Nu är det dags för min favorit kiropraktor Emelie på Spine Rehab att gästblogga igen. Riktigt bra läsning och viktig läsning! Så ta er tid att läsa det här noga nu! Har ni sen problem så tveka inte att ringa eller mejla Emelie som är grymt duktig! Hon har fått ordning på min stela och gamla rygg! Som jag trodde var ett omöjligt uppdrag. men icke!
Hej!
Idag tänkte jag skriva om en typ av problematik som uppstår hos många ishockeyspelare, nämligen trötthet och smärta i ländryggen.
Ländryggen är det nedre delen av ryggen, under skulderbladen och ovanför bäckenet och där man vanligen ser ”svanken”. Många ishockeyspelare upplever ofta trötthetskänsla eller smärta i området under perioder med mycket träning, och framförallt mycket skridskoåkning. Ländryggsproblematik kan uppkomma av många orsaker och det är oftast inte bara en faktor som bidrar.
Notera att jag i detta inlägg inte beskriver rehabilitering och förebyggning för problematik som uppstår vid t ex diskbråck, tumörer, frakturer och andra skador som möjligen kan uppstå vid direkta trauman mot ländryggen.
Det är vanligt att man ser hockeyspelare med en stor svank och ”ankstjärt”. Denna ofördelaktiga position ger stor belastning på ländryggen och kan därför skapa diverse smärta och trötthet i området. Två faktorer som är enkla att arbeta med och som kan ge stor effekt är bålstabilitet, generell muskelstyrka och rörlighet.
Bålstabilitet har visat sig vara viktigt för att både förebygga och rehabilitera ländryggsproblematik. När man pratar om bålstabilitet syftar man på de muskler i magen och ryggen som man inte kan se. Det vill säga att även fast du har ett sexpack på magen och kan göra 500 situps på raken betyder inte det att du har en bra bålstabilitet.
Bålstabilitet har med balans, kontroll och stabilitet att göra. En bra bålstabilitet gör bland annat att du kan utveckla mer energi vid en rörelse, t.ex. ett slagskott, för att du kan hämta mer kraft från benen.
Bra övningar för att stärka bålen är till exempel ”plankan”, ”rumplyft”, ”bendopp” och all form av träning med hjälp av t ex. en pilatesboll. Med hjälp av en pilatesboll integrerar du balans och stabilitet din styrketräning vilket är bra för att stärka bålen.
Som jag skrev i mitt förra inlägg är det viktigt att vara rörlig för att förebygga uppkomsten av bland annat muskelrupturer. Det är inte den enda anledningen! Att öva upp sin rörlighet med rörlighetsträning och stretching är också bra för att musklerna inte skall vara spända och ”dra” våra kroppar in i ofördelaktiga positioner.
Det är vanligt att hockeyspelare har strama muskler på baksidan av låren samt höftböjarna till följd av skridskoåkning i framåtlutad position. Dessa muskler påverkar ländryggens position både direkt och indirekt på grund av var i kroppen de sitter. En stram höftböjare kan vara en av faktorerna till en kraftig svank. Att stretcha dessa muskler regelbundet kan därför indirekt minska trötthetskänslan i ländryggen. Andra muskler som är viktiga att stretcha är bland annat bröstmuskulaturen, framsida lår och vader.
Självklart gäller det också att ha en generell muskelstyrka i hela kroppen för att kunna utföra vilken sport som helst. Spelar du hockey är det viktigt att vara stark i både benen, bålen, armarna, brösten och ryggen. Det är viktigt att fysträningen mellan ispassen matchar sporten du håller på med. Det är viktigt att träna allsidigt. Att vara jämnstark i hela kroppen är mer fördelaktigt än att kunna bänka mest i laget.
För att förebygga eller rehabilitera ländryggsproblematik så är A och O att orsaken bakom problematiken behandlas, det vill säga att bålstabiliteten är på topp, rörligheten bra och kroppen stark. Utöver dessa faktorer gäller det att modifiera de aktiviteter som är grunden till problematiken.
Ta en funderare på:
- hur du åker skridskor (är du mycket framåtlutad blir belastningen på ländryggen större)
- din hållning, både på isen och till vardags (om du har mycket framåtroterade axlar och en ”rundad rygg” ökar påfrestningen på musklerna i ryggen)
- hur du sitter (sitter du rak i ryggen eller sjunker du lätt ihop?)
- hur du står (står du ofta på ett ben i taget? Hur är svanken?)
- hur du lyfter tunga saker (böjer du i knäna eller i ryggen?)
- din teknik vid styrketräning (belastar du dina muskler på rätt sätt?)
Om du känner dig osäker på hur du ska träna för att förebygga eller rehabilitera din ländryggsproblematik bör du ta kontakt med någon som kan hjälpa dig, exempelvis en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Det är bättre att ta tag i problemet innan det uppkommer eller innan det blir kroniskt.
Lycka till!
Emelie Hedlund
Leg. Kiropraktor
E-post: emelie@spinerehab.se
Spine Rehab
www.spinerehab.se
Återigen levererar Emelie ett grymt bra inlägg med bra tips. Eller inte tips riktlinjer mer, det här handlar ju mer om att göra som hon säger. Lyda! Ryggen är trots allt ett rätt viktigt redskap och något du vill ska hålla så bra det bara går!
Tackar Emelie som tog sig tid skriva ett till bra inlägg!
Vi hörs!
Suveräna inlägg hon kommer med!
SvaraRaderaTack för det!
mvg
Bengt
Det är för att hon är suverän!!
RaderaDetta med träning på boll som av någon anledning idag kallas för pilatesboll (finns andra namn för bollen) är inte så entydigt vad gäller aktivering av stabilitetsmuskler i bålen. Det finns granskning av studier som visar övningar med fria vikter är bättre.
SvaraRaderaJag är dåligt insatt här. men jag skulle gissa du kan hitta studier som visar på att boll är bäst.
Radera