måndag 17 februari 2014

Ta eget ansvar för din träning och utveckling!

Jag har ju skrivit mycket om att många målvakter får ganska dålig träning på sina lagträningar och hur tränare måste tänka mer på målvakterna och göra träningar som är anpassade för målvakterna, också.

Men, självklart har du som målvakt ett väldigt stort ansvar också. För det är du som behöver den bra träningen, det är ditt ansvar att utvecklas som målvakt.

Det finns saker som du kan göra och ska göra om du inte känner du får den träning du behöver på dina lagträningar. Så att du kan få bättre träning och mer träning på det du känner att du behöver.

För det är ditt ansvar att veta vad du behöver träna på. Att ha koll på vad dina svagheter är. För bok över dina matcher, anteckna hur du släpper in mål, anteckna situationer som du tyckte var svåra. Ha koll på vad du behöver nöta extra på.

Sen om du inte får det du vill och känner du behöver på träningarna, prata med din tränare på ett konstruktivt sätt. Förklara hur du ser på träningarna som dom är, berätta hur du skulle vilja få avsluten. Vill du få mer returer, mer tid jobba klart situationer, folk som skymmer dig. Vad vill du ha mer av? Förklara för din tränare, berätta även varför du vill träna på något visst. Förklara vilka situationer du kommit fram till att du vill nöta extra, dra exempel från matcher. Då har du gjort det du kan, hjälper det inte får du ta till andra saker.

Vad är då dom andra sakerna?

Du kan gå till skyttarna och prata med dom, be dom skjuta dom skott du vill ha. Be dom skjuta mer från vinklarna? Högt eller lågt? Plocken eller stöten? Be dom ta fler returer? Stanna kvar och skymma eller styra nästa skott.

Du kan bestämma dig för att jobba klart på varje skott du får, vilket kanske innebär du får skita i vissa skott. Du kanske jobbar längre in i målet ibland för att träna reaktioner och ditt "stora" spel. Träna på att lura skytten att skjuta där du vill. Bestäm en plats dit du ska skjuta eller passa alla puckar du tar i plocken.

Så det finns saker du kan och ska göra för att få så bra träning som det går. Det är ditt ansvar. Att inte bara tjura ihop och stå och stoppa puckar halvhjärtat. För om du tränar halvhjärtat och inte gör rätt i dom situationer du ställs inför på träning så sätter sig fel beteenden i ryggraden och du kommer rätt var det är göra dåliga och halvhjärtade ingripanden på match också.

Så ta eget ansvar för din träning och utveckling!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar