söndag 15 maj 2011

Liten intervju med personligtränare

Jag har ju fått massor med frågor kring fys träning och hur den skall läggas upp. Då det inte är min expertis har jag inte riktigt kunna svara på era frågor. Men nu har jag fått till en intervju med en personligtränare vid namn Nicklas Hellborg

Jag hoppas ni har nytta av hans svar på mina frågor.

Vad är viktigt att tänka på när man tränar explosiv styrketräning?

Vid explosiv styrketräning är det viktigt att vara just explosiv. Detta innebär att man bör köra dessa övningar i början av träningen eller vid ett separat pass. Vid sådan träning blir det kraftiga muskelkontraktioner i snabbt tempo vilket gör att man ska vara rejält uppvärmd för att inte "rycka" sönder någon muskel eller, än mer sannolikt, något fäste.

Hur tränar man för att bli snabbare/explosivare i benen? Starkare i bålen?

Explosiv styrka i benen tränas med fördel genom något som kallas för "stretch shortening", vilket innebär att man använder muskelns faschia (faschia är en hinna som omger varje muskel och fungerar som ett verktyg för att rikta styrkan) som ett gummiband. En bra övning är t.ex. att du hoppar ned från en höjd och direkt vid landning försöker hoppa uppåt - Snabbt!
Benen och dess explosivitet tränas bäst med sådana typer av övningar - korta och snabba set. Frivändningar, t.ex.


Bålens styrka handlar mycket om att skapa balans mellan fram och baksida lår samt rygg och mage, så lägg vikt på att träna alla "de fyra". Fällkniv, sit-ups på boll och plankan är bra övningar för främre delen av bålen. Ryggövningar är svårare att förklara, men det finns massor med tips om du googlar.

Hur ska man dela upp sommarträningen med vila? Hur många dagar kan man köra hårt, och hur ofta ska man ta vilodag? Kan man träna på hårt med styrketräning varje dag om man kör olika muskelgrupper?

Ett bra sommarschema brukar ligga på kvalitetsträning 1-1.5 timmar fyra dagar i veckan. För en målvakt skulle jag ha bålstyrka med i alla pass och explosivitet och reaktion i två av dem.
Styrketräning varje dag är ingen bra idé då den träning man utför endast ger resultat om man låter kroppen återhämta sig efter den.


Hur viktigt är det att köra mycket med vikter, eller kan man uppnå bra resultat med kroppen som vikt?

En målvakt har en massa skydd på sig så att köra med vikter är ingen dum idé, men däremot får musklerna inte bli för korta genom den styrketräningen så att de tappar rörlighet och snabbhet.

Vid konditionsträning, fungerar cykel lika bra som löpning? Funkar det att simma? Hur vet man att det sätt man valt ger något? Pulsklocka?

Konditionsträning fungerar bra på cykel också om man gör det på bra sätt. Att monotont sitta och cykla under längre tid ger sällan en större pulsökning och därför bör man köra intervallträning på cykel. Långa konditionspass bör vara i löpspåret, för då utsätter man kroppen för mer än bara konditionsprövning - man låter kroppen aktivera sig i dess fulla funktion!
Simma är inget bra alternativ till ren konditionsträning, men kan vara bra på många andra sätt.


Gör standardiserade tester för att se om din träning gett dig någonting. Börja med ett testtillfälle i början av perioden och avsluta sedan med ett när ditt träningsschema är avklarat. Gör en uppföljning i mitten för att se att du är på rätt spår.

Så där har ni en start om ni undrar mer och behöver ännu mer hjälp så blir mitt tips att uppsöka en personligtränare som kan hjälpa dig att skräddarsy ett träningsprogram för just dig. För alla har ju inte samma behov av träning. En del kanske behöver bygga muskler andra jobba med uthållighet.

Så det bästa är ju att få hjälp med träningsupplägget av någon som är kunnig på området. Vill ni ha kontakt med Nicklas hittar ni honom på hans hemsida här.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar