fredag 22 januari 2021

Kort intervju med målvaktstränare, idag Niklas Persson (jag själv)

Jag kommer under ett tag köra lite intervjuver med några målvaktstränare. Korta intervjuver där alla får samma frågor. Jag tänkte helt fräckt börja med mig själv. Dels fär att jag är lätt att få tag i för mig själv, och sen för att inte färgas av dom andras svar då vissa av dom är mina förebilder. 



Vad som du vet nu, önskar du att du visste då du började som målvaktstränare? (inte inom teknik och nya sätt att spela)
 
Att lite tydligare vara tränare och inte kompis. Det är lätt att bli uppäten av barnen om jag blir för mycket kompis, och för lite tränare. Här har jag hittat en mycket bättre nivå nu, där jag skojar med ungarna och vi har roligt på isen, men det är tydligt vem som är tränare. Jag har också lärt mig att hjälpa barn som kanske är lite mer introverta eller stökigare och på ena eller andra sättet behöver extra mycket av mig. Tid ger ju erfarenhet, jag har också hittat mig själv som målvaktstränare och insett att jag passar bäst att jobba med ungdomsmålvakter och har slutat jaga mig "uppåt" i hirarkin, jag är bra på att få ungdomar ha roligt, engagera dom och få dom ta i.

Om du fick ge ett tips på något som är bra att tänka på som målvaktstränare för.
 
Barn?
 
Jag tycker det är viktigt att barnen har roligt, inte för mycket pekpinnar. Jag håller det enkelt med fokus på skridskor, dom första grunderna som grundställning, stå upp, kom ut ur målet, handskar framför kroppen och en första genomgång av att stå på knä i butterfly. Sen att lära sig att rädda puckar hitta känslan hand - öga.
 
Ungdomar?
 
Här försöker jag börja få målvakterna att ha en spelidé, hur ska du agera i specifika situaioner och jag vill gärna att dom tänker själva här, så många "varför" kommer jag att ställa. Så dom tänker till och faktiskt har en idé om hur dom vill spela. Sen nöta mer specifika tekniker och vässa små detaljer.
 
Elitmålvakter?
 
Jag har ju inte så stor erfarenhet av att träna elitmålvakter, men varit uppe i div1 och nosat lite. Där vill jag jobba ännu mer med att utveckla målvaktens spelidé, hur ska du lösa situationer, försöka spela konsekvent där det går hitta en trygghet i olika situationer och ta bort möjligheten till tvekan genom att veta hur du ska hantera eller attackera en situation. Här blir det ju också väldigt nördigt och ner i nittygritty detaljer.

Vad tycker du en inhyrd målvaktstränare som tränar en hel förenings målvakter tex en gång i veckan ska fokusera på och tänka på?
 
Det här beskriver ju hur jag jobbar med dom föreningar jag är i. Jag försöker jobba med teknik, detaljer och att i stor utsträckning nöta grunder. Position i målet, handskar framför kroppen, försöka rädda framför kroppen med händerna, blicken sen nöta nöta nöta så det sätter sig. Jag ser också gärna att målvakternas lagtränare är med på isen och lyssnar och tar med sig till lagträningarna.

Om du är en förenings målvaktstränare och träffar målvakterna regelbundetvad ska du fokusera och tänka på då? Eller är det ingen skillnad enligt dig?
 
Jag har aldrig haft möjligheten att vara målvaktstränare som ser matcher och är med dagligen så har inget bra svar. Men jag skulle gissa jag hade jobbat lite mer situationsanpassat då jag ju sett matcher och kanske haft video på situationer från matcher. Det är något jag kan sakna med det upplägget jag har i mina föreningar, det ger egentligen ingen tid för att jobba med video/film som hjälpmedel.

Det var mina svar det, det kommer komma fler svar från andra målvaktstränare framöver.

Vi hörs!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar