fredag 9 mars 2012

Intervju med mentale coachen Andy Swärd

Jag har ju börjat intressera mig för mentalträning och tycker det är ett intressant ämne. Då jag blivit vän med Andy Swärd på Facebook som råkar vara just mentalcoach. Med bland annat AIK:s Markus Svensson som klient. Så jag passade på att knopa ihop några frågor till Andy som jag var nyfiken på.

Här nedan kommer en liten intervju med Andy.

Vid vilken ålder tycker du man ska börja ta hjälpa av mentalträning?

Om vi börjar med att se det i ett litet större perspektiv, I vilken ålder skall man –sluta- med mental träning??


När barnen är i riktigt små och lär sig ta sina första steg, säga sina första ord är ex. vi som föräldrar vanligtvis väldigt ”peppande” och uppmuntrar våra småttingar att ”ta nästa steg” även vid minsta lilla motgång. När de så blir lite äldre och vill prova på någon form av idrott börjar en process där omgivningen, medvetet eller omedvetet, ofta lägger fokus på ett visst mått av –resultat. I samma ögonblick som vi lägger mer fokus på resultatet är jag övertygad om att det drabbar vår förmåga att prestera optimalt, oavsett ålder eller idrottsinriktning.

Det du säger i fråga ett är att mental träning kan vara på sin plats då idrotten inte bara är lek utan det börjar bli matcher och resultat? Antar det gäller även om det inte är elitsatsning eller serietabeller? Runt 6-8 år alltså?

Yes!

Vid den åldern, på vilket sätt ska man träna mentalt? Eller är det samma tekniker och metoder oavsett ålder?

Det finns några grundprinciper i mental träning som kan användas oavsett ålder dock förändras naturligtvis teknikerna och metoderna efter hand som vi blir äldre och möjligheterna förändras. Låt oss anta att vi pratar om de riktigt unga tjejerna och killarna som precis skall börja spela sina första matcher. Ett exempel på individanpassad ”mental träning” är när jag för några år sedan blev inbjuden att föreläsa på en målvaktscamp där de minsta hjältarna var runt 7-8 år unga.

Skillnaden mellan ispasset innan och efter det mentala träningspasset var markant i både attityd reaktion och viljan att ”kriga” i målet. Tränarna som tyvärr inte kunde närvara under vårt teori-pass undrade naturligtvis vad vi hade gjort för att uppnå ett sådant resultat?

Jag förklarade att vi började med att skapa en bild av hur vi som unga målvakter kände oss när skotten kommer från höger och vänster och klubborna viner framför ansiktet på oss och att det dessutom kändes målet vi skulle vakta var helt gigantiskt!!!

Alltså saker som vi inte kan påverka ändå, eller hur?! En av killarna vågade säga att han kände sig lika hjälplös som en snigel.. bra! Nu hade vi skapat en bild av det vi helst vill undvika att vara och känna oss som. Nu började arbetet med att skapa det vi – ville – vara och känna oss som. Vi fortsatte på djurtemat och nya bilder målades upp, STOR som en BJÖRN, SNABB som en KOBRA, MODIG som en TIGER. Eftersom fantasin inte har några gränser när man är i den åldern, kom vi överens om att under nästa ispass agera som en Stor Stark Björn med två snabba kobror till armar och ben och ett krigarhjärta som en modig Tiger.. Dessutom namngav vi detta nyskapade ”monster” till målvaktsodjur med ett hemligt ord som ingen annan mer än vi i gruppen kände till. Varje gång det kändes lite jobbigt så fick de lov att säga viska detta magiska ord i masken hur ofta de än behövde. Fokus lades alltså på varje enskild prestation och resultatet lät inte vänta på sig. Mental träning på hög nivå, förpackat i rätt format för de yngsta hjältar!


Det är lite att göra den mentala träningen till en lek där man använder sin egen ålders begrepp och fantasier för att skapa ett inre lugn och en målbild för hur man vill uppfatta sig själv?

Yes, de flesta 7 åringarna har inget intresse av veta hur det limbistiska systemet fungerar, men har en tydlig bild om hur de uppfattar en björn med kobra-armar ;)

Kan man träna mentalt på egen hand? Finns det enkla metoder som unga kan använda sig av?

Ja, vi tränar ofta omedvetet på egen hand i andra dagliga livssituationer. Utmaningen ligger i att våga bryta de negativa tankebanorna i stressade situationer. Den enklaste metoden är att börja bestämma sig för att tänka på vad man - vill – göra och med detta undvika att tänka på hur man –inte- vill göra.

Varför är det enligt dig viktigt med mental träning? På vilka sätt kan det förbättra dig som målvakt?

I exempelvis BoostCamp-konceptet kopplar vi ihop kunskapen om hur kroppen fungerar i stressade situationer, i kombination med individens specifika grundegenskaper och individanpassade tekniker och metoder för att kunna hantera och framför allt förebygga stress, oro, nervositet, ilska, rädsla m.m.
Med kunskapen om hur vi ReAgerar ges vi möjligheten att PreAgera vilket skapar en trygghet och vilja att fokusera på rätt tankar och prestationer i god tid innan utmaningen. Målsättningen är att börja arbeta - med våra personliga egenskaper istället för – mot dem.


De målvakter ex. Nihlstorp, Tellqvist, Alsenfelt, Svensson och Forsberg som jobbar ihärdigt med den mentala biten har alla tydligt visat på fysiska förändringar i sitt sätt att hantera de vanligaste utmaningar under stress. Mer ork, ökad situationsuppfattningsförmåga, snabbare rörelsemönster för att nämna några exempel. Utöver de fysiska förbättringarna jobbar killarna ständigt med ett positivt förhållninssätt, viljan att styra processen istället för att bli styrd. Att efter 15 sekunder vara tillbaka i ”zonen” vid ett insläppt mål kan vara skillnaden mellan att slutföra matchen med magiska prestationer eller få helt andra konsekvenser.

När du jobbar med målvakter på elitnivå, tex Markus Svensson i AIK. På vilket sätt jobbar ni då? Hur går det till? Är det lvningar? Samtal? Förklara gärna hur det går till.

Alla på en högre nivå genomgår en 3 dagars ”BoostCamp” där vi bl.a gör en fokusprofil (en form av test) för att synliggöra individens grundegenskaper. Detta för att anpassa rätt typ av mental träning till rätt individ. Vi jobbar med olika praktiska övningar, kartlägger framför allt positivita händelser och situationer samt passar på att arbeta bort de negativa på ett accepterande sätt. Vi Arbetar mycket med PreActions, skapar nyckelord och enkla metoder för att ta sig ur eventuella stundande motgångar och sätter med detta grunderna för en effektiv dialog under säsongen. Under säsongen har vi en löpande dialog som skiftar i intensitet och karaktär beroende på situation och målvakt.

Varför tror du många tränare inom elitidrott är så emot mental träning?

Min erfarenhet är att de flesta tränarna är positivt inställda till mental träning, speciellt inom elitidrotten. Erik Granqvist, Maciej Szwoch, Fredrik Mikko, Jimmy Serler är alla duktiga drivna målvaktstränare på olika nivåer, gemensamt för dem är att de alla är oerhört positiva och proaktiva till mental träning och kan använda resultaten av samarbetet till fördel i exempelvis den ishockeytekniska utvecklingen.

Däremot kan det bland huvudtränarna/klubbarna skifta mening om vem som bär ansvaret för att man löpande skall få tillgång att arbeta med det. En del tränare anser att ansvaret ligger på individen, andra tränare ser det som en naturlig del i den dagliga utvecklingen att individen/laget får bästa möjliga förutsättningar att få mental coaching.

De flesta tränarna är dock överens om att man någon gång i en intervju har sagt att man förlorade ”den mentala matchen” vilket borde vara skäl nog öppna en förutsättningslös dialog i ämnet.
Oftast är det oron för vad som kan hända och ovetskapen i hur det skall gå till som gör att en del tränare/klubbar drar sig för att samarbeta med en mental coach, det kan lätt kännas lite ”flummigt”.
Dagens duktigaste mentala coacher i sverige arbetar med ett professionellt förhållningssätt och kan systematiskt visa på en koppling mellan, tanke och kropp - prestation och resultat vilket uppskattas av de organisationer som tagit steget full ut.


Dom problem jag stöter på hos unga målvakter är nervositet, för självkritiska, samt att ta ett misstag/insläppt mål för hårt. Är det saker man kan träna bort med mental träning. Hur går det till? (om det går att förklara kort)

Ja – Det går att träna upp ett förhållningssätt till sin roll som målvakt och hur man bäst kan hantera alla de stundande motgångar och utmaningar. Vi jobbar främst i kombination med ett par olika fysiska och mentala tekniker. När man kopplar ihop dessa teknikerna i en stressad situation blir reaktionen annorlunda, viket ger målvakten möjligheten att snabbare komma upp på bästa möjliga prestationsnivå igen.

Man kan jämföra det med ett TV-spel där energistapeln sjunker för varje motgång, från grön till gul, orange till kritiskt röd, för att slutligen visa ”game over”. Det gäller att kunna fylla på med positiv energi under matchens gång för att kunna hålla prestationsnivån så hög som möjligt oavsett vad som händer. Detta är svårt att göra spontant under matchen då tanken och kroppen reaktivt arbetar för att fly från situationen. De individer som förbereder sig bäst med kunskap, metoder och de tekniker som finns, innan varje match/säsong skaffar sig bäst förutsättningar att prestera optimalt.

Går det att ha en mental tränare på ett helt lag? Eller är personkemin viktig? Går det att köra mental träning med en spelare om kemin inte stämmer? Vad förespråkar du att alla lag ska ha en mental tränare eller att dom spelare som vill ha skaffar en egen?

Många viktiga frågor i en...

Vi coacher brukar jämföra det med klubbens gym och fystränare. Elitklubbarna har oftast tillgång till fantastiska gym med massor av specialanpassade träningsmoduler, maskiner och vikter. De flesta spelarna får under sommaren, i grupp, träna grundfysik, cooper-tester m.m. för att under säsongen individanpassa träningen baserat på kroppens förutsättningar och roll i laget, allt under ordnade förhållanden i samarbete med en duktig professionell fystränare.

Skulle samma princip kunna gälla mental träning? Jo men visst!

Kunskapen om kroppens grundreaktioner under stress och individernas enskilda reaktioner baserat på sina grundegenskaper påverkar oftast hela laget i positiv riktning. Genom att förstå att vi är olika och hanterar med och motgångar på olika sätt kan laget genom olika övningar fokusera på varandras optimala egenskaper på ett positivt vis istället för att exempelvis läcka enorma mängder energi genom att reta sig på en specifik individ och dennes reaktioner i en viss situation.

I nästa steg är det naturligtvis så att det finns individer i laget som nöjer sig med presenterat faktabaserat underlag för att höja sin prestation likväl som det finns individer som är villiga att ta nästa steg och arbeta på ett djupare plan. En duktig mental coach förstår att vi som individer ser saker på olika vis och att vi har olika acceptansnivåer när det gäller hur mycket jobb man vill lägga ner på att bygga sin mentala plattform. Där är det viktigt att finnas till hands för de enskilda individer som ser det som en möjlighet att utveckla sig men lika viktigt är det att respektera dem som lutar sig på andra metoder och förhållningssätt och att ha en öppen och kreativ dialog med ledningen.

I min värld finns det inget som heter ”personkemi”, däremot har vi som människor en större, eller mindre, “(O)Förmåga att uppfatta samt acceptera varandras Egenskaper” vilket i grunden avgör resultatet för vår gemensamma prestation.

De flesta satsande ishockeyklubbar har idag någon form av samarbete med mentala coacher. En del klubbar bakar in det i sin ”kickoff” inför säsongen och en del klubbar har ett mer konsekvent samarbete under hela säsongen. En del klubbar och spelare väljer att hålla det för sig själv och andra väljer att gå ut öppet. Gemensamt för de klubbar och enskilda spelare som valt att fördjupa sig i den mentala biten är att de alla frågat sig, inom vilket område har vi inom dagens elithockey störst påverkansgrad att öka vår förmåga att prestera optimalt? Är det fysiskt, tekniskt, materiellt eller mentalt?



Slutligen, jag vill att du sluter ögonen och absolut inte tänker på en stor, gul, saftig, jättesur citron...

***


Om du såg citronen, och dessutom kanske till och med kände hur det vattnades i munnen, har du upplevt nu hur tanken påverkar kroppen och därmed din prestation - utmaningen låg i att du skulle undvika att se citronen... vad gör vi nu då? ;)

Vill tacka Andy för bra, intressanta och uttömmqande svar! Jag själv tycker det var vädligt intressant och inser att jag skulle kunna få en till dimension av min målvaktsträning om jag lärde mig mer om det mentala. Hur genialt var inte djurkopplingen till knatte målvakterna. Så enkelt men så genialt! Den kommer jag nog låna av dig Andy! :-)

Är du nyfiken på Andy har du han hemsida här! Eller några ord om BoostCamp.

Vill verkligen tacka Andy att han tog sig tid att svara på mina frågor! Hans svar ökade min nyfikenhet i ämnet än mer! Hoppas ni också fick upp ögonen för fördelarna med mental träning!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar