lördag 9 juni 2012

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Lundqvist Goalie Camp

Nu har jag fått svar på mina hockeyskolsfrågor från Mikael Ström på Lundqvist Goalie Camp.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Absolut, då vi är en riktad målvaktscamp är det givetvis mycket viktigt med bra grensspecifika instruktörer

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Vi har målvaktsinstruktörer på alla pass och vid samtliga 6 stationer (varje träningspass är byggt på 6 stationer, 6 burar på isen)

Har ni speciella målvaktsispass?

Ja

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Nivåa 1-4 24st målvakter/grupp. Nivå 5 18 målvakter/grupp

Får målvakterna speciel fys och teori också?

Ja

Vad tycker ni är speciellt med just eran hockeyskola?

Bra aktivitet på isen, instruktörs tätheten och bar nivåanpassade träning i en stimulernade miljö

Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Teknikträning, men det är givetvis viktigt med att man trivs och får ett bra helhetsintryck av veckan.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Vi har en bra målvaktsskola helt enkelt (finns dock många bra att välja på ;-)).

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Ja, vår skola är indelad i 5 olika nivåer och det skilljer sig i innehåll för varje nivå



Sen skickade Mikael också med en informationsfolder som kommer här.

Lundqvist Goalie Camp är den populära målvaktscampen som tidigare hette Gold in the Net. Genom åren har vi utbildat många unga svenska hockeymålvakter och ännu fler blir det framöver. Du som varit hos oss tidigare kommer att känna igen det mesta – vi har bara bytt namn och blivit ännu bättre!

NIVÅ 1 grundutbildnin g för de yngsta
Det är här du startar din målvaktsutbildning. Du får lära dig grundläggande

teknik i form av positioner och grundställning.

Antal platser: 30 st/vecka

Vecka 29 (15-20 juli)
...................................................................................................PRIS 4.600 SE K

NIVÅ 2 FORTS ÄTT NING grund
En camp för dig som är i början av din målvaktskarriär.

Du kan grunderna och utifrån dem bygger du här vidare för en god

framtida utveckling, både på och utanför isen.

Antal platser: 24 st/vecka

Vecka 29 (15-20 juli) och 31 (29 juli-4 augusti)
.................................................................................................PRIS 5.000 SE K

NIVÅ 3 utvecklin gsgrupp
På denna nivå har du kommit en bit i din spelutveckling.

Vi bygger vidare på grunderna och börjar träna på detaljerna

i spelet. Passen håller ett relativt högt tempo.

Antal platser: 24 st/vecka

Vecka 28 (8-13 juli) och 30 (22-27 juli)
...............................................................................................PRIS 5.600 SE K

NIVÅ 4 EL ITUT VEC KLING
Den här nivån vänder sig till målvakter som satsar helhjärtat på sitt

målvaktsspel. Tuff fysträning och krävande ispass där vi bygger vidare

på detaljerna i målvaktsspelet.

Antal platser: 24 st/vecka

Vecka 28 (8-13 juli) och 31 (29 juli-4 augusti)
................................................................................................PRIS 6.200 SE K

NIVÅ 5 EL ITCA MP
För målvakter som satsar mot toppen. Här finslipar vi detaljerna i

spelet. Mycket tuff fysträning och krävande ispass i högt tempo.

Antal platser: 18 st/vecka.

Vecka 30 (24-29 juli)
............................................................................................PRIS 7.000 SE K


Pris inkl helpension och inkvartering. Boendet ligger 15-20 min. gångväg från ishallen. Samtliga deltagare får en Lundqvist Goalie Camp hoodtröja.

Alla camper är förlagda till Öckerö i Göteborgs skärgård – enperfekt miljö för rekreation och träning. Här har vi nära till allt; ishall,boende, mat, salta bad och släta klippor.

Camperna startar söndagar mellan 12.00 och 15.00 och avslutas fredagar mellan 14.00 och 17.00. Tänk på att camperna kräver att man klarar att sova borta från övriga familjen fem nätter i rad.

Våra camper är krävande och håller ett högt tempo, naturligtvis anpassat för varje nivå, men tänk på att komma bra förberedd.

Mellan passen finns tid för återhämtning och umgänge med övriga deltagare. Samtliga camper innehåller även nivåanpassade teorilektioner.

Självklart är både tjejer och killar välkomna till samtliga camper.

Camperna genomförs i samarbete med utespelarna i Pebben & Joels Hockey Camp. Vi har även ett samarbete med Skärgården Hockey 84, vars ishall vi huserar i.

Betalningsvillkor: Anmälningsavgift 800 SEK betalas senast 10 dagar efter anmälan. Först då registreras du som anmäld i vårt system. Efter anmälan får du automatiskt ett mail med betalnings- och avbokningsinformation.

Frågor: Mikael Ström, mikael.strom@frolundaindians.com eller

0707-50 95 30.

Läs mer om Lundqvist Goalie Camp på www.frolundacamps.se

fredag 8 juni 2012

Sommargäst Maciej Szwoch

Idag fyller en god vän och en grym målvaktstränare år, ingen mindre än Maciej Szwoch. Modos egen "Masken". 27 år blir visst den lilla parveln och vad passar bättre än att dela med mig av Maskens eminenta gästinlägg! Här killar och tjejer ska ni läsa och njuta!


Blocka inte bort din karriär!

Tekniker kommer och går men räddningarna består.

Jag blir alltid glad och hedrad av förfrågningar kring målvaktsspel. Så även denna gång då Niklas bad mig att skriva ett inlägg.



Jag fick fria händer och ingen tidspress (tack och lov). Frågan vara bara, vad skall jag skriva om? Efter mycket gnuggande av geniknölarna tänkte jag ta upp ett problem som jag dels upplevde som spelare men framförallt även nu som ledare. Problemet, balansen mellan teknik och känsla.

Hockeyn utvecklas hela tiden. Snabbhet, styrka, teknik, utrustning you name it. Allt blir bättre och bättre för varje år. Det som dock för alltid kommer att bestå är målvaktens roll. Den kommer vare sig vi vill det eller inte ALLTID vara att RÄDDA PUCKAR. Så vad förändras genom åren? Hur vi räddar dem, men det enda som egentligen räknas är att vi gör det.

Butterfly, Historia och kuriosa

Glenn Hall anses vara den som ”uppfann” Butterfly. Innan han började gå ner på knä stod alla målvakter upp och räddade isskott med hjälp av klubban. Helt plötsligt fanns det en modig man (Modig med stort M, Glenn Hall spelade utan ansiktsmask, Respekt!) som gick ner på knä och stängde hela isen. Under åren har utvecklingen tagit fart inte minst med hjälp av målvakter som Patrick Roy, Jean Sebastien Giguere men även med hjälp av målvaktstränare som har ägnat otaliga timmar åt att förfina den. Utan deras enträgna arbete hade inte spelet, tekniken och framförallt utrustningen inte utvecklats. Riktar ett stort tack till dess pionjärer.

Samtidigt som denna utveckling har skett har avarter eller till och med direkta motsatser till den typen av spel utvecklats. Målvakter som Dominik Hasek och Martin Brodeur har skördat stora framgångar och definierats som ”Stand up” eller ”Hybrid” målvakter.

När jag för ett antal år sedan började jobba i Norge stod jag inför mina nya adepter och frågade ”Är butterfly ett sätt att spela eller ett sätt att rädda med?” Svaret, Butterfly är en stil. Där och då såg jag fram emot uppgiften att förändra det synsättet. För mig var det där och då kristallklart att butterfly var ett sätt att rädda, inte spela.

SMS - Skridsko mot stoplen

Säsongen som gick har SMS varit den stora ”nyheten” i målvaktens verktygslåda. Även om denna teknik har funnits i flera år och använts av en rad olika målvakter i mer eller mindre utsträckning har SMS i år blivit en naturlig del av många målvakters verktygslåda. Vi kan även se målvakter i Elitserien som i år har gått från sitt gamla spel och integrerat SMS. De har gjort det mer och mer under året så till den milda grad att de nästa kan definieras som SMS målvakter. Är det fel? Nej? Håller det i längden? Nja säger jag...

För ett antal år sedan kom en stor nyhet. Det är tidigt 2000 - tal och VH, Vertical Horozantical pos introduceras i målvaktsspelet. Du kanske känner till det som One knee eller One pad down? Den gick under flera namn men tekniken var att stå upp på ett knä vid stolpen medans det benet som var närmast stolpen hade utsidan av vaden tätt emot stolpen. Minns flera diskussioner jag har haft med målvaktstränare om var plockhandsken skulle placeras för att det skulle vara optimalt. Eller vart klubban skulle vara för att hjälpa till på bästa sätt. Målvakter på hög internationell nivå fick framgång tack vare den. Skyttar sköt och sköt från vinkeln men kunde inte göra mål för målvakter som stod nere i VH och stängde allt vid den första stolpen. Det var till synes omöjligt att göra mål från vinkeln på målvakter som använde sig av VH. Fler och fler målvakter började använda den och vips så kunde du se målvakter på olika nivåer sätta sig ned vid stolpen så fort pucken kom in i zon på vinkeln. Efter ett tag började skyttar förstå vilken nyckel som krävdes för att överlista målvakter. Skott för retur, inbrytningar som tog pucken ”runt” målvakterna eller att förändra vinkeln, dvs. ta in pucken mer i banan för att öppna upp målet för skyttarna. Alla metoder användes och helt plötsligtblev det omöjliga möjligt. Målvakter och deras tränare tvingades tänka om och inse att jag inte alltid kan göra samma sak. Då blir jag ju lättläst och skyttar vet hur de skall överlista mig.

Låt mig klargöra en sak. JAG GILLAR SMS! Mitt enda problem i dagsläget med den är INTE att den används utan snarare HUR eller NÄR den används. Min högst personliga åsikt är att för många använder den utan egentligen tänka efter varför.

”Han går de ju bra för i Elitserien och han gör så hela tiden varför skall inte jag göra det?”

För att många av målvakterna som spelar på yppersta Elitnivå har en tydlig spelidé och kan med hjälp av sina Mv tränare revidera den varje dag. Så mitt budskap till målvakter som vill använda sig av SMS, Gör det! Men tänker efter först! Varför vill jag det? Hur kommer det att hjälpa mig i första läget men framförallt, hur påverkar det mig i andra och till och med tredje läget? Så nöt på och bli bättre, men ta reda på varför!

1D eller 3D?

För en tid sedan var jag ute på isen med en målvakt. Vi hamnade i en diskussion kring hans spel. Diskussionen handlade om SMS och innan jag går vidare med den här storyn vill jag påpeka en sak, den här killen är GRYM på SMS. Han visade en övningen för mig som han har kört mycket sedan tidigare och säger så här till mig.

”Den här övningen är grym! Allt jag behöver är att nöta och nöta och nöta tills det sitter!”

Jag stod och betraktade honom och övningen i sig var riktigt bra! Min fråga till honom dock var: ”Vad händer om du inte hinner till den sista pucken?” (Övn bestod av skott nära från flera olika positioner) ”Vadå?” Frågade han. Jag upprepade mig. ”Vad händer om du inte hinner till den sista pucken i övningen?” ”Då kör jag tills jag hinner” svarade han. Igen, Övningen var och är bra utifrån att träna SMS men vad jag ville åt var vad händer om de oväntade inträffar? Det var här jag misslyckades under min egna (till synes blygsamma) spelar karriär. Jag gick från ingen mv träning under hela min uppväxt till att börja träna med SHI vid 19 års ålder. Träningen var grymt stimulerande och jag vill ha mer och mer info. Jag ville lära mig mer och mer och fördjupade mig hela tiden. Problemet och fällan jag gick i var att jag slutade fokusera på allt annat än min teknik. Observera nu att detta var något som kom från mig själv, ingen annan. Resultatet blev att jag läste spelet sämre. Började fokusera på att jag alltid skulle göra vissa saker och glömde det viktigaste, stoppa pucken. Återigen. Dessa tankar kom inifrån mig själv. Ingen annan. Jag plockade systematiskt bort den viktigaste egenskap som en målvakt har. Att agera på instinkt.

Hockey är en fantastisk sport. Den är dynamisk, fart fylld och inte minst, förbannat rolig att titta på eller utöva. Med fart och dynamik tillkommer element som vi inte kan påverka. Spelare som åker kors och tvärs. Motståndarklubbor som styr en puck eller rent av egna spelares klubbor. Poängen är att målvakter aldrig kan vara endimensionella robotar som alltid, alltid, alltid, alltid, alltid gör samma sak om och om och om igen. Vi blir för lättlästa. Som målvakt måste jag vara tredimensionell eller som Barbapappa, anpassa mig till situationen och göra vad som krävs för att stoppa pucken. Vad tycker du? Finns det 1D målvakter i Elitserien, Allsvenskan eller rent av NHL? Finns det 3D målvakter? Vilka är mest framgångsrika? 1D eller 3D?

Vezina Trophy

Så varför 3D säger du? Vad är det som är så fel med att vara tekniskt perfekt eller i det närmaste ofelbar? Tekniken är ju målvaktens viktigaste element? Eller? Jag tycker inte det. Teknik är ett resultat av den eller de beslut du har tagit innan pucken börjar färdas mot dig. Låt mig ta ett exempel. Om pucken passas från vänster till höger stannar du inte nere i en perfekt butterly på vänstersidan? Du läser av spelet, positionerar dig, väljer hur du förflyttar dig och sedan utför den tekniska rörelse som krävs för att rädda pucken, eller hur?

Vezina Trophy går till den målvakten i NHL som anses vara bäst. 30 Genral managers i NHL röstar på kandidaterna och avgör vem som är bäst. Låt oss titta på de senaste 15 årens Vezina trophy vinnare.


År
Målvakt
2010/2011
Tim Thomas
2009/2010
Ryan Miller
2008/2009
Tim Thomas
2007/2008
Martin Brodeur
2006/2007
Martin Brodeur
2005/2006
Mika Kiprusoff
2005/2004
NHL Lock out. Ingen vinnare
2003/2004
Martin Brodeur
2002/2003
Martin Brodeur
2001/2002
Josè Theodore
2000/2001
Dominik Hasek
1999/2000
Olaf Kölzig
1998/1999
Dominik Hasek
1997/1998
Dominik Hasek
1996/1997
Dominik Hasek
1995/1996
Jim Carey


Vad tycker du? Finns där några ”rena” butterfly målvakter? I mina ögon, Nej. Alla dessa målvakter blev valda eftersom de kväll ut och kväll in tillförde något extra till spelet, Något som den genomsnittliga målvakten i NHL inte har/hade. De hittade ett sätt att rädda puckar som ingen trodde de kunde göra. De fann en väg när ingen trodde att den existerade. Det kanske tydligaste exemplet är Dominik Hasek som verkligen var ”egen”. 

Här kommer då det intressanta, använder de inte butterfly? Menar du att anledningen till att de var bäst var för att de ”simma” runt? Nej absolut inte! Snarare tvärtom!

Den största gemensamma nämnaren hos dessa målvakterna var att de alla faktiskt använde sig av butterfly och en rad tekniker för att stoppa puckar. Men i slutändan hittade de vägar som ingen annan hittade för att rädda puckar. För deras roll var ju... just det.. Stopp pucken!

Butterfly inte längre en stil

Så mot bakgrund av ovan nämnda tankar skulle jag vilja omformulera vad butterfly egentligen är.

Det är alltså ingen spelstil? Nej. Finns det någon målvakt som INTE använder sig av butterfly? Mig veteligen existerar inte den och har inte gjort det sedan Glen Halls tider. Om det mot allt förmodan gör det. Hör av dig till mig! Är i sådana fall extremt nyfiken på hur du löser det!

OK men då måste det väl vara ett sätt att rädda? Sant men min valda sanning är att definitionen är djupare än så.

Jag skulle vilja påstå att det numera finns två typer av grundställningar. En på fötterna och en nere på knä. Utvecklingen har tagit oss till den punkten idag där vi i allt större utsträckning hamnar där (dvs i butterfly). Men skillnaden idag ligger inte i att vi bara är där utan arbetar faktiskt utifrån våran knästående grundställning. Frederik Andersén Frölunda HC, utgår ifrån sin knästående grundställning och jobbar på ett föredömligt sätt kring sina stolpar. Hans namne Fredrik Norrena, numera i Växjö Lakers, utgår ifrån sin knästående grundställning men övergår därifrån till en gammal hederlig slide när han tror att han blir rundad. Så varför prata om ”Den nya moderna Butterfly stilen” när det 1, inte är nytt, 2 inte är en stil. Det är en grundställning! Samma grundställning som Dominik Hasek utgick ifrån innan han 2 sekunder senare befann sig på rygg med armar och ben i alla väderstreck, men med en räddning som fick en hel arena att bli tokig (antingen åt att han räddade det egna laget eller för att han stal ett givet mål) Jag skulle slutligen vilja sy ihop det här gästinlägget med att påminna er om varför jag skriver den.


Målvaktens roll kommer alltid att vara simpel. Oavsett teknik, kunskaper, nivå eller ålder är målvakten där för att förhindra mål. Så blocka inte bort din karriär! Tävla! Utforska nya vägar, gå tillbaka till de redan kända men GLÖM ALDRIG ATT STOPPA PUCKEN! Det är ju därför du är där...

Kör hårt! Ha kul!

Masken

Det här mina vänner är ju magi snudd på! Lite jobbigt som Målvaktstränar bloggare när Masken kommer in och levererar guld i ett gästinlägg så här. Sätter ju hör press på mig. Men Masken är ju målvaktstränarnas egen Baltazar, en hockeynörd ut i fingerspetsarna helt enkelt. Samt en mycket trevlig och sympatisk ung herre!

Det här föder ju så mycket tankar kring egna inlägg! Men dom får vänta lite, sommaren är ju lång!

Tackar Masken för ett mycket bra inlägg och Grattulerar honom på födelsedagen!

Vi hörs!

onsdag 6 juni 2012

Svenska målvaktsexporten

Den Svenska NHL exporten fortsätter. Tre målvakter som fått kontrakt än så länge. Viktor Fasth har skrivit på för Anaheim och ska ta upp kampen med Jonas Hiller om första spaden. Niklas Svedberg har skrivit på för Boston där Tim Thomas just meddelat att han ska ta Time Out vilket ju absolut ökar Niklas chanser på NHL spel. Sen har Christopher Nihlstorp skrivit på för Dallas och ska ta upp kampen med Lehtonen och Bachman.

Viktor Fasth kommer i mina ögon vara given tvåa, och få chansen att spela en hel del matcher. Skulle inte förvåna mig om Viktor gör succe och ger Hiller en rejäl match om första spaden. Ska bli riktigt kul och spännande att följa Viktor i NHL den här säsongen!

Foto Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/


Niklas Svedberg slipper ju Thomas men om inte Boston värvar en ny målvakt så är ju Tukka Rask given etta! Om jag förståt det hela rätt kommer Thomas lön räknas mot lönetaket så kan ju hända valet av andramålvakt blir ekonomiskt? Men Svedberg kommer som det ser ut nu tävla i första hand mot Khudobin. Spännande att följa Svedberg och se om det blir något NHL spel?

Christopher Nihlstorp, det roliga är att Viktor Fasth fått all uppmärksamhet men "Torpet" har ju gjort snudd på samma resa som Nihlstorp. Slagit igenom sent. Han har ju faktiskt bara gjort fyra säsonger i Elitserien och då väl "bara" två som förstemålvakt. Jag tycker Nihlstorp utvecklats mycket som målvakt i Färjestad, blivit jämnare och fått mer lugn i sitt spel. Inte lika yvig som tidigare, det har ju gett bra betalt också med ett NHL kontrakt. Jag tror Torpet har stora chanser bli tvåa i Dallas den här säsongen. Blir nog dock knepigt peta ner Lehtonen från första platsen.

Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/


Så tre riktigt spännande keeprar till NHL från Sverige i år. Än så länge. För även Magnus Hellberg är ju uppvaktad av Nashville.

Det är ju otroligt vilken explosion av Svenska målvakts exporter det blivit till NHL dom senaste åren. Eller egentligen är det ju inte så otroligt. För i Sverige har vi haft en långvarig satsning på just målvakterna och nu ser vi resultatet av det. Hockeyförbundets målmedvetna satsning på målvakterna med Thomas Magnussons jobb och alla grymma målvaktstränare ute i föreningarna i Sverige.

Nästa säsong har vi ju en hel del Svenska målvakter i med kontrakt i en NHL-klubb. Även om alla inte spelar i NHL

Niklas Svedberg, Boston
Jhonas Enroth, Buffalo
Henrik Karlsson, Calgary
Christopher Nihlstorp, Dallas
Jakob Markström, Florida
Anders Lindbäck, Nashville
Johan Hedberg, New Jersey (om han fortsätter)
Anders Nilsson, Islander
Henrik Lundqvist, Rangers
Mattias Modig, Pittsburgh
Robin Lehner, Ottawa
Jonas Gustafsson, Toronto
Mark Owuya, Toronto
Eddie Läck, Vancouver

Så om jag inte missat någon har vi 14 målvakter på andra sidan atlanten, grymt bra tycker jag och ett tydligt bevis på att vi i sverige är på rätt väg med målvaktsträningen och att våra målvaktstränare håller grymt hög nivå!!

Vi hörs!

tisdag 5 juni 2012

Frågelåda!

Frågelåda!

Jag har tillsammans med personligetränaren Alexander Eriksson fått till en frågelåda för er. Fördelen med just Alexander är att han också är målvaktstränare och har extra bra koll på just målvaktsfysen!

Tanken är att ni ska kunna ställa era frågor kring sommaträning, styrketräning ja allt som för försäsongen till Alexander och så kommer Alexander svara på frågorna och jag publicera svaren i bloggen.

Så vad funderar du kring gällande försäsongsträning? Det kan ju röra alla ämnen, bästa konditionsträningen, hur tränar jag explosivt, bra övningar för bålen. Eller vad ni nu undrar över.

Så ställ era frågor som kommentarer här i inlägget. Eller maila dom till mvtraning@gmail.com så ser jag till att dom kommer till Alexander och han svarar på dom!

Vi hörs!

Nu är frågelådan avslutad och svaren kommer snart publiceras i ett eget inlägg!!