måndag 25 november 2019

Mindre målburar för barn?

Jag var på ett målvaktstränarkonvent igår. Det var som vanligt roligt, intressant och givande. En fråga som kom upp, men som vi inte riktigt hade tid att diskutera så mycket, var mindre målburar för barn. Ett ämne som är intressant, och spännande att prata om.

Jag har alltid varit emot mindre målburar för barn. Mina argument har varit att det för tidigt blir för lönsamt för målvakterna att komma ned i butterfly och blocka. Att dom inte behöver eller måste lära sig att rädda pucken, aktivt rädda pucken med händer och ben. Rädda utanför kroppen. Att jag är orolig att vi kommer skapa små buttrflymålvakter. Som för tidigt lär sig att det lönar sig, och därmed enbart lär sig att vara i vägen och blocka puckar och inte lär sig räddningar i ytterlägen och på så sätt tränar hand-öga koordinationen och känslan tillräckligt.

Det tror jag fortfarande.

Men.

Det finns ju fördelar också. Målvakterna får ju träna i proportionerligt anpassade målburar, vilket innebär att det är samma sak att stå i mål då du är barn som vuxen. Boxkontrollen blir mer lik den som du ska lära dig då du blir äldre och mer färdigväxt. Nackdelen, som jag nämner ovan, färre möjligheter att rädda i ytterlägen och träna hand-öga koordinationen.

En annan fördel. Målvakter behöver inte lära sig att man släpper in många mål. Vilket kanske gör att fler vill stå i mål. När målvakten ges förutsättningar att rädda många puckar. Där ett högt skott inte är lika med mål. Vi ökar målvaktens chanser att bli hjälten.

En annan sak, som inte alls har med målvakterna att göra. Utespelarna, måste anstränga sig för att göra mål. Det kommer inte räcka med att lära sig skjuta högt. Dom måste också lära sig att sikta. Vilket jag tror vore ypperligt. För, i ärlighetens namn, vi producerar inte FÖR många målskyttar i svensk hockey.

Vad tycker du? Ska vi anpassa målburarnas storlek efter barnens storlek?


Vi hörs!

3 kommentarer:

  1. Hva med å bevare bredden men redusere høyden. Da tar vo bort:"høye pucker er mål", men beholder øye hånd. Tror de gjør slik i håndball.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Jag jobbar med ungdomsmålvakterna i vår förening. Jag har funderat mycket kring mindre burar och kan hålla med dig i allt du säger. Jag skulle dock vilja lägga till i diskussionen att skaderisken hos målvakterna skulle bli lägre med mindre burar. Som det är idag så hamnar dom flesta målvakterna med huvudet precis under ribban i alla lägen. Det gör att skotten ofta hamnar kring huvudet med ganska dålig möjlighet för målvakten att "sträcka på sig" för att ta skottet i bröstet eller liknande. Som det är idag så lockas skotten mot målvaktens mask.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med huvudskott är ju ett problem. Speciellt som det rätt långt upp i åldrarna skrattas åt bland utespelarna. Men jag tror nog, utan några bevis eller medisinska kunskaper att risken öfr knä och höftskador skulle öka med mindre mål då skulle ju plötsligt butterfly bli väldigt gångbart även hos yngre målvakter.

      Radera