvingas sluta på grund av en skada eller kanske för att du inte vill spela mer, är det ju väldigt bra om du inte bara kan identifiera dig som hockeyspelare. För vad är du då när du inte spelar längre? Vad ska du göra med all tid? Vem är du?

Jag inser ju att ta livet av sig, är väldigt extremt. Men jag vet ju från när jag slutade som 16 åring att det var jobbigt. Saknaden av omklädningsrummet, nerven inför matcher. All tid jag plötsligt hade för annat. Men vad var det andra? Då identifierade jag mig inte så mycket som enbart hockeyspelare, och ändå var det jobbigt ett tag.

Läs brevet som Gregg skrev och fundera lite över ditt liv, vem du är, vad du gillar, vad du värdesätter utöver hockeyn?

Vi hörs!

söndag 13 juli 2014

Sommarlov

Sommar och sommarlov.

Sommarlov och hockeyläger.

Men här är det viktigt som förälder att kolla vad sitt barn verkligen vill. Vill han eller hon spendera sommaren med kompisar och bada, cykla och spela landhockey eller kanske få spela mycket tv-spel. Kanske vill han eller hon inget hellre än att komma igång med hockeyn och gå på så många hockeyläger som hinns med och has råd med.

Det viktiga är ju att dom själva får välja.

Har jobbat på ett gäng camper med SHI nu, och dom absolut allra flesta ungar och ungdomar som kommer till oss brinner för sin hockey och hade gärna varit på alla våra tre veckor. Men sen finns det dom som inte alls är lika sugna, säger inte att dom inte gillar hockey men dom kanske inte ville gå på hockeyskola. Det kanske räcker med den hockey dom får när säsongen är igång?

Här har vi som föräldrar en viktig roll, en väldigt viktig roll. Att känna av, vad vill mitt barn. Inte vad jag själv vill. Kanske också en viktig roll att se till det inte blir för mycket. Kanske behöver barnen vilan från hockeyn också, att få vara lediga. Träna lite sommarträning. Kanske spela fotboll, cykla eller hålla på med friidrott. Komma bort från hockeyn och göra annat. Få tillbaka suget och vara redo och sugna då laget kör igång efter sommarledigheten.

Jag minns då jag spelade, jag gick ofta på en veckas sommarläger. Jag tyckte det var roligt. Men tyckte nog landhockeyn med kompisarna på gården hemma i Älta var roligare. Med vårt lag gick vi på is i slutet av juli början av augusti. Då var det hela dagar två ispass och fys. Vi hade ett schema under sommaren, som jag skötte sådär. (Sen sitter jag här och bloggar utan en seniorkarriär också) Men det räckte för mig.

Tanken måste ju ändå vara att du inte bara ska vara i toppform fysiskt då matcherna börjat i oktober? Utan även mentalt redo och framförallt sugen på hockey. Så du inte börjar få din första svacka för säsongen då det roliga börjar.

Jag läser ju och hör talas om ungar som går på tre, fyra hockeyläger på en sommar. Samt har ett eget fysschema som följs. Det är ju mer än vad NHL-proffsen tränar. Jag tror faktiskt inte en 12-15 åring behöver träna så mycket. Vissa säkert en hel del klarar det absolut och gillar det. Men inte alla, och det är här jag menar vi som föräldrar har en otroligt viktig roll. Känna av, styra och bestämma.

Sen det här med "hålla på med många idrotter är väldigt bra" som väldigt många tränare i väldigt många idrotter säger. För att i nästa andetag säga, bara du inte missar mina träningar. Men hur ska det gå till då fotbollen håller på till oktober, november och hockeyn till april maj. Sen går fotbollen in och kör inomhus och hockeyn har fys. Här tycker jag föreningar har ett visst ansvar, att fotbollen och hockeyn styr upp saker och ting ihop. När är det hockeysäsong och när är det fotbollssäsong. När är det okey missa en hockeyträning för en fotbollsträning och ändå få följa med på cupen. Borde vara enkelt!

Ja så ha en sjukt skön sommar, och låt barnen ha roligt och göra det dom vill!

Vi hörs!