söndag 7 januari 2018

Mer tålamod, läs skotten

Det var ju ett tag sedan sist. Minst sagt!

Men förra veckan skrev en del intressanta tweets som fick mig att fundera och få lite motivation för att skriva igen. Håll till godo!




Här har ju Magnus en viktig tanke och något som jag tycker måste börja förändras. Det går INTE att droppa ned på knä i butterfly varje gång en spelare påbörjar ett skott. Målvakter måste lära sig att vara kyligare, vänta ut skytten, läsa skotten. Mer tålamod, och läs skotten! Visst kommer skytten för nära kan det vara nödvändigt komma ned tidigt. Men på skott en bit ut, ovanför tekpunkterna måste målvakterna bli coolare, läsa skottet innan man kommer ned i butterfly. 

Här har alla vi målvaktstränare en utmaning framför oss. En viktig utmaning, att börja få målvakter att läsa skotten och inte automatiskt gå ned i butterfly. Det är liksom dumt sitta på knä när skott utifrån sitter under ribban. 

Det här kommer ju bli svårt, då många för att inte säga dom flesta målvakterna nu går ned snabbt i butterfly och jobbar mycket nere på isen i spelet bakom mål. Vilket lätt gör att man blir kvar nere på isen vid inspel som blir till skott en bit upp i zonen. 

Jag förstår ju också att det från början lätt blir att man jobbar mycket nere på isen. Eftersom man dom två första åren som målvakt kommer väldigt långt med att stänga isen. Men i samma ögonblick som utespelarna börjar få upp pucken över isen, ja då börjar ju problemen. Så viktigt för oss målvaktstränare att redan från början lära våra målvakter att rädda puckar och inte bara vara i vägen för dom.

När dom är små våra målvakter, har dom ju all tid och möjlighet att läsa skotten, och sen faktiskt rädda dom. Så butterfly blir en parad mer än en andra grundställning. Men som sagt, här vilar ett tungt ansvar på oss målvaktstränare.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar