lördag 22 september 2012

Att vara förstemålvakt

Här om dagen skrev jag ju om att vara andremålvakt. Idag tänkte jag skriva lite om att vara förstamålvakt. Vilket jag också tycker kräver ett visst agerande och tänkande!

Om du är uttalad förstamålvakt eller bara får spela mest så gäller det ju att inte vara nöjd. Att fortsätta kämpa lika hårt, träna lika hårt. Fortsätta vara ödmjuk och en bra målvaktskollega. Hjälpa den andra målvakten så mycket du kan och se till ni har en bra relation.

Som förstamålvakt är du ju en extremt viktig del i laget. Den viktigaste till och med. Du är många gånger skillnaden mellan vinst och förlust. Det gäller dock att inte låta det stiga dig över huvudet och bli divig och kanske börja fuska med detaljerna på träning. Kanske börja förbereda dig lite mindre nog, för du får ju stå i alla fall. Då kommer du snabbt sluta utvecklas och rätt var det är så är du inte etta längre.

Jag tycker att som förstemålvakt ska du utstråla förstamålvakt i kroppsspråket. Det ska synas du är färstamålvakt direkt du kommer in på isen. Upp med huvudet, sträck på dig visa vem som bestämmer och att du är säker på din egen förmåga. Det här kan du ha med dig även utanför isen. Dina lagkamrater kommer ju märka och se det. Det kommer få dom att bli säkrare på dig. För är du säker på dig själv så kommer lagkompisarna bli det och lita på dig.

Även motståndarna kommer ju också lägga märka till det, och kanske gör det att dom väljer att vänta med skotten för att hitta ännu bättre läge. Så att ha bra bra kroppsspråk och hållning kan ge dig massor av fördelar.

Markus Björkryd

Tänk dig själv. Vilken målvakt utstrålar mest och tror du är bäst. Den med rak rygg, blicken upp och som ser stor och säker ut eller den som krummar lite blicken i isen och som inte tar för sig?

För att få bra självförtroende är det ju viktigt at du vet vad du kan, att du litar på din teknik och din förmåga att använda tekniken. Känner du dig säker på dom här sakerna så kommer ju självförtroendet att stärkas och att visa upp ett säkre yttre blir ju så mycket lättare.

Då faller vi ju tillbaka på att vara nogrann och ge allt på träning för att förstärka din egen känsla av tillit på dig själv. Så genom att träna rätt och bra kan du ge dig själv bättre självförtroende. Bra va!?

Även om du gör ett misstag på en match en riktig tavla är det viktigt, ja kanske extra viktigt att visa upp att du även efter det tror på dig själv att du sträcker på dig och gör dig redo för nedsläpp. Inte skriker, slår klubban i ribban eller bli liggande på isen med ansiktet gömt. Visa istället att du kommer ta nästa skott. Det hjälper dig själv men framförallt signalerar du till ditt lag att du är redo och att det var en engångsföreteelse! Ge heller inte motståndarna extra energi genom att visa att du är knäckt!

Så var en förstemålvakt i alla tillfällen!

Vi hörs!

fredag 21 september 2012

Gästblogg Valentina Lizana

Idag kan jag presentera ett nytt inslag i bloggen och ett riktigt roligt sådant! Jag har fått en gästbloggare som kommer skriva lite inlägg då och då och låta oss komma med bakom kulisserna och få veta hur det är att vara landslagsmålvakt och Riksseriemålvakt!

Vill välkomna Valentina Lizana som skribent i bloggen!

Jag tycker det ska bli riktigt kul att få med henne och ta del av hennes tankar, upplevelser och iaktagelser!

Här kommer Valentinas första inlägg!

Seriepremiär.
 
ÄNTLIGEN!
 
Man känner det i bussen... Vissa sitter tysta, lyssnar på musik. Vissa sitter längst bak i bussen och snackar och skrattar. Men jag känner det i luften, nu börjar äntligen det roliga, det som man tränar för, matcher som räknas! I helgen möter vi Linköping och HV71.
 
Därför åker vi dagen innan, eftersom det är en heldag i bussen. Jag skulle vilja se ett Elitserielag åka typ 100 mil buss dagen innan match. Men vi är vana, vi vet att det inte spelar någon roll när man väntar på något gott. När man väl står där på isen och får spela tuffa matcher, då har vi kul, då är det fest och då är plötsligt allt värt mödan.

Coola brudar!

 
Själv sitter jag ganska långt fram i bussen. Alla har sina egna två platser, vi får till och med gratis mat och boende hela helgen, vilken lyx va?! Måste tyvärr ta ledigt en dag från jobbet, så det går väll jämt ut ekonomiskt. Jag tycker faktiskt att det är helt okej åka buss, det finns inget som man måste göra eller hinna med. Man får mycket egen tid, vilket jag tror alla behöver ibland.
 
Jag har mina egna rutiner, som dom flesta målvakter kanske har. Sover till Sundsvall ungefär, öppnar min kexchoklad och min dricka, lyssnar på musik och filosoferar allmänt om livet. Tror inte man ska tänka allt för mycket på matcherna. Sedan är det dax för lunchstop. Efter det blir det oftast en film eller kanske någon inspirationsvideo.
 
Visst blir det också en del snack men tjejerna men oftast brukar jag vilja vara för mig själv på vägen till matcherna. På vägen hem är det en helt annan historia...
 
Det viktigaste är att ta en match i taget, en period i taget, ett skott i taget. Leva här och nu. Det pirrar i hela kroppen när jag tänker på det. Känslan är underbar, jag älskar ishockey! Man kan bara göra sitt bästa, mer kan man inte göra. Sen får vi se hur det går. Givetvis hoppas jag att vi vinner båda matcherna! Let's go rödalaget!
 
// MoDo Dam, Valentina Lizana


Där har ni Valentinas första inlägg i bloggen, eller ja egentligen det andra hon sommabloggade ju också i somras. Det hittar ni här.

Ska som sagt bli riktigt roligt att ta del av Valentinas texter!

Vi hörs!

torsdag 20 september 2012

Att vara andremålvakt

Nu är säsongen igång, matcherna har börjat.

Det är ju inte alltid det går så bra som man hoppats. Kanske får man inte spela utan är andremålvakt. Det är då det gäller att inte sura ihop och tycka livet är trist och hockey suger. Självklart vill alla spela match och helst alla och hela tiden. Men nu är det ju bara en målvakt som står i varje match. Om du tappar glöden och glädjen. Släpper på nogranheten och kämpaglöden kommer du ju garanterat bli kvar på bänken.

Men det är är två målvakter i ett lag. Vi tar den igen, två målvakter i ett LAG. Det gäller att som andremålvakt fortsätta vara en del i laget. Vara glad och positiv. Komma i tid till träningar och matcher. Ge allt på träningar och finnas där och stötta laget och den andra målvakten.

Träna extra hårt. Ge det där lilla extra och göra allt du kan för att visa tränaren att du ska få chansen att stå. Även om du inte är förstemålvakt kan du bete dig som en och utstråla förstemålvakt. Ta för dig, välj det mål du vill ha på träning. Våga ta plats och vara först in i målet vid övningar mot ett mål. Det gäller att utstråla säkerhet och pondus. Så utespelare och tränare ser att här är du och du är bra.

Men som sagt även andremålvakten är ju viktig i ett lag. För hur trist är det inte att träna med bara en målvakt? Så du höjer ju kvaliten på träningarna. Du hjälper alltså laget att bli bättre. Samtidgt som du själv får träna och bli bättre.

Gustaf Lundström


Jag tycker också det är viktigt att målvakterna funkar bra ihop. Man har väldigt mycket glädje av att komma bra övernes och gilla att umgås då det är träningar, matcher och cuper. För ingen annan i laget vet hur det är att vara just målvakt. Så man kan vara varandras bollplank och psykologer. Att hjälpa varandra, sporra och peppa varandra.

Hitta bra och fredliga sätt att tävla mot varandra på träningar. Går det inte så tävla mot er själva. Tex kan man räkna insläppta mål på träning och sen försöka släppa i färre på nästa. Kanske sätta upp att max insläppta får vara femotn på hela träningen. Släpper du in tolv, då är det elva som gäller träningen efter. Släpper du då in fler än elva börjar du om på femton. Så kan du tävla mot dig själv och få lite extra motivation på träningen.

På matcherna kan du aktivera dig genom att titta och hitta situationer i matchen och se framför dig hur du själv skulle agerat i den situatione. Du kan också hjälpa laget genom att spionera på motståndarnas målvakt och se om du hittar svagheter eller luckor. Eller vara din målvaktskollegas "videocoach" genom att hjälpa honom analysera sitationer efter matchen. Kanske hitta tre minus och fem plus som ni kan diskutera efter matchen.

Hur gör du och hur motiverar du dig om du är tvåa?

Vi hörs!

PS. Gustaf på bilden har ju inget med texten att göra. Ville bara göra inlägget roligare och valde den bilden.

tisdag 18 september 2012

Intervju med Bostons Niklas Svedberg

Niklas Svedberg fick ju kontrakt med Boston efter sitt otroligt bra slutspel. Jag skickade ett mail med lite frågor till Niklas.

Du gjorde en bra säsong förra året med ett makalöst slutspel. Hur kändes det själv?

Det var självklart helt fantastisk att få vinna ett sm-guld med Brynäs. För egen del så kändes grundserien ganska bra men helt klart lyfte jag mig i slutspelet och fick ut mer av mitt spel. Jag delade hela säsongen med honken som var en bra konkurens till mig samtidigt som han lärde mig en del saker. I slutspelet fick jag chansen att spela betydligt fler matcher i rad vilket jag gillar och det var positivt för mig.

Hur fungerar det för dig nu i år då du skrivit på för Boston? Sköter du försäsongsträningen själv? Eller kör du med Boston?

Den sköts på egen hand men vi får program. Jag har kört en del försäsongongsträning med Brynäs och tränar fortfarande en del i Gävle tillsamans med Pecka Alcen på is. Men jag har flyttat hem till Stockholm nu och kör mestadels med andra killar härifrån som ska åka över vad gäller isbiten

När åker/åkte du över till Boston?

Jag åker över i september. 

Är det nervöst börja en helt ny del av din kärriär?

Nej inte speciellt. Även om spelet är lite annorlunda så kommer man i grund och botten spela samma spel och det är det som tagit mig dit Sen är det klart att det blir en omställning även utanför planen men jag ser fram emot det.

Hur funkar det nu? Får du fixa och kirra med allt själv? Lägenhet? Osv?

Min agent hjälper mig med sånt så det är smidigt.

Vad blir det för utrustning i år? Vilket märke och modeller? Vilken färgkombination?

Jag spelar med ungefär samma grejer som förra säsongen fast andra färger.

Vem lackar din mask och vad blir det för motiv? Kanske en bild på Andy Moog den gamle grymma Boston målvakten :-)smile

David Gunnarsson lackar mina masker. Jag kör med gudfadern på ena sidan av masken.

Vad är din personliga målsättning med säsongen?

Jag ska fokusera på att spela mitt spel och sen får jag se vart och hur mycket man får spela.

Har du varit med på någon camp med Boston ännu?

Jag var över en vecka i juli.

Vad har dom sagt till dig kring nästa säsong?

Bara att förbereda sig så bra som möjligt.

Niklas var ju en av dom stora guldhjältarna för Brynös. men nu väntar en ny vardag med AHL spel i alla fall till att börja med. Sen får vi se om det blir något NHL spel och hur Niklas står sig mot övriga Boston målvakter.

Tackar Niklas som tog sig tid att svara på frågorna!

Vi hörs!

måndag 17 september 2012

Vinnaren i tävlingen med Hockeyfreak.se dragen

Då har jag dragit vinnaren av två valfria Mc Farlane figurer från Hockeyfreaks hemsida.

Jag använda samma slumpgenerator som jag alltid gör och lottade fram en vinnare av dom 34 som kommenterat inlägget.

 
 
Den lycklige vinnaren heter Theo Rooseboom de Vries som får kika in på Hockeyfreaks hemsida och välja två figurer!
 
Vill tacka Hockeyfreak.se som ville vara med och sponsra tävlingen! Samt alla ni som anmälde erat intresse riktigt kul!
 
Vi hörs!