tisdag 1 november 2011

Mycket fokus och snabbhet

Har tänkt på en sak under årets elitseriesäsong.

Många mål blir till för att målvakten inte riktigt är med, inte är helt beredd på skott. Dom här målen är sällan några hårda skott, eller ens välplacerade. Men dom kommer när målvakten inte är beredd och då inte hinner ned, inte har klubban rätt eller hinner bli helt tät.

Vart vill jag då komma med den infon?

Jo, se till att alltid vara beredd och koncentrerad! I alla fall då pucken är på egen planhalva oavsett vilket lag som har pucken och alltid då motståndarna har pucken.

Utöver att vara med, beredd och fokuserad. Att du snabbt kan komma ned i butterfly, bli tät med klubba, handskar och armar rätt. Därför tycker jag alla slags ticks och trix för att bli beredd är onödiga. Att slå med klubba eller handskar på något speciellt sätt. Jag ser det ofta på målvakter att dom gör något för att bli beredda som en signal till kroppen att nu händer det.

Jag tycker det är dumt, det tar lite tid, det tar lite fokus och tanke från spelet. Helt onödigt tycker jag!

Ta en spelare som Marcus Nilsson, han har inget jätte skott men han skjuter väldigt ofta oanonserat. I skäret, med backen som skydd. Så målvakten inte riktigt hunnit göra sig beredd för skott, och därav inte hinner ned, eller bli tät.

Ta en målvakt som Viktor Fasth som är grym, Elitseriens bästa. För att göra mål på honom måste du skjuta oanonserat, med täck, eller styrningar. Men mest oanonserat tycker jag så Viktor inte riktigt hinner ned och bli helt tät. Han är ju en målvakt som många andra som spelar på att vara rätt och tät. Ger man honom chansen att hinna med och vara rätt och bli tät, då går det knappt att göra mål.

Men kika på Fredrik Claessons mål i derbyt, inget märkvärdigt skott, löst och fladdrigt. Men det var oväntat, snabbt och med täck. Så Viktor var inte helt med och den slank in.

Så var med, hitta ett snabbt sätt att komma ned i butterfly och bli tät med klubban mellan bena.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar