lördag 11 augusti 2012

Sommargäst Lasse Billing

Idag är det en av mina kollegor på SHI som skrivit ett gästinlägg. Lars Billing utomordentlig utespelarinstruktör, rolig och schysst kille och en av två huvudtränare i AIK:s damlag i Riksserien.

Skjut för att göra mål!

Se inte målvakten – se luckorna!

Alla vet att man inte kan göra mål utan att skjuta eller som Gretzky sa; ” Man missar 100% av de skott man inte skjuter”.

Men hur och när ska Du skjuta?

Ibland är det bara helt självklart och Du skjuter utan att behöva tänka. Andra gånger behöver Du tänka och ta ett snabbt beslut. Problemet är att den tid det tar för Dig att ta beslutet gör att möjligheten att göra mål försvinner. Det är därför som Du behöver tänka på hur Du ska skjuta (vilken typ av skott; slag- drag- handled eller backhandskott)och när Du skall skjuta så att Du har det klart för Dig redan innan Du kliver på isen och upplever de tusentals olika situationerna Du kommer att ställas inför som ger Dig chansen att tända mållampan.

Här kommer några tips för Dig att ha med Dig ut på isen i Din kamp efter att vinna skytteligan. 

·         Se Dig själv som en målskytt varje gång Du skjuter för att göra mål (ibland skjuter man för att skapa en retur eller blockering)

·         Öva Ditt skott på isträning och på skottrampen men även när Du ser på hockey. Tänk att ”där skulle jag skjutit istället”

·         Förvänta Dig resultat (mål) varje gång Du skjuter men var samtidigt realistisk (alla Dina skott kommer inte att gå i mål) och gå på retur på Ditt eget skott.

·         Sikta på luckorna! Se möjligheterna (nätet) inte svårigheterna (målvakten) men glöm    samtidigt inte bort att se hur målvakten agerar. Se inte efter vad han gör utan se efter vad han INTE gör. Se det självklara valet och SKJUT!

Skjut efter vad Du ser!

Alla spelare som begraver huvudet i isen när han skjuter missar chansen att ta hänsyn till vad målvakten gör. När en bra målvakt ser att Du inte ser vet han att Du inte kommer ändra nåt i Ditt skott utan han kan lugnt anpassa sitt spel efter vad Du redan bestämt Dig för. Var inte förutsägbar!

Skjut innan Du är redo!

Om Du väntar med att skjuta tills allt är perfekt (pucken ligger platt där Du vill ha den, ingen motståndare är på Dig, Du är mitt i slottet osv) ger Du målvakten chansen/tiden att anpassa sig på bästa sätt och Du minskar Dina chanser att göra mål. Försök att skjuta i skäret innan det ”perfekta” läget, sekunden innan pucken ligger precis där Du vill ha den, med en motståndare hängandes på ryggen osv så kommer Du att överraska/lura målvakten även om Du inte får till det absolut perfekta skottet. Detta kräver träning så träna på det på isträningar och på skottrampen att kunna få iväg skottet även när Du inte har de optimala förhållandena så kommer Du märka att Du kan få iväg ett bra skott snabbare än Du tror.

Skjut från ”sämre” lägen!

Många spelare vill skjuta från det perfekta läget. Det minskar ofta Dina möjligheter att göra mål eftersom det ger målvakten mer tid att anpassa sig och han gör vad som ser ut att vara en enkel räddning. Vänd på det och låt det se ut som att målvakten släpper in ett enkelt skott genom att skjuta när han inte är beredd. Cirka 80% av alla mål görs från lägen som INTE anses vara det perfekta läget!

Håll Dig innanför ramen!

Världens hårdaste skott går inte igenom någon målvakt!

Det är bättre att skjuta lite lösare om det innebär att Du kan placera skottet där Du vill. Till exempel precis innanför stolparna. Öva på att placera skottet precis innanför stolparna lågt eller precis innanför ribban. Variera Dina skott och driv målvakten till vansinne.

Styrningar = en målvakts mardröm!

En styrning kanske inte anses som det läckraste målet att göra men de är de svåraste för en målvakt att rädda. Målvakten har förberett sig för ett skott och med en styrning förändras allt utan chans för målvakten att anpassa sig. Öva på att styra puckar med Dina lagkamrater på isträning och skottramp. För skytten är det kanske nödvändigt att göra avkall på hårdheten i skottet och istället fokusera på siktet.

Använd Din backhand!

Backhand är det näst svåraste skottet för en målvakt att rädda efter styrningar eftersom det är omöjligt att se när det kommer eller var det kommer. Du kan skjuta högt eller lågt eller vänstra/högra stolpen utan att det syns för målvakten och dessutom i frilägen när Du lägger över pucken på backhand tvingas han till sidledsförflyttning vilket är en målvakts mardröm.

Aldrig finns så många ”hål” som när Du skjuter från backhand.

Skjut igenom nätet!

En riktig målgörare sätter inte pucken i nätet utan han skjuter pucken igenom nätet!

Tänk som en kampsportare; Slå (skjut) inte målet – slå (skjut) igenom målet!

Byt läge för skottet!

Dom bästa målvakterna förutser Ditt skott och gör att Ditt skott ser lätt ut att rädda.

Hur ska Du lura målvakten?

Byt position för skottet från forehand till backhand – en meter åt ena eller andra hållet - ta ett skär till innan skottet – finta skott – finta passning osv. När en målvakt har gjort sig beredd för att rädda ett skott tar det nån sekund innan de är beredda på skott från en ny position/vinkel. Utnyttja det!

För att citera Arne Hegerfors (TV-kommentator) som uppenbarligen inte känner till ”rätt & fel” inom hockeyn utan tycker att ett stenhårt skott i plexit är coolt;

” Åh vilket bra skott, hade den gått på mål och vid sidan av målvakten hade det blivit mål” 

Sådär, nu har ni utespelare som tjuvläser här inne ;-) inget att skylla på längre. Bara läsa och lära! Det gäller att skjuta vid rätt tillfällen på rätt sätt för att maximera chansen att göra mål. Så inga fler alibiskott som skjuts bara för att skjuta men helt utan tanke!

Tackar Lasse som tog sig tid att skriva ett inlägg!

Vi hörs!

fredag 10 augusti 2012

Intervju med Örebros Marcus Weinstock

Sommarintervjuerna rullar vidare idag med Örebros Marcus Weinstock.

Hur mycket jobbar ni forwards i Örebro ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Det var inte mycket i fjol. kanske kommer mer i år.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

Inte i fjol. men kanske blir så i år när vi har ny målvaktstränare.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Tror det kommer bli bra. Får ju mer yta att spela på framför mål.

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Svårt att säga. Men kan nog få lite mer tid i pp.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Viktor Fasth

Har ni i Örebro förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Nej inga bestämda. målisarna agerar efter situationen

Vem är Örebros mest fåfänga spelare? Motivera gärna. 

Det inns några som gillar att fixa sig ordentligt. men nämner inga namn :)

Vem är slarvigast i Malmö? Motivera gärna

Vi har inte nån som är så slarig.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Simon olsson. han älska att titta på klubbor och greja med utrustningen.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Större ytterzoner och minska mittzon.

Vilken målvakt i Allsvenskan är svårast att göra mål på?

Örebros målvakter

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Vet inte. Dom brukar inte prata så mycket. Dom fokuserrar mest på att stoppa pucken.

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Timander. Han har bra rutin och sen är han stor och stark.

Tackar Marcus som tog sig tid svara på mina frågor!

torsdag 9 augusti 2012

Intervju med Expressens Magnus Nyström

Idag kommer en intervju med en av mina favorit journalister Expressens Magnus Nyström. Magnus blogg på Expressen hittar du här.

Här kommer intervjun.

Varför blev du just hockeyjournalist?

Egentligen kom jag på det redan som tonåring: jag gillade hockey, jag gillade att skriva och jag gillade att resa. Så för mig var hockeyjourrnalist det perfekta jobbet. Men jag har gjort en hel del annat också. Allt från att vara polisreporter på lokaltidningen Folket i Eskilstuna till att kommentera handboll i tv. Och det har varit väldigt kul att prova olika saker. Och dessutom nyttigt.

Vad för bakgrund har du inom hockey?

Jag spelade aldrig orgianiserad hockey, bodde i Torshälla under flera unga år och där fanns inget hockeylag. Men jag spelade fotboll och bandy. Jag har mött Mats Sundin i bandy. Och sen har jag gjort mål i en NHL-arena. I en mediamatch mellan USA och Kanada. Jag gjorde en Ulf Samuelsson och bytte medborghrskap. Jag spelade för USA.

Hur blev du hockey/sportjournalist på Expressen? Utbildning? Tidigare jobb?

Jag värvades till Expressen från Dagens Nyheter, kan man säga. Jag jobbade för DN under sju år, bland annat fyra år i USA, då jag framförallt bevakade NHL.

Hur tycker du att hockeyspelare är jämfört med andra lagidrottare tex fotbollsspelare? Lätta att ha att göra med? Ställer upp på intervjuer?

Hockeyspelare är överlägsna fotbollsspelare när det gäller tillgänglighet för media.

Vilken hockeyspelare är enklast och roligast att intervjua och varför?

Oj, många är bra att snacka med. Några personliga favoriter genom åren: Tomas Holmström, Magnus Arvedson, Peter Popovic, Per Ledin, Ulf Samuelsson, Henrik Lundqvist.. Jag kan rabbla många namn.

Hur många hockeymatcher ser du per säsong? Live? På TV?

Det blir nästan 100 matcher per säsong - live. Hur många jag sedan ser på tv? Har aldrig vågat räkna :)

Tycker du Sverige har bra hockey journalister? Samt vad gör en hockeyjournalist bra?

Ja, absolut. Det som gör en hockeyjournalist bra är kärleken till sporten och berättarglädjen. Det tråkigaste är hejarklacksjournalisterna med brist på självinsikt. Men tack och lov är de få.

Vilket lag i Elitserien har bäst service och upplägg för er journalister och varför?

Många är bra. Linköping och HV är två arenor där man alltid känner sig välkommen. Och de båda klubbarna är de jag spontant vill hylla först. Men jag skulle kunna berömma nästan alla i elitserien.

Vilket lag i Elitserien har sämst service och upplägg för er journalister och varför?

Dålig uppkopplinmg i arenan och tidig stängning gör att Scandinavium inte är någon höjdare.

Vilket/vilka lag tror du överraskar mest i Elitserien i vinter? Positivt och negativt?

Modo kan bli bättre än många tror. Växjö blir inte så bra som många tror.

Vilken spelare överraskar postivt och vilken gör det negativt?

Gustaf Wesslau gör succé i HV. Daniel Larsson kan få det jobbigt i AIK.

Tror du Djurgården klarar ta sig upp nästa säsong?

Ja. Laget borde tillräckligt bra för att klara det.

Vad anser du vara det största fiaskot i VM den uteblivna publiken eller förlusten i kvarten?

Publikfiaskot var värst. Helt oförlåtligt

Elitserien bästa målvakt nästa säsong?

Johan Gustafsson i Luleå blir VM-målvakt.

Vem är världens bästa målvakt i dina ögon?

Henrik Lundqvist, förstås.

Sveriges bästa målvakt genom tiderna?

Efter senaste säsongen är det inget snack: King Henrik

Jag är beredd hålla med Magnus om det mesta han säger, tror kanske inte Daniel Larsson får det svårt i AIK. Dock tror jag ju AIK är sämre i år än förra året så på det sättet kan det ju blir jobbigt för Daniel! Johan Gustafsson som VM målvakt ja absolut men jag tror inte han kommer vara etta. Vi har för många målvakter i NHL för att INGEN ska vilja eller vara tillgänglig för VM.

Tackar Magnus som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 8 augusti 2012

Intervju med Skellefteås Markus Svensson

En till målvakt jag tycker det ska bli spännande att följa nästa säsong är Skellefteås Markus Svensson. Markus som aldrig fick en riktig chans att visa upp sig i AIK. Som snudd på fick samma behandling som Tim Sandberg i tvillingklubben Djurgården. En match där allt gick fel och sen inga fler riktiga chanser förens AIK tvingades kasta in honom i derbyt mot Djurgården där han nollade Djurgården trots 40+ skott och gjorde en grym match.

I vinter får vi se honom tampas med Joakim Ericsson i Skellefteå. Ska bli spännande! Här kommer en liten intervju med Markus.

Markus började med att skriva.

Hallå Niklas och tack så mycket! :) hoppas att du har en bra sommar och ursäkta att det tog lite tid för mig att svara.

Det han tackade för var mitt grattis till kontraktet med Skellefteå. Sen ber han om ursäkt det dröjt ett tag. Ödmjukheten jag pekar på att hockeyspelare har och som jag gillar!

Nu när du byter klubb och målvaktstränare tror du det kan bli problem? Att du behöver ändra ditt spel? Dels med ny mv-tränare men också nytt lag och nytt försvarsspel?

Jag har lärt mig väldigt mycket från alla målvaktstränare som jag har fått jobba med och ser fram emot att jobba med Holm.

Hur ser du tillbaka på din tid i AIK nu? Det började ju väldigt tufft och sen fick du aldrig riktigt chansen tycker jag. Hur känner du?

Jag tycker att det var en lärorik säsong för mig, både som målvakt och människa. Jag hade en tuff start på säsongen och fick jobba mig tillbaka. Hade såklart hoppats på att spela mer, men jag är tacksam över att jag fick chansen där.

Hur trivs du i/med Skellefteå än så länge? Har du hunnit köra något med laget ännu?

Jag har blivit mottagen på ett väldigt bra sätt och har tränat med laget under maj och juni så det känns bra.

Vad har du för personlig målsättning med säsongen?

Jag vill utvecklas och etablera mig mer i ligan.

Vad känner du att du behöver jobba extra med under försäsongen på is? Några detaljer i spelet du vill slipa extra på?

Jag har lagt en stor vikt i att jobba explosivare med fysen i sommar. Jag vill fortsätta att arbeta konsekvent på isen och spela enkelt.

Tränar ni i Skellefteå fys med laget eller på egen hand? Tränar du och Jocke något med målvaktstränaren på sommaren?

Vi har haft explosivare pass samt kört en del yoga, squash och taekwondo.

Vad blir det för utrustning denna säsong? Kör du vidare med Bauer eller blir det nytt märke?

Jag byter till Reebok.

Vem målar din mask och hur inblandad är du i motiv valet?

David Gunnarsson målar till mig och han har fått ganska fria tyglar.

Hur tror du topp tre i målvaktsligans räddningsprocent kommer se ut?

det vet vi i mars.

Jag tror ju Jocke Ericsson blir Skellefteås etta i vinter men att Markus kommer få ett gäng matcher. Gör Jocke ett bra jobb finns ju chansen han får kontrakt med Phliadelphia och kanske stucker över efter säsongen. Då tror jag det finns stora chanser Markus är mer än redo ta över som etta i Skellefteå!

Vi hörs!

tisdag 7 augusti 2012

Tävling ihop med Salming Hockey

Hej på er.

Nu är det dags för nästa tävling som jag har ihop med Salming Hockey som är med på att lotta ut en målvaktsklubba.

Salming Hockey

Salming Hockey, ett ungt Svenskt Hockeyföretag som ägs av en vår största hockeyspelare genom tiderna Börje Salming. 17år i NHL 16 med Toronto, 1 år med Detroit och första Svensk i Hockey Hall of Fame.

Salming Hockeys produkter finns i dag i ca 20 länder runt om i världen. Fokus ligger på klubbor, handskar och accessoarer.

Salming Hockey försöker hela tiden designa och utveckla produkter som sticker ut och vågar vara annorlunda. Dom försöker hela tiden våga förändra produkterna både för nutiden och för framtiden!

Varumärket finns representerat i alla högsta ligor runt om i hockey världen. Sen 2 år tillbaka har Salming Hockey även Målvakstklubbor för alla nivåer, komposit, hybrid samt trä. Salming Hockey distribuerar även Vaughn i Sverige och Norge.

Mikael Tellqvist, Lars Haugen är 2 avflera landslagsmålvakter som spelar med Salming målvakts klubbor.




Tävlingen

För att ha chans att vinna en Salming G13 klubba ska du

1. Gå in och gilla Salming Hockeys Facebooksida här.

2. Kommentera detta inlägg.

Salming G13



Sen kommer klubban lottas ut till en av er! Tävlingen pågår i fem dagar till och med den: 12:e Augusti 17:00!

Intervju med Leksands Jacob de la Rose

Sommarintervjuerna fortsätter idag med Leksands Jacob de la Rose.

Hur mycket jobbar ni forwards i Leksand ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Frågar målvakterna från vilka vinklar och vart i målet det är svårast för dem att ta pucken. Jag själv är väldigt intresserad av att utveckla just målskyttet så brukar ofta be Erik Hanses om tips osv.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

Målvaktstränaren Jonas Levén brukar ofta under matcherna komma och tala om vart motståndar målvakten har sina svagheter.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Nja ingenting jag funderar på, blir lika för alla så ingen idé att hylla eller beklaga

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Blir mindre ytor att jobba med bakom mål, svårare att skydda pucken men inte ofta jag håller mig bakom kassen så kommer nog inte märka så stor skillnad.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Erik Hanses, han har en underbar glöd att vilja utvecklas varje dag

Har ni i Leksand förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Nej vi improviserar utefter situation

Vem är Leksands mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Haha svårt att säga men måste nog ändå säga att Filip Forsberg är väldigt noga med att frisyren alltid ligger rätt oavsett tid på dygnet

Vem är slarvigast i Leksand? Motivera gärna

Simon Mattsson, behöver inte säga mer

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Svårt, kan inte komma på någon som är värre än nån annan

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Vore häftigt med utökad elitserie tycker att många av topplagen i allsvenskan skulle klara av att spela i högre serie

Vilken målvakt i Allsvenskan är svårast att göra mål på?

Daniel Bellissimo var bäst förra året tycker jag, otroligt tät 

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Tycker de flesta målvakter är tysta och säger sällan något till någon utespelare. 

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Sean Curry och Jean-Luc Grand Pierre var riktigt tunga att möta förra året, ruskigt stora och väldigt fysiska i sitt spel

Tackar Jacob som tog sig tid att svara på frågorna!

Vi hörs!

King Henrik!

Fick ett mail med en video på Henrik Lundqvist som Gusten Lundh en av mina Facebookvänner klippt ihop! Så se och njut!




Vi hörs!

söndag 5 augusti 2012

Intervju med Bofors Joel Gistedt

Joel Gistedt lämnade Rögle efter förra säsongen och är numera klar för Bofors. Jag tog och skickade iväg ett mail till Joel som svarade redan samma dag!

Ny i Bofors i år. Hur känns det och varför blev det just Bofors?

Stämmer. Det känns väldigt bra med Bik! Oerhört ödmjuka, trevliga gubbar och väldigt många vinnarskallar. Det blev Bofors för att det känns som dom vågar satsa på mig och vill hjälpa mig att ta ett nytt steg i min karriär. Så det känns väldigt inspirerande.

Hur tycker du förra säsongen i Rögle gick för dig personligen?

Förra säsongen kändes väll ändå okej. Fick bevisat för mig själv att jag kan spela flera matcher i rad och vinna, och hålla en hyfsat jämn nivå när jag fick spela. Så det var skönt. Det var ju också en häftig känsla att få vara med och gå upp med ett lag även om man inte var så delaktig i slutet som man velat.

Vad kommer du jobba extra mycket med på dom första ispassen? Är det något speciellt du brukar köra extra i början av säsongerna?

Jag kommer nöta mycket skridskoåkning i början för att komma igång med fötterna sen brukar resten komma så smått. Så mycket förflyttningar blir det.

Vilken eller vilka forwards i Allsvenskan är extra jobbiga att möta?

Tycker väl att det är många svåra forwards i allsvenskan speciellt i år med Dif också men kommer nog att bli roligast att möta Örebro i derbyn med Simon Olsson på andra sidan nu.

Vem är den största trashtalkern i allsvenskan?

Största trashtalkern vet jag faktiskt inte! Ingen som utmärker sig speciellt i alla fall

Vad har du för personlig målsättning säsongen som kommer?

Målsättning är att jag ska försöka hålla en jämn nivå med inte för många toppar och dalar.

Vilka skydd kommer du spela med? Är det samma som förra säsongen?

Det blir Bauer skydd i år igen jag. Trivs bra i dom.

Byter du ut hela utrustningen mellan säsongerna? Vad 'är jobbigast att köra in när det är nytt?

Ja brukar byta ut hela så gott som så det är samma i år. Tycker väll att benskydden är det svåraste att köra in.

Vem lackar din mask och vad ska du ha för motiv?

Tror det blir någon slags klistermärksaktikt film man lägger på masken och klar lackar över. Så blir nog rätt stilrent.

Vilka tre målvakter tror du blir topp 3 i räddnings % i allsvenskan denna säsong?

Svårt. Självklart hoppas man att man själv är med där och tävlar. Hade vart roligt att se Valiquette, men Lif Hanses, och Mifs Sjöberg kanske.

Jag vidhåller ju att hockeyspelare är väldigt ödmjuka. Sista Joel skrebv var detta.

Hoppas svaren är till belåtenhet och tack för att man fick vara med.

Ska bli kul följa Joel i vinter och se om han får till det bra ihop med Bofors. Talangen finns ju där, hoppas han sätter en bra säsong nu!

Vi hörs!