söndag 12 januari 2014

Blir mer aktiv och aggressiv då det går tungt och självförtroendet sjunker

Självförtroende. Åh så viktigt för att prestera på topp!

En sak jag märkt under säsongen på fler av målvakterna jag jobbar med. Stukat självförtroende gör målvaktsarbetet så otroligt mycket svårare! Puckarna som känns stora som badbollar när självförtroendet är på topp och spelet flyter på, känns plötsligt känns dom små som golfbollar.

Ska inte gå in på hur ni får tillbaka självförtroende. Jag är inte mentalcoach och vet inte. Utöver att börja rädda puckar då, och det är det jag ska försöka hjälpa till med. Jag har ju sett tendenser som alla dom målvakter jag jobbat med som haft det jobbigt gjort likadant. Det säger ju inte att alla målvakter som har det tungt har samma problem. Men jag misstänker att det finns många likheter.

Så det jag uppmärksammat som ju inte är någon raketforskning, men är du inte medveten om det så tror jag absolut det blir problem för dig som målvakt.

Det jag uppmärksammat att mina målvakter har lite problem med då det går tungt är att dom hamnar lite på hälarna blir baktunga vilket försvårar rörligheten. Dom hamnar lätt längre in i målet, osäkerheten gör att man vill ha bättre koll på var man är i målet att man hamnar längre in. Osäkerheten gör att man lättare tappar bort sig då man attackerar pucken och skytten. Därför blir man kvar långt in i målet och spelar på halvdistens utan attack. Det blir svårt att äga sitt målområde, man blir passiv. Man kommer inte ut tillräckligt och hämtar fart och blir lätt stillastående. Vid tex frilägen är det lätt bli stillastående och lätt att runda vid dribblingar och kommer för långt in vid skott.

Det du kan göra för att komma till bukt med det här, är att vara medveten om det. Samt att se till komma ut ordentligt. På träningar överdriv lite jobbar extra långt ut. Jag har hjälpt målvakter genom att lägga en klubba bakom dom på isen som dom ska jobba utanför hela tiden, du kan också rita med en penna i isen en gräns du inte ska vara innanför. Se till att vara på tå, aktiva fötter. Kom ut ordentligt och hämta fart vid frilägen och kontringar, så du får med dig farten in i igen och kan rädda dragningar samt se till du inte kommer för långt in vid skott. Du ska ju försöka vara den som väljer vad utespelaren gör. Försöka styra honom/henne till att göra det du vill.

Du kan också försöka se till nöta på det du är riktigt bra på. Så du får rädda puckar och känna att spelet sitter där att det går enkelt. Att du faktiskt är en bra målvakt!

Så när det går tungt och du känner dig låg och att självförtroendet är dåligt. Överdriv ditt attackspel, var mer aktiv i målet. Se till att inte hamna för långt in och bli stillastående.

Hoppas ni är med på vad jag menar nu!

Vi hörs!