torsdag 18 april 2013

Låt domarna döma och fokusera på ditt

Domare.

Ett nödvändigt ont, som dom flesta verkar se på det.

Men, ärligt nu. Jag är så förbannat trött på allt gnäll på domarna. I tidningar, i TV. Av spelare, av ledare av journalister och av publik. Kamma er nu!

Varje domslut, varje offcide vevas i tio repriser och i sju olika vinklar. Hur svårt är det att då se hur det skulle ha dömts? Det skulle ju min farmor klara av. Blir så trött på experter och kommentatorer som står i TV och beklagar sig på hur dåligt ett domslut var. Hur fel det var. Efter att ha sett alla dom tio repriserna i alla sju vinklar.

Domaren då? Ja vad kan han ha en halv sekund att besluta om det var en hakning, eller kanske en filmning eller inget av det. Lite svårare situation kan vi alla vara överens om va?

Så lägg ned allt gnäll på domarna.

Vad vinner vi som publik, spelare och journalister på att efter att nogrant ha studerat situationen massor av gånger komma fram till att det nog var en hakning, eller offcide eller vad det nu kan ha varit? Vem mår bättre av det?

Kan det rent av vara så att irritationen och hatet mot domarna blir ännu större? Vem tjänar på det? Att domarna hamnar under ännu större press, blir ännu mer utbuade och får ännu mer skäll av spelare och ledare. Vad blir bättre av det? Jag har ju svårt att tro det skulle leda till att domarna dömer bättre och gör färre misstag.

Jag ska erkänna att jag absolut har i stridens hetta har skrikit på en domare eller ett domslut. Men det går över och jag skulle aldrig efteråt skylla en förlust på domaren, eller gnälla och skälla på domaren. Vad blir bättre av det?

Hörde en historia. Ett lag som haft många utvisningar emot sig i en match. Ingen direkt feldömd enligt mig. Laget kunde helt enkelt inte anpassa sig efter domarens nivå. I båset stod en tränare och skrek och gormade gjorde gester och miner. Spelarna blev uppeldade fylldes av adrenalin och spelade ännu hårdare fick ännu fler utvisningar. Så tränarens betende fick laget att ta fler utvisningar. Efter matchen gick tränaren in till domarna och sa att dom dömer hans lag i nästa match i cupen skulle dom lämna w/o. Alltså INGEN självinsikt att han var högst delaktig till lagets många utvisningar genom att istället för att vara cool och lugna ner laget få dom anpassa sig, stå och skrika och gestikulera så laget spelade ännu hårdare.

Tror ni dom lämnade w/o då dom fick samma domare nästa match?

Men den dagen en spelare, ledare eller journalist inte gör ett enda misstag i en match, så köper jag att dom gnäller på domarna. Då har man liksom rätt att kräva att domaren är felfri.

Men eftersom jag är tämligen övertygad om att spelarna, ledarna och journalisterna gör bra många fler misstag per match och sändning än vad domaren gör så är mitt tipps va tyst och sköt ditt! Fokusera på ditt spelande, coachande och kommenterande.

Jag säger inte att domarna inte ska granskas, eller att man inte ska kunna visa på felen dom gör. Men inte detaljstudera och sen spekulera i hurvida det var avgörande eller ej.

Släpp sargen och kom in i matchen!

Ge domarnba den cred dom förtjänar istället. Fan vem vill stå där nere ensam och hur du än blåser bli utskälld och utvisslad. Inget lätt jobb.

Vi hörs!

söndag 14 april 2013

Ruskigt bra förslag för bättre stämmning på och bredvid isen

Jag fick ett mail från en målvaktstränarkollega igår kväll. Jag måste publicera det här i bloggen för det var så galet bra skrivet och belyser ett problem som vi inom hcokeyn och alla sporter måste komma till bukt med. Mailet jag fick av Joa Hellsten som är målvaktränare i Arlanda Wings kommer här.

Jag är målvaktstränare i Wings HC och har nu kommit på en enkel idé om hur vi ska göra ishockeyn i Uppland bättre.

Ett problem idag är att attityden mellan lag, spelare och föräldrar inte är som vi skulle vilja ha det. Bristande respekt och dålig stämning på läktaren är vanligt förekommande. För att minska skillnader och överbrygga avstånd mellan föreningarna föreslår jag nu följande:

Under en helg, lördag och söndag, innan seriestarten genomför Upplands Ishockeyförbund en matchhelg. Övernattning inplaneras inte utan spelarna sover hemma. Detta för att minska kostnader och för att förenkla för alla.

Deltagare är spelare från Upplands alla föreningar som ska spela U12-serien under säsongen. Spelarna delas upp i olika mixade lag som sedan spelar tillsammans och mot varandra under helgen. Respektive lag leds av föreningsledare från Upplands föreningar.
Motsvarande görs vid TV-puckskonvent men kan med fördel göras tidigare.


Förslag på innehåll:
3-4 matcher
Off ice-pass med lekfullt innehåll
Respektutbildning


Jag tror att vi skulle kunna göra hockeyn trevligare med ökad respekt spelare emellan och med bättre attityd på läktaren med den här typen av projekt. Föräldrar tillhörande olika föreningar skulle kunna få en mer positiv bild av andra föreningar och dess spelare, något som säkerligen skulle öka toleransen och minska "oljud" från läktaren.

Möjligen kan Idrottslyftet eller Sisu stå för del av finansiering. Kostnaderna utgörs av istider och mat. För att få så många som möjligt att delta bör inte deltagande kosta något för spelarna.

Jag kan inte nog lovorda detta förslag. Jag tycker det är grymt bra! Precis som jag är helt överens om att vi inom ungdomssporten måste få bort skrikande föräldrar. Ja dom som skriker fula ord klagar på domare och moståndare. För hejande föräldrar vill jag se ännu mer av! Vi måste också få bort hårda ord och fula saker från isen och ledare. Jag tror absolut idén som Joa har är grymt bra!

Joa har fått svar från Upplandshockeyförbund dit han också skickade mailet. Dom sa dom hade haft liknande tankar. Ska bli spännande att följa hur det här slutar!

Något jag tycker man kan lägga till är att bjuda in även domarna, som får förklara regler svara på frågor och vara med på lekar och office så ledare och tränare lär känna domarna lite. Vilket kommer göra det svårare stå och gapa och skrika. Även föräldrar kan få teori med domarna så dom lär sig reglerna och vad som gäller.

Men som sagt Joa är något väldigt bra på spåret här som jag absolut tror skulle främja sammanhållningen och skapa en godare stämmning på och bredvid isen!

Vad tror du?

Vi hörs!