lördag 19 maj 2012

Viktor får godkänt av mig

Viktor Fasth.

Få målvakter har väl berört så mycket och skapat så mycket diskussion.

Nu efter VM verkar det vara hälften som tycker han är kass och den andra hälften hyllar honom. Jag? Jag är lite mitt emellan. Jag tycker Viktor gör ett godkänt VM. Han gör någon tavla men jag tycker inte jag kan lasta honom för allt för många av målen Sverige släppte in.

Efter förra säsongen där Viktor var outstanding i Elitserien och blev VM:s bästa målvakt. Helt välförtjänt. Så inför denna säsong hade ju Viktor en press på sig han aldrig haft förut, inte utifrån i alla fall. Han hade förväntningar som han inte haft förut, samma där utifrån.

I Elitserien är han även i år bästa målvakt i mina ögon. Inte lika outstanding som förra året, men det beror mer på att konkurensen var bättre i år då fler målvakter spelade väldigt bra hockey. Han gör sen ett bra slutspel också där han är med och slår ut en serie etta för andra året i rad. Sen pressas Skellefteå till sju matcher.

Snacket om att Viktor inte presterar när det verkligen gäller. Skitsnack tycker jag. Han har varit med och slå ut HV71 och Luleå. Han har gått till en VM-Final. Att han inte vunnit något ännu, är ju inte Viktors fel. Förra VM fick ju Sverige mental kollaps i finalen mot finnarna. AIK var inte riktigt bra nog för att vinna SM-Guld. Men nog har Viktor varit bra nog för att hjälpa sina lag.

Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/

I årets VM var ju Sveriges försvar inte alls bra och Viktor ställdes inför väldigt många svåra lägen och räddade Sverige i många lägen. Han knep väl tre frilägen i kvarten mot Tjeckien tex.

Men, Viktor kom inte upp i sin bästa standard, han var inte så bra han kan vara. Kanske för att han spelat väldigt mycket i år och väldigt många viktiga matcher då AIK in i det sista kämpade för slutspelsplatser. Så det kan kanske varit mental trötthet? Kanske hade han svårt komma igång efter vilan han fick efter slutspelet?

Men som sagt jag ger Viktor godkänt för VM, och tycker inte på något sätt att han bär skulden för att det inte gick bättre. Kan inte heller se att någon annan målvakt skulle gjort det så mycket bättre. Av dom som var tillgängliga. Jag tycker helt enekelt Per Mårts tog ut rätt målvakter, och valde rätt etta.

Vad tycker du?

Vi hörs!

Stefan och Daniel om att ha förälder som tränare och att vara förälder och tränare

Tar en till intervju med en pappa och son där pappan är mv-tränare åt sin son. Idag är det Stefan Martinsson som är tränare till sin son Daniel.

Hur funkar det att ha förälder som tränare?

Stefan: Fungerar bra och har gjort det mest hela tiden tykcer jag. Vi gjorde upp rollerna ganska tidigt, pappa hemma och Stefan på isen. Nu har jag tränat honom sen hockeyskolan fram till nu sista A-pojks året. Nu börjar jag om med Team 02 i Wings som målvakts tränare.

Daniel:  Det funkar helt klart bra, riktigt nöjd.


Finns det några fördelar resp nackdelar?

Stefan: Nackdelen är att många tror att man fovoriserar sitt egna barn före andar, vilket inte stämmer, tror snarare att det är åt andra hållet. Vilket tyvärr kan bli en nackdel för barnet, svår balansgång.
Jag har haft som policy att inte ta ut målvakter utan låter dom andra tränarna ta den biten.
 

Fördelen är ju att jag fått vara med mitt barn under den utveckling som skett dels med honom men även att jag utvecklats under resans gång. Målvaktspelet har ju förändrats en hel del under dessa år. Men även att fått vara med laget, ta lärdom av andra tränare och sett laget växa fram under så många år.

Daniel: Fördelarna är väl att man står varandra närmre och kan prata om saker på ett annorlunda sätt, och att det är lättare att förstå varandra. Nackdel är väl att man blir lättare osams och inte håller med varandra.

Hur håller ni isär rollerna pappa/tränare resp barn/målvakt?

Stefan: Se svar 1, gjorde det klart rätt tidigt.Det är klart att när han var yngre och gjorde sig illa så vart det ju så att "pappa" kom fram, ren föräldra reaktion. Kan väl hända nån gång att jag säger till honom på ett annat sätt än andra om det blir lite "stökigt":)

Daniel: På isen ser jag honom både som pappa och tränare, det är ju inte direkt likadant som med huvudtränaren t.ex.

Bråkar ni mycket?

Stefan: Aldrig på isen. Hemma kan väl bli en del diskussioner:)

Daniel: Nej, kan hända då och då.

Vad är det vanligast ni bråkar om?

Stefan: Bråkar vet jag inte men diskuterar. Mest olika sitautioner som skett på isen, där är ju videokameran ett verktyg som är överlägset. Men det är ju också det som för oss framåt, ha en dialog och diskutera oss fram till oilka lösningar. Där är det ju en fördel att vi är barn-förälder, kan ta det när som helst.

Daniel: I vissa lägen, hur man ska göra då och hur jag själv tycker att jag gjorde men det tycker inte han osv..

Är det svårt att inte vara barn/förälder i omklädningsrummet?

Stefan: Som sagt så kan det väl hända att jag säger till honom på ett sätt som skiljer sig om jag säger till någon annan, men nej inte svårt.

Daniel: I omklädningsrummet är han pappa och ser honom inte så mycket som tränare.

Behövs det att man inte är barn/förälder i omklädningsrummet? Ändras det med åldern?

Stefan: Tror det, när han var mindre så var man väl på ett sätt förälder till samtliga i omklädningsrummet. När han blivit äldre så tillbringar jag mindre och mindre tid där, vi tränare har egna rumm osv, tror det faller sig naturligt.

Daniel: Pappa har inte varit så mycket i omklädningsrummet så har egentligen inte tänkt på det så mycket.

Har du fått några synpunkter/kommentarer från andra?

Stefan: Måste faktiskt säga att det mest varit positivt från andra, kan väl att man hört bakom ryggen att han spelar mycket pga att han har mig som tränare, men det är nog mer okunnighet/oinformerade än annat. Synpunkter kommer väl alltid från "dom förstår sig på" om målvaktspel vid mål etc. Samma där okunskap mer än annat:)

Daniel: nej

Hur är det att träna andras barn samtidigt? Svårt att ge ditt barn rätt mängd uppmärksamhet

Stefan: Jag tränar ju bara målvakter och har alltid gett, hoppas jag , alla målvakter samma förutsättningar. Har vid enstaka tillfällen varit "gästtränare" för min andra son som är 02:a men även då har vi kört en lagträning och gett alla samma uppmärksamhet.

Daniel: jämfört med de andra målvakterna/spelarna?

Har någon av er någon ångrat eller tyckt det varit för jobbigt så det inte var värt det? Varför i så fall?

Stefan: Jag tycker att det arit värt varje sekund som jag fått möjlighet och det förtroende från han och framför allt från andra tränare att fått göra det jag tycker mest om. Enda som varit jobbigt är att sett han efter vissa förluster då han känt att han inte presterat 100%. Men det är väl en föräldra instinkt vi har att vi vill skydda och trösta våra barn. Tack för tillfället att få svara på dina frågor.
Daniel: Nej jag har sett det här mer positivt och är riktigt glad över att ha min pappa som tränare!

Jag funderar om "Fördelen" med att vara mv-tränare för sitt barn är att man kanske inte är lika delaktig i laguttagningen? Att du slipper vara den som bestämmer vem som ska stå eller spela? Att det lättare blir snack bland andra föräldrar om du tar ut dit eget barn? Vad tror ni?

Tackar Stefan och Daniel som tog sig tid!

Vi hörs!

torsdag 17 maj 2012

Joa och Jakob om att ha förälder som tränare och att vara förälder och tränare

Jag fick ett bra och roligt tips på intervjuer av Joa som läser bloggen. Hur det är att ha pappa som tränare och hur det är att ha sin son som spelare.

Vad passar då bättre än att börja intervjuerna med Joa och hans son Jakob? Joa är Jakobs målvaktstränare i Wings. Jakob är 12 år.

Hur funkar det träna sitt barn/ha förälder som tränare?

Joa: Det funkar i stort sett bra.

Jakob: Det funkar ganska bra.

Finns det några fördelar resp nackdelar?

Joa: Fördelen är att jag på nära håll kan följa utvecklingen och göra justeringar. En annan fördel är att jag får umgås mycket med min son. Nackdelen beskriver Jakob på ett bra sätt.

Jakob: Fördelen är att man är nära varandra och kan gå igenom saker bättre. Nackdelen är att man står varandra nära och därför är lättare att bli osams.

Hur håller ni isär rollerna pappa/tränare resp barn/målvakt?

Joa: Ibland är det svårt. Jag försöker att ta feedback i ishallen eller i bilen på väg hem. Väl hemma försöker jag lägga tränarrollen åt sidan.

Jakob: Jag vet inte. Jag håller nog inte isär rollerna.

Bråkar ni mycket?

Joa: Ibland. Vi är båda väldigt envisa. Eftersom Jakob avskyr att släppa in mål tar han nog gärna ut ilskan på mig. Det är ju bättre än att han gör det på någon annan.

Jakob: Periodvis.

Vad är det vanligast ni bråkar om?

Joa: Inställningen på träning.

Jakob: Det vet jag inte. Det är nog olika saker.

Är det svårt att inte vara barn/förälder i omklädningsrummet?

Joa: Jag är inte i omklädningsrummet så mycket utan håller mig därifrån så att Jakob (och de andra spelarna) får vara för sig själva, utan vuxna.

Jakob: Nej. Det är fler än jag som har föräldrar som tränare.

Behövs det att man inte är barn/förälder i omklädningsrummet? Ändras det med åldern?

Joa: I början, när barnen är riktigt små tror jag att det är viktigt att föräldrar tillåts vara i omklädningsrummet. Det skapar engagemang och inte minst förståelse för målvaktens situation (att det tar tid att fixa med utrustningen tex). Som tränare är det dock viktigt att kliva ur föräldrarollen och sprida gracerna till alla i omklädningsrummet.

Jakob: Nej det är inte viktigt.

Har du fått några synpunkter/kommentarer från andra?

Joa: Inte så mycket inom hockeyn som utanför. Folk tycker att jag är tokig som lägger ner så mycket tid på ishockeyn. Jag brukar svara att jag umgås med mina barn flera timmar varje dag och att vi har kul tillsammans och ställa frågan vad personen i fråga gör med sina barn.

Jakob: Nej.

Hur är det att träna andras barn samtidigt? Svårt att ge ditt barn rätt mängd uppmärksamhet jämfört med de andra målvakterna/spelarna?

Joa: Det är på ett sätt lättare att träna andras barn eftersom det är lättare att kommunicera utan låsningar som annars finns. Det kan vara lurigt med att ge rätt mängd uppmärksamhet och ibland ger jag nog de andra målvakterna mer uppmärksamhet. Jag brukar ta hjälp av andra målvaktstränare för att hantera min egen son.

Jakob: Jag tycker att jag får rätt uppmärksamhet.

Har någon av er någon ångrat eller tyckt det varit för jobbigt så det inte var värt det? Varför i så fall?

Joa: Ibland har jag haft lust att sluta träna Jakob. Det är när vi har blivit osams och energin bara sugs ut ur kroppen. Det brukar ha gått över morgonen efter och på kvällen knyter vi på oss skridskorna tillsammans igen.

Jakob: Ja någon gång har jag velat haft någon annan tränare. Ibland blir jag less på farsan.


Känner igen det där med att folk utanför hockeyn inte kan förstå hur man kan lägga ned så mycket tid i ishallar. Farsan blev ju matris, kanske inte för att få vara i ishallar mer för att han ju ändå var där då han skjutsade mig varje kväll i veckan. Men som Joa säger, hur många föräldrar umgås lika mycket med sina barn och gör saker som är roligt tillsammans mer än idrotssföräldrar som angagerar sig i idrottandet!

En annan bra och viktig sak tror jag också är att när man kliver ur bilen hemma så lämnar man hockeyspelaren och hockeytränaren och blir son och pappa igen. Speciellt då barnen är små, så det inte blir för mycket hockey och analyser. Det får ju inte bli så att man bor ihop med sin tränare och inte sin pappa.

Tackar Joa och Jakob som tagit sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

tisdag 15 maj 2012

Intervju med målvaktsmamman Stina Olsen

Fortsätter min serie med intervjuer med målvaktsföräldrar idag med mamman Stina Olsen som har en lite yngre kille nämnligen en 12 årig Thom.

Tror du att du som förälder till en målvakt känner mer press och/eller nervositet på läktaren?

Jag känner en otrolig nervositet på läktaren då jag tycker att småkeepers är så otroligt utsatta och ensamma där längst bak, misstagen blir så uppenbara i den låga åldern.

Som målvakt är man ju lite av ett lag i laget, blir det så på läktaren också? Att målvaktsens föräldrar är lite för sig själva?

Nej det tycker jag inte men vi goalieföräldrar pratar nog kanske mer med varann.

Kan du känna "dålig stämning" om din son har en dålig match?

Tror inte stämningen ändras om Thom är dålig utan snarare han som blir jättesur

Blir man som målvaktsföräldrar lite utanför eller är man en av föräldrarna som alla andra?

Som jag sa i tidigare fråga tror jag vi tyr oss mer till varann och pratar nog mer om läger mm

Känner du och i så fall hur och vad är skillnaden på att ha en målvakt som son/dotter eller en utespelare?

En goalie är oftast mycket speciell och har mycket höga krav på prestation, han är dessutom en "ensamlirare" i laget och har en utsatt position. Tror det är mycket viktigt att man utför andra sporter el har andra intressen för att avdramatisera deras position.

Kan du bli frustrerad på läktaren över andra föräldrars okunskap kring målvaktsspelet?

Nej inte över föräldrars okunskap men däremot tränares tyvärr ofta låga kunskap i målvaktsarbetet. De är i princip helt livegna idag med ett eget spel.

Tror du att målvaktsföräldrar blir mer angagerade i sitt barns hockey. Kanske för att dom måste det för att förstå vad deras barn pysslar med?

Jag är helt övertygad om att den positionen kräver mycket engagemang fast på rätt att, inte genom att spela ut målvakterna i ett lag mot varann utan påpeka vikten av att ha en sparringpartner. Vi kollar upp goaliecamps, bra tränare, bra klubb mm. Vi behöver nog finnas där kanske lite mer än bara lämna på ishallen och åka därifrån. Vi behöver även påminna våra barn generellt att set är inte när man är liten man ska vara bäst, man ska ha kul tror jag, det ligger tillräckligt med prestationsångest i sporten.

Om det är något du tyckt jag gkömt fråga eller du vill berätta så är ordet fritt nu!

-

Tackar Stina som tog sig tid med mina frågor. Just när man har en liten kille som står i mål tror jag man som förälder blir extra viktig för som Stina säger det är utsatt att vara målvakt och alla misstag syns. Viktigt med stöttning, peppning och uppbackning hemma då!

Vi hörs!

söndag 13 maj 2012

Årets näst sista NHL tips

Ha ha ha mina tipps i Konferens semifinalerna var ju ett stort skämt!

Skulle kunna plocka fram Brasse Brännströms klassiska FEL FEL FEL FEL från fem myror är fler än fyra elefanter...

Okey, jag fick rätt i att Rangers skulle slå ut Capitals, och bara fel med en match. Men sen, nja. Ja ni ser själva hur jag tippade här nedanför.

Los Angeles Kings - St. Louis Blues 2 - 4 (4-0)
Elliot mot Quick, sen två lagmaskiner utan dom där riktiga superstjärnorna mot varandra. Men jag tror Elliot och hans St. Louis tar det här hyffsat smidigt.

Nashville Predators - Phoenix Coyotes 4 - 3 (1-4)

Här kommer det bli målsnålt två av slutspelets och NHL:s bästa målvakter ställs mot varandra. En matchserie jag kommer försöka kika på så mycket jag orkar. Kommer vara magnifikt målvaktsspel. Ex extra detalj fökj Mike Smiths spel med klubban där han är riktigt vass. Men jag tror Rinne kommer stå som segrare efter sju jämna matcher. Säkert en held el suddenmatcher här!

Washington Capitals - New York Rangers 2 - 4 (3-4)

Kanske tippar jag lite mer hjärtat här. Jag vet inte? Men jag vill och tror Henke ska få spela lite mer slutspel. Som det sett ut så har det ju varit lagmaskinerna som fått vidare Capitals och Rangers, så det finns ju hyffsat sparkapital om Capitals får igån Ovechkin, Bäckström och Semin tex eller om Gaborik börjar spruta in mål i Rangers. Tänder Ovechkin till så blir det nog knepigt för Rangers men jag tror inte riktigt på det och håller Rangers som favorit.

New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 1 - 4 (4-1)

Jag tror Flyers får en bekväm resa till nästa omgång och gör processen kort med Devils som fått slita rejält med Panthers medans Flyers fått riktigt bra självförtroende efter att slagit ut favoriterna Pittsburgh.

Jaha ja, jag vet inte ens om jag vill tippa vidare efter detta, men men jag får ju inte fega ut nu!

Så Konferens Finaler eller semifinaler i Stanley Cup om man nu vill.

New Jersey Devils - New York Rangers 1 - 4

Jag hoppas, vill och håller tummarna för Rangers och Henke!! Jag inser tippset är mer med hjärtat än hjärnan men tror och håller på Rangers här. Dock har ju Devils mosat ut Flyers just. Fast å andra sidan tog väl Ranger en 7 av 8 mot Flyers under säsongen typ...

Phoenix Coyotes - Los Angeles Kings 2 - 4

Lagen jag tippat ska åka ut i varje omgång. Så nu går väl Phoneix vidare bara för jag tror på L.A. Men Quick har varit grym och jag tycker L.A har bättre spelare och jag såg dom mot Nashville i sista matchen och dom spelade grym hockey.

Vad tror du?

Vi hörs!

Intervju med målvaktspappan Hardy Åström

Turen har kommit till en gammal stormålvakt och numera målvaktspappa nämnligen Hardy Åström.

Tror du att du som förälder till en målvakt känner mer press och/eller nervositet på läktaren?

Inte press utan mera nervisitet eftersom han vet vad som händer om han strular.

Som målvakt är man ju lite av ett lag i laget, blir det så på läktaren också? Att målvaktsens föräldrar är lite för sig själva?

Jag tror det.

Kan du känna "dålig stämning" om din son har en dålig match?

Självklart kan man höra att han borde ha tagit dom och dom skotten ock så vidare

Blir man som målvaktsföräldrar lite utanför eller är man en av föräldrarna som alla andra?

Svarar liteemot svaret på fråga 2 men VI har varit föräldrar i mängden.

Känner du och i så fall hur och vad är skillnaden på att ha en målvakt som son/dotter eller en utespelare?

Utespelare kan göra många misstag utan att det märks, men om en målvakt gör misstag = mål.

Kan du bli frustrerad på läktaren över andra föräldrars okunskap kring målvaktsspelet?

Deinitivt, speciellt när man vet att dom inte har kundskaper i MV - spelet.

Tror du att målvaktsföräldrar blir mer angagerade i sitt barns hockey. Kanske för att dom måste det för att förstå vad deras barn pysslar med?

Nej.

Om det är något du tyckt jag gkömt fråga eller du vill berätta så är ordet fritt nu! 

Eftersom jag varit elitmålvakt så upplever jag att det blir mera press på honom för det blir en jämförelse mellan han och mej.

Sen måste jag ta med en bild på Hardy från sina glansdagar i Rangers.

Foto: Getty Images
Som en kopia av Henke Lundqvist och hans Bauer skydd eller hur? ;-)

Tackar Hardy för hans svar!

Vi hörs!