fredag 24 december 2010

Bloggen önskar God Jul!

God Jul på er alla där ute!

God Jul
















Vi hörs!

torsdag 23 december 2010

Dom små detaljerna

I derbyt igår, vid Djurgårdens 3-1 mål.

Där bevisades hur viktigt det är med detaljer för målvakter. Björn Bjurling, gick ned på ett knä med skridskon på det höga benet som ska trycka ifrån med utanför stolpen.

Sen tycker jag det ser ut som att han fastnar lite lätt med skridskon i stolpen, inte får något ordentligt tryck och hamnar på rumpan. Nu är det ju inte säkert han inte gjort det om han haft foten innanför stolpen.

Men jag tyckte det såg ut som han hakade i stolpen.

Hade han inte gjort det hade han kanske fått ett bättre tryck och kunnat följa med Tim Eriksson och göra det svårare för honom att runda honom. Petter Rönnqvist var ju snabb att påpeka Bjurling lät Eriksson runda honom lite väl lätt. Något jag håller med om, det var ingen super avslutning.

Det är så små detaljer som avgör för målvakter.

Vi hörs

onsdag 22 december 2010

Owuyas revansch?

Mark Owuya!!

Efter förra derbys fadäs. Slängs han in i handlingarnas centrum i andra perioden. Ridderwall skadade ett finger och måste byta. In kommer Owuya, precis då AIK ska ha powerplay!

Snacka om mardröm, i vanliga fall har en andremålvakt som kommer in ju nästan allt att vinna. Men här, efter att i stort sett alla tyckt att han ensam förlorade förra derbyt. Slängs han in vid ställningen 2-1 till DIF, precis då AIK ska ha powerplay.

Men jag tycker han skötte sig strålande, gjorde en del vassa räddningar och var bidragande till DIF:s första derbyvinst för säsongen!

Väldigt roligt för Mark och även om han själv inte ville snacka om revansch, så tycker jag han fick det till viss del!

Samtidigt som det var kul för Owuya, så helvette vad trist för Ridderwall! Precis kommit tillbaka från hjärnskakningen, började lite skakigt men har spelat upp sig och varit bra på slutet gjort en riktigt bra derby tills skadan! Nu skadad igen, bara hoppas han kommer tillbaka snabbt!

Trist också för Viktor Fasth, såg inte alls bra ut för honom när han skulle av isen. Kan väl misstänka en hjärnskakning där va! Hoppas för honom att han snart är tillbaka igen! Nu är det Björn Bjurlings tur att kliva fram!

Vi hörs!

Intervju med Mattias Ahlstrand om träning och skador

Efter att ha skrivit ett inlägg om träning, tänkte jag nu låta er ta del av SHI och Landslagets napprapat Mattias Ahlstrands tankar kring skador och träning för målvakter.

Vilka risker ser du för kroppen att spela den "nya" stilen av målvaktsspel, med mycket butterfly och låg tyngdpunkt?

Höft och knä är de område i kroppen som ffa är utsatt i ytterläge när man jobbar med butterfly stilen, riskerna för skador vet vi inte så mkt om än då vi misttänker att det handlar om förslitningsskador i höft- och knäled dessa skador visar sig övertid. Det vi sett redan är ett antal målvakter som fått problem med knä och höft. Idessa fall har det handlat om akuta överbelastningar av olika orsaker.

På vilket sätt kan jag förebygga dessa eventuella problem?

Jag tror att vi kan förbygga dessa problem med rätt teknik, bra träning och att man är lämpad för tekniken i kroppen.

Det pratas mycket om explosivitet och att träna explosivt både på isen och på gymmet. Finns det risker med explosiv träning i framförallt gymmet? Kan man träna explosivt redan från tidig ålder?

All träning medför risker då vi hela tiden vill jobba i ytterläge och tänja på komfortzonerna för att få en progressiv tillväxt. Explosivt träning kan vi börja med ganska tidigt för att få en bra inlärning, bra ålder för att få exposivitet är att starta runt 10 åå.

Den "nya" stilen målvaktsarbete kräver ju extra mycket av bål och ben muskler. Finns det andra muskelgrupper du ser behöver lite extra träning? Dels för att inte sned/överbelasta samt kanske för att kunna hjälpa bål och benmusklerna?

I grunden en bra kondition(VO2max) för att klara av en hårdträning, sen skall väl målvakter fokusera på bål och ben styrka men absolut inte glömmma att träna resterande delar av kroppen.

Något du själv lagt märke till då det gäller skador för målvakter, eller som du tycker unga och äldre målvakter ska tänka extra mycket på?

Finns det ngt som jag lagt märke till så är det nog den stora obalans som ofta finns och är orsak till skador hos målvaketer mellan bål och ben styrka och att många är dåligt grundtränade vad gäller hjärta/lungor VO2max.

Där har ni en experts ord. Så konditionsträningen kan ni inte fuska med, samt att ni måste se till få en bra balans i träningen. Med fokus på bål och ben, men även resten av kroppen. Samt att även få balans i bål och ben så ni inte blir väldigt mycket starkare i en av muskelgrupperna.

Tackar Mattias som tog sig tid i julshoppingen och svarade på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 20 december 2010

Det eviga tjatandet om returer

Jag börjat bli lite trött på det eviga tjatet om returer och har skrivit om det förut, men tycker det är dags igen.

Tittar man på Tv är det ordet retur du hör mest från både kommentatorn och experten. Är du på hockey live är det också det ordet man hör oftast, snudd på i alla fall.

Man kommenterar inte räddningen som kan vara hur grym som helst, utan det är returen som kommenteras och diskuteras. Oftast är det dåliga returer, enligt kommentatorer, experter och publik och det oavsett vart returen hamnar.

Men hur ofta blir det mål på alla dessa dåliga returer som studsar rakt ut? Men hur dåliga är dom? Alltså dom returer det oftast blir mål på är ju dom som inte studsar långt alls. Eller? Men dom benämns aldrig som dåliga returer. Visst?

Men dels, med dagens stil där mycket går ut på att komma ner och täcka isen blir det ju lätt returer, sen har ingen målvakt någonsin som jag vet kunnat hålla pucken med benskydden. Ofta är skotten hårda och returerna studsar långt ut. Men som sagt, det är väl ändå inte så ofta dom långa returerna resulterar i mål.

Så kan vi vara överens om att allt snack om returer är lätt överdrivet, kanske till och med mycket överdrivet!

Vad tycker ni om det eviga pratat om returer? Rättfärdigat eller överdrivet?

Vi hörs!

Jag som målvaktstränare är inte facit

Vi målvaktstränare är riktigt bra att ha!

Vi är bra som bollplank, som hjälp med teknik, komma med tips och råd. Men vi är inga facit! Vi sitter inte inne med den absoluta sanningen! Vi kan säga hur vi tycker ni ska/kan göra i olika situationer. Vi kan hjälpa er med tekniken och finslipa förflyttningar och ställningar/parader.

Men ni måste själva ha ideer och tankar. Ni måste själva hitta den stil som är bäst för er!

Det är jätte viktigt! Att ni inte enbart lyssnar på oss målvaktstränare och tror att ni i alla lägen måste göra som vi säger annars gör ni fel! Om det finkar för dig och du räddar pucken och är bra med på andra läget, då kanske du inte behöver ändra dig även om jag kommer med ett tips eller råd.

Däremot tycker jag du ska kunna förklara varför du står med plocken högt, eller bakofram om du gör det. Samt att du är mottaglig för tips och råd.

För mycket av det vi säger är ju bra saker, vi ser saker du gör som du kanske inte tänker på och som du själv inte kan se. Från små detaljer till större saker. Det vi säger är alltid bra saker men det kanske ändå inte passar dig, du kanske har en tanke bakom din stil. Dela då med dig av den, så kan vi jobba vidare därifrån.

Jag vet att jag inte är facit, att det finns saker ni kan och vet minst lika bra och ibland bättre. Precis som ni lär er av mig lär jag mig av er! Det är så det måste vara, då har vi den bästa målvaktsträningen! För det är inte mitt jobb att ändra din stil får dig att spela på mitt sätt. Mitt jobb är att förfina din stil och få dig att bli så bra som möjligt med den.

Så tycker du din målvaktstränare har fel eller det han säger inte passar dig, ta diskussionen. kanske visar det sig ha ändå hade en bra idé, eller så hade du den bästa idén och ni kan jobba vidare på den!

Låter det vettigt?

Vi hörs!

söndag 19 december 2010

Ett knä bra mer än vid stolpen

Stefan Ladhe tippsade mig om en övning och en nytt sätt att använda sig av ett knä på våran camp i Tumba i höstas.

Att använda sig av ett knä vid inbrytningar och då spelaren kommer ned långt ner i vinkeln. Då kan man med fördel använda sig av ett knä för att vara beredd på en inbrytning eller på en pass. Men ändå täcka lika bra som stående eller i butterfly om han skjuter.

Grejen är ju at du ska använda dig av ett knä ute på målgårdslinjen, istället för att stå. Då är du redan nere och redo att trycka dig in i banan vid pass eller inbrytning som sagt, och behöver inte trycka dig från stående, vilket kan göra att du lämnar färre luckor.

Se bilderna nedanför:


Som ni ser täcker man riktigt bra på ett knä, och har fördelen av att vara nere och snabbt kunna trycka sig ned i butterfly vid pass och trycka sig med skytten vid inbrytning.


Här är han inte riktigt lika bra placerad men man kan ändå se att han täcker lika bra på ett knä som i butterfly. Då slipper du också riskera lämna luckor då du går ned i butterfly, om du redan är på ett knä då skottet kommer.

Så du kan med fördel använda ett knä vid fler lägen än intill stolpen, det funkar bra även på målgårdslinjen. Så ut och prova på era träningar. Självklart är det en fördel om du är lite längre, så du inte släpper för mycket luckor högt.

Vi hörs!