lördag 9 april 2011

Inte målvakternas finalserie

Färjestad har 2-1 i matcher mot Skelefteå i SM-Finalerna.

Att Skelefteå vunnit en match och varit med målmässigt i dom två andra är snudd på ett mysterium för mig. Långa perioder av matcherna ser det ut som Färjestad möter ett juniorlag, som gör så mycket misstag går bort sig så mycket i egen zon och har så otroligt svårt skapa några chanser alls.

Som det känns och ser ut just nu, om Färjestad inte vinner SM-Guld är det för att dom själva slarvat bort det. jag tycker inte Skelefteå är med i matcherna alls långa stunder.

Nu till det jag tänkte skriva om.

Årets SM-Final serie är ju inte, i alla fall inte än så länge en målvaktsmatch. Visst både Hadelöv och Nihlstorp gör en hel del fina räddningar men det är för mycket misstag och insläppta som är långt ifrån otagbara.

Hadelöv har en tendens i mina ögon att ibland se rätt nonchalant ut, som att han inte brydde sig. Så är ju inte fallet men det ser ut som det. Han känns inte helt på tårna lite sen in i situationer och ja ser lite loj ut. Nihlstorp tycker jag har en tendens att ofta hamna på rygg eller mage och får simma runt en hel del i målgården. Han attackerar lite för hårt många gånger och hamnar i svåra lägen, vilket tvingar honom att sträcka ut max och då har han inte styrkan/tekniken att hålla sig uppe och hamnar på rygg eller mage.

Personligen tycker jag att dom målvakterna som åkte ur i semifinalerna, Anders Nilsson och Viktor Fasth bjudit på bättre målvaktsspel. Men som sagt det verkar inte vara målvakternas slutspel det här.

Vi hörs!

Viktor Fasth mannen utan nerver

Viktor Fasth

Jag kan inte sluta imponeras av killen! Han kommer upp från allsvenskan där han varit riktigt bra, och tar första spaden i AIK, visst till en början delvis beroende på att Heino-Lindberg skadade sig. Men han tar den, och sen spelar han en hockey som är grymt imponerande. Som att han aldrig gjort annat än spela elitseriehockey på toppnivå.

Inga nerver, inga dippar under säsongen. En hjärnskakning, men när han kommer tillbaka är han på samma höga och jämna nivå som innan.

AIK klarar sig till slutspel, istället för att visa lite nerver så höjer Viktor nivån på sitt spel ytterligare och är en vägg mot HV71 och riktigt bra mot Färjestad.

Blir uttagen till Tre Kronor släpper ett i första matchen och sen håller han nollan i andra matchen.

Jag är grymt imponerad och gillar Viktos stil så oerhört mycket. Han är alltid lugn, rätt placerad och spelar med bra marginaler och gör oftast enkla räddningar.

Jag tror nog Färjestad ångar att dom inte plockade Viktor inför den här säsongen, jag tror alla elitserielag ångrar att dom inte plockade Viktor.

Nu ska det bli spännande att se vart han hamnar nästa säsong. Visst han har kontrakt med AIK, men en stor bunt rubel eller dollar kan nog ändra på den saken. personligen tycker jag Viktor ska spela i NHL så bra är han. Bara han får ett kontrakt med en klubb som vill satsa på honom och inte låta honom stå på tillväxt i farmarlaget. Då ser jag hellre honom i AIK.

Vi hörs!

fredag 8 april 2011

Intervju med Växjös målvaktstränar Maciej Szwoch

Efter Växjös avancemang till elitserien och Oscar Ahlsenfelts storspel i både allsvenskan och kvalserien, samt Viktor Fasth strålande spel i allsvenska och kvalserie och elitserie, slutspel och Tre Kronor i år blev jag nyfiken på att ta ett snack med min kollega Maciej Szwoch, mer känd som Masken i hockeysverige.

En grymt trevlig och sympatisk kille som jag uppskattar då vi jobbar ihop på SHI:s olika camper.

Här kommer ett litet snack med Masken och hans syn på lite olika saker.

Inför säsongen, kände du då att Oscar skulle kliva in och fylla luckan efter Viktor och spela på den nivå han gjort? Eller har han överraskat dig/er lite?

Att Oscar är en talangfull mv är det ingen större diskussion om. Om vi inte hade trott på honom hade han inte spelat i Lakers i första taget men säker kan man aldrig vara på att någon kommer att utvecklas till en riktigt bra målvakt. Vad vi visste var att han hade presterat i Pantern (Div. 1) under en länge period och vi såg redan förra året att han kunde spela på den här nivån.

Vad skulle du säga är Oscars styrkor som målvakt?

Oscar har många styrkor men en av hans största är att han är obekymrad som person. Han tar dagen som den kommer och stressar inte upp sig i onödan. Minns att han helt plötsligt började använda en annan typ av klubba med ny hook osv. När jag fråga varför sa han att vi hade slut på hans andra och att " det är ju ändå bara en vanesak vilken utrustning man har".
Växjö har på två säsonger fått fram två riktigt bra målvakter, jobbar dom medvetet med att få fram bra målvakter? Satsar dom mycket på målvaktsträning?

Först och främst vill jag påpeka att framgången hos våra målvakter inte är en mans jobb utan vi är många som stöttar och jobbar hårt för att de skall spela bra! Naturligtvis blir jag den som har tajtast kontakt med dem men jag är som sagt inte ensam i Teamet. Något som vi har satsat mycket på förutom den ordinarie Mv träning är arbetet med videoanalys men även mentala tränare. Det har skapat en helhetsbild där MV och mental tränare pratar med varandra, Jag och MV kommunicerar och sedan bakas det ihop i mina diskussioner med den mentala tränaren som även hjälper mig att jobba med mitt ledarskap. Det sättet tror jag stenhårt på eftersom vi allihop utvecklas!!!
Finns det fler bra unga målvakter i Växjös organisation som vi kommer få bekanta oss med?
Naturligtvis har vi duktiga junior som kommer underifrån! Ska bli spännande att följa dem under de närmsta åren! Vem eller vilka som eventuellt poppar upp och blir en del av vårat a lag är helt upp till dem själv.
Vad tycker du dagens unga målvakter måste träna mer på? Var finns enligt dig dom största bristerna hos unga målvakter?
Mv träning har utvecklats fruktansvärt mycket under de senaste åren! Jag tänker bara tillbaka på när jag själv spelade då en mv tränare var något som var få förunnat. Idag är det i princip omöjligt att utvecklas till en toppmålvakt utan en. Det jag däremot saknar är tillämpningarna i mv spelet. OK målvakter är jättebra tekniskt och kommer långt tack vare den men de riktiga topparna "tänker" ishockey och fokuserar mer på situationen snarare än vilken teknik som är bäst.
Hur tycker du man som målvakt kan höja nivån och göra vanliga lagträningar bättre för sin egen del?

Kom dit och var beredd att jobba VARJE dag! Även om det är en klyscha så kommer belöningen när man jobbar hårt och konsekvent! Lova dig själv att OAVSETT övning och OAVSETT vad som händer så ska jag bli 60 min bättre, inte 60 min äldre.
Vem tycker du är världens bästa målvakt eller i alla fall din personliga favorit?

SVÅR FRÅGA! Det finns så många talangfull målvakter framförallt i NHL men om jag tvingas välja en så är det Henrik Lundqvist. Han blir mitt val för att han konsekvent är deras bästa spelare och ger dem alltid möjligheten att vinna! Hans attityd och vinnarinställning smittar av sig på laget.
Om du ska tipsa knattar om en målvakt att titta på som förebild för hur han löser situationer och rör sig i mål. Vem är det då?

Viktor Fasth! Smart målvakt som T Ä N K E R ishockey!
Efter den här intervjun förstår jag att Masken lyckats bra med tillsammans med sina killar i Växjö. Ödmjuk, jordnära och brinner för hockey. Det är riktigt bra egenskaper för att lyckas både som spelare och ledare.

Jag är i övrigt helt överns med honom att ska du som ung målvakt titta lite extra på en målvakt. Inte för att kopiera hans stil och ha plocken likadant, men för att se hur han löser olika situationer och placerar sig i målet, Viktor Fasth. Han är grymt bra på det, står alltid rätt tar sig dit med små medel och agerar hela tiden lugnt. Precis som Henke Lundqvist.

En annan bra sak han tar upp, väldigt bra till och med är att inte bara bli grymt bra tekniskt och göra världens bästa förflyttningar i buttefly utan cokså veta i vilka lägen du ska använda dom, veta hur stor du är i boxen i olika vinklar och lägen och veta vad som är minsta möjliga rörelse för att bli tät. Inte bara gå ned i butterfly alltid. Som han säger om Viktor Fasth, var en TÄNKANDE målvakt! Samt jobba hårt och målmedvetet!

Vi tacka Masken för riktigt bra och genomtänkta svar, som visar på en stor kunnighet och engagemang!

Vi hörs!

torsdag 7 april 2011

Ridderwall klar för Timrå

Då är det klart Stefan Ridderwall lämnar Djurgården och går till Timrå där han ska försöka få det där genombrottet som alla väntat på.

Jag tror att han kommer få det.

Han har i intervjuer jag läst uttalat sig bra, han verkar ha fattat vad det är som fattas för att få det verkliga genombrottet. För talang och teknik har han så det räcker för att bli en riktigt bra målvakt. Nu är det den mentala biten och inställningen som behöver skruvas upp lite.

Vilket Stefan verkar ha förstått och vara villig att göra.

Så jag tror Timrå kommer få en väldigt bra målvakt, revanch sugen och laddad för att visa vad han går för. Kanske kan det vara skönt för Stefan att lämna Djurgården och slippa ur pappa Rolf Ridderwalls skugga lite. Roffe är ändå en av Djurgårdens bästa målvakter någonsin och det kan inte vara lätt eller roligt att bli jämförd med honom hela tiden. Något det borde bli lite mindre av i Timrå.

Hoppas Stefan nu får ha lite flyt med skador också, då han haft det rätt tungt dom två senaste säsongerna med hjärnskakningar och lårmuskler som inte velat vara med. En skadefri och motiverad Stefan Ridderwall kommer bli en grym förstärkning för Timrå!

Det ska verkligen bli spännande att se hur det går för Stefan i. Jag änskar honom lycka till och hoppas han får till det!

Vi hörs!

onsdag 6 april 2011

Skriver på ett ställe till

Hej på er.

Jag har fått en förfrågan om att skriva lite åt SportKollen, en sida där det skrivs om all sport. Mitt första alster hittar ni här.

Det här kommer inte betyda något för bloggen, då jag där ska skriva mer allmänt om hockey med fokus på elitserien. Det kommer ju så klart bli visst fokus på målvakter då jag har min expertis där.

Så följ mig gärna där med om ni inte kan få nog av mig :-)

Vi hörs!

The Kipper kid

Det finns fans...

Sen finns det FANS!

Som the "kipper kid"



Vilken grymt skön liten kille!

Vi hörs!

Intervju med Eddie Läck

Eddie Läck, en Djurgårdsprodukt som jag ju som Djurgårdare gärna hade sett spela mer i just Djurgården! Men han försvann till Leksand och fick sitt stora genombrott i dalaklubben, innan han flyttade en liten bit och hamnade i Brynäs för att flytta vidare till Vancouver där han i år har spelat en väldigt bra ishockey i deras farmarlag Manitoba Moose. Eddie har på 52 matcher spelat till sig en räddningsprocent på 92,8, riktigt bra.

Det gjorde ju mig nyfiken och jag bestämde mig för att skicka iväg ett mail med lite frågor, och även Eddie visade prov på ödmjukhet och svarade mig redan samma dag. Mycket trevlig att se att våra unga Svenska målvakter har båda fötterna på jorden!

Har det varit en stor omställning från elitseriespel till spel på liten rink för dig?

Tycker inte det var en sa stor omstallning som jag trodde. Har fatt mycket stor hjalp av malvaktstranare har borta som anpassat mitt spel bra tycker jag.

Har det gått lättare eller svårare än du trodde att ställa om ditt spel?

Tycker det har varit enklare an vad jag trodde.

Du har ju enligt statistiken spelat riktigt bra i år, hur känner du själv att din säsong varit?

Tycker min sasong har varit bra sahar langt. Har fatt stort fortroende av min tranare och tycker jag har bevisat att jag haller pa den har nivan. Fast sjalvklart sa ar det slutspelet som verkligen kommer bli ett test. Det ar ju dar jag vill spela bra.

Hur går snacket med Vancouver? Vad säger dom om din framtid, ligger du nära chansen i NHL?

Dom ar jattenojda med min sasong sahar langt men just nu vill jag bara fokusera pa slutspelet har nere.

Har du varit med och tränat något med Vancouver? Om hur känner du själv, hur långt ifrån Roberto Luongo är du?

Jag var med Vancouver anda tills samma dag som serien startade sa var uppe dar ganska lange och tranade. Sjalvklart jattekul att vara nara sa pass bra spelare.
Roberto ar ju en av varldens basta malvakter sa sjalvklart har jag en bit upp till honom.


Hur funkar det att komma över till NHL. Fick du fixa och trixa med allt själv eller fick du mycket hjälp med boende, utrustning och så?

Nej sant far man ta tag i sjalv. Traffade en bra kompis pa rookiecampen och han blev nerskickad lite innan mig sa han hade redan fixat boende tills jag blev nerskickad.


Hur gör du då du ska bestämma vilken utrustning du ska ha en säsong? provar du många olika märken? Betalar du grejorna själv eller blir du sponsrad?

Innan nar jag spelade i Sverige sa har ju alla sponsoravtal med lagen redan sa dar kan man ju inte valja.
Forra sommaren provade jag ut massa olika marken och blev jattenojd med Brians skydden.
Det ar mitt lag som betalar for skydden.


Hur är standarden på AHL om du jämför med elitserien?

Har tankt pa det mycket faktiskt. Eftersom jag bara spelade en sasong i elitserien sa ar det svart att saga men tror att vi skulle spoa nagra elitserielag pa liten rink medans dom skulle vinna pa stor.

Är målvakternas standard i AHL bättre eller sämre än dom i elitserien?

Kanns valdigt jamnt.

Jag kan förstå att Vancouver är nöjda med Eddie än så länge han har gjort det bra där borta. Eddie var ju en ganska så oerfaren målvakt när han tog chansen att åka över, vilket jag tycker han gjorde rätt i. För som Eddie själv säger så är standarden på AHL inte så dålig som jag tror många Svenskar tror, och som målvakt så länge du får skott på dig så utvecklas du ju.

Det är ju dock inte samma skyddade verkstad där borta, du får fixa med skydd själv och skaffa dig boende själv. Något du hemma i Elitserien oftast får hjälp med, det finns en lägenhet väntandes på dig skydden finns där när du kommer till omklädningsrummet. Så jag tror det är utvecklande som ung kille åka över och få ta eget ansvar.

Efter att jag skrivit och publicerat denna intervju så kom jag på några frågor till jag ville ha svar på och skickade iväg ett mail till till Eddie. Här kommer dom frågorna.

Om du skulle komma hem och spela igen, vilket lag ligger dig då närmast om hjärtat? Djurgården? Leksand? Eller Brynäs?

Eftersom jag spelade i Brynas forra aret och har dom flesta av mina kompisar dar skulle jag nog spela dar om tajmingen var den ratta. Leksand spelar ju trakigt nog inte i Elitserien men hoppas dom gar upp nasta ar.
Kanner mig anda inte som att jag maste spela pa en speciell plats nar jag kommer hem, ar ganska oppen for sadant men hade ett valdigt bra sammarbete med Pekka Alcen forra aret och vill han ha mig sa har jag svart att saga nej,haha.


Vad känner du är dina styrkor som målvakt och vad behöver du vässa till och bli ännu bättre på?

Tycker att jag blivit battre att spela stor och utnyttja min storlek. Min stora styrka tror jag anda ar att jag alskar att trana och vill bli battre hela tiden.
Jag vill bli snabbare och battre pa skridskorna, bara gora allting snabbare.


Hur mycket jobbar du med målvaktstränare där borta? Är det skillnad på då du var i Vancouver mot i Manitoba?

Vi har malvaktstranare har i Manitoba precis som dom har i Vancouver. Sen sa pratar jag ganska mycket med malvaktstranaren i Vancouver och han kommer ner och halsar pa da och da.

Jag tror ju att om den dagen kommer och Eddie vill vända hem, så kommer det nog inte vara några problem att hitta en klubb att spela i. Jag såg ju en match med Eddie i på TV här om dagen och får lov att hålla med honom helt och hållet om att han är bra på att utnyttja sin storlek, väldigt bra!
Tackar Eddie som tog sig tid att svara på mina frågor!

Även Expressen har uppmärksammat Eddies storspel!

Vi hörs!

tisdag 5 april 2011

Anders Nilsson med i Tre Kronor

Inte helt oväntat så blev Anders Nilsson uppkallad till Tre Kronor idag.

Helt rätt tycker jag, Anders var riktigt bra i slutspelet även om jag själv tycker han visade prov på lite nerver i match sex och sju mot Djurgården och i match sex mot Skelefteå så var det helt rätt ta ut honom då han gjort en mycket bra säsong och blivit bättre och bättre ju längre säsongen gått.

Undra hur Mårts tänker nu? När det är tre målvakter med i truppen inför Tysklands matcherna. Viktor Fasth som enligt mig är given etta sen Mark Owuya och Anders Nilsson.

Jag tycker ju att om Erik Ersberg vill vara med borde peta dom två sistnämnda. Sen har vi ju några killar i NHL som borde vara aktuella. I min smak Henke Lundqvist, Anders Lindbäck och Jhonas Enroth. Alla dessa killar petar i mina ögon Mark och Anders och Henke och Anders även Fasth.

Ska bli riktigt kul att se vart det hela slutar och vilka tre målvakter som kommer med i truppen.

En sak som är lite dråplig för Mårts och C/O är ju att dom två målvakter som stått alla matcher under säsongen, inte är med. Liv som tackat nej och Larsson som inte blev uttagen. Dråpligt var ordet!

Vi hörs!

Ett till litet snack med Anders Lindbäck

Jag föll ju för Anders Lindbäck förra säsongen då jag tycker han var riktigt bra i Timrå. Jag blev både glad och lite överraskad då han tog en plats i Nashville i år. Jag har sett några av matcherna han spelat och tycker han varit riktigt bra.

Jag hade ju ett litet snack med Anders för några veckor sedan som du kan läsa här. Jag tycker han har båda fötterna på jorden och visar prov på stor ödmjukhet både i sina svar och att han ens tar sig tid att svara. Jag gillar verkligen hockeyspelare som tar sig tid svara på min frågor för min blogg som ju faktiskt är en fjärt i mediarymden. Mycket roligt och uppskattat av mig.

Så jag skickade iväg ett mail med lite fler frågor till Anders som svarade mig efter en halv dag. Här kommer den intervjun.

Tycker du det är svårt vara riktigt på tårna då du inte spelar så mycket matcher?

Det är klart jag tycker det är enklare att få kontinuerlig speltid men jag jobbar hårt på träningar och försöker se dom som mina matcher för att hålla mig på tårna.

Känner du mer press på dig när du väl får chansen, att du måste in och visa att du duger och vad du kan?

Jag känner inte särskilt mycket mer press när jag inte får spela så ofta utan jag vill alltid oavsett hur lite eller mycket jag spelat alltid prestera mitt allra bästa.

Vilket lag här hemma känner du är "ditt" lag, när du och om du ska vända hem? Brynäs där du fostrades eller Timrå där du verkligen fick chansen och slog igenom på allvar?

Svår fråga som jag nog bara kan svara på den dag om det blir så. Jag känner mycket för båda klubbarna och är tacksam för allt dom hjälpt mig med.

Hur ställer du dig till VM-Spel OM du skulle bli tillgänglig?

Självklart skulle jag vilja spela Vm om jag känner mig frisk och hel. VM guld har alltid varit en dröm för mig.

När du fick ta en liten sväng till AHL och farmarlaget, var det tufft eller skönt att få spela lite matcher?

Jag tycker det var en bra upplevelse även om det var intensivt med 4a matcher på 5 dagar. Det var kul att få speltid.


Jag tror att det är väldigt inviduellt och att det inte finns något rätt svar för alla. Mycket handlar om situationen i klubben du är i och hur målvaktssituationen ser ut i Nhl laget. I slutändan tror jag det handlar om att ta ett beslut utifrån sin egen magkänsla var man själv tror att man kan utvecklas bäst.

Vad tycker du själv är dina starka sidor som målvakt? Vad (om du vill berätta) behöver du enligt dig själv förbättra?

Jag tycker att min storlek kombinerat med min rörlighet är mina främsta styrkor. Jag skulle gärna förbättra allt i mitt spel men det jag jobbat mest med iår är spelet med klubban.
 Återigen tycker jag Anders visar prov på mognad och rätt inställning till sin hockey. Han gnäller inte, han gillar läget och gör det bästa av situationen, kämpar på på träningar och visar upp bra spel när han får chansen. Precis som han måste göra men som kanske inte alltid är så himla lätt.

Han visar också tacksamhet till Brynäs och Timrå som ju hjälpt honom komma dit han kommit. Jag måste ju säga jag gillar Anders mer och mer, han visar prov på att vara så som jag tycker alla hockeyspelare ska vara. Man ska veta hur bra man är och har självförtroende, men ha kvar fötterna på jorden och komam ihåg sina rötter.

Vill tacka Anders som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!
Vad tycker du unga målvakter som slagit igenom hemma i elitserien ska göra, ta ett extra år hemma eller åka över och spela farmarliga? Vilket tror du ger mest inför en NHL karriär?

Enroth spelar bra

Ryan Miller går skadad, och Jhonas Enroth har fått chansen spela, och som ha gjort det två kanon matcher och en bra match. Han har hjälp sitt Buffalo ta fem av sex poäng i jakten på slutspelet. Att som Jhonas komma in när det gäller så oerhört mycket och inte ha spelat så mycket innan men ändå gå in och spela grymt bra hockey tyder ju på riktigt bra psyke.

Att Jhonas är en grymt bra målvakt vet vi ju redan, han var ju bäst i elitserien i dem mesta statistiken sitt sista år i elitserien. Nu har han fått spela mycket AHL under sina tre säsonger där borta. men då har han ju Ryan Miller att slåss om första spaden med, en topp 5 målvakt i NHL som vunnit Venzia Trophy och är Buffalos förstaval sju dagar i veckan oavsett hur han spelat, typ.

Hade Jhonas hamnat någon annanstans hade han säkert fått spela mer. Men Jhonas kämpar på utan att gnälla och tar dom chanser han får och som han tar dom! Jhonas som på sina 11 matcher vunnit sju, vilket ju får ses som mycket bra med tanke på att Buffalo har en tuff säsong i år.

Vi hörs!

måndag 4 april 2011

Ridderwall och Lundström till Timrå

Aftonbladet skriver idag om två riktigt spännande eventuella övergångar, Timrå som haft problem med defensiven och släppte mycket mål säsongen som gick har Joakim Lundström från Frölunda och Stefan Ridderwall från Djurgården på gång.

Min magkänsla säger att det är två bra värvningar av Timrå, två målvakter som är revanch sugna. Lundström som blev dumpad av Frölunda trots en bra säsong som backup och Ridderwall som aldrig fick sitt riktiga genombrott i Djurgården.

27 åriga Lundström gjorde en riktigt stabil instats som backup till Johan Holmqvist i Frölunda i år och visar upp bra statistik.

21 åriga Ridderwall som aldrig riktigt fick sitt genombrott i Djurgården där han trots allt gjort fyra bra säsonger.

Nu ska dessa två målvakter konkurera med varandra om första spaden, något som borde bidra till att dom sporras till att få ut max av sig själva. Ridderwall som i intervjuer verkar ha fått klart för sig vad som krävs för att ta nästa steg. Så nu är allt upp till honom själv att kliva in i rampljuset och ta karriären till nästa steg.
Joakim får nu en riktigt chans att bli etta i elitserien, något jag inte riktigt tror han hade i Frölunda där Holmqvist var given etta.

Ska bli spännande att följa dessa två målvakter nästa säsong.

Om dom hamnar i Timrå, tror jag båda två har stora möjligheter att kliva fram och bli toppmålvakter i elitserien, kanske att jag tror lite mer på Ridderwall. Jag tror om det går igenom att Timrå kommer få bättre målvaktsspel och en tightare defensiv.


Vi hörs!

Ett litet snack med Niklas Svedberg

Jag har ju blivit imponerad av det sätt som Niklas Svedberg spelat sin säsong i Brynäs i år, från att få chansen till att bli petad till förmån för ett sent nyförvärv med NHL meriter, skulle ju kunna knäcka en ung målvakt. Men Niklas bet ihop jobbade vidare och kom tillbaka och tog hand om första spaden. Hade sedan otur med en skada, men med ett relativt färskt tvåårskontrakt med Brynäs är det tydligt hans säsong imponerade på lagledningen som vill ha honom kvar.

Ett bra beslut av Brynäs tycker jag personligen!

Här kommer en liten intervju med Niklas som jag just gjort.


Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/

Jag tycker du fått ditt genombrott i elitserien och seniorhockey i år, känns det så själv?

Tycker nog att mitt genombrott kom i Modo då jag ändå spelade över 30 matcher som rookie men jag har som du säger tagit ytterliggare kliv i år och fått lite mer uppmärksamhet. Samtidigt som jag spelat tvåår i elitserien nu så känner jag att jag vill spela mer sett över hela säsongen nästa år och ska jobba hårt för det.

Vad tycker du själv är dom främsta orsakerna till att du just i år klev fram och tog chansen?

Jag har jobbat konsekvent med mitt spel och känner mig tryggare och tryggare med det. Sen så utvecklar man den mentala biten för varje år.
Hur ser framtiden ut för Niklas Svedberg? Kvar i Brynäs eller finns andra klubbar som lockar?

Jag skrev nyligen ett tvåårskontrakt med brynäs.

Du är ju gammal Djurgårdsjunior, finns några tankar på att om erbjudande dyker upp vända hem till stockholm och Djurgården?

Se föregående svar

Vad känner du att du behöver förbättra i ditt spel för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen och karriären?

Jag måste jobba med allting i mitt spel men jag har ett tryggt grundspel så det gäller att fortsätta vara konsekvent med det och slipa på detaljer. En viktig aspekt är den fysiska biten, där jag kan jobba upp styrkan mer. Exempel i spelet som vi jobbar mycket med är placering, inbrytningar och hur man hanterar trafik framför mål.

När du som målvakt ska byta klubb, hur viktigt är det vem som är målvaktstränare i klubben du ska till?

Det är helt klart en viktig aspekt som målvakt. Sen måste se till helhetsbilden också, vart man tror man har bäst chans att utvecklas.

När man som målvakt hamnar i den sits du är nu, som enda målvakt i en klubb. Inväntar man att skriva nytt kontrakt tills man vet vem den andra målvakten blir?

Har som sagt redan skrivit nytt kontrakt och jag tycker att det är viktigare att man känner att klubben vill satsa på en själv. Sen är det alltid tuff konkurrens i elitserien och det gäller att jobba hårt för att få stå.
Jag tycker som sagt Niklas visar prov på mognad och ett starkt psyke, viktiga egenskaper för att bli en bra målvakt. Han är också medveten om vad han behöver jobba extra med, samtidigt som han litar på sig själv och på sitt grundspel. Jag tror säsongen kan bli riktigt rolig för Niklas, som i mitt tycke har det som krävs för att lyckas! Tro på sig själv, bra mentalitet, bra inställning, bra teknik och viljan att bli bättre.

Vi hörs!

söndag 3 april 2011

Henrik Lundqvist, något att titta på för knattar

Har just sett klart Flyers - Rangers, med Henrik Lundqvist i en av huvudrollerna.

Han räddar Rangers i matchen med flera bra räddningar och spelar lugnt och stabilt, som Henke alltid gör. Under straffarna gör Rangers mål på två av två och Flyers sätter ingen.

Dom två sista straffarna, där visade Henke att han är kung. När Flyers målvakten Bobrovsky på sista straffen försökte sig på en klubbbrytning genom att släppa ut klubban och hålla den i bara knoppen, men missade och Rangers spelaren kunde runga honom Bobrovsky hamnade då på magen och Rangers killen lyfte enkelt in den.

Sista Flyers straffen var liknande men Henke gjorde en kort snabb klubbbrytning utan att släppa greppet om klubban träffade pucken och saken var klar, men hade han missat pucken så var han med stående på väg ned i butterfly och hade haft stor chans rädda pucken i alla fall.

Som jag skrivit om tidigare, ska du göra en stor klubbbrytning så måste du vara säker på att träffa pucken för annars är du rökt!

Men det jag hade tänkt skriva omär Henrik Lundqvist.

Han är så grymt bra. Så lugn, så samlad och tät. Det är sällan han tvingas till extrema tv räddningar. Han är där han ska vara och han är där i tid. Med grymt bra blick på pucken. Tänkte på det flera gånger under dagens macth, medans han jobbade nere på isen i butterfly och kom lite ur position. Så tryckte han sig tillbaka in i målet med två tryck, men släppte aldrig pucken med blicken, pucken den var nere i sarghörnet.

Så alla ni unga målvakter kika på Henke och se hur han löser olika situationer och hur han jobbar både uppe och nere på isen.

Den målvakt här hemma jag tycker är rätt lik Henke i sitt agerande är ju AIK:s Viktor Fasth, som spelar med samma lugn och är lika placerings säker. Två riktigt bra målvakter som jag hoppas spelar i samma liga nästa säsong och då tänker jag inte att Henke ska komma hem! :-) Det är dom två målvakter jag helst vill se i VM, möjligtvis Anders Lindbäck istället för Fast som tvåa då...

Vi hörs!

Riku kliver in och kommer upp stort

Satt och kikade på Rögle - Södertälje idag en måste match för Södertälje där Riku Hallenius kom in och stod sin första match från start i kvalserien. I en som sagt grymt viktig match.

Riku kom in och spelade grymt bra och hjälpte Södertälje att vinna med 2-1, efter en hel del riktigt bra och svåra räddningar. Fingertoppskänsla av coacherna i Södertälje men framförallt visar Riku prov på bra psyke och på bra inställning. Tog chansen då han fick den och kommer säkerligen stå nästa match också.

Ska Riku för andra gången vara med och spela Södertälje kvar i elitserien?

Starkt!

Jag är dock lite förvånad att ett av elitserielagen kommer åka ur elitserien i år. Jag trodde ju att både Modo och Södertälje skulle hålla sig kvar utan några större problem i år. Men Växjö ville annat och har tagit klivet upp.

Men som sagt Riku kliver in och gör det stort, riktigt imponerande!

Vi hörs!

Hadelöv och lite om den nya stilen

Andreas Hadelöv intervjuas i Aftonbladet idag och säger en del intressanta saker.

Jag håller dock inte med honom, eller som publik och inte så insatt i målvaktsspel kan jag köpa att det inte är lika roligt att titta på målvakterna, för det är mindre spagat, mindre tokräddningar det är det ju inget snack om. Men för mig som målvaktstränare och målvaktsnörd är det lika kul idag.

Det är ju en fröjd att se Viktor Fasths lugna säkra spel, där han står rätt, är tät, är säker och lugn i alla lägen och gör så otroligt många "enkla" räddningar. Men som inte är det minsta enkla, det som gör att det ser enkelt ut är att han gjort allt rätt fram till räddningen. Eller att se Carey Price jobba så grymt lugnt i sitt mål och vara metodisk och jobba med bra teknik.

Men, jag kan också njuta av att se Tim Thomas flaxa runt mellan stolparna och spela på ett sätt som ingen annan gör eller ens kan. Skulle jag tro i alla fall. Se Martin Brodeur spela extremt mycket på känsla, och inte så mycket på kontinutet.

Sen tror jag han har en poäng i att det kommer bli vanligare med skador som förslitningsskador i knän och höfter på grund av den nya stilen som sliter mer på kroppen.

Vilket ju gör att det är mycket viktigare att vara bra tränad och inte slarva med fys och styrketräning, samt att stretcha mycket, värma upp ordentligt och ta hand om sin kropp.

Vi hörs!