lördag 28 juli 2012

Intervju med Luleås Lukas Kilström

Idag åker vi norrut för att få svar på en intervju, nämnligen till Luleå och Lukas Kilström.

Hur mycket jobbar ni backar i Luleå ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

Coacherna har sitt spelsystem som vi spelar efter men det är klart att vi backar och målvakter pratar om olika situationer som uppstår på isen och hur vi kan lösa dom på bästa sätt. Mestadels pratar vi på träningar men också mellan perioderna.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Hento ingår i tränarstaben så jag antar att han är med och bygger upp försvarsspelet!

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Jag har själv inte tänkt så mycket på det alls. Rent spontant så känns det som en kul ändring som kan ge lite fler mål. Man kommer bli lättare straffad som back om man går bort sig i hörnorna och det kommer nog bli mer skott och trafik runt mål.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Se ovan.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Jag har haft turen att lira med många bra målvakter. Både Rautio och JG som jag lirar med nu är jävligt duktiga och ger allt på träning, vilket jag tycker är grymt viktigt för oss andra i laget för att vi ska utvecklas.

Har ni i Luleå förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Förra året hade vi inga varianter utan vi skötte det under matchernas gång. Kommunikationen är viktig och man använder oftast korta ord som rimma, samma sida osv. för att inte skapa förvirring.

Vem är Luleås mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Vi har väl kanske ingen som är jätte fåfäng men Danne Gunnarsson med sitt långa hår som alltid ska kammas och se bra ut är väl ganska nära :)

Vem är slarvigast i Luleå? Motivera gärna

Slarvigast vet jag faktiskt inte. Vi hade ingen sådär riktigt slarvig förra året men frallan kunde glömma lite saker ibland.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Målvakterna är ju alltid ganska duktiga på att fixa och dona med sin utrustning. Senast var de Rautio som gnällde på att något snöre på benskydden var i fel färg...

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Jag tycker väl en ändring i Elitserien skulle vara att ta in 2 till lag till 14st. Allsvenskan blir bara bättre och bättre och många lag där har mycket fans och erfarna organisationer. Samtidigt får man möta fler lag under serien.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Nu är ju inte jag någon känd målgörare direkt så kanske fel person att fråga, hehe.

Viktor Fasth är ju jävligt duktig o honom tror jag är svårast att göra mål på.


Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Jag har inte mött någon målvakt som jag kan komma på som har försökt trashtalka. Man har ju sett några fulingar på repriser(spearing tex.) och sånt men det är inget jag har varit med om.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Förra året tyckte jag Silverberg va jävligt bra för han hittade alltid nån liten lucka att lägga en pass på oavsett om man höll fast han eller inte.

Lukas är ju inte ensam om att vilja utöka serien med två lag. Jag tycker nog också det vore roligt. Som jag hört fler säga är ju att skillnaden mellan toppen på Allsvenskan och botten på Elitserien har väl aldrig varit mindre än den är nu. Är lite förvånad att det är första gången vi får höra att målvakterna är mest prylgalna!

Tackar Lukas som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

fredag 27 juli 2012

Intervju med Leif Boork

Idag tänkte jag bjuda på en intervju med en av våra expertkommentatorer. Nämnligen Leif Boork.

Vad tycker du unga lovande hockeyspelare ska jobba mer med. Som du   tycker saknas? Både på isen och utanför?

Mer fokus i träningssituationen. Ta hand om den tid som ges för träning. Lyssna på sina tränare utan att ha en för snabb motkommentar. Öka sin allmänna kunskap om träning och varför du tränar på det ena eller andra sättet. Mer generell allmänbildning för att förstå sammanhang, bakgrunder och   för att reflektera över olika utgångspunkter inom idrotten och i samhället i stort.

Vilken hockey förespråkar du och varför? Den med hög och intensiv   forechecking eller där man mer ställer upp och väntar in motståndarna?

Jag förespråkar en blandning av det mesta. Ibland är det bra att göra si. Ibland så. Jag är ingen fundamentalist och tror inte på trender och moden. Jag tror på urval och timing i träningsteorier.

Vad tror du om förändringen med bakåtflyttad mållinje?

Det är ett lovvärt försök. Kan ge mer utrymme för spel framför målet. Och hindrar just burskydd i för stor omfattning. Risken är att det blir smarta motdrag. Som att slå pucken hårt längs sargerna istället för att göra kontrollerade uppspel.

Vilka förändringar skulle du vilja se i Svensk hockey? Regler?  Serieindelning? Eller annat?

Vi borde definitivt införa touchicing. Låta elitspelare värma upp utan hjälm för att skapa identifikation för åskådaren. Att utvidga Elitserien till fjorton lag.

Vad tycker du gick fel blev fel i Hockey VM?

Det har funnits en naiv inställning från Per Mårts hur du ska driva ett A-landslag. Men grundarbetet och passionen som Pelle har är lovvärt och han ska fortsätta med det.

Vilka spelare i Elitserien tycker du det ska bli spännande att följa säsongen som kommer?

Rosseli Olsen i Frölunda är ju en mycket spännande spelare. Och så är jag spänd på vad Färjestad har hittat på efter sitt debacle ifjol.

Jag känner att du är bra påläst och kunnig kring målvaktsspelet, hur har du fått dina kunskaper? :-)

Jag var själv målvakt i både handboll och fotboll på hygglig nivå.. Jag har också stått en del i ishockeymålet men mest för skojs skull. Jag hade Pelle Lindbergh, Thomas Blom (nu avliden bl a i Färjestad) och Roffe Ridderwall på 70-talet i Hammarbys juniorer och blev intresserad av att   diskutera målvaktsspelet. Jag såg också många träningar med Tretiak, Kari Takko och Ken Dryden m fl på 60-och 70-talen. Jag har också tränat många duktiga målvakter genom åren.

Vilka målvakter tycker du är mest spännande inför årets Elitseriesäsong?

Robin Rahm ska bli intressant. Om han klarar den mentala pressen. Robin var oerhört bra åren innan sin avstängning. Det är också roligt att följa Joakim Lundströms renessans på "äldre dagar". En begåvad men glidarmålvakt när han var ung som nu kommit igen.

Tycker du lönetak och eller utlännska spelartak är något vi ska införa i Elitserien?

Nej egentligen inte. Men sportcheferna borde säga "nej tack" oftare till spelare som vill ha "för mycket" betalt.

Hur tror du Elitserien slutar och vilka vinner SM-Guld i vår?

Det vill jag inte svara på då jag ska skriva om det i Expressen om en månad.

Där har vi lite tankar och svar från Leif Boork, en kommentator som jag gillar. Jag följer honom också på twitter där han har mycket åsikter och ideér som ofta är bra!

Tackar Leffe som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Växjös Dennis Rasmussen

Idag är det Växjös Dennis Rasmusen som svarat på mina frågor.

Hur mycket jobbar ni forwards i Växjö ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Förra säsongen tycker jag att vi pratade väldigt mycket med målvakterna för att få tips var vi skulle skjuta för att göra mera mål. Både Oscar och Gerber var ofta framme och gav, i alla fall mig, många små tips och ideer vart det är bäst att skjuta.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

Våran målvaktstränare var väl inte jättemycket iblandad i vårat anfallspel förra säsongen. Ibland kunde även han komma med små tips om vart luckorna finns på olika målvakter. Men det var inget mer än så.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Jag tror att det nya förslaget med bakåtflyttad mållinje gör att hockeyn blir roligare med fler målchanser. Det kommer nog att vara lättare för forwards att jobba in och få in fler puckar från kanterna och man kommer nog att komma bort lite mer från "spelet i hörnet" som det ofta blir i matcherna tidigare. Samtidigt blir det säkert lite svårare att försvara sig eftersom att det inte blir lika lätt att styra ut motståndarna ner i hörnet som många jobbat efter tidigare.

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Det påverkar nog alla forwards på ett bra sätt tror jag. Man kommer att kunna ta skott från fler ställen på isen och därmed kommer det att finnas mer alternativ i anfallszon tror jag.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Dem bästa målvakterna som jag har spelat med är Martin Gerber som jag spelade med förra året i Växjö, och Jacob Markström som jag spelade med i juniorlandslaget.

Har ni i Växjö förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Förra året hade vi en del kommandon som vi jobbade med. Det var mest målvakterna och backarna som kommunicerade vid "dumpen". Men eftersom att jag är center så pratade jag en del med målvakterna också. Både Oscar och Gerber var både duktiga på att snacka på isen, vilket gjorde det lätt för oss utespelare att agera efter det.

Vem är Växjös mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Växjö mest fåfänga spelare förra säsongen var solklart Nils Andersson. Har man en hårfön i ett hockeyomklädningsrum så får man faktiskt räkna med att få den titeln.

Detta året blir det nog lite svårare med att utse vem som är mest fåfäng. Mikael Eriksson och Niclas Lundgren är i alla fall två starka kandidater till årets titel.

Vem är slarvigast i Växjö? Motivera gärna 

Jag har svårt att utse vem som är slarvigast i laget. Nils Andersson kunde vara lite slarvig ibland, men det känns som att han har fått tillräckligt med skit på förra frågan haha. Men samtidigt är det svårt att hitta någon annan.

Björn Karlsson är väl också lite slarvig och har väl inte alltid full koll på allting. Men annars skulle jag nog säga att det inte är så många fler slarviga spelare i laget vad jag kan komma på.


Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Mikael Eriksson sticker väl ut mest. Sällan ser man en sån "grovjobbare" stå och svikta klubbor, fila knoppar och gnälla på skridskor så mycket som han gör. Han har till och med krävt att få sitt namn ingraverat på klubborna till nästa säsong, vilket han nu fått igenom. Så bli inte förvånade om hans signatur dyker upp lite varstans efter alla cross-checkingar han delar ut.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Jag vet faktiskt inte vilka regelförändringar som jag skulle vilja göra. Det skulle i så fall vara att krympa måtten på rinken till "NHL-mått". Det skulle vara roligare att se på hockeyn då tror jag. Sedan tycker jag personligen att spelet blir roligare på liten rink.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Jag tycker att Viktor Fasth var bästa målvakten i elitserien förra säsongen. Så han är väldigt svår att göra mål på.

Sen var Christofer Nihlstorp bra dem matcherna som vi mötte färjestad förra året. Så jag får säga att dem är svårast.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Jag märkte faktiskt inget trashtalk alls på isen från målvakterna förra året. Ibland kunde man höra vår egen målvakt men jag hörde aldrig något från motståndarnas målvakt.

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Svåraste backen att möta i sarghörnen vet jag inte vem jag tycker. Det finns många starka backar.
Jag tror däremot att Björn Karlsson i vårt lag är en av de bästa i serien i den kategorin. Det känns som att han kommer ut med pucken i varje sargduell.


Nils Andersson, får titeln retroaktivt trots han lämnat. Den där hårtorken. Vore kul höra Micke Erikssons svar på detta påhopp! :-)

Tackar Dennis som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 25 juli 2012

Intervju med AIK:s Jonas Liwing

Idag är det dags för AIK backen Jonas Liwing att svara på mina frågor.

Hur mycket jobbar ni backar i AIK ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

Innan varje säsong har backarna, målvakterna, backtränaren (Franzén & G. Persson) satt oss ned och gått igenom detaljer runt målburen.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

 Ja S. Persson har också varit med.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Det kan vara positivt för hockeyn tror jag, det ger mer yta till spel framför mål vilket ger en roligare anfallshockey.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Svårt att säga utan att ha testat. Det blir ju en mycket större yta framför mål att försvarar så man får försöka vara på tå ännu mer hela tiden.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Henrik Karlsson.

Har ni i AIK förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Vi har haft lite grundregler för hur målvakterna ska göra och vart backarna ska ta vägen för att det ska bli så lite missförstånd som möjligt.

Vem är AIK:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna. 

Daniel Josefsson, med hans hår måste man stå lite extra framför spegeln.

Vem är slarvigast i AIK? Motivera gärna

Nu när Salle är borta är det svårt. Det finns ett gäng som sitter bredvid varandra i omklädningsrummet där det brukar ligga tejp, tröjor och vattenflaskor lite överallt. Sandberg, Carlsson och Bång. (Han är ju dock inte kvar)

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Gynge utan tvekan. Han spenderade mycket tid i klubbrummet och var noga med hur hans saker skulle vara. Det gav ju också utdelning!

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Jag skulle kunna tänka mig en utökning av elitserien med två lag. Det byts ju ut ett lag varje år mellan serierna vilket tyder på att toppen på HA är lika bra som delar av ES.

En annan ändring jag skulle kunna tänka mig är att slutspelet blir annorlunda. Tycker inte att ett lag ska behöva slå ut ettan och tvåan för att ta sig till final. Ser hellre att slutspelträded är "fast".

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på? 

Vi hade svårast att göra mål på Luleå och Frölunda så det får bli någon där.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Jag har aldrig råkat ut för någon målvakt som kör trashtalk.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Albrandt i LHC. Han är liten, kvick, tekninsk och smart. Har åkt på både en och två utvisningar mot honom i hörnen.

Jag kan ju förstå Jonas önskan om slutspelet då AIK två år i rad råkat ut för just det han säger. Slå ut ettan och sen ställas mot tvåan. Jag tycker ju att det är en tjusning med att dom bra placerade lagen för välja. Men jag tycker dom skulle få välja helt fritt i så fall. Vill ettan möte tvåan ska dom kunna välja så.

Svårt att säga emot att Gynges nogranhet och prylgalenhet kring sina klubbor inte betalade av sig. Ett gäng kassar och kontrakt i KHL är väl bevis nog!

Tackar Jonas som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Djurgårdens Adam Reideborn

Djurgården kommer ju ha två nya målvakter säsongen som kommer och en av dom heter Adam Reideborn och är hämtad från Almtuna. Jag tog och skickade ett mail till Adam med lite frågor.

Nu har du varit i Djurgården några månader. Tycker du det är någon skillnad på träning,
inställning eller organisation från Almtuna?


Jag märkte direkt när jag kom hit att hela klubben har samma mål. Spelarna, tränarna
och alla ledare runt om kring laget gör allt för att gå upp direkt. Det känns riktigt kul att
få vara i en klubb som har det målet, en otroligt bra chans för mig. Djurgården är en
klubb som alltid kommer, och borde se sig själva som en elitserieklubb. Så det är skillnad
på allting i stort sett, allting är proffsigare.


Vad ska Djurgårdens fans förvänta sig av Adam Reideborn?

Jag har en uppgift i laget, och det är att hjälpa Djurgården tillbaka till elitserien. Mitt egna mål är såklart att stå så många matcher som möjligt, men för att vi ska ta oss dit så gäller det att vi vinner matcher. Och oavsett vilken roll jag får i laget så ska jag hjälpa till så att vi gör det.

Hur skulle du beskriva din spelstil?

Min spelstil är väl ganska tråkig på det sättet att det inte händer så mycket. Mitt spel
bygger på att alltid stå rätt i målet och jobba med små och korta rörelser, och att alltid
vara i position innan skotten kommer så man slipper göra dom där jätteräddningarna.
Det viktiga för att kunna spela den spelstilen är att man måste våga utmana, så det är
något jag jobbar på hela tiden.


Förra säsongen vad för detaljer slipade du mest i ditt spel ihop med MV-tränaren
Andreas Eriksson?


Jag och Andreas började samarbeta runt förra julen när jag hade en liten dipp, och jag
kände att jag utvecklades hela tiden när vi arbetade. Vi märkte att jag blev lite passiv i
målet så han var på mig hela tiden om att våga utmana och bli lite aggressivare.


Vad kommer du köra med för skydd i vinter? Antar det är Reebok men vilka modeller?

Har kört med Reebok så länge jag kan minnas så det känns skönt att kunna fortsätta med det, nästa år är det Reebok P4 som gäller. Blir mycket vitt på skydden, med lite touch av blått och rött.

Har du lätt eller svårt köra in nya skydd?

Så länge det är samma märke så brukar det inte vara så svårt att köra in nya skydd.
Benskydd, plock och stöt har jag lätt att bli vän med ganska snabbt, det som jag själv
tycker tar lite tid att hitta bra känsla i är kombinatet. Brukar känna mig lite klumpig i
början och släppa in lite skitpuckar under armarna… Men på nån vecka så brukar allting kännas som det ska.


Vem kommer lacka din mask och vad blir motivet?

Hjälmen är för tillfället på lackning hos Daveart. Har inget speciellt jag vill ha på min
mask, så han har fått jobba ganska fritt. Kommer bli en liknande som Wesslau hade förra året, fast med vit som basfärg.


Vad jobbar du mest med under fysen? Några speciella muskelgrupper?

Början av sommaren när jag bara tränade med laget så var det fokus på att bygga upp
en bra grundfysik och bli stark i hela kroppen. Men nu under sommaruppehållet och
dags för egen träning, har jag kört tillsammans med Micce Andreasson och följt hans
målvaktsprogram. För att kunna spela som jag vill i målet krävs en stark bål och starka
och snabba ben. Så det är det vi fokuserar på just nu.


Har du några förebilder som du tittar lite extra på?

Jag har inga riktiga förebilder längre, men det är klart att man har några målvakter man
gillar att kika lite på. Som svensk måste man nästan älska Lunkan så som han spelat
senaste åren, så honom följer man ju lite extra. Sen gillar jag att titta på målvakter som
har ungefär samma spelstil som mig, bland annat Fasth och Johan Gustafsson.


Hurdan är du som målvaktspartner? Gillar du dela med dig och snacka mycket och att du
och den andra målvakten tar hjälp av varandra. Eller sköter du dig själv?


Jag utvecklas nog mest som målvakt om jag har en kollega att prata med om olika
situationer på isen. Även om man inte alltid tycker samma sak så lär man sig mycket av att ha någon att diskutera med. Men man får helt enkelt respektera om den andra tycker tvärtom, om det är så behöver jag en målvaktstränare som är lätt att prata med och som man kan prata med om allt möjligt med.


Tackar Adam som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

tisdag 24 juli 2012

Tävling Valentina Lizana!

Hej på er!

Tänkte att vi skulle ha en liten tävling så här i sommarvärmen, nåja det är i alla fall sommar enligt kalendern!

I denna tävling kommer ni kunna vinna ett litet Valentina Lizana paket bestående av en signierad klubba, keps och mössa som ni ser på bilden nedan. Samt två stycken träningströjor från Brians/Selects Elite Camp. Tröjorna är i storlek L.



För att vinna detta lilla paket ska ni kommentera inlägget nedan. Sen kommer jag lotta ut paketet slumpmässigt bland er som lämnar kommentar.

Tävlingen avslutas den 31:a Juli 00:00! Tävlingen avslutad!

Tackar Valentina som hjälpt till med priserna!

Vi hörs!

Intervju med Timrås Jocke Lundström

En målvakt som imponerade på mig förra säsongen var Joakim Lundström i Timrå. Jag tycker han hade en svajig säsong under grundserien. men spelar du som målvakt i ett lag som ligger i botten av serien är det ju så klart svårt att prestera på topp. Men när kvalserien började spelade Jocke väldigt bra och stabilt målvaktsspel och gav Timrå chansen vinna varje kväll. I mina ögon var Jocke en starkt vidragande orsak att Timrå spelar i Elitserien även denna säsong.

Har gjort en intervju med Jocke som kommer här.

Du hade en lite ojäm serie förra året för att sen spela grymt bra i kvalserien. Vad tror du det var som gjorde du fick till det så bra i kvalerien?

Personligen tycker jag inte att serien var allt för dålig men likt resten av laget så håller jag med om att det var upp och ner under stora delar.

Varför det sen blev så bra i kvalet har till största delen att göra med vårat fantastiska försvarsspel.
Självklart ska jag säga att få spela med  fullt förtroende från målvaktstränare och tränare ger ett annat lugn och trygghet i mitt eget spel.


Så en liten kombination av dom faktorerna

Hur ska du göra för att behålla det bra spelet och jämnheten en hel säsong?

Framför allt tror jag det handlar om kontinuitet i förberedelser, träning och matcher. Att få fortsätta utvecklas hela tiden både mentalt och skicklighetsmässigt på isen.

Anledningen till att fjolåret upplevdes som en liten berg och dalbana var åtminstone till viss del att jag kämpade väldigt hårt för att passa in i ett nytt lag där det fanns ett brett missnöje inom gruppen men utan resurser att ändra något.

Tyvärr lät jag, och säkert flera med mig, det här missnöjet påverka den mentala inställningen till match. En läxa vi nu lärt oss och tar med oss in i den här säsongen.

Hade din fomrtopp något med förtroende att göra? Att du kände att du var etta?

Som jag svara på första frågan så tror jag att det var en stor del i det men inte hela sanningen :)

Hur känns det inför nästa säsong? Då du ska dela jobbet med Bellissimo.

Allt inför året känns bara härligt. Jag har en glädje och förhoppning som jag inte kännt på mycket länge. Att få hit en ny målvakt att slåss med känns även det superkul. Även om jag trivdes jäkligt bra med Riddarn ifjol. Jag tror att vi ska hjälpa varandra att lyfta laget och oss själva ett par snäpp hela tiden.

Hur tränar du nu på sommaren ihop med laget och fystränaren eller med målvaktstränaren?

Träningen i år har varit lite annorlunda då vi inte haft någon målvaktstränare på plats. Men fokus har legat på muskelmassa med bibehållen rörlighet. Även konditionen är något som jag slitit hårt med. Har tränat all löpning med laget men haft egen, lite mer anpassad styrka. Det har kännts riktigt bra då jag själv kunnat vara med och styra lite mer än tidigare år.

När du går på is, brukar du nöta några detaljer extra för att komma igång då?

Jag brukar vilja köra ganska mycket skridsko. Alltså förflyttningar och placering i målet.
Då vi trots allt varit från isen i nästan 4 månader. ( dags för ändring kanske?)
Och tydligen hade Palmen (Anders Palm Timrås och SHI:s Målvaktstränare) samma tankar för han drillade oss ganska hårt i söndagskväll under första passet :)


Vad ska du köra med för märke på utrustningen i år och vilka modeller?

Det är Bauer rakt igenom. Supreme nånting tror jag det är haha. Men faktum är att Bauer är det som passat mig bäst hittills och jag trivs väldigt bra.

Byter du ut hela utrustningen mellan säsongerna?

Helst inte.

Kombinat och byxor är något jag gärna spelar med ett tag. Tycker det är sjukt jobbigt att spela in ny utrustning. Senaste kombinatet hade jag iaf i 5 år. Men resten slits så mycket att det krävs nytt varje år. Eller ja halsskydd, susp och knäskydd hänger med ett tag det å.

Vem lackar din mask och vilket blir motivet? Har du varit mycket involverad i motivet?

I år är det en kille som heter Tom från Wickedpaint som lackat masken. Motivet håller jag för mig själv till den officiella ispremiären nästa vecka tror jag :) Jag har bestämt varenda liten del i designen själv. Självklart har tom kommit med förslag och synpunkter men i slutändan vill jag ha sista ordet.

Vilka tre målvakter tror du hamnar topp tre i räddningsprocent?

Haha den där jävla räddningsprocenten.

Men om du frågar ska du få svar. Det brukar ju vara ganska jämnt med viss fördel för målvakterna i topplagen. Så utan inbördes ordning:
Wesslau, Andersen (Är rätt säker han blir utlånad) och Jocke Lundström :)


Ska bli spännande följa Jocke i år och se om han kan fortsätta där han slutade med riktigt bra och stabilt målvaktsspel. Ska också bli kul att följa hans partner Bellissimo och se om han kan vara lika bra i Elitserien som i Allsvenskan.

Tackar Jocke som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Rigas Mikael Tellqvist

En av mina absolut favoritmålvakter är Mikael Tellqvist. Självklart mycket tack vare hans dubbla SM-guld och otroligt bra spel i Djurgården. Jag följer honom så mycket jag kan där han spelar. Förrå året var det ju lätt att följa honom då han spelade i Elitserien igen. Dock tyvärr inte i Djurgården utan i Modo. DÄr han i mina ögon gjorde en riktigt bra säsong! Har gjort en intervju med Micke som kommer här.

Dinamo Riga igen, vad var det som fick dig att ett komma hem därifrån förra säsongen och att det blev Riga igen?

Ville egentligen stanna i Riga men det fanns tyvärr ingen möjlighet till det förra året. Sedan var Modo ett perfekt alternativ eftersom vi fick vårat första barn. Vi ville vara nära våra familjer.

Jag tycker du gjorde en riktigt bra säsong förra säsongen. Varför blev det inte förlägning med Modo?

Marcus Näslund sa att dom var jättenöjda med det som jag hade presterat föra säsongen men det gick inte att lösa rent ekonomiskt, tyvärr. Vi trivdes jätte bra i Övik.

Hur tycker du själv fjolårs säsongen gick?

Kände väl att det gick bättre och bättre ju längre säsongen led. Tyckte att jag gav laget en chans att vinna varje kväll så jag är nöjd med fjolåret. Stabilt skulle jag nog utrycka det.

Pratade du med Djurgården i år? Var det nära du hamade i DIF igen?

Vi började prata med Dif när min säsong var över ,och det var väl i stort sätt klart innan dom åkte ur. Så det sög ju lite kan man säga:(

Om Djurgården går upp nästa år finns en chans vi äntligen kan få se dig spela i DIF igen då? Vill du spela i DIF igen?

Jag skulle gärna spela Dif igen, känner väl att jag inte är redo att spela på allsvensk nivå än. Men går dom upp så ska jag ta en funderare, definitivt.

Hur är livet utanför hockeyn i Ryssland och KHL? Funkar det bra eller längtar man hem?

I Lettland är det mesta bara bra, som hemma ungefär. Vi bor bra äter bra och så har Riga fantastiska fans!!!!! Men i Ryssland är det lite annorlunda  än hemma.

Ska du fortsätta köra med Brians i vinter eller byter du märke?

Jag fortsätter med brians och jag är super nöjd med servicen och naturligtvis skydden. Flera borde ge dom en chans.

Hur går det till då du byter märke? Är det för du själv vill testa något nytt eller bli du erbjuden kontrakt med ny tillverkare?

När jag var i NHL så blev man kontaktad på ett annat sätt, dom gjorde skydden och man fick pröva. Här hemma är det mera att man ska bestämma sig för vilket märke och sedan beställa. Vi skulle kunna bli bättre på det där med service här hemma, problemet är att det tar tid att få hem grejor om man vill pröva något nytt.

Har du lätt att köra in nya saker eller tar det tid? Vad tar längst tid att köra in?

Jag har ganska lätt att köra in nästan alla grejor. Ett par träningar kanske, allt förutom skridskorna. Det har jag svårt med.  Mot Brynäs förra året så hade jag ett nytt kombinat på värmningen ( skulle inte spela) men glömde byta. I andra perioden fick jag hoppa in men det gick faktiskt helt ok trots att det var helt nytt.

Vem lackar din mask och vad ska du ha för motiv på den? Är du mycket involverad i motivet?

Har alltid jobbat med David Gunnarsson , han är i särklass den bästa målaren. Skulle nog säga bästa i världen. Vi jobbar tillsammans fram ett motiv ( mest David ). Han tycker något och jag säger ja eller nej. I år bli det en liten hyllning till min kompis Stefan Liv.

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com


                                       
The story
David about the design:

I have been painting for my friend Mikael Tellqvist for more than a decade. It is such a joy to create his masks from season to season.

Mikael´s new mask for Dinamo Riga is a continuation from his previous mask with the same team. Old school, clean and strong, and a lot of silver give the mask a unique look.

And just as usual you can go on an adventure journey to discover details all over the artwork. You also find a tribute to our friend Stefan Liv on the mask.


Hur funkade det att jobba ihop med Masken förra året?

Masken är kung!!! Vi kom väldigt bra överens och pratar fortfarande mkt med varandra, han kommer att gå långt. Väldigt ambitiös och målinriktad. Lärde mig mkt av honom och det kändes som jag tog ett stort kliv framåt i min karriär.

Som Djurgårdare känns det ju extra tungt att vi åkte ur nu. Annars hade vi haft Micke i kassen denna säsong. Bara hoppas vi går upp snabbt så vi får tillbaka Micke i dom förger han hör hemma.

Jag förstår honom dock, han är ju inte i slutet av karriären men slutet närmar sig ju. Om han vill försöka få mer landskamper så är ju inte en säsong i Allsvenskan det bästa för karriären. Jag hoppas Micke gör en kanonsäsong i Riga och får komma tillbaka till Tre Kronor.

Tackar Micke som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 23 juli 2012

Intervju med Skellefteås John Klingberg

Fortsätter min intervjuserie med utespelare från Elitserien. Idag har turen kommit till John Klingberg i Skellefteå.

Hur mycket jobbar ni backar i SAIK ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

1 & 2, Vi jobbar mkt tillsammans backar, tränare, målvakter. Överlag inte bara i förvarsspelaet utan över hela plan i nästan alla situationer, Det som gör oss till ett bra lag. Alla strävar och jobar åt samma håll.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

1 & 2, Vi jobbar mkt tillsammans backar, tränare, målvakter. Överlag inte bara i förvarsspelaet utan över hela plan i nästan alla situationer, Det som gör oss till ett bra lag. Alla strävar och jobar åt samma håll.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Jag ser det som positivt. Mer offensiv hockey och kanske framförallt mer mål, det alla vill se.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Som back påverkar det ju att man behöver vara mer beredd på att fler spelare och klubbor får plats framför mål. Även om det handlar om väldigt små mått så är hockey en sport på små marginaler hit eller dit.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Johan Holmqvist

Har ni i SAIK förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Ja

Vem är SAIK:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Johan Forsberg för han är bara väldigt speciell och alternativ.

Vem är slarvigast i SAIK? Motivera gärna

Johan Alm, Han går matrialarna på nerverna genom att glömma sin tvätt eller tröja. Han är väldigt dålig med tider också.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna. 

Det skulle kunna vara jag, Jag vill att allt ska kännas rätt och sitta bra. Men så tror jag alla är.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Kanske att man skulle trycka ihop isen lite mer så att planen inte var så bred. Jag skulle inte se at det var fel att alla ligor hade samma mått på plan. Men det kan vara svårt att få det igenom. Bygga om alla ishallar. Sen tycker jag att NHL har ett väldigt bra system med Shanahan som jag tycker vi kunde införa i Sverige. Efter förra säsongen framför allt med alldeles för många taklingar mot huvudet.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Det var Andersen men nu vet jag inte.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Svedberg i brynäs gångna sasongen.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Oj det är många, Det större starkare forwards som finns. Jimmie Ericsson är bra. Men det finns många

Så Johan Forsberg är speciell och alternativ. Kanske måste jag maila honom och höra vad han har att säga om det?

Tackar John som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 22 juli 2012

Ett ispass i Rosvalla Ishall

Jag tog en liten sväng med bilen till Rosvalla Arena i Nyköping idag för att kika när Europe Selects Goalie Camp körde där. Det var riktigt kul och inspirerande att se Jim Bedard från Detroit Red Wings köra ett ispass och jag fick en hel del ideér och inspiration.

En sak som slog mig är att dom körde väldigt mycket ren skridskoteknik än vad jag är van vid. Dom körde nog 45 minuter bara skridsko. Där puckarna eller skyttarna inte ens var på isen.

Att Jonas Gustafsson och Mark Owuya var med gjorde ju det ännu roligare att se. Jim var framme och snackade med Jonas några gånger. Ska bli kul se hur Jonas utvecklas i Detroit. Jim verkade vara en skön lirare som skojade och skämtade med killarna och tjejen som var med på passet.


Annars var det fullt ös på isen med många sugna och taggade målvakter var riktigt kul att se. Dock så skilde sig träningen från den jag är van vid. andra sorters övningar och som sagt mer skridskoåkning. Jag gillade det där med mer skridskoåkning riktigt mycket! Något jag ska börja köra mer på mina pass.

En sak jag noterade och också gillade var hur Jonas Gustavsson jobbade väldigt aktivt med klubban då dom körde inbrytningar. Inte så han försökte stötbryta men klubban var aktiv och aggresiv som ni ser på bilden nedan.


Hade några roliga timmar i Rosvalla! Samt fick några små priser av Brians till framtida tävling. :-)

Vi hörs!

Intervju med AIK:s Daniel Larsson

Daniel Larsson en målvakt jag har ett lite extra gott öga till sen hans tid i Djurgården. Nu är han i ett lag jag inte har lika gott öga till AIK. Men jag gillar Daniel som målvakt och tycker det ska bli spännande att följa honom i AIK och se vad sammarbetet med Stefan Persson lan ge för utdelning.

Jag skickade ett mail till Daniel med lite frågor som jag just fått svar på. Dom delar jag så klart med er!

Ny i AIK hur känns det vara i AIK och tillbaka i stockholm?

Har fått mig en nytändning och bättre förutsättningar att utveckla mig och mitt spel så det känns riktigt bra.

Vad var det som fick dig att välja AIK?

Bra rolig hockey, bra förutsättningar både på och vid sidan om hockeyn. Och framförallt en riktigt bra och nogrann målvaktstränare.

Har du hunnit prata något med Stefan Persson ännu? Var han en del av anledningen du valde AIK?

Han var en stor anledning, hade det som en stor grej att få jobba med en riktigt bra målvaktstränare som vill utvecka en och hela tiden vilja få mig att bli bättre. Vi har hunnit köra lite under sommaren så vi har rätt bra kolla på vad vi ska göra..

Sen du kom hem till Sverige har du kommit till klubbar där du ska ersätta Stefan Liv och Viktor Fasth. Gillar du den extra pressen att ersätta en väldigt populär och duktig målvakt?

Helt klart är det lite extra press, men det är inget ja stör mig på. Jag försöker alltid göra mitt bästa varje match och det är det enda jag kan påverka. Sen vad folk säger vid sidan om är inget ja tänker på eller lägger energi på. Alla har ju rätt till sin egen åsikt även bra och dålig.

Hur tycker du dina två säsonger i HV gått för dig personligen?

Det har varit två frustrerande säsonger, har inte fått ut det ja velat med mitt spel och min utveckling så det finns både bra och dåligt att säga om dom. Men i det stora hela har det varit okey säsonger men känns som det hade gått att få ut mycket mer...

Är det något i ditt spel du vill jobba extra med Stefan Persson för att ändra?

Att komma tillbaka till mina grunder och få lite mer struktur i allt. Känns som jag tappat lite av det som gjort mig framgångsrik tidigare.

Kör du vidare med Reebok eller blir det byte av märker till denna säsong?

Det blir Bauer, vilket känns väldigt skrämmande då jag kört Reebok i 7år så det kan nog bli några svängar till hockeyverkstaden innan allt känns bekvämt.

Vem lackar din mask och hur delaktig är du i motivet? Om dy inte valt redan kanske en bild av Gunnar Leidborg och Honken Holmqvist kan vara en idé?

David Gunnarsson är det som lackar mina masker och vi brukar alltid bolla lite ideer med varandra innan vi fastställer hur allt ska vara så man kan väl säga att jag är rätt så delaktig. Lite fria händer får han alltid för lite coola effekter mm.

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com

The story
David about the design:


Watch out, it seems to be a rat invasion in Stockholm...! It was so fun to create Daniel Larsson´s new Elitserien mask for his new team AIK. I have been working with Daniel for many years.

From a distance the design is a clear old school design that breathes AIK, but when you come closer and the TV cameras zoom in the mask you will see what is
happening...! It is a rat invasion all over the mask! In Sweden AIK is also called the rats... That is why... :-)

I love to create 2 in 1 designs, the closer you come the more details you discover and the mask transforms in front of your eyes.



Vad är din målsättning med säsongen?

Mina personliga mål är att jag vill få tillbaka strukturen(grunderna) i mitt spel och tillbaka i landslaget

Har du gett upp NHL eller finns drömmen och viljan få en chans till?

Nä jag har inte gett upp drömmen om NHL men inget av det har varit aktuellt att ens tänka på då mina rättigheter är låsta av detroit till jag är 27 år. Så drömmen lever än...

Jag tycker ju som sagt det ska bli spännande följa Daniel i vinter och se hur samarbetet med Stefan Persson tar sig. Jag personligen tycker ju Daniel ska föröka spela lite större. Tycker av det jag sett att han spelar lite ihopkrupet och att han skulle kunna bli större i målet. Får vi se om hockeyverkstan får till hans nya Bauer skydd så dom passar bra!

Tackar Daniel som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Eddie Läck

En av många unga Svenska målvakter som jag är lite extra intresserad av att följa och gillar lite extra är Eddie Läck! Jag såg några matcher med honom från AHL i vintras och gillar hans stil och spel. Har fått en liten intervju med Eddie som jag bjuder på här nedanför.

Vart kommer du spela säsongen som kommer? Är det klart? Fortsätter du i Vancouvers organisation?

Ingenting är klart än. Min agent jobbar på och försöker hitta en bra lösning. Jag har inte bråttom heller eftersom det är mer än 2 mån tills säsongen startar!

Hur känns det som du ligger till i Vancouver för att få en chans i NHL?

Det känns som att jag har en ärlig chans i år. Känner att jag utvecklats varje år och tagit steg närmare så vi får se när det blir dags.

Hur tycker du att det gått under dina två säsonger i AHL? Vad har Vancouver sagt?

Dom och jag är nöjda. Självklart ville jag gå lite längre i slutspelet i år men Markan (Jacob Markström)var allt för bra haha.

Var sköter du din försäsongsträning? Tränar du ensam? Har du hjälp av PT?

Jag kör själv men har kommit fram till ett riktigt bra upplägg med fystränaren i Chicago som jag kör.

Vad har du fått jobba mest på i ditt spel sen du kom till AHL/NHL? Har du fåt förändra ditt sätt att spela något?

Jag jobbar mkt längre in i målet om man ska jämföra för 2 år sedan. Sen tycker jag att mitt spel med klubban har blivit bättre också.

Vad tycker du den största skillnaden på spel i Elitserien mot AHL/NHL?

Det blir ju ett annat spel i och med dom mindre rinkarna. Mer dump and chase och inte försöka ge motståndarna så mkt medan det är mer öppet spel i Sverige. För min egen del känns det som att jag får mer skott på mig och från många oväntade positioner.

Vilket märke har du på din utrustning och vilka modeller? Varför har du valt just det märket?

Jag provade brians innan jag åkte över första gången och gillade verkligen grejorna. Just nu provar jag en ny modell som inte är ute än och jag vet inte riktigt vad den heter men riktigt sköna är dom.

Vad ska du ha för motiv på masken? Vem lackar den? Är du mycket delaktig i motivet?

David Gunnarsson lackar min mask men eftersom inget kontrakt är påskrivet än så avvaktar vi innan det bestäms.

Vad gör du på din semester från hockeyn? Är du hemma i Sverige mycket?

Jag har varit i Chicago 2 veckor och tränat där men annars bara varit i Sverige och tränat och spelar golf.

Vilka detaljer slipar du mest på när du gör dina första ispass för säsongen?

Just nu försöker jag bara överleva där ute haha. Det blir inte så mkt detaljer nu utan bara försöka komma igång igen. Om några veckor börjar jag verkligen köra igång och då blir det mkt att komma tillbaka till grunderna och slipa på dom.

Om det skulle bli lockout var spelar du i sånna fall? Finns det någon chans du kan vakta Djurgårdens kasse i Allsvenskan?

Är väldigt svårt att spekulera i nu. Först och främst hoppas jag ju att säsongen kommer igång som den ska.

Hur är det att spela i AHL? Hur funkar det med resor? Boende under resorna? Arenorna hur är dom? Mycket publik?

Jag har haft turen att spela i 2 jättebra organisationer i Ahl så jag har inget att klaga på. Vi åker buss till 3 ställen som ligger nära annars flyger vi. Tror vi hade ett snitt på 7-8 tusen på matcherna förra året.

Det var några ord med Eddie Läck. Ska bli spännande att se vart han hamnar i vinter. Kan tänka mig att Vancouver är nöjda med Eddie men att det beror lite på vad som händer med Luongo om Eddie skriver på för dom igen. Men det är ju bara mina spekulationer. Men Eddie är nog sugen på att spela NHL i vinter och jag tror han har grymt stora chanser på andraspaden i Vancouver om Luongo försvinner.

Tackar Eddie som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!