fredag 22 januari 2021

Kort intervju med målvaktstränare, idag Niklas Persson (jag själv)

Jag kommer under ett tag köra lite intervjuver med några målvaktstränare. Korta intervjuver där alla får samma frågor. Jag tänkte helt fräckt börja med mig själv. Dels fär att jag är lätt att få tag i för mig själv, och sen för att inte färgas av dom andras svar då vissa av dom är mina förebilder. 



Vad som du vet nu, önskar du att du visste då du började som målvaktstränare? (inte inom teknik och nya sätt att spela)
 
Att lite tydligare vara tränare och inte kompis. Det är lätt att bli uppäten av barnen om jag blir för mycket kompis, och för lite tränare. Här har jag hittat en mycket bättre nivå nu, där jag skojar med ungarna och vi har roligt på isen, men det är tydligt vem som är tränare. Jag har också lärt mig att hjälpa barn som kanske är lite mer introverta eller stökigare och på ena eller andra sättet behöver extra mycket av mig. Tid ger ju erfarenhet, jag har också hittat mig själv som målvaktstränare och insett att jag passar bäst att jobba med ungdomsmålvakter och har slutat jaga mig "uppåt" i hirarkin, jag är bra på att få ungdomar ha roligt, engagera dom och få dom ta i.

Om du fick ge ett tips på något som är bra att tänka på som målvaktstränare för.
 
Barn?
 
Jag tycker det är viktigt att barnen har roligt, inte för mycket pekpinnar. Jag håller det enkelt med fokus på skridskor, dom första grunderna som grundställning, stå upp, kom ut ur målet, handskar framför kroppen och en första genomgång av att stå på knä i butterfly. Sen att lära sig att rädda puckar hitta känslan hand - öga.
 
Ungdomar?
 
Här försöker jag börja få målvakterna att ha en spelidé, hur ska du agera i specifika situaioner och jag vill gärna att dom tänker själva här, så många "varför" kommer jag att ställa. Så dom tänker till och faktiskt har en idé om hur dom vill spela. Sen nöta mer specifika tekniker och vässa små detaljer.
 
Elitmålvakter?
 
Jag har ju inte så stor erfarenhet av att träna elitmålvakter, men varit uppe i div1 och nosat lite. Där vill jag jobba ännu mer med att utveckla målvaktens spelidé, hur ska du lösa situationer, försöka spela konsekvent där det går hitta en trygghet i olika situationer och ta bort möjligheten till tvekan genom att veta hur du ska hantera eller attackera en situation. Här blir det ju också väldigt nördigt och ner i nittygritty detaljer.

Vad tycker du en inhyrd målvaktstränare som tränar en hel förenings målvakter tex en gång i veckan ska fokusera på och tänka på?
 
Det här beskriver ju hur jag jobbar med dom föreningar jag är i. Jag försöker jobba med teknik, detaljer och att i stor utsträckning nöta grunder. Position i målet, handskar framför kroppen, försöka rädda framför kroppen med händerna, blicken sen nöta nöta nöta så det sätter sig. Jag ser också gärna att målvakternas lagtränare är med på isen och lyssnar och tar med sig till lagträningarna.

Om du är en förenings målvaktstränare och träffar målvakterna regelbundetvad ska du fokusera och tänka på då? Eller är det ingen skillnad enligt dig?
 
Jag har aldrig haft möjligheten att vara målvaktstränare som ser matcher och är med dagligen så har inget bra svar. Men jag skulle gissa jag hade jobbat lite mer situationsanpassat då jag ju sett matcher och kanske haft video på situationer från matcher. Det är något jag kan sakna med det upplägget jag har i mina föreningar, det ger egentligen ingen tid för att jobba med video/film som hjälpmedel.

Det var mina svar det, det kommer komma fler svar från andra målvaktstränare framöver.

Vi hörs!

 


måndag 18 januari 2021

Att vara målvaktstränare

 Efter 15 säsonger som målvaktstränare, på de flesta olika nivår. Från yngsta ungdomslagen till division 1 för herrar och SDHL för damer, har jag trots allt samlat på mig en massa erfarenheter och upplevelser. Just nu härjar jag, ja då inte Covid-19 sätter stopp för det ute i Norrtälje och hjälper dom med hela föreningens målvakter.

Allt började för 15 talet år sedan när jag ringde upp min egen gamla målvaktstränare från tiden i Djurgårdens ungdomslag, Thomas Magnusson och fick komma ut till Tumba Ishus och jobba en helgcamp ihop med Sweden Hockey Institute, efter det blev det 10 säsonger med SHI. 10 väldigt roliga och lärorika säsonger. Inte så underligt när jag fick jobba ihop med proffesorerna Thomas Magnusson och Stefan Ladhe. 

Därefter har jag kört i liten skala, med en eller två föreningar per säsong på egen hand. Vilket är lagom då jag varannan vecka ska hinna med en 15 årig dotters gymnastik och en 10 årig sons hockey och innebandy.

Att köra ute i Norrtälje har varit och är riktigt roligt där jag får jobba med alla åldrar från små knattar till deras a-lag. 

Jag tänkte dela med mig lite av hur jag själv tycker en målvaktstränare som, som jag jobbar ute i föreningar på konsultbasis. Där jag alltså inte kan se målvakterna spela matcher.

Jag har delat upp målvakterna i två grupper, dels för att jag inte vill ha mer än max 10 målvakter på isen. Det för att jag vill hinna ge alla målvakter på isen av min tid. Alla målvakter ska ha fått feedback efter varje pass. Det är väldigt viktigt tycker jag. Sen också för att kunna anpassa svårighetsgraden efter kunskapsnivån hos målvakter.

För dom yngre målvakterna kör jag i stort sett bara grunder. Försöker få med mycket rörelse, så dom får göra förflyttningar. Sen har jag tre saker jag tar upp på första passet som vi sedan jobbar med hela säsongen. Detta så det verkligen sätter sig. I Norrtälje denna säsong har vi jobbat med, händerna, att få fram händerna framför kroppen, när du går ned i butterfly ska du stå på knä, inte sitta på hälarna få upp bröstet och ha möjlgiget att ha rörliga fötter samt att komma ut lite ur målet och stå upp så länge det går. Men som sagt, och som jag upprepar en del i detta inlägg, jag tycker det är så viktigt att alla barnen som varit på isen har känt sig sedda, att tränaren brydde sig om dom. Så viktigt!!

När jag jobbar med äldre målvakter vill jag ha mycket kommunikation. Så målvakterna får styra mycket. Det fungerar lite olika bra, har målvakterna änskemål nöter vi det. Annars blir det mycket tekniknötande och kika på detaljer. Eftersom jag "bara" träffar dom ett pass varannan vecka så har vi kommit överns om att köra med stationära teknik och detaljövningar och försöka få till färra matchliknande situationer. 

Något jag tycker är väldigt viktigt när jag jobbar med äldre målvakter, är att jag är INTE facit! Jag är där för att hjälpa dom bli så bra dom kan med sina förutsättningar och sitt spel. Jag måste kunna erkänna och säga att jag hade fel, att en övning var dålig, våga fråga målvakterna om saker. Det är trots allt dom som står i mål!

Mina tips som jag tycker är väldigt viktiga då du jobbar med ungdomsmålvakter kommer här nedan :)

  • Se och ge alla målvakter tid på varje pass. Uppmärksamma dom, hälsa prata med alla.
  • Ha inte fler målvakter på isen än att du kan ge alla som är med på passet feedback vid i alla fall två tillfällen.
  • Ge inte för mycket feedback. Jag försöker hålla mig till max två förbättrings saker och en positiv feedback per övning.
  • Ge målvakterna tid att hinna prova det du ger dom feeback om innan du byter övning.
  • Se till att prata med målvakterna så dom förstår, samt se efter att dom verkligen förstod.
  • Var entusiasmerande och se till att barnen har roligt på sin träning.
  • Kör hellre få skott, och byt målvakt än massor av skott och långa sessioner i varje övning. Se till att målvakterna orkar göra rätt och hålla fokus. 
  • Jag har börjat använda målvaktshandskar på isen, jag upplever att det är enklare att visa hur du skaanvända plocken i en övning om jag själv har en plock och kan visa.

Det här med feedback tycker jag är oerhört viktigt. Jag har varit i ishallar där dom kör målvaktsträning med 20-30 målvakter, och har 10-15 målburar ute. Där målvaktstränaren visar övningen sen får dom köra på. Ingen tid för feedback eller personligt möte ute på isen. Jag har svårt för den typen av träning, förstår inte riktigt syftet? Gör du fel, får du gott om tid att nöta in det beteendet riktigt ordentligt.

Ja lite kort om hur jag ser på det här med att vara målvaktstränare.


 

Vi hörs!