lördag 1 mars 2014

Ha en spelidé och vinn tid

Att ha en spelidé, något det pratas mycket om. Men vad menas med det? Ut och rädda pucken till varje pris. Ja absolut! Men kan du göra det lättare för dig själv? Här kommer spelidén in i bilden. Att försöka göra samma val av räddning på samma läge varje gång.

AIK:s Stefan Persson skrev en krönika som berör ämnet här på bloggen. Den hittar du här. Jag tycker han är inne på väldigt många bra saker i den. Svårt säga emot i och för sig. :) Men jag gillar det sättet att tänka, kika på detaljer, skala bort det som är onödigt och fokusera på att hitta en idé för varje läge.

Vet du vilken räddning och parad du skall använda i alla situationer, sen nöter du rörelserna för att komma in i skottlinjen så du är väl förberedd så kommer du spela ett säkrare spel där du blir säkrare på dig själv. Sen nöter du och tränar och nöter till det sitter i ryggmärgen.

Pass bakifrån in i slottet, då trycker du dig i stående och stoppar och är mitt i pucklinjen och har gott om tid gör din räddning.

Just att vara i så god tid du kan underlättar ju målvaktsspelet enormt mycket. Att ge dig tid att få stopp på din förflyttning innan skottet kommer. Det blir ju dels lättare att rädda då du fått stopp och ordning på armar och ben, men framförallt ger du dig mycket bättre utgångsläge att vara rätt eller komma rätt till en eventuell retur.

Kan du hitta din spelidé och börja välja samma räddning i samma läge gång efter gång kommer du bli trygg i ditt spel och det kommer synas. Det blir jobbigt att uppfinna hjulet varje match. Så försök hitta din idé, hur ska du förflytta dig, hur ska du rädda, var i målgården måste du vara för att täcka som mest. Hur djupt eller högt ska du attackera.

Just idag har jag jobbat lite med det här med Christopher i Trångsund, där vi jobbade på inspel bakifrån. Där vi kom fram till att skytten måste vara väldigt nära för att han inte ska hinna göra förflyttningen stående, få ett ordentligt stopp och sen komma ned i butterfly. Att veta det, skapar ju en trygghet. Han vet att han hinner göra en ordentlig förflyttning med ett ordentligt skott. Att vi fotade och filmade lite gjorde också att han fick se hur pass stor han var och att han täckte av många av luckorna.

Så jobba konsekvent, hitta din spelidé, fuska inte, slöa inte. Ta hjälp av tex iPad och filma och se dig själv. Gå tillbaka och korrigera om det behövs. Upprepa tills du är nöjd och jobba sedan så. Det kommer underlätta för dig själv och

fredag 28 februari 2014

Ja minska målvakterna, men det är inte enda anledningen till få mål

Mycket intressant diskussion med Petter Rönnqvist på Twitter idag, även Sanny Lindström och Magnus Olsson var inblandade. Ämnet? För stora målvakter och minska storleken på skydden. Känns den igen?

Jag är ju med på att minska skydden, och även måttanpassa skydden som i NHL. Att längden på benskydd anpassas efter längden på målvakten. Där är vi överens. Självklart är storleken på målvakterna en del i att det blir mindre mål, det går inte att komma ifrån.

Men, en annan anledning är ju också att målvakterna tränar på sin teknik varje dag ihop med målvaktstränare, att dom hittar nya sätt, nya tekniker, förbättrar spelidéer. Dagligen! Samt att försvarsspelet utvecklats mer än anfallsspelet. Ligga i skottlinjen är ju ett uttryck som inte fanns då Petter Rönnqvist stod i mål i Elitserien.

Jag kan bli lite trött på att den minskade målskörden alltid skylls enbart på att målvakterna blivit större. Nej inte Petter här, han är lite mer öppen i sitt synsätt än dom flesta andra experter. Som jag sagt, visst en viss del av sjunkande målsnitt beror på större målvakter. Men jag tror en större del beror på målvaktstränare och målvakters jobb ihop.

Vi krympte skydden, NHL har krympt dom flera gånger. Men det blir inte mer mål för det, i början av säsongerna kanske. Men sen sjunker det igen. Målvakterna och deras målvaktstränare ligger före utespelarna och tränarna i utvecklingen.

Så det vore roligt om experter och media fokuserade på, eller kanske mer såg hela sanningen. Visst målvakternas skydd är stora, men dom ligger också långt före utespelarna i utvecklingen. För stora benskydd, kombinat och byxor förklarar inte att så många skott sitter mitt i magen på målvakterna. Om nu problemet är för stora målvakter borde fler skott gå strax utanför än i magen på målvakten. För i ärlighetens namn ser vi en hel del frilägen i SHL där skottet sitter i magen på målvakten. Det kan aldrig skyllas på för stora skydd.

För som jag skrev om med medias och experters syn på storleken på själva målvakten att man bör vara 190cm+, så blir även detta en sanning. Det görs lite mål bara för att målvakterna har så stora skydd. Det roliga är att nästan alla då fokuserar på benskydden, som absolut tillåter en målvakt stänga isen snudd på helt. Men minska kombinat och byxor med fyra-fem centimeter på bredden så kommer vi få bra mycket fler mål än med förkortning av benskydden.

Sen får vi ju inte vara så sugna på mer mål att skydden minskas så dom slutar skydda ordentligt. Kuddarna vid knäna i benskydden är tjocka och hjälper målvakter bli längre men dom är ju mest där för att skydda knäna då en målvakt går ned i butterfly en miljon gånger per säsong typ. Så skydden måste fortfarande skydda mot pucken och skydda kroppen mot spelstilen.


Men det har ju som ni ser hänt en hel del saker sen tidigt 80-tal. Målvakterna är ju klart större idag. Men också bättre, med bättre spelidé och mer konsekventa. Jag tror ju som jag sagt att målvaktsträning, nötande av teknik och provande av nya tekniker. Där vi filmar och analyserar, boxkontroll där vi lärt oss hur mycket vi täcker när och var. Skulle utespelare lagt ned lika mycket tid på att lära sig, när, hur och var dom ska skjuta. Hur dom skulle kunna utnyttja målvaktens täckande spel till sin fördel hade det gjorts fler mål.

Så, ja minska målvakterna lite. Inför storleksanpassade skydd förminska kombinat och byxor och låt målvaktstränarna bli individuella tränare även för utespelarna i målskyttet.

Vad tror och tycker ni?

Vi hörs!

För stora skillnader mellan dam och herr och hjälp Valle!

Jag har ju skrivit om damhockeyn förut, att folk borde ge den en chans och att tjejerna är elitidrottskvinnor som satsar väldigt hårt på sin sport. Att det är skillnader i möjligheten att utöva sin sport mellan killar och tjejer. Jag fattar att lönerna i ett lag som har 5000-10000 åskader på sina matcher självklart blir högre, att det lockar sponsorer lättare om laget visas i TV varje vecka. Självklart är det så.

Jag kan också förstå att TV och tidningar visar och skriver mer om matcher som fler är intresserade av. Självklart är det så och så ska det vara. Intresse styr ju så klart rapporteringen.

Men att skillnaderna ska vara så stora? Det köper jag inte. Att en herrspelare tjänar 200.000:-/månaden medans damspelare i samma förening får betala 6000:-/år. Herrspelaren får all utrustning betald, flyger till bortamatcher bor en och en eller max två och två på hotellet. Damspelare i samma förening köper sin egen utrustning, åker buss till bortamatcher och sover i grupprum på hotellen.

Eller att många damlag och flicklag bortprioriteras inom föreningarna och får färre och sämre istider än kill-lagen. Självklart ska de lag med flest spelare få vissa fördelar. Men inte alla fördelar! Klart tjejer slutar spelar om dom känner att sin egen förening inte ens satsar på dom, för gör inte föreningen det. Vem gör det då?

Att TV och media inte visar eller skriver ALLS om Sveriges nationalsport, bara för att den spelas av kvinnor? Här har ju media också ett ansvar, att hjälpa till att sprida sporten tycker jag. Eller om inte ett ansvar en möjlighet. Att båda kvartsfinalerna i damhockeyn hade runt 1000 åskådare i helgen tror jag har stor del i att dam kronornas matcher i OS sändes. Att folk fick se att damhockeyn faktiskt är rolig och bra.

Jag hoppas verkligen och önskar att vardagen för alla damhockeyspelare kan förbättras! Att lagen satsar lite mer resurser på sina damlag, att det satsas mer på flickhockey. Att Media kan hjälpa till att sprida intresset genom att rapportera från matcher.

Sen alla som kommer med kommentaren att tjejhockey är så tråkigt och dåligt för dom tacklas ju inte. Kom igen nu! Ni gillar hockey och kollar SHL och Allsvenskan. Men ärligt hur många tacklingar är det där per match? Sen är det inte förbjudet att tacklas i damhockeyn, du får tacklas om ni åker i samma åkriktning. Vad jag tror, är att alla hockeyexperter där hemma i stugan som inte kan se damhockey "för dom får ju inte ens tacklas" aldrig ens sett en dammatch så dom vet inte vad dom snackar om. Att man ses väljer att se hockey bara för att det tacklas? Kom igen nu, visst är tacklingar en del av sporten men inte är det vad som är viktigast?

Som sagt självklart är det skillnad i löner och rapportering och intresse för dam och herrhockey. Jag kan förstå det, jag förstår varför. Men jag köper inte att skillnaderna är så stora! Att tjejer tvingas sluta med hockey när dom är 25 för dom inte har råd att leva och spela. Då är det fel! När tjejerna ska vara/bli som bäst har dom redan slutat...

Jag hoppas fler företag åtminstone kunde se goodwill och möjligheten att få cred för att dom går in och sponsrar enskilda spelare och hela damlag. Det är ju inte jävla mycket som krävs! Sponsra med utrustning, sponsra med saker. Sponsras ett lag med säg tejp, livsmedel till omklädningsrummet, mat på sina resor eller andra saker så är det ju pengar dom kan lägga på annat eller sänka avgiften för tjejerna. Att inte fler företag ser chansen som Salming gjorde under OS, att få reklamtid och utrymme utan att betala rena pengar för den. Samt massor med goodwill att hjälpa damhockeyn!

Att Valentina Lizana, en av världens bästa målvakter säljer sin mask från OS för att få in pengar och satsa en säsong till. Det känns inte rätt att det ska vara så! Helt fel faktiskt! Men jag hoppas Valle får en stor fet slant för sin mask och spelar vidare flera säsonger till! Vilken förebild för unga tjejer! Bättre hittar man inte, vi har Kim Martin, Sara Grahn, Valentina Lizana som alla är utmärkta förebilder för unga tjejer. Förebilder som måste finnas, för att locka unga flickor att spela hockey!



Så hjälp Valle få massor för sin mask!

Vi hörs!

onsdag 26 februari 2014

Sommarträning och ansvar

Vid den här tidpunkten på året får jag alltid mycket frågor om försäsongsträning och fysövningar. Att jag ska skriva inlägg om det. Något jag inte gjort innan och inte kommer göra denna säsong heller. Det finns två anledningar till det.

För det första är jag inte bra nog på fysbiten för att skriva ett bra och givande inlägg om det. Visst kan jag en hel del övningar. Men det räcker ju inte med att veta vilka övningar man kan göra för att träna olika muskelgrupper. Man måste ju också kunna tekniken, vilket är svårare få ut i text, samt det är också en del där jag inte är helt säker. Speciellt inte då det kommer in skivstänger och vikter. Sen ska ju ett schema göras där jag inte heller har riktigt tillräckligt bra kunskaper.

Den andra anledningen som kanske är ännu viktigare är att jag har ganska många läsare i många olika åldrar och ett fysprogram ska ju vara personligt. Jag kan inte göra ett fysprogram som funkar för alla olika målvakter i alla olika åldrar. En målvakt som spelar på elitnivå i J20 ska inte köra samma fys som en 12-årig målvakt.

Det viktigaste tycker jag är att ett fysprogram ska i så stor utsträckning det går vara personligt. Där du tränar på dom saker du behöver träna på. En del av er kanske måste köra väldigt mycket bålstyrka och inte så mycket ben, medan en annan måste jobba mycket med kondition/uthållighet. Väldigt få av er kan köra ett generellt fysprogram jag skulle göra som passar 10-20 åringar och få den försäsongsträning ni behöver.

Därför kommer inga inlägg om försäsongsträning.

Sen, och det har jag skrivit om förut. Eget ansvar! Det är ju väldigt lätt skicka iväg ett mail till mig och be om ett träningsprogram. Visst skulle jag kunna skicka över några övningar som är bra. Men vad ger det? Att få fem-sex övningar som är bra för ben och bål. Det tror jag att ni alla kan själva redan.

Så ta eget ansvar, lägg en tusenlapp eller två på att gå till en PT på ett gym, eller hitta en på internet. Ha en dialog och kom fram till ett bra program för just dig. Visst det kostar en del men det kommer vara det absolut bästa för dig, och din träning.

Gå igenom med en PT hur du rör dig på isen, vilka rörelser du gör mest. Så kan han eller hon göra ett schema där du tränar dom musklerna extra mycket, och resten av kroppen får anpassad träning även den. Då kan du säkert också få tips på vad du ska tänka på då det gäller mat och dryck.

Så vill du få riktigt bra anpassad träning, ta dig tiden att skaffa dig ett personligt schema!

Vi hörs!